1. God of War: Chains of Olympus (PSP)

God of War: Chains of Olympus (PSP)

Eén van de voordelen van het schrijven van een memberrecensie is dat je de kans krijgt om alles wat je net beleefd hebt in een game voor een tweede maal te ervaren en erover na te denken. Dit heb ik dus gedaan bij Gow: Chains of Olympus, mijn allereerste ervaring met de GoW-reeks. Nogmaals ging alles door mijn hoofd: de verrassende graphics, de sfeer die rond het hele verhaal hangt, de gameplay die 'overdonderde' en nog zoveel meer. Maar deze veel te korte beschrijving kan ik natuurlijk wel wat uitgebreider maken!

Het eerste wat opvalt wanneer je aan de game begint, is het uitzicht van het spel. Het filmpje dat je aan het begin van de game wat info verschaft over Kratos en z'n voorgeschiedenis, ziet er werkelijk fantastisch uit! Net als alle andere tussenfilmpjes en zelfs in-game is er geen enkel moment dat de graphics ontgoochelen! Dit zou, wat mij betreft, de nieuwe standaard moeten worden op grafisch vlak voor alle PSP-games die nog moeten uitkomen. Ook kon ik vrij snel al de fantastische sfeer opsnuiven die rond het verhaal hangt. Dit positieve element heeft de game vooral te danken aan de muziek die wordt afgespeelt gedurende de game. Deze zorgt er namelijk voor dat je je feilloos kan inleven in Kratos en wat er zich allemaal rond hem afspeelt. And last, but especially not least: de magnifieke gameplay. De gameplay doet je pas echt beseffen wat je gemist hebt, als je de vorige twee GoW-delen niet gespeeld hebt. Voor ik Chains of Olympus gespeeld had, was hack 'n slash een relatief onbekend genre voor mij. Na m'n eerste GoW-avontuur wil ik gewoon steeds meer van dit! De controls werken fantastisch, zodat je helemaal geen problemen hebt om Kratos te besturen. En de actie… wel, die kan je het best omschrijven als bruut, gewelddadig en prachtig om te zien! Kratos' moveset is uitgebreid en hij leert steeds nieuwe manieren bij om zijn vijanden op de meest gruwelijke manieren af te slachten. Ook wordt magie na een tijdje beschikbaar voor Kratos.

Na enkele soldaten in de pan te hebben gehakt, een schip naar de haaien gestuurd te hebben en nog wat meer soldaatjes te hebben vermoord, kwam ik deze vrolijke rakker tegen:

Dit was het begin van mijn allereerste boss-battle. En wat was dit gruwelijk! De basilisk, zo heet hij, stelde me op de proef door naar me te happen met zijn tandjes (waar nog wat vlees en bloed tussenhangt van andere prooien) en door pogingen te ondernemen om Kratos levend te roosteren met zijn hete adem. Dit klinkt misschien helemaal niet speciaal of bijzonder, maar als je het zelf mag ervaren, verandert je mening helemaal. Je blijft al je fantastische moves op hem loslaten, net zolang tot er plots een bolletje te voorschijn komt boven z'n kop. Dit luidt het begin in van een contextgevoelige situatie waarin je hem op de meest gruwelijke manieren zal afmaken.

Bij de volgende boss-battle gebeurde iets wat nog leuker was, of althans na het gevecht. Je verkrijgt namelijk voor het eerst magie. De 'Efreet', zoals die move heet, laat je een enorme vuurzee gebruiken om je tegenstanders die in je buurt staan, tot as te laten verbranden.

Hoe langer ik me verdiepte in de game, hoe meer een vreemd gevoel bezit nam van me… De game hield me gewoon de hele tijd bezig, er was geen moment dat de game me verveelde of dat ik zin had om hem even opzij te leggen! Dit kwam vooral door de fantastische variatie die de game biedt, de gameplay die steeds beter wordt door de nieuwe moves die ik unlock, nieuwe soorten vijanden die me steeds weer opnieuw laten nadenken over andere manieren om ze af te slachten,…. De game is gewoon zó gevarieerd! Nog een bewijs van de variatie die GoW biedt: de game kan je indelen in ongeveer drie grote delen. Het eerste deel bestaat vooral uit actie, het tweede is bijna één grote puzzel en het derde deel is een mengeling van brute actie en puzzelelementen die je helpen toeleven naar de climax van het verhaal. De omgevingen en vijanden veranderen ook steeds weer en naarmate de game vordert ga je steeds nieuwe dingen ontdekken, die het je gewoon onmogelijk maken om je te vervelen wanneer je dit pareltje tussen je twee handen hebt. Het enige wat me bij momenten irriteerde, was de camera. De camera werkte niet steeds mee, of althans niet voldoende naar mijn zin. Ook wanneer het camerastandpunt verandert tijdens het lopen, zorgde dit af en toe voor verwarring bij mij, wat je je in een actiegame als deze niet altijd kan veroorloven.

Hier een staaltje van de fantastische gameplay:

Maar toen, na precies vier uur en 52 minuten, zag ik plots de eindcredits al voorbij rollen. Ik had er nog geen vijf uur over gedaan om de story-line op easy uit te spelen! Ik weet ook wel dat ik de tijd wat had kunnen rekken door een hogere difficulty te nemen, maar toch! Gelukkig kan je nog wat meer beleven in deze game, dan enkel en alleen de verhaallijn te moeten volgen. Je hebt ook nog verscheidene opdrachten die je kunt vervullen, zogenaamde 'Challenges of Hades'. Als je die verslaat, word je beloond met nog extra unlockable content, maar dit kan, naar mijn mening, alleen de gamers bekoren die echt alles uit de game willen halen. Voor mij had dit dus weinig echte meerwaarde, maar het blijft toch wel een plezante toevoeging natuurlijk. Na dit alles ging ik toch nog even nadenken over het verhaal die in de game zit. Tot mijn eigen verwondering vond ik het een prima en sterk verhaal! Ondanks de kritiek die ik hier op IG af en toe las over de story-line, vond ik het wel fantastisch. Het is samenhangend, geeft aanleg tot veel keuzemogelijkheden op basis van variatie en vooral: het maakt een echte climax, zoals ik het in dit spel ervaren heb, mogelijk.

Conclusie en beoordeling

Woorden schieten tekort om deze game voldoende eer aan te doen bij het beschrijven ervan. De gameplay is formidabel, ongeziene graphics, enorme variatie, sterke verhaallijn,… Ondanks de twee kleine minpuntjes van de camera en de lengte van de story-mode, is dit een must-have voor alle PSP-bezitters!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • GoW!
 • fenomenale gameplay
 • haalt grafisch alles uit de PSP
 • veel variatie
 • fantastische boss-fights
 • Minpunten
 • camera werkt niet altijd zo goed mee
 • korte story-mode

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi, zeker eentje die in mijn verzameling komt. Skies of Arcadia op de Cube heeft me ontzettend vermaakt en ik denk dat deze game niet anders zal zijn in dat opzicht.

 • Ga ik zeker kopen!

 • Waarom is dit spel verbonden met de FPS-club? :S

  Het past dan beter bij (S)RPG.

 • Het is toch ook geen RPG? FPS ook niet, maar goed. Volgens mij is het een strategie game. RPG elementen heb ik in de filmpjes niet gezien.  Clubs linken aan games doen de Clubmanagers zelf. Je kan iedere willekeurige game aan je club linken.

 • Zuhyc, dat moet je bij de FPS-club verhalen, zij linken de club aan de games, niet andersom :)

 • Nu nog de gameplay beelden, met trailers schiet je niks mee op..

 • op Gametrailers staan er genoeg gameplay beelden hoor. Die hebben mijn enthousiasme wel getemperd. De setting is gaaf, maar de gameplay ziet er eentonig uit.

 • mooi ik hoop dat ze hem niet uitstellen

 • Scheelt weer een import. Hoewel 11 november in principe onmogelijk is in België (en Frankrijk), is een officiële feestdag, herdenking van de wapenstilstand.

 • leuk maar niet mijn game

 • Ah mooi. Een toffe PS3-game voor de fans.

 • beste RPG van deze generatie tot dusver volgens vele importers. Zeker een must-have als je een RPG liefhebber bent.  Het is trouwens een strategie RPG en speelt zich af in een fantasie nederland ^^

 • Tegenwoordig zie je heel veel cell shaded games, en deze ziet er ook goed uit.

 • Ah ik wist niet dat clubs zelf games konden linken. :P

 • Yes, zekerheid! Laat 11 november maar snel komen.

 • niks voor mij!

 • Dit nieuwsbericht was toch van toepassing op de US release? Daar komt hij namelijk 11 november uit.

 • ^^^  Helaas wel ja :(

  Is nog nergens een word gelost over een EU releasedatum.

  Dat bericht op siliconera slaat op de US release inderdaad.


 • Ik ken het spel niet eens :'(

 • Nooit van gehoord, heb net even een filmpje op youtube opgezocht en moet zeggen sprak me niet echt aan.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren