1. Super Smash Bros. Melee (NGC)

Super Smash Bros. Melee (NGC)

Het is bijna zover, Super Smash Brothers Brawl komt er bijna aan in Europa, nog een paar maandjes wachten. Brawl wordt nu al het beste Wii-spel genoemd van 2008, maar we moeten niet vergeten waar we het allemaal aan te danken hebben, de eerdere delen namelijk. Zonder Super Smash Brothers en Super Smash Brothers Melee was brawl er niet geweest. Vandaar deze recensie over Super Smash Brothers Melee.

De reden waarom de Super Smash Brothers serie zo succesvol wordt gevonden is vanwege de chaotische gameplay en de afwezige verhaallijn. Je wordt gewoon in het spel gedropt en je gaat maar gewoon wat doen. Bij Super Smash Brothers Melee is dat precies zo, er is gewoon geen verhaallijn. Het erg vette introfilmpje haalt het flinterdunne idee aan dat alle trofeeën zoek zijn en dat jij ze weer bij elkaar moet sprokkelen. Dit kan op verschillende manieren, die allemaal vertegenwoordigd zijn in de singleplayer.

De singleplayer-mode van Super Smash Brothers Melee is behoorlijk uitgebreid. Je hebt ten eerste de regular match; dat zijn de Classic en de Adventure. Bij de Classic moet je elke stage halen, die ook allemaal verschillend zijn. Soms moet je alleen, soms met een team, soms tegen een giant met twee teams en soms tegen een metal-character. Bij de Adventure moet je door verschillende stages ploegen, waarin alle themas van de nintendo-spellen zijn vertegenwoordigd. Het Mushroom Kingdon, Brinstar, het komt er allemaal bontgekleurd in voor. Dan heb je nog de Event matches, dat zijn een soort missies. Deze missies zijn zo orgineel als het maar kan; soms moet je naar de finish rennen, soms moet je met alleen maar pokeballs Pikachu verslaan en je moet tegen twee handen vechten. Hiermee ben je een behoorlijk tijdje zoet, vooral omdat je alles moet doorploegen om alle characters en stages uit te spelen. Ik vond de singleplayer leuk om te doen en het is geen slap aanhangsel van de multiplayer.

Er zullen nu wel een paar mensen zichzelf afvragen: 'waar heeft ie het in godsnaam over?'. speciaal voor die mensen is hier een korte beschrijving van Super Smash Brothers Melee: Super Smash Brothers Melee is een vechtspel waarbij je als doel hebt gevechten te winnen door alle andere tegenstanders het veld uit te slaan. Dit gebeurt niet wanneer de hp op is, maar Super Smash Brothers Melee werkt met een soort percentueel systeem; hoe meer procent je hebt, hoe makkelijker je er uitvliegt. Dit kan je doen met je vuisten, maar ook met special moves en items.

Dat vechten is dus het belangrijkste van het spel, dus ik zou wel gek zijn als ik er geen stukje over schreef. Bij Super Smash Brothers Melee is het keywoord tijdens het vechten: chaotisch. Items vliegen alle kanten op en soms weet je niet waar je bent. Maar dit is absoluut niet negatief bedoeld, want het is gewoon pure fun! Je kan kiezen uit een stuk of 30 characters die uit de eerdere Nintendo spellen afkomstig zijn, zoald Mario, Yoshi, Pikachu, Link en nog veel meer characters. Elke character heeft veel moves, die je tevoorschijn tovert met de knoppen van je Gamecube. A is gewoon slaan, B is een special move en C is een smash

attack. Die kunnen allemaal weer gecombineerd worden met rechts, boven of beneden, wat resulteert in erg veel moves per character. Zo krijg je erg spannende gevechten waarbij elke move een speciale nut heeft. Sommige zijn goed in de lucht, andere op de grond, sommige zijn zwak maar accuraat, enzovoort. Dan heb je nog de items die ook hun steentje bijdragen aan afwisselende gevechten. Er zijn gooiwapens zoals pokeballs, waaruit een pokemon komt die je helpt, en de freezie, die als hij raakt 22% schade doet en de tegenstander 10 seconden bevriest. Er zijn ook slagwapens, zoals de honkbalknuppel, het laserzwaard en een toverstokje. De controls werken ook prima, het enige nadeel is dat sommige characters op elkaar lijken wat betreft de moves.

Zoals ik al zei, er valt heel veel vrij te spelen. Je zal elke classic moeten halen voor het laatste speelbare character, er zijn dan ook meer dan tien characters die je kan vrijspelen. En dan kan je ook nog een aantal stages vrijspelen, ook erg handig natuurlijk. Je moet 200 vs matches hebben gespeeld voor de poke floats en sla meer dan 400 meter voor past dream lands! in totaal zijn er ook zo'n 30 stages, genoeg voor de nodige afwisseling.

Maar wat ook opvalt aan de stages en aan alles eigenlijk, zijn de graphics. Ik heb tot nu toe alleen het woord kleurrijk laten vallen, maar het is heel wat meer dan alleen kleurrijk. Het spel ziet er op z'n minst gezegd mooi en leuk uit. Geen pixelige beelden en haperingen tussen de beelden. Wat ook goed is aan het spel, zijn de geluiden. Elk character zegt bepaalde dingen bij de aanvallen (Pikachu zal luid pikaa! roepen bij de thunder) en zo krijg je eigenlijk meer een band met je character. Ook de muziekjes zijn erg goed, Elke stage heeft een eigen muziekje en ze blijven echt in je hoofd hangen. Dit draagt allemaal bij tot een fenomenale sfeer die je alleen met Super Smash Brothers Melee kan associeren.

Maar het belangrijkste van Super Smash Brothers Melee: de multiplayer. Wat is er nou leuker dan een vriend of familielid inmaken tijdens een gevecht waar de vonken vanafspatten? De multiplayer is dan ook dik in orde; er kunnen tot en met vier mensen tegelijk spelen. Vier is overigens niet aan te raden, want dan wordt het wel heel chaotisch, maar dat terzijde. Dit is gewoon een multiplayerspel, en dat valt te merken ook. Want wat is het toch leuk om tegen je vrienden te vechten! het blijft gewoon altijd leuk, en dit is dan ook een goed spel voor als je graag een altijd leukblijvende klassieker in huis wilt hebben. De online mode ontbreekt helaas, maar ja, niets is perfect.

Er zijn ook nog een aantal extraatjes in het spel, zoals de home run contest en de soundcheck. Bij de home run contest moet je een zak zand zo ver mogelijk wegslaan, je krijgt hier tien seconden voor. Dit vereist veel tactiek en je zal hier dan ook wel even mee bezig zijn (mijn record is trouwens 492 meter). Bij de target test moet je tien targets kapotslaan in een omgeving die voor elke character anders is. En als je alle characters en stages hebt vrijgespeeld is er ook nog de sound test; hierop kan je alle liedjes nog een keer luisteren. Zelfs dit is niet overbodig, het is lekker rustgevend om alle muziekjes nog een keer langs te gaan.

Brawl komt er dus over een paar maandjes aan, en het kan alleen maar beter worden. Hoewel, beter? Ik kan me haast niet voorstellen dat er een vermakelijkere game wordt gemaakt dan Super Smash Brothers Melee. En tegen de mensen die zeggen dat vijf of zes maanden veel te lang is zeg ik: ga Super Smash Brothers Melee spelen!

Conclusie en beoordeling

Super Smash Brothers Melee is een geweldig spel dat altijd leuk blijft. Er zitten geen overbodige dingen in en ik durf zelfs te zeggen dat dit het beste spel voor op de Gamecube is geworden. Als je dit leest, geen Super Smash Brothers Melee maar wel een Gamecube en ook maar het minste gevoel voor humor hebt, waar wacht je dan nog op?
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Behoorlijk uitbebreide en leuke singleplayer
 • Introfilmpje erg vet
 • Veel vrij te spelen
 • Missies afwisselend en vermakelijk
 • Items voegen veel toe, maar nemen nooit de overhand
 • Veel verschillende moves
 • Blijft altijd leuk
 • Minpunten
 • Sommige characters lijken op elkaar
 • Met vier man tegelijk wel heel chaotisch
 • Niet online

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nou we zullen zien wat de gameplay ons gaat brengen dan!

 • de teaser zag er in idd geval al een mooi en spannend uit. ik wil wel meer van deze game zien

 • Ik verwacht er veel van

 • eerst zien, dan geloven

 • eerst zien, dan geloven

 • eerst zien, dan geloven

 • lijkt me wel een brute game opzich, heeft wel wat weg van I Am Legend en ook een btje day after tomorrow vanwegge die ramp :P

 • Hopelijk maken ze hier een pareltje van, want het idee is al goed genoeg

 • Misschien wordt ie wel vetter dan condemned 2.

 • eerst zien, dan geloven  xD

 • eerst zien, dan geloven  de teaser zag er wel mooi uit.

 • niet zien, gewoon geloven

 • eerst zien, dan geloven

 • eerst zien dangeloven

 • ik hoop dat ie net zo goed wordt als dat ze zeggen;)

 • ik hou van realisme  maar eerst zien, dan geloven

 • Ik geloof, maar zie niks..  ..wait..what?

 • Eerst Kijken met je ogen.. dan pas praten met je mond!!

 • Eerst ruiken met je neus, dan pas proeven met je tong.

 • eerst uit je nek lullen en dan pas luisteren!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren