1. Grand Theft Auto: San Andreas (PC)

Grand Theft Auto: San Andreas (PC)

Grand Theft Auto 3 sloeg in als een bom. De krater die Grand Theft Auto: Vice City sloeg was nog groter. Maar de impact van Grand Theft Auto San Andreas in 2004 was van epische omvang, de wereld was even stil van de vrijheid die werd geboden. Zo iets hadden we nog nooit gezien, en iedereen was laaiend enthousiast. De game is zelfs nu nog een van de populairste games op InsideGamer. Maar nu de opvolger Grand Theft Auto IV binnenkort uitkomt, bekijk ik de game nog een keer. Ik zoek uit of de game echt zoveel meer bood dan zijn voorgangers. Ik ga na 4 jaar terug naar San Andreas. Dus homie, are you down?

Als je niet snapt waarom ik je hierboven een homie noem heb je GTA San Andreas duidelijk nog niet gespeeld. Want anders had je geweten dat een groot deel van de game zich afspeelt in de getto’s van de fictieve stad Los Santos in een fictieve staat in de VS, genaamd: San Andreas. Je speelt met de Afro- Amerikaan Carl Johnson, een voormalige gangster die

verhuisde naar Liberty City om daar te ontsnappen aan de problemen in zijn leven. Nu vijf jaar later is hij terug en komt zijn verleden hem ongewild weer opzoeken. Carl had geen plannen om weer in de criminaliteit terug te keren, maar nadat hij ziet hoe zwaar zijn familie en vrienden het hebben besluit hij zijn vrienden te helpen. Vooral in het begin heeft hij veel moeite met zijn terugkerende verleden, maar ook met het heden kan hij het niet zo goed vinden. Carl word bedreigd en gechanteerd door de corrupte politieagent Frank Tenpenny. Hij is niet de enige die voor deze egoïstische agent werkt, een paar van zijn oude vrienden doen zelfs zaken met hem. Carl en zijn broer Sweet worden verraden en Sweet komt in de gevangenis terecht, met Carl had Tenpenny andere plannen. Nadat Carl een hoop smerige zaakjes moet oplossen komt hij terecht aan de andere kant van de staat. Vanuit de stad San Fierro probeert hij samen met een aantal vrienden orde op zaken te stellen en nadat hij samen met de Chinese Triads de gokstad Las Venturas overneemt, keert hij terug nar Los Santos om zijn gang en broer te redden. Maar in tegenstelling tot zijn broer is het met Sweet niet zo goed gegaan, en Carl’s nieuwe kijk op de zaken stuit Sweet nogal tegen de borst. Ze leggen het bij en pakken Los Santos stukje bij beetje weer terug om het dan niet meer weg te geven.

Hoewel het verhaal dat hierboven staat erg overtuigend en sterk is valt dat in de game nogal tegen. Het eerste deel van de game word verpest door het te hoge hiphop gangster gehalte. Natuurlijk zijn er een heleboel mensen die de sfeer juist daardoor goed vonden maar, het ligt er allemaal iets te dik op. De gangsters uit het verhaal nemen zichzelf veel te serieus en

daardoor mis je veel van de typische Rockstar humor. Nadat je de getto’s achter je laat word het allemaal stukken interessanter, oude karakters uit voorgaande delen komen terug en ook automatisch bloeit de humor weer op. Het is dus even door de zure appel heen bijten want daarna word het allemaal veel lekkerder, hoewel allemaal? Naarmate de humor verder terug komt neemt het realisme steeds meer af. Het getto gedeelte was hoewel het niet echt grappig was wel erg realistisch, je deed de typische dingen van een gangster. Drive-by’s, gangwars en ordinaire inbraken. Later in het spel neem je het op tegen geheime overheidsinstanties en steel je geheime projecten uit een strengbewaakte militaire basis, en dat is nu niet echt realistisch toch?

Wat het realisme ook niet versterkt maar de pret en humor juist verhoogd is de ongelofelijke vrijheid die San Andreas je biedt. We kenden de grote spelwereld uit de vorige delen, maar San Andreas is groter dan we ooit hebben gezien. En de mogelijkheden om de hel te doen los breken zijn immens, natuurlijk kan je wederom auto’s stelen, en ook de motorrijders zijn niet veilig. En waar vliegen in Grand Theft Auto Vice City een leuk extraatje was, is het in San Andreas een must. Helikopters, kleine privé-vliegtuigen en zelfs jumbojets staan tot je beschikking om je door de spelwereld te verplaatsen. Vliegtuigen zijn natuurlijk een hele snelle manier om je door de staat te begeven, maar om echt goed te zien hoe groot en

gevarieerd de verschillende delen van de staat wel niet zijn neem je gewoon de auto natuurlijk. San Andreas is zo gevarieerd dat het wel lijkt of je in verschillende landen bent. Van de drie grote steden tot de uitgestrekte woestijnen en dicht beboste gebieden die de steden met elkaar verbinden, elk gebied is anders. Niet alleen zien ze er allemaal anders uit, ze bieden ook nog allemaal nieuwe en verschillende gameplay. De bosrijke en heuvelachtige gebieden lenen zich natuurlijk uitstekend voor een potje lekker modderscheuren met je terreinwagen, en de straten van Los Santos zijn gemaakt voor illegale straatraces met je opgepimpte auto’s.

Maar de omgevingen en de mogelijkheden die daardoor worden geboden zijn maar een klein deel van de game. Een heel groot gedeelte, en de grootste vernieuwing is het aanpassen en verbeteren van je spelpersonage. Je hebt de keuze uit tientallen kledingstukken om CJ er een beetje fatsoenlijk uit te laten zien, en soms is het voor het verloop van het spel zelfs nodig dat je af en toe je kleding veranderd. Verder kunnen tatoeages en verschillende kapsels je uiterlijk nog wat bijschaven. Maar het belangrijkste deel van het ietwat RPG achtige onderdeel is toch wel de mogelijkheid om te eten bij de lokale pizzatenten en te sporten bij de verschillende

sportscholen. Deze twee onderdelen bieden ook daadwerkelijk wat nieuws in de game. Als je bijvoorbeeld hele dagen in de snackbar rondhangt en weinig aan beweging doet zal je langzaam maar zeker steeds dikker en dus ook langzamer worden. Waardoor missies waar je veel moet rennen een stuk lastiger worden. Aan de andere kant kan je die overtollige vetten wegwerken met wat beweging in de sportschool. En niet alleen krijg je weer een mooie lijn maar ook zullen je spieren er door groeien, wat je natuurlijk sterker maakt.

Bovenstaande vernieuwingen en de oude bekende onderdelen van de GTA serie vragen veel van je engine. En dat is te merken, allereerst is de game grafisch onder de maat. De beelden zijn ietwat verbeterd en op de PC zijn de randjes net iets scherper maar toch haalt de game het niet bij tijdsgenoten. En ook de foutjes die we in de vorige twee delen tegenkwamen zijn er nog steeds zoals bugs, het verdwijnen van auto’s en het laden van de wereld is soms wel eens te traag. Toch geef ik Rockstar een grote pluim voor hun werk, zo’n grote spelwereld maken die zonder laadtijden tussen de delen door aan elkaar hangt is klasse. En hoewel het duidelijk is dat de engine die al jaren trouwe dienst levert verouderd is, zal je er tijdens het spelen weinig last van hebben. Maar net als bij de vorige delen merk je het wel als je er dieper naar kijkt.

Conclusie en beoordeling

Grand Theft Auto San Andreas sloeg in 2004 in als een atoombom, en dat de game na al die jaren nog populair is kan ik begrijpen. De vrijheid en de mogelijkheden zijn ongelofelijk en doen zelfs de voorgangers verbleken. Wel zien we dezelfde foutjes terug als in de vorige delen, maar net als toen zal het je weinig uitmaken.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Vrijheid
 • Spelwereld
 • Voertuigen
 • Had ik vrijheid al gezegd?
 • Costumizen
 • Sfeer...
 • Terug keer oude personages
 • Speelduur
 • Replay waarde
 • Typische Rockstar humor
 • Minpunten
 • Grafisch ondermaats
 • Pas interresant na een kwart van het spel
 • Mischien teveel vrijheid?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • mooi:)>>

 • Best nice, kan je met een pc van 250/300 euro dus ook nog draaien xD  Ik neem aan dat dit wel voor 1024x768 met alle grafische opties uit enzo (a)

 • Kan CoD 4 alles op full zetten op men laptopje, Dus dit moet ook wel lukken :P Ga hem wel voor de 360 kopen though xD

 • Wow! Dat is nog eens een prestatie van de makers! Hij ziet er beter uit dan cod 4 IMO, maar ze heben toch ong. gelijke systeemeisen gehouden!

 • Kan die van mij makkelijk draaien.

 • Tres bon! :D

 • mooizo

 • hmm dat wordt op minimum spelen voor mij…  i need a new pc :(

 • makkie!

 • Ik koop hem voor de PC :P!

 • Valt inderdaad mee. Vraag me wel af of ze een goeie ondersteuning zullen bieden voor quad core's want daar heb je nog heel weinig games voor die dat op een fatsoenlijke manier ondersteunen.

 • Kut vista… -.-\"

 • Call of Duty: World at War komt dit najaar uit voor PC, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 2, Wii en DS  Ik dacht dat ie uitgesteld was naar februari 2009? Anyway, mooi nieuws voor de mensen met een niet zo'n krachtige PC.

 • Ik moet echt eens een laptop voor mezelf kopen. De computer thuis is inmiddels ook sterk verouderd.

 • C2D met 9600GT, geen probleem voor mij iig! :D

 • ik had ff een vraagje: ik heb een intel core 2 duo E4600 2,4GHZ, 3GB ram, nvidia 8400 GS kan ik dan cod 5 hierop draaien??

 • @ mister klein,  vast wel ;).  OT: Vind je het gek, die game ziet er niet uit… PC > consoles, maar dat lijkt TreyArch niet te boeien.


 • Leuk.

 • easy =P

 • Dit moet mijn pc zeker nog wel aankunnen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren