1. Viking: Battle for Asgard (X360)

Viking: Battle for Asgard (X360)

Als plichtsgetrouwe gamer beschouw ik het als mijn plicht om in de juiste sfeer te komen alvorens een game aan de tand te voelen. Hallucinerende kruiden hebben hierbij al meermaals hun nut bewezen. Maar voor Viking Battle for Asgard gooide ik het over een andere boeg en kroop in een ijskoud bad met een plastieken Vikinghelm op mijn hoofd, een opgekleefde rosse baard onder mijn kin en mijn vaders bijl in de hand. Ik liet een Playmobil Drakkar met bijbehorende ventjes te water en luisterde naar de snoeiharde soundtracks van Amon Amarth. Toen ik mij na ettelijke uren een echte Viking waande onthoofde ik genadeloos mijn broer die het spel voor mij trachtte te spelen en nam met ontbloot bovenlijf plaats in diens met runen bekraste troonstoel. Bij Odin, de tijd om deze game op de Vikingpijnbank te leggen is gekomen.

De game speelt zich af op de drie eilanden: Niffleberg, Galclif en Isaholm, die achtereenvolgens beschikbaar worden. De werelden zien er mooi en kleurrijk uit met veel variatie. Je baant je een weg door grotten, dorpjes, bergriviertjes, lavavelden, ijsvelden en grasvlakten. Wel is de wereld vrij levenloos te noemen, je komt wel wat kampementen, bruggen en bomen tegen maar enig teken van leven zoals een hert of een wild zwijn hoef je niet te verwachten. Dit gevoel wordt nog versterkt door het bij momenten totaal afwezig zijn van muziek of enige vorm van geluid. Hier laat de ontwikkelaar een belangrijke steek vallen omdat je de helft van de tijd aan het rondlopen bent en er echt niets gebeurt tot je bij je doel raakt, de actie is weliswaar nooit veraf en de wereld ziet er echt mooi uit maar wat meer leven kon zeker geen kwaad. Gelukkig zijn er her en der Leystones te vinden, dit zijn menhirs die je kunt gebruiken om snel door de wereld te reizen, toch zal je nog vaak de benenwagen moeten gebruiken. Persoonlijk had ik hier liever het travelstysteem gezien dat in Fable gebruikt werd. Daar kon je vanuit elke plek in de wereld naar een stad reizen. Anderzijds zou dit systeem de levensduur van deze game die met een vijftien tal uur al niet erg hoog is nog eens met enkele uren inkorten. In Battle for Asgard speelt het hoogteverschil een belangrijke rol en is het ook goed uitgewerkt, alom aanwezig zijn er rotsen, kliffen, bergketens en je bent voortdurend op en af aan het lopen. Het hoogteverschil speelt ook een rol in de gameplay omdat je vaak aan het klimmen en klauteren zal moeten om je doel te bereiken. Het meest indrukwekkend aan de wereld vond ik uiteindelijk het overgaan van een duistere wereld naar een wereld vol licht en pracht wanneer je een gebied van Hell’s dienaren hebt verlost.

In deze wereld krijg jij de besturing over de lokale held Skarin die door de godin Freya gekozen is om Midgard te bevrijden van de legioenen van Hell. Deze legioenen bestaan hoofdzakelijk uit ondode Vikingen en trolachtige creaturen. Het verhaal doet niet echt veel ter zake en dient voornamelijk als kapstok om de brute actie aan op te hangen. Het komt er op neer dat je een leger moet verzamelen om daarna enkele steden te bevrijden en dit te herhalen tot je heel Midgard hebt bevrijd. Het zwakke verhaal en het feit dat Skarin doofstom lijkt (buiten enkele oerkreten tijdens gevechten zegt hij nooit iets) zorgen ervoor dat het inlevingsvermogen een serieuze deuk krijgt.

Het werd mij al snel duidelijk dat deze game zou staan of vallen met het combatsysteem en daar zit het gelukkig helemaal goed. Het is zeker niet zo dat je een gevecht kan winnen door als een breinloze zombie op knoppen te rammen. Het is belangrijk om aanvallen af te blokken, combo’s te gebruiken die je voor baar goud kunt aanleren en je magische runen op het juiste moment in de strijd te werpen. Deze runen worden in steden gekocht en kan je enkele malen upgraden om hun kracht nog te verhogen. Je beschikt over drie soorten runen: ijs, bliksem en vuur, eenmaal een rune geactiveerd zullen de klappen die je uitdeelt veel harder aankomen en zaai je nog meer dood en vernieling in de vijandige legers. Bloed vloeit er dan met liters en ledematen vliegen in het rond dat het een lieve lust is. Niet voor gevoelige kijkertjes dat mag duidelijk wezen.

The Creative Assembly kennen we natuurlijk van de Total War serie en daarbij denken we spontaan aan grote veldslagen en het zijn ook hier weer deze veldslagen die steeds weer voor een climax zorgen. Het grote verschil met Total War is dat je hier je ventjes niet zelf kunt besturen en ze gewoon hun eigen ding doen. In deze gevechten is er een onbeperkte aanvoer van soldaten voor de beide legers. Sjamanen brengen voortdurend nieuwe mannetjes op het terrein en het is dus je doel om deze Sjamanen uit te schakelen om zo verder door te dringen in de stad. Het is belangrijk dat je niet teveel voor je legers uitloopt want tegen een meerderheid zul je heel snel het onderspit delven. De legioenen van Hell bevatten niet enkel infanterie maar ook reusachtige trollen en reuzen. Je zult deze enkel kunnen verslaan door op zijn God of War’s op het juiste moment de juiste knoppen in te drukken. Als je eenmaal voldoende punten hebt verzameld door leiders en Sjamanen te doden kun je een draak of meerdere draken oproepen om een bepaald gedeelte van het leger in de fik te steken. Je hebt hier echter een beperkte keuze en kan enkel Sjamanen of boogschutters uitschakelen. Eenmaal je de draken hebt opgeroepen vliegen ze naar het doelwit toe en steken ze daar een prachtig vuurwerk af. Opvallend was ook dat de Xbox 360 het vaak moeilijk kreeg in deze gevechten met framerate drops en tragere besturing tot gevolg. Viking Wannabees die nu spontaan beginnen te wenen mogen hun tranen snel opdrogen want deze probleempjes bederven de pret niet al te hard en de gevechten voelen steeds weer als een apotheose aan.

Voor je aan de grotere slachtvelden kan beginnen zal je echter een aantal quests moeten uitvoeren. Er zijn verschillende kampementen zoals zagerijen, brouwerijen, smidsen en groeven die je moet infiltreren. Je sluipt dan liefst ongezien naar binnen voert enkele stealthkills uit en bevrijdt de gevangenen. Je hebt hierbij geen hulp van andere soldaten, in alle quests speel je cavalier seul, enkel bij de belegeringen van de steden zal je deel uitmaken van een groot leger. Als je toch gezien wordt door een grote groep zal je die eerst moeten uitschakelen. De kans dat je dan het loodje legt is reëel, op zich vormt dit geen probleem want je start gewoon terug in de stad, gebruikt een leystone en valt het dorp opnieuw aan. De hoofdbrok van de quests gaan zo in hun werk. Voorts zijn er ook nog wat torens en grotten vol vijandig gespuis die je moet uitkuisen en hier en daar organiseer je nog een hinderlaag en klaar is kees. Het komt er gewoon op neer dat je ergens naar toe loopt en alles wat maar enigszins op een ondode Viking lijkt de kop afhouwt.

Eenmaal je voldoende legers hebt bevrijd zal je een soort drakenamulet moeten activeren. Je zult hiervoor doorheen een stad die je later zult belgeren moeten sluipen. Skarin sluipt vanzelf en je weet dat je gezien bent als hij zijn wapens trekt. Het sluipen, vormt toch wel een uitdaging omdat je enkel door kleine groepjes mag gezien worden. Als een grote groep je ziet ben je er in ieder geval geweest. De slimme Viking onder ons koopt snel even enkele werpmesjes bij de lokale wapenhandelaar om zo ongezien voorbij een aantal vijanden te raken. Soms zal je ook een stukje terug moeten lopen omdat het gekozen pad door een heel legioen vijanden loopt, het zoeken van alternatieve wegen zorgt verassend genoeg voor enige diepgang die elders in de game niet te bespeuren valt. Om eerlijk te zijn is deze game erg simpel van opzet en je kiest dan ook best voor de moeilijkheidsgraad hard, als je toch voor normaal kiest zul je deze game op je dooie gemak uitspelen zonder enige vorm van uitdaging.

Ik was van plan nog dieper in te gaan op allerlei onbenullige details maar het lijk van mijn broer begon ondertussen zo hard te stinken dat ik besloot het maar op te kuisen voor mijn ouders thuis kwamen.

Conclusie en beoordeling

The Creative Assembly slaafjes kruipen van achter hun Total Warrior machine uit en leveren met Viking Battle for Asgard een game die geen hallucinerende kruiden nodig heeft om vermakelijk te zijn. Als je echter een game met diepgang verwacht dan is Viking Battle for Asgard een mindere keuze.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Mooie wereld met voldoende variatie
 • Leuke combat
 • Steden insluipen en belegeren
 • Minpunten
 • Afwezigheid van geluid
 • Gebrek aan diepgang
 • Tegenvallend verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • nice

 • Jottem, heb ik niks aan want ik heb ze niet, misschien later eens een keer.

 • Hey, wordt de stem van Youri daar nu in gebruikt:O.

 • kan ik later wel eens gebruiken

 • ik heb deze niet nodig, maar wel leuk dat ze het doen

 • Dat lijkt idd verdomd veel op Youri

 • OmyGod Youri xD

 • ja het is hem geloof ik. of mischien een tweeling broer xD

 • Dat is zeker Youri whaha

 • lol Youri :P…opzich wel geinig

 • Haha, youri

 • Dat moet Youri wel zijn! En BTW, ik neem mijn woorden terug, Gamecast is geweldig ;)! Tis alleen jammer dat je bij de COmmand and conquer 3 Kanes Wrath cast de soundtrack van C&C Generals hoort, een beetje ongepast :(. EA moet daar op lette, de juiste song van de games gebruiken en niet van een andere game ;)

 • Handig hoor, aangezien ik een noob ben in RTS ^^

 • Ja lekker hoor een paar simpele tips en tricks wordt ik geen reet wijzer van. Zit je beter af met een game faq ofzo.

 • Jammer ik dacht eindelijk een programma serie voor psn of marketplace.

 • Erg leuk gedaan, alleen een tip voor de toekomst is om eens een gametrailers of Screwattack filmpje te annalyseren.

 • Ik ga het eens bekijken. Jammer genoeg deze keer geen games die ik bezit maar wel games die ik zou willen hebben dus wie weet.  Als het me bevalt zet ik de site in mijn favo.  Aha! EA doet dat in samenwerking met jullie?!


 • Goed gedaan Youri!

 • Ik denk dat EA niets kan zonder de samenwerking van buitenaf :P.

 • Mooi gedaan Youri!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren