1. Mashed (PS2)

Mashed (PS2)

Mocht je op de middelbare school genoten hebben van enkele lessen biologie per week, dan klinkt het begrip ‘supranormale prikkel’ je ongetwijfeld bekend in de oren. Voor de mensen die dit voorrecht niet hadden: dit is een bepaalde karaktertrek of verandering aan het uiterlijk, waardoor wij iets als extra aantrekkelijk beleven. Voorbeeld hiervan is een baby, met z’n snoezig bolle hoofdje of een hond met een grappige snuit. Voor mij persoonlijk is daar onlangs wat aan toegevoegd. Inderdaad, ik doel hiebij op de lieve, haast knuffelbare autootjes uit de Playstation 2 titel Mashed.

Tijdens het intens stoere introfilmpje van deze game van Supersonic worden de signalen van de wagentjes naar mijn hersenen gezonden en na deze te hebben verwerkt denk ik dat er iets schattigs op het scherm te aanschouwen is. Dat dit gewoon pixels zijn, zover ben ik nog niet. Zover zal ik ook nooit komen. Het maakt verder ook niet uit, het blije gevoel van binnen is weer heerlijk aangewakkerd. M'n hormonen gieren door het gehele lichaam en al mijn zintuigen staan op scherp. Klaar om een volgend rondje Mashed te spelen en al mijn vrienden mijn ronkende achterkant te laten aanschouwen. Uh, juist ja.

Deze titel van Empire Interactive (onder andere bekend van FlatOut) draait, zoals wellicht reeds opgemerkt, voornamelijk om de multiplayer mogelijkheden. Het principe is even eenvoudig als briljant. Vier auto´s rijden op een parcours en welke auto als laatste naar het hiernamaals is verwezen, heeft gewonnen. Dit kan op verschillende manieren. Aangezien alle wagens op één scherm getoond worden en er dus geen splitscreen aan te pas komt, is de gemakkelijkste weg naar victorie wegrijden uit het beeld. Goede stuurkunsten zijn hier van levensbelang. Andere mogelijkheid is om alle andere wagens uit te schakelen met bommen, granaten en ander grof geschut of om ze gewoonweg het ravijn in te rammen, Burnout style.

Deze heuse gevechten op de tracks zijn echter van korte duur. Een gemiddeld rondje duurt nog geen 30 seconden, waarna de volgende vrijwel direct wordt gestart. Zijn er vier deelnemers, het maximale aantal, dan krijgt de nummer één er twee punten bij, de persoon die als tweede is geëindigd mag één punt bij zijn of haar totaal optellen en de laatste twee raken wat van hun score kwijt. Wie is als eerste de tien passeert heeft een volledige ronde gewonnen. Maar dat is nog niet alles, want ook die rondes worden weer bij elkaar opgeteld. Op die manier kan je zelf je eigen toernooitje in elkaar zetten en een soort eindscore bedenken.

Helaas bevat Mashed naast een immens leuke meerspelerstand ook een verplichte singleplayer. De totale speeltijd voor in je eentje bedraagt slechts een uurtje of vijf, maar wat mij betreft had de ontwikkelaar dit onderdeel achter wege mogen laten. Deze tijd is enkel nodig om alle tracks, wagens en dergelijke te ontgrendelen, waarna de échte pret pas kan beginnen. De a.i. is niet van een torenhoog niveau en grafisch spettert het niet van de beeldbuis af. Nee, dit spel is gecreëerd om met vrienden, onderuitgezakt op de bank te spelen.

Ook de heren en dames van Supersonic schijnen dit te beseffen en hebben zelfs een vierspeler mogelijkheid in de game verwerkt voor de wat minder rijke aardbewoners onder ons. Zo zijn de controllers onder te verdelen in twee delen, om zo met een halve controller een race af te werken. Niet heel praktisch, maar als laatste redmiddel kan het natuurlijk altijd dienen. Het neemt in ieder geval niet weg dat Mashed een ontzettend vermakelijke racer is voor alle gamers die op z’n minst drie vrienden om zich heen hebben. Mocht je nog wat eenzaam zijn, adviseer ik je snel wat kameraden op te snorren om tezamen een heerlijke tijd te beleven met deze oldschool arcaderacer.

Conclusie en beoordeling

Er zijn van die videogames die aan veel mensen voorbij gaan, terwijl ze toch echt de nodige aandacht verdienen. Deze zogenaamde sleeper hits zijn kwalitatief hoogstaand, maar het grote publiek merkt dit voor het grootste gedeelte niet op. Beyond Good & Evil en Ico kan je in die categorie indelen, maar ook Mashed hoort naar mijn mening onder die noemer thuis. Het is absoluut geen klassieker en de afwerking laat wat te wensen over, maar het spel verdient, zeker in de multiplayer, het nodige respect.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Multiplayer
 • Fun gehalte
 • Lieve autootjes
 • Minpunten
 • Singleplayer
 • Grafisch niet overdreven indrukwekkend

Dit artikel delen

Over de auteur

kuk

Reacties

 • Ik zal het in de gaten houden ;).

 • ik ga het ook in de gaten houden:)

 • I'll be there!

 • Ik alleen als ik tijd heb.

 • Altijd leuk :D

 • ik ga het zeker elke dag checken

 • is er geen livewire voor de persconfrenties? tijdens de E3 had je die en dat was erg vet!

 • handing, zal ik ook in de gaten houden

 • Hehe, ik gebruik het nooit, maar wel handig voor de mensen die dat wel doen =P.

 • lekker handig weer =)

 • Cool

 • Een fijn overzicht, mooi zo.

 • Zag hem al staan ja, zal ik zeker een paar keer langs gaan voor alles nieuwtjes.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren