1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PS3)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (PS3)

Er zijn al honderden RPG’s op deze aardbol. Zo hebben we de Final Fantasy-serie, waar minimaal 30 games van zijn uitgekomen. (En ze zijn pas bij FF XIII, hoe kan dat!?) Zo hebben we nog de DragonQuest, Overlord, Two Worlds... en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ík ga het hebben over The Elder Scrolls IV: Oblivion. Is deze game goed genoeg om de RPG-rage aan te kunnen, of is het weer zo’n ondermaatse geldklopper waar je naar een half uur al de neiging hebt om iets tegen je TV aan te gooien. (Wat zonde is van je TV.)

Het spel begint in een gevangenis. Je hebt de mogelijkheid om je personage op de milimeter nauwkeurig aan te passen. Er is keuze uit 10 verschillende rassen. Niet alleen mensen, maar ook ‘dieren’. Zo is een Argoniër een soort van reptiel, en dus kan hij onderwater ademen en de Kajit: een leeuw op twee poten, kan weer in de nacht kijken. Nadat je je personage hebt aangepast zo als jij zelf wilt, begint het spel. Na even uitgescholden te worden door de overbuurman, komt “King Uriël Septim” een bezoekje brengen. Hij heeft in een droom gezien dat hij dood gaat, maar hij probeert nog zo ver mogelijk te vluchten voor zijn vijand. Zijn vluchtroute leidt door jou cel! Jij maakt van de gelegenheid gebruik, en vlucht ook uit je stoffige cel. Als Septim dood gaat, is het aan jou de taak om zijn Amulet aan de enige erfgenaam te geven, en de heilige vlammen laten branden. Maar als het Amulet in handen komt van de vijand, is er een groot probleem. Overal zijn poorten naar de wereld van Oblivion. Aan jou de taak om de vijand te verslaan en het land vrij te maken van deze geduchte poorten...

Eenmaal gevlucht uit de cel, en je kan gaan en staan waar je wilt. Het spel is zo ontzettend groot, dat je nog wel even zoet bent om alles te verkennen. Het verhaal volgen (dus quests oplossen, zoals in bijna iedere free-roaming RPG) is ook een optie. Quests zijn erg variërend: van een man doden, tot spioneren en plantjes zoeken. Dit lijkt heel saai, maar in het spel is het fantastisch uitgewerkt.

Om verder in te gaan op ‘een man doden’: voordat je die man doodt, moet je bijvoorbeeld eerst erachter zien te komen waar die man woont, en wat voor specialiteiten hij heeft. Dit kun je ook weer op verschillende manieren oplossen. Er is altijd een quest-info menu, waar de acties die je moet ondernemen samengevat kunt terug zien. Deze geven informatie wat te doen, maar niet té veel. Zo blijft er altijd een deel dat je moet onderzoeken. Huizen zoeken e.d. is niet meer nodig. Onderaan het scherm, is een compas met daarop pijlen. Deze geven precies aan waar je heen moet, om de actievequest verder te zetten. Als je dit niet leuk vind, kun je de quest die je aan het doen bent juist niet instellen als actieve quest. Ik spreek hier niet alleen over de quest om het verhaal voort te zetten. Maar ook met de honderden sidequests.

Er zijn (bovenop de vele ‘normale’ sidequests) extra sidequests te doen als je lid bent van een Guild. (Gilde) Er zijn in totaal 5 verschillende Guilds met hun eigen ‘specialiteiten’. Zo is er de Thieves Guild, met natuurlijk dievenmissies. Stelen, terugbrengen, en vooral NIET doden. Daar hebben we weer een andere Guild voor. Als er iemand dood gaat onder je Thievesguild quest, dan moet je een geldprijs betalen aan de Guild. Zo wordt er voorkomen dat de Guilds te veel op elkaar gaan lijken, en zo zorgen ze ervoor dat er meer variatie in zit. Anders kun je met een sluipmissie, gewoon iedereen doodhakken, en vervolgends het einddoel bereiken. Als je lid bent van de Mage’s Guild, krijg je weer allemaal missies voor magiërs, enz. Dit lijkt allemaal heel saai, maar om je wakker te schudden uit je droom: dat is het écht niet!

Omdat de Guilds zo gespecialiseerd zijn, kun je je personage ook een soort van ‘thema’ geven. Dit kun je doen onder je ontsnapping uit de cellen. Er is de mogelijkheid om te kiezen uit een ‘Birthsign’: waaronder je geboren bent, en een ‘Class’: een klasse dus. Je kan deze twee op elkaar afstemmen, of je kan kiezen om juist twee hele verschillende dingen te kiezen. Zo is het personage heel veelzijdig, of een gespecialiseerd iemand.

“Een dokter weet van veel weinig, en een specialist weet van weinig veel.”

Met de ‘Class’ kun je kiezen welke 7 main skills het personage krijgt. Als alle mainskills 1 level omhoog zijn, gaat er een totaal level omhoog. Je kan ook 1 mainskill 7 levels omhoog gaan, dan heeft dat hetzelfde effect. Als er een bepaald level van mainskill is bereikt, ga je omhoog in een ‘skill-level’. Deze hebben best wel grote voordelen. Zo kun je bij ‘Marksman’ (pijl-en-boog) op Journeyman (minimaal Marksman level 50) inzoomen. Bij ‘Acrobatics’ (springen e.d.) op Master (level 100) over het wateroppervlak springen.

Er is ook een drankje om over het water te springen en lopen.

Maar niet alleen daarvoor zijn drankjes. Natuurlijk zijn er drankjes om te helen, drankjes om mana (spreukenenergie) terug te keren, en ga zo maar door. Met de wapens en armour zit het het ook niet mis! Zo heb je gigantisch veel wapens, die dan weer hun eigen skills trainen. Zo traint een zwaard ‘Swordmanschip’ en een pijl en boog ‘Marksman’. Zo kun je bij het kiezen van de mainskills bepalen met welke wapens je personage gaat vechten.

Onder het uitvoeren van de quests, of vrij rondwandelen, word je vergezeld met prachtige muziek. Deze muziek geeft ook een beetje aan in welke omgeving je rondloopt, of wat er gebeurt. In de stad komt een vrolijker liedje op, dan als je ‘s nachts in de bliksem door het bos loopt. Onder het vechten komt een spannend muziekje op, en zo worden alle dingen die er gebeurt versterkt door de muziek.

Niet alleen de muziek versterkt alles, maar ook de ge-wel-dig-e graphics. Iedere vierkante millimeter is perfect uitgewerkt, en dat is ook te merken aan de íets lange laadtijden. Als je een huis binnen gaat, moet hij wel weer 5 seconden laden, en als je een grote stad binnengaat, zit je ook wel even te wachten. Maar het wachten word dubbeldik beloond met prachtige graphics en muziek.

Conclusie en beoordeling

The Elder Scrolls IV: Oblivion is een geweldige RPG. Ben je opzoek naar een game, koop deze! Ookal houd je niet van 100 uur lange RPG's, toch moet je dit proberen. TIP: Voor 20 euro meer heb je de uitbreiding Shivering Isles in de Game Of The Year-Editie.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Sound
 • Verhaal
 • Rassenkeuze
 • Uitwerking van de Quests
 • Guilds
 • Veel keuze tussen wapens e.d.
 • Minpunten
 • Als je er op gaat letten, ietwat lange laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk voor de pc en ps2 hebbers die dit spel leuk vinden

  __________________________

  http://nl.youtube.com/watch?v=VnIWmM7ULeM LOL:D

 • Waarom doen ze zoiets?

  Zal het daarvoor echt gaan verkopen?

 • @sith mischien geld tekort bij koei :P:P

 • Is dit onder die naam Gundam? Die was wel aardig maar oww zo sloom.

 • @warrrbol gundam is met robots DW 6 is de nieuweste in de DW serie

 • De userbase van de ps2 blijft enorm natuurlijk. Ze willen dit najaar (zoals je hebt kunnen lezen in Jelle's verhaal over de consolewars) pas zorgen dat meer ps2ers ps3ers worden.

 • Ik heb de DW-serie altijd wel leuk gevonden, ondanks dat het een beetje (hele erge) uitmelkerij is, maar toch..

 • Ik had gewoon het spel blindelings gekocht, omdat ik deel 3 op de ps2 leuk vond. Wat blijkt hebben ze de vecht systeem aangepast. Je kunt nu oneindeloos meppen met vierkantje ipv ook combo's maken met driehoekje, echt balen -..-

 • k weet niet

 • DW 2 was de beste

 • Ik weet niet of er nog mensen op deze game zitten te wachten, als ze het doen hebben ze nu dus geluk.

 • Vreemd dat een PS2-versie nog exclusive content krijgt. Ach ja, ik heb verder toch niks met de game ;)

 • Ik ben gek op de Dynasty Warriors serie (de Warriors serie in het algemeen ook) maar deel 6 was voor mij een grote aanfluiting. Geef mij de ouderwetse gameplay maar, uitmelking of niet.

 • Zohee! Gewoon even meer content voor die oude Playstation 2.

 • Ik vind het wel tof dat die voor de ps2 komt, oké grafies wat minder maar vaak daalt de prijs van een ps2 game sneller als een ps3 game en die extra content is ook niet mis.

 • koop toch een nieuwe console xD ps2 xD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren