1. New Super Mario Bros. (NDS)

New Super Mario Bros. (NDS)

De technologie is tegenwoordig vergevorderd. Tv's die doen denken aan bioscopen, auto's met jacuzzi's en koelkasten, en ruimteschepen naar Mars. Niets is ons meer te gek. Een voorbeeld van een ontwikkeling die al wat langer bestaat zijn 3d-beelden. Je zou er van uit mogen gaan dat 3d beelden overal zijn geintroduceerd, als je kijkt naar het bovenstaande lijstje. Nou nee, niet dus. De game New Super Mario Bros heeft geen 3d-beelden, is de game dan nog wel bij de tijd?

New Super Mario Bros is de opvolger van het zeer populaire spel Super Mario Bros. Daar moest je over platformen lopen en het einde van elk level halen. Dat bleek een groot succes te worden, en we hebben ongeveer 13 jaar moeten wachten op een vervolg. Wel, bij New Super Mario Bros is dat nog steeds zo. Maar het moet gezegd worden, New Super Mario Bros ziet er wel verdraaid goed uit. Het spel bevat lekker kleurrijke werelden zoals we dat gewend zijn van de Mario-spellenreeks. Voor de rest is het spel niet echt aangepast aan de functies van de DS, maar wie wil dat nou? "Hou het maar lekker retro", zal Nintendo gedacht hebben, en ik ben het daar helemaal mee eens. Op het bovenste beeldscherm is de game te zien, op het onderste scherm hoe je er voor ligt en of je een power-up hebt opgeslagen.

Over die power-ups wil ik nog wel wat kwijt, want die zijn namelijk veranderd. Je hebt er namelijk een tweetal items erbij gekregen. De eerste is de minimushroom, die laat je mini worden. Zo kan je door hele kleine buizen warpen, en je springt hoger. Dit is alleen handig als je hem ook echt nodig hebt, qua speelplezier is de megamushroom echter de winnaar. De megamushroom zorgt ervoor dat je mega wordt, en dan kan je alles omver lopen, en krijg je nog levens ook! Hier tegenover staat dan wel dat de cape verdwenen is, jammer maar helaas.

Het doel van het spel is ook helemaal retro; Peach moet weer gered worden. Je zou zo onderhand denken dat ze wel een bodyguard zou inhuren, maar ze vindt het blijkbaar leuk dat mario haar redt. En wij, als gamers, vinden het ook heel leuk om peach te redden, want het is gewoon een erg vermakelijk spel. Er zijn acht werelden, met allemaal een stuk of twaalf levels. Aan het begin van het spel ontvoert Bowser Junior Peach, en brengt haar naar halverwege de eerste wereld, naar een kasteel. Als je bij dat kasteel bent aangekomen en Bowser Junior hebt verslagen, gaat hij naar een groot kasteel met een eindbaas, als je die hebt verslagen gaat hij naar level twee, enzovoort. Elke wereld heeft een bepaald thema, zoals ijs, woestijn en bos. Het spel ademt ook gewoon dat sfeertje uit, mede omdat het er allemaal zo lekker uitziet. Over de eindbazen heb ik wel een bezwaartje; die zijn namelijk veel te makkelijk. Na een of twee keer proberen heb je een eindbaas altijd wel dood, dit had wel beter gekund.

Eigenlijk is het hele spel iets aan de makkelijke en korte kant. Een ervaren mario-speler kan binnen vier uur het spel wel hebben gehaald, maar dan moet hij wel op z'n allersnelst hebben gespeeld. Feit blijft dat het een kort spel is, ik was binnen tien uur klaar. Er zijn dan nog wel een aantal bonuslevels, en je moet ook 150 grote munten bij elkaar sparen. Dit geeft het spel wel wat replaywaarde mee. Er zitten natuurlijk wel een heel aantal moeilijke levels bij, maar die waren dan weer aan de frustrerende kant. Maar nu schep ik een te negatief beeld, want wat is beter: een kort en erg vermakelijk spel of een lang en saai spel? Ik weet het antwoord wel.

Dit spel heeft ook nog een multiplayer, in de vorm van een Mario versus Luigi en minigames. Bij de Mario versus Luigi moet je het benodigde aantal sterren halen, je kunt ze van elkaar afpakken, er zijn items, kortom: een pretpakket. Bij de minigames doe je allemaal korte spelletjes tegen elkaar, zoals memory, poker, sneeuwbal rollen en shells schieten. Het is eenvoudig en simpel, maar het werkt gewoon! Dit spel heeft een multiplayer die bijna in een adem met Mario Kart genoemd kan worden, en dat is ook niet bepaald het minste multiplayerspel. De minigames zijn overgenomen uit de eerdere Mario spellen, maar die heb ik niet gespeeld en ik kan dat dus niet als minpunt zien.

Het moge duidelijk zijn: New Super Mario Bros is een waardige opvolger geworden van Super Mario Bros. Het is erg vermakelijk spel geworden, en 2d is gewoon cool. Dit spel voelt lekker retro aan, maar je hebt ook weer niet het gevoel met een gedateerde game te spelen. New Super Mario Bros is dus absoluut bij de tijd, en als jij dat ook bent koop je deze game gewoon!

Conclusie en beoordeling

New Super Mario Bros is een game die iedereen gespeeld moet hebben. Het concept blijkt na dertien jaar nog steeds als een huis te staan. De minpunten liggen het spelplezier nauwelijks in de weg, kortom: een tijdloos toppertje.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Kleurrijk
 • Sfeervolle en fantasierijke omgevingen
 • Zeer vermakelijk geheel
 • Multiplayer staat als een huis
 • Die goeie ouwe tijd...
 • Nieuwe powerups
 • Minpunten
 • Aan de korte kant
 • Makkelijk voor de ervaren speler
 • Cape weg

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuke trailer, maar ga voor andere games in het voorjaar.

 • ziet er wel vet uit!

 • Ziet er goed uit, maar of ie nog echt een Topper gaat worden dat moeten we nog even afwachten.

 • ziet er leuk uit!

 • ziet er goed uit… maar deel 1 was niet echt vermakelijk

 • vet hoor.

 • de graphics zien er wel een beetje PS2 achtig uit hoor ehj..

  mogen ze wel wat aan gaan doen. En kom niet aanzetten met het gaat alleen om de gameplay blabla..

 • Hmm, een alternatief verhaal. Dat moet ik nog maar zien… En echt geweldig vind ik het er niet uitzien.  EA moet nog heel wat doen voor ik echt overtuigd ben.

 • Dit straalt dus totaal geen Godfather-sfeer uit. Blegh.

 • Hmm, een alternatief verhaal

  Hoe bedoel je? Ik herkende toch een paar scene's uit de film hoor.  Grafisch ondermaats maar dat was deel 1 ook, toch was de gameplay leuk genoeg om de game dat ook te maken. Ik hoop dat hetzelfde bij deze game gebeurd.

 • Ze mogen inderdaad de graphics wel eens flink oppoetsen, maar voor de rest zag het er wel redelijk tof uit.

 • OMFG Saints Row graphics *kots* Laat maar hange doe mij maar mafia II ofzo

 • hebbe hebbe hebbe :P

  ziet er echt vet uit, alleen mischien iets betere graphics, zou wel fijn zijn

 • @ frankieman (*hoopt dat hij dit nog leest, anders typt hij dit voor niks*): het personage waar je blijkbaar/waarschijnlijk mee spelen gaat heeft niks met de films te maken. En dat is een van de weinige sterke punten aan deel 1 van deze videogameserie: de herkenbaarheid van het verhaal uit de films, incluis sfeer. Ze gaan nu meer voor een (lijkt op het eerste oog) Scarface-sfeertje. Hoeft niet slecht uit te pakken, is wel heel gewaagd.  Ik begrijp het overigens wel hoor, deel 1 was veel makkelijker te ''vergamen'' dan deel 2. Zat veel meer actie in. Laten we hopen dat we een paar scenes meemaken die regelrecht uit de film komen, dat vond ik aan deeltje 1 het leukst. Het paardenhoofd onder de dekens van de regisseur leggen toen bijvoorbeeld, vond ik echt geniaal :D.

 • De authentieke sfeer is dus echt nergens terug te vinden. M'n interesse in deze titel verdwijnt met de minuut.

 • Leuke trailer, maar de game spreekt me nog niet aan. Graphics mogen opgepoetst worden imo.

  EA heeft me zeker nog niet overtuigd..

 • De graphics zijn wel echt waardeloos

 • Ik denk dat Mafia 2 beter wordt, dus ik wacht daar wel op.

 • @ Wiizhole

  Maar in deel 1 was je ook een personage dat niets met de film te maken had maar wel de key moments uit de film speelde, volgens mij gaan ze dat bij deeltje twee ook gewoon doen(De Cuba scene uit deze trailer bijv.)  Anyways ik heb net bij gametrailers tv echte gameplay beelden gezien en hoewel die ook grafisch ondermaats waren zagen ze er wel beter uit dan hierboven. De karakters en vooral hun animaties waren enorm goed alleen de omgeving zag er uit als bij de Scarface game(de beelden kwamen allemaal uit de Miami periode uit de game). De explosies waren ook prachtig btw.

 • COOOOOLE GAME!!!!!

  Enkel heb ik nog twijfels over de graphics

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren