1. Forza Motorsport 2 (X360)

Forza Motorsport 2 (X360)

Microsoft weet hoe ze geld kan verdienen. Hun briljante designers en ontwerpers komen om de zoveel tijd met verse ideeën die wij gamers maar al te graag willen proberen. Zo ook in het jaar 2005 kwamen de genieën met een briljante ingeving; Forza Motorsport. Nu, zo’n ruime 2 jaar verder kregen ze weer zo’n briljant idee; Forza Motorsport 2! Hoe cliché het ook klinkt, Forza Motorsport 2 is niets minder dan briljant.

Iedere race liefhebber met een Xbox in zijn bezit heeft logischerwijs ook de game Forza Motorsport. Na deze game tot in de late uurtjes gespeeld te hebben wilt de veeleisende gamer natuurlijk weer iets nieuws. En iets nieuws kregen ze ook. Als eerst de Xbox 360, en daarna natuurlijk Forza Motorsport 2. Nu valt er vaak niet veel toe te voegen aan games die al de perfectie naderen. Het zal daarom ook geen shock zijn geweest dat Forza 2 niets revolutionairs biedt. Voor sommigen is dit een afknapper, maar voor degene die hebben genoten van de eerste Forza game is dit totaal geen minpunt. Want ook al houden we van vernieuwing, iets wat goed is vernieuwen en daarmee de kans lopen dat je het verprutst is ook triest. Daarom hebben de ontwikkelaars ervoor gezorgd dat de game gewoon beter is geworden. Beter in de zin van meer wagens, betere graphics, meer banen, betere afwerking en natuurlijk nieuwe opties. Wat ze vrijwel intact hebben gelaten is de algehele gameplay. Je moet nog steeds zoals in de eerste game races winnen om je ‘level’ omhoog te krikken. Het spreekt voor zich dat des te hoger je level, des te meer wagens en races je kunt/mag gaan rijden. Ook spelen Credits nog steeds een grote rol. Credits zijn namelijk nog steeds het virtuele betaalmiddel. Hiermee kun je wagens en upgrades kopen.

Het mooie van deze game is dat vrijwel geen enkele wagen overbodig wordt. In veel race games zie je namelijk dat je begint met langzamere wagens, om je vervolgens op te werken naar bolides zoals Enzo’s en Maserati’s. De langzamere wagens raken dan in de vergetelheid en zul je waarschijnlijk ook niet meer mee rijden. In Forza ligt dat anders. Er zijn namelijk tientallen verschillende race disciplines waaruit je kunt kiezen. In de een mag je rijden met Volkswagen Polo’s, en in de ander weer met Porsches. Zelfs in een later stadium van de game kan het nog voorkomen dat je met een Focus moet gaan racen. Misschien niet je eerste keuze, maar het weerhoud de gamer er wel van de langzamere wagens niet meer te gebruiken.

Zoals ik al heb vermeld heeft de game een aantal verbeteringen ondergaan. Het meest opvallend zijn natuurlijk de graphics. Alhoewel de game er nu erg gelikt uitziet, zitten er nog steeds een aantal kanttekeningen aan. Zo zijn de reflecties op de wagens erg flets en kunnen ze soms nogal onrealistisch overkomen. Ook heeft game nog flink wat last van karteltjes. Dit kon naar mijn mening gemakkelijk worden verholpen omdat de game volgens mij lang niet het onderste uit de kan haalt van de Xbox 360. Nu kan ik wel als een softie reageren en zeggen dat de game er fantastisch uitziet vanwege de vele banen en wagens, maar dat is geen excuus. Zo ziet bijvoorbeeld Project Gotham Racing 3 er nog beter uit, en die game is ruim een jaar ouder. Een beetje jammer van Microsoft, maar helaas, het is niet anders. Wel ben ik vol lof over de framerate van de game. Deze loopt op een erg nette 60 fps en kakt maar héél zelden in. Alleen bij flinke crashes kan dit nog wel eens voorkomen, maar dat is allesbehalve storend.

Qua hoeveelheid opties en settings verdient Forza Motorsport 2 een medaille. Vrijwel iedere wagen in de game (op de custom race bolides na) valt te tunen, te modificeren en op te voeren. Zelfs qua uiterlijk kan vrijwel elke bak worden aangepast. Je mag dan wel niet zo veel opties tot je beschikking hebben als in de Need for Speed games, maar toch, je kunt soms een flinke tijd zoet zijn alleen maar met het uitwendig tunen en modificeren van je wagen. Zo kun je er nieuwe bumpers tegenaan smijten, andere spoilers, velgen, sideskirts, getinte ramen etc. Je kunt dan ook van een extreem saaie wagen (Lees: Ford Focus) een extravagante pooier bak maken door er een 4-tal 22” velgen onder te monteren en hem 10 centimeter te verlagen. Is dit nog niet goed genoeg naar je zin en wil je dat ie kan concurreren met een dikke Mercedes CLK, dan kun je ook even een andere motor erin pleuren, er een turbo op monteren, een nieuw uitlaat systeem er onder hangen en er zelfs 400 kilo gewicht uit slopen. De eens zo saaie Focus trekt dan met gemak een CLK eruit, en dat is cool!

En dan nu het leukste; Live! Alhoewel, leuk… Voor de mensen bij wie het geen uren duurt voordat je een geschikte host vind is het inderdaad leuk. Voor mij helaas niet. Ik heb namelijk nog maar twee keer online kunnen racen, alleen maar vanwege het feit dat iedere host die ik wil ‘joinen’ uitloopt op een fiasco. Altijd is het wel wat, en altijd heeft de game wel een of ander excuus om mij niet te laten racen. Nu weet ik niet of het door mijn eigen verbinding komt of door de game, maar leuk is het niet. Máár, kom je erdoorheen, dan is online racen het leukste wat er is. Vooral als je kunt rijden tegen tegenstanders die ongeveer net zo goed zijn als jijzelf beleef je de beste tijd van je leven (nou ja, dag dan). Naast het racen kun je in Forza nog meer dingen doen. Zo kun je je zuur verdiende wagens op Marktplaats zetten. Je kunt ze dan verkopen aan de hoogste bieder. Ook kun je zelf op andere wagens bieden. Zie je bijvoorbeeld een schitterende Ferrari met een custom paint-job, dan kun je die kopen door er de gevraagde prijs voor te bieden. Wordt deze prijs in een vooraf ingestelde tijd niet overboden, dan is de wagen van u.

Conclusie en beoordeling

Het moge dus duidelijk zijn dat Forza Motorsport 2 hét auto walhalla is voor op de Xbox 360. Iedere auto liefhebber kan helemaal losgaan in het tunen en modificeren van zijn wagens. Houdt je meer van het racen zelf, dan kom je ook meteen aan je trekken. Voor ieder soort wagen is er wel een kampioenschap te vinden, en dat maakt het wel zo leuk.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Véél wagens!
 • Lekkere career mode
 • Veel opties
 • Marketplace
 • Goed weggedrag
 • Minpunten
 • Graphics konden beter
 • Live verbinding?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer…

 • Mooi ben ik niet gefucked. Ik haat het om te zien hoe producten in prijs dalen na mijn eigen aanschaf. Anyway, een prijsverlaging zou de userbase van de PS3 wel aanzienlijk vergroten, dat is wel weer heel positief.

 • Stomme zet!

 • Erg jammer dat ze dat niet doen!

 • Boeie ik heb al een PS3 Wel een vet aperatje.

 • Denk dat Sony nog wel even wacht met de prijsverlaging.. Aangezien ze denken met volgend jaar de exclusieve top titel Killzone komen.. En daar mee wel weer wat ps3 verkopen.. Maar ga hem toch binnenkort wel halen wacht even tot de 8o GB er is (Die deze maand al in de winkels moet liggen) en dan koop ik hem wel…. Anders moet ik nog te lang wachten tot Sony de prijsverlaging invoeren…  Maar het was wel slim geweest als ze het verlagen.. Verkopen ze er meteen een stuk meer ps3… Maar ook al zal het dit jaar nog een prijsverlaging komen zou Sony nu niet toegeven dat er een prijsverlaging komt.. dat zou stom zijn.. en verkopen ze de eerste maanden tot na de prijsverlaging geen ps3 meer.. Iedereen w8 er dan op.. (lijkt mij dan) ;)

 • DO'H!

 • dan wordt het wel heel verleidelijk om er een te kopen, kan thuis het gevecht tussen de 2 'grootmachten' spelen :P

 • Komen ze ooit nog wel mee, nog vóór de next-gen. Mark my words :]

 • Ik kan me voorstellen dat Sony zelf eerst eens wat winst wil maken op de PS3.

 • pffffff

 • jammer

 • boeiend ik heb hem toch al

 • Nog ff fijn laten liggen dan.

 • Ik heb mijn ps3 al, wel jammer voor de mensen die hem wilden halen

 • Ik heb liever backwards compatibility dan een prijsverlaging.

 • beter doen ze het gewoon…de verkoop zal aanzienlijk stijgen

 • lol, na de TGS dan!!!  natuurlijk gaan ze nu geen pricedropp aankondigen, wie zou er nu nog een PS3 kopen als ie weet dat hij binnen een maand of 2 goedkoper wordt?  prijszakkingen komen bijna altijd plots, en worden niet ruim op voorhand verklapt.


 • Het financieele jaar duur toch tot maart 2009 ? , zouden ze dan maar 750.000 verkopen binnen een half jaar.  Niet echt veel.

 • ik snap niet iedereen zeurt ik vind hem niet duur voor wat je er voor krijg online is gratis dat zit ook een deel bij de prijs voorbeeld x360 arcade versie 200euro 4x 60euro per jaar dat is 420 en dan de elite dat word een stuk duurder

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren