1. E3: World of Warcraft

E3: World of Warcraft

De naam ‘Warcraft’ bezorgt menig PC gamer koude rillingen. Het bekende RTS spel heeft zijn sporen in de wereld van computerspellen dubbel en dwars verdiend. Op de E3 was Blizzard wederom aanwezig met de nieuwste telg van de serie: World of Warcraft, een MMORPG.

Met het constateren dat het een Mass Multiplayer Online Role Playing Game is, hebben we meteen de grootste vernieuwing in dit spel genoemd. Net als Starcraft ondergaat Warcraft de verandering in perspectief. Daar houdt de vergelijking tussen beide spellen wel op; Starcraft is actie, Warcraft dus MMORPG. Tot nog toe is er nooit een MMORPG geweest die echt aan alle basiseisen van een normaal spel voldeed. Of het spel was te oppervlakkig, of het was te instabiel. Warcraft pakt op dit punt al direct een voorsprong op alles wat we al hebben gezien: het spel kent eindeloos veel mogelijkheden en loopt als een trein.

De wereld biedt alles wat je van de ‘wereld van Warcraft’ mag verwachten. Orcs, elves, ze zijn er allemaal. Je zult op de twee continenten waarover je reist (Azeroth en Kalimdor) veel verschillende wezens en gebieden tegenkomen. Al deze wezens en gebieden hangen op de een of andere manier met elkaar samen. Vrijwel alles wat er in de wereld gebeurt heeft ergens effect op. Zo kunnen gravende Orcs per ongeluk Troggs uit hun hol laten, wat de populatie van de Orcs onder druk zal zetten. Denk niet dat je zelf al teveel kunt doen aan dergelijke gebeurtenissen; het blijft een MMORPG, jij bent slechts een klein radertje in de wereld.

Dit betekent niet dat het spel geen plezier biedt. Je zult zelf genoeg quests hebben om je mee bezig te houden. Ook zul je de ontwikkeling van je eigen karakter in de gaten moeten houden. Net als in veel MMORPG spellen groeit je karakter in skills naar mate je meer doet. Alles wat je doet kun je alleen doen, maar je kunt ook samenwerken met andere spelers. Je kunt een groep van maximaal vijf spelers formeren. Zo kun je grote monsters verslaan of gevaarlijke gebieden doortrekken. Je kunt ook, als je level hoog genoeg is, jezelf op paarden en andere wezens verplaatsen. Deze constructie zien we op veel plaatsen en zijn we ook gewend in MMORPG’s: meer opties naar mate je level omhoog gaat. Buiten de normale vaardigheden heeft je karakter ook een of enkele talenten; eigenschappen die je karakter uniek maken van veel andere karakters.

In MMORPG’s zul je altijd sterke en minder sterke spelers tegenkomen. Je kunt je indenken dat er behoorlijk wat afgevochten moet en kan worden in World of Warcraft. Om te voorkomen dat nieuwe spelers om de haverklap worden aangevallen denkt Blizzard nog na over een goede manier om het zogenaamde ‘PvP’(Player vs. Player gevecht) in het spel te verwerken. Waarschijnlijk komen er bepaalde gebieden waarin spelers elkaar kunnen aanvallen.

Technisch is World of Warcraft in zoverre bijzonder dat het spel er beter uitziet dan welke MMORPG dan ook. De meest geschikte kandidaat is wat dat betreft Final Fantasy XI. Dat spel is qua technische prestaties vergelijkbaar met World of Warcraft, maar legt het af op omvang en diepgang.

World of Warcraft lijkt nu al een gegarandeerde hit te zijn en dat terwijl het spel pas rond de herfst moet verschijnen. Het spel heeft de unieke Warcraft sfeer over zich heen, is goed uitgewerkt en bovenal: leuk om te spelen. Hoewel het bij een MMORPG na pakweg een half uur spelen nog lastig te beoordelen is of het spel lang leuk blijft, heb ik er vertrouwen in dat World of Warcraft vele gamers dagen- en nachtenlang zal kunnen boeien.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Warcraft, deze beroemde reeks :), heb ik nog nooit gespeeld. En waarschijnlijk blijft dit zo de eerste jaren. Al zou ik wel willen, maar ik heb nu eenmaal al games gereserveerd voor m'n beperkt budjet.

 • Helaas zijn er maandelijkse kosten.

 • Maar kent dit spel ook Single Player?

 • Nee, volledig online.

 • Het is wel leuk maar ik hou er niet zo van om maandelijks te betalen, dat is het enigste nadeel.

 • zolang ze ook maar via bank transfer accepteren is het mij een zorg hoeveel ze vragen :P  zal vast wel eerst cc only worden, maar dat is wel te regelen gok ik :P

 • ik zou meer naar de game uitkijken als er niet die fockin irritante betalingen waren, dat vind ik zo kut..want de game zelf lijkt me erg cool

 • moederskindje… ga toch je eigen geld verdienen.

 • Quote " DIe maandelijkse kosten boeien niet zo, want blizzard staat er om bekend dat ze hard tegen eventuele cheaters zijn en stabiel draaien, daar wil j tog wel wat voro betalen of niet? "  Nee, ik weiger te betalen voor online spelen. Ik speel namelijk niet maandelijks alleen maar één spel. Ik varieer erg. Zo van: Dan dit spelletje en dan dat spelletje. Ik houd het niet vol om alleen maar één spel te spelen. Ze moeten uit de winst van een spel maar de servers draaiende houden (wat makkelijk lukt). En als je niet hoeft te betalen voor on-line spelen zullen er veel meer mensen zijn die de game kopen. Wat het betalen voor on-line gamen onnodig maakt.

 • Gespeeld?  * wordt groen *  Mensen die niet willen betalen moeten niet zo zeuren en gewoon gaan werken of minder uitgeven aan elke maand de PU te kopen…


 • 5 euro is niks, das voor mij 32 minuten overwerken!!! :)

 • darom ik ga geen 5 euro betalen ben niet gek

 • Het zal waarschijnlijk zo rond de 10 euro liggen, wat redelijk normaal is voor een mmorpg.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren