1. Dragon Quest Monsters: Joker (NDS)

Dragon Quest Monsters: Joker (NDS)

Monster raising RPG’s zijn er inmiddels zat. Nintendo heeft afgelopen jaar al het zoveelste deel uitgebracht en ook heeft Disney het vorig jaar met Spectrobes geprobeerd. Ondank het toch wel ruime aanbod aan deze games, zijn ze stuk voor stuk weer een succes en verkopen ze allemaal goed. Reden genoeg dus voor Square Enix om ook eens een game uit dit genre te maken. Het maken van een monster raising Rpg doen ze dan ook met een spin-off van de bekende Dragon Quest serie die de naam Dragon Quest Monsters: Joker draagt. Klinkt veelbelovend toch? Maar kan het ook nog op tegen het aanbod van toch wel redelijke games in zijn soort?

Een belangrijke factor in een game, en zeker een RPG, is toch wel het verhaal. Helaas is deze in Dragon Quest Monsters(DQM) redelijk standaard te noemen. Je bent een jongen, de held natuurlijk, die een belangrijk toernooi te winnen heeft. Om dat toernooi te winnen zal hij de sterkste monsters moeten maken en trainen, en om het verhaal helemaal compleet te maken ze ook nog eens allemaal vangen en verzamelen. Wow! Origineel, dat hebben we nog niet eerder gehoord!!! Maar nu komt het: hij is verplicht om dit te doen omdat hij anders niet vrijgelaten wordt uit de gevangenis waar hij inzit. Nou mensen dat zorgt voor een beetje variatie in het erg eentonige, en niet originele verhaal die de game kent. Maar goed, om het spel hierop af te schrijven is ook een beetje onzin, want pokémon doet het elke keer weer met hetzelfde verhaal en is ook nog steeds een succes.

Omdat het verhaal een beetje standaard is, zou Square Enix dus met meer moeten komen om het spel nog tot een succes te brengen. Een van de manieren die ze daar op gevonden hebben is het vangen en grootbrengen van de monsters. In het begin van het spel heb je net als in Pokémon de keuze tussen 3 monsters. Dit is enkel en alleen om met het spel te beginnen want hetzelfde monster is nog geen minuut later gewoon te vangen. Het is dus niet een speciaal monster zoals Pokémon dat wel heeft. Zodra je de eerste monsters tegenkomt kan je kiezen: versla je hem en ontvang je ervaringspunten voor je monster, of ga je hem vangen. De laatste optie is compleet anders dan je gewend bent in Pokémon. Hè, ik kan het niet laten telkens weer die titel erbij te betrekken! Maar dus, vangen die je niet door een stel pokéballen naar het zielige monstertje te gooien als hij bijna dood is. Nee, wil je een monster vangen, dan zul je hem ervan moeten overtuigen dat je in staat bent hem met gemak te verslaan. Wanneer je een monster op deze manier gevangen hebt kan je hem direct inzetten in je drie monsters tellende team, als back-up gebruiken, of hem naar de bewaardoos voor afgedankte sturen.

Nu zal je denken dat je met het vangen van monsters en het helemaal gek trainen ervan, ver in het spel kan komen. Neen, in DQM werkt dat allemaal niet zo makkelijk. Want behalve lv’s kent het spel ook nog ranks van F t/m X en binnen een rank kan je ook nog de +… rank krijgen voor extra sterke monsters. Een lv F monster kan dus nooit zo sterk worden als een X monster ookal zit hij/zij op lv. 100. Om een hoge rank te krijgen zal je ze samen moeten voegen. Om ze samen te voegen moeten beide monsters lv tien zijn en ook nog eens een verschillende lading hebben. Lading? Ja lading. Je hebt positieve, negatieve, en neutraal geladen monsters. Alleen monsters met een verschillende lading zal je samen kunnen voegen. Zucht, alsof het allemaal nog niet ingewikkeld genoeg is. Als de monsters samengevoegd zijn, beginnen ze ook weer bij lv één en kan je weer helemaal van voor af aan beginnen met trainen, al worden ze uiteindelijk wel veel sterker.

Uiteindelijk komt het er allemaal op neer dat je zo’n 90% van je tijd kwijt zult zijn met trainen. Het spel kent 7 eilanden, die je stuk voor stuk moet bezoeken. Op elk eiland krijg je weer een hogere rank monster. Wanneer je dus naar het volgende eiland gaat heb je ook sterkere monsters nodig en volstaat de huidige rank van je monsters niet meer. Wat je dan weer moet doen is ze samenvoegen tot wel de juiste rank en ze weer gaan trainen tot een fatsoenlijk level. Omdat het niveau snel sterker wordt in het spel zul je dan ook weer als een gek moeten gaan trainen, om het spel nog een beetje bij te houden. Ik denk dat dit helaas voor de meeste mensen moet gaan betekenen dat ze het spel al snel neer gaan leggen, omdat door het vele trainen het spel erg eentonig wordt, en de zin om verder te spelen er snel uit gaat zijn. Maar als je ervan houd uren bezig te zijn om de sterkste monsters te creëren, dan is dit zeker een spel dat de aanschaf waard is, en ik moet eerlijk bekennen dat ik zo’n persoon ben.

Door al dat trainen ben je bijna de rest van het spel vergeten. Om aan het belangrijke toernooi mee te doen moet je namelijk 10 speciale kristallen verzamelen. Deze zijn gewoon in schatkisten te vinden waar je normaal een of anders genezend goedje kan vinden. Het is dus niet zo dat je kilometers lange kerkers moet doorlopen om ze te vinden. Nee ze zitten gewoon tussen het verhaal door verstopt en zijn niet al te moeilijk te vinden. Echt heel moeilijk is het dus allemaal niet. Heb je de tien kristallen dan krijg je toegang tot het toernooi waarna je nog vijf tegenstanders moet verslaan om het spel uit te spelen.

Als je het spel uitgespeeld hebt heb je keuze uit drie mogelijkheden. Je kunt het spel wegleggen en vervolgens nooit meer aanraken. Je kunt ook heel het spel nooit meer aanraken. Of de derde mogelijkheid is door te spelen. Wanneer je het spel uitgespeeld hebt kan je naar hartenlust monsters trainen, om het vervolgens op te nemen tegen mensen uit de hele wereld. Helaas is dit niet zo mooi als het klinkt. Want het op nemen tegen deze mensen doe je door hun data te downloaden, ze te verslaan en weer hoger in de rankings te komen. Vervolgens kan je het weer opnemen tegen iemand die dat weer boven je staat, en stijg je weer een rank als je wint, enz. enz. Erg origineel is het allemaal niet maar het zet je in ieder geval aan een nog sterker team te creëren en het spel nog even niet weg te leggen. Maar wees eerlijk, ik denk dat de meeste van ons dit misschien een paar dagen kunnen volhouden, van voor veel bijzonderheden zorgt het niet. Het gevolg is dat je het spel alsnog weg gaat leggen.

Als het verhaal en de gameplay je niet aanspreken dan heb ik hier in ieder geval nog een paar pluspuntjes voor je. Het spel ziet er namelijk prachtig uit. De omgeving is lekker vrolijk en de monsters zijn erg leuk vormgegeven. Daarnaast is het spel ook nog eens volledig 3d. Ook met de muziek is niet mis. Het zijn erg vrolijke deuntjes die absoluut niet gaan irriteren.

Conclusie en beoordeling

Eigenlijk kan ik twee conclusies trekken: Houd je net als mij van veel trainen en dit gerne, dan zorgen de uitgebreide gameplay de prachtige vormgeving en de leuke muziek voor heel wat uurtjes plezier. Het spel is dat ook zeker een aanschaf waard! Ben je echter niet zo van het vele trainen dan zal jij je lol niet kunnen vinden in het spel en is het spel beter om te laten liggen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • nieuw systeem van trainen
 • Hoog niveau zorgt voor uitdaging
 • uitstekend beeld
 • leuke muziek
 • monsters, personages, en omgeving leuk vormgegeven
 • Minpunten
 • te)veel trainen
 • verhaallijn niet origineel
 • online gameplay niet uitgebreid

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • had ik ook wel verwacht

 • De 360 variant zou aanwezig zijn idd.

  De topper van de GC imo.

 • Mazzelaars… maar ik ga naar Firstlook en daar hebben ze ook vanallerlei topgames te spelen. Gaat IG ook naar Firstlook? Zal wel he.

 • Supervet…

 • Jammer dat Leipzig me wat te ver is, want ik had deze game toch wel graag willen proberen.

 • Zou de D-pad hier ook kut zijn of niet? Valt vast wel mee, hopelijk.  Ongelooflijk tof voor de mensen die naar Leipzig gaan!

 • Ik hoop dat ze een speciale oldskool stick gaan uitbrengen net zoals op de kasten :)

 • Nou maak over SFIV ook een hele mooi impressie Insidegamer ;)!

 • Lekker veel vecht games de laatste tijd.

 • Leuk voor de mensen die naar leipzig gaan.

 • Chill, ging ik d'r nou maar heen :P.

 • Nice, dit najaar wordt zo f*cking vet.

 • vet,

  dan zal die wel snel komen naar de consoles;)

 • Helaas ga ik dit jaar niet naar leipzig, maar First Look is Gears 2 speelbaar. Dus maak niet zoveel uit.

 • oke

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren