1. Anno 1701: Dawn of Discovery (NDS)

Anno 1701: Dawn of Discovery (NDS)

De Anno-serie is een van de bekendste strategieseries op de PC. Deze games scheiden zich van veel strategiespellen af omdat de nadruk niet ligt op het veroveren van andere gebieden maar vooral op het verkennen en inrichten van eilanden. Dit en het feit dat deze games over het algemeen goed uitgewerkt zijn maakt Anno een populaire serie. Maar tot nu toe was deze serie alleen maar te genieten op de PC. Totdat Anno 1701 uitkwam. Deze game kwam niet alleen voor de PC uit maar ook voor de DS. De vraag is natuurlijk of het gelukt is die formule die de Anno games op de PC zo populair maakte over te brengen op de DS.

Het principe van het spel is dat je in een gebied eilanden koloniseert. Koloniseren doe je met ontdekkingsschepen. Deze schepen kunnen naast het verkennen van de map een pakhuis bouwen op een eiland die nog niet gekoloniseerd is. Als je dat hebt gedaan moet je jouw eiland of eilanden zo inrichten dat je een positieve balans hebt. Want als je verlies maakt en 1000 goudstukken schuld hebt verlies je. Dit doe je door woonwijken te bouwen. Zo krijg je burgers die je belasting betalen. Om meer belasting te kunnen vangen moet je de burgers voorzien in hun behoeften. Als je jouw burgers hebt voorzien in alle behoeften zullen ze, als er genoeg bouwmaterialen zijn, welvarender worden. Dit houdt in dat de burgers een bevolkingsklasse omhoog gaan. Dan betalen de burgers meer belasting maar hebben ze ook weer meer behoeftes. Dit gaat door tót de meest welvarende bevolkingsgroep. In het totaal zijn er vijf bevolkingsgroepen. Die behoeftes houden in dat de burgers in het bereik van een bepaald gebouw willen wonen of dat ze bepaalde goederen nodig hebben. Maar, voordat je een stad hebt moet je hem natuurlijk eerst bouwen. Dat doe je met behulp van het bouwmenu. Daar staan alle gebouwen in categorieën opgedeeld die je kunt selecteren met je styler. Dan kun je de gebouwen neerzetten binnen het bereik van een pakhuis. Je kunt gebouwen vrijspelen als je burgers van een hogere bevolkingsgroep krijgt in je stad. Die gebouwen zijn natuurlijk niet gratis. Je moet om ze te bouwen geld en grondstoffen betalen. Ook hebben gebouwen vaste onderhoudskosten. De basisgrondstoffen die je tegenkomt in deze Anno zijn hout, steen en ijzer. Daarnaast zijn er nog grondstoffen die je nodig hebt om je bevolking van haar behoeften te voorzien. Voorbeelden hiervan zijn specerijen en diamanten. In sommige gevallen moet je een grondstof eerst vervaardigen om het nuttig te maken. Zo moet je in een ertssmelter met hout en ijzererts ijzer fabriceren. Als het eindproduct klaar is dan wordt het tijdelijk opgeslagen in het gebouw. Waarna het opgehaald wordt door een koerier die het naar een pakhuis in de buurt brengt. In het geval dat het eindproduct te weinig wordt opgehaald kan het gebouw na een tijdje niets meer opslaan en stopt de productie.

Naast het verkennen en bouwen van eilanden kan je ook eilanden verdedigen en veroveren met een leger. Legereenheden kan je bouwen in een kazerne. Je kunt maar een soort leger maken, deze kan je wel een paar keer upgraden. In elk legergebouw of pakhuis passen een aantal legers. In een gevecht zitten twee legers in een gebouw en wint het leger die het meest geavanceerde en/of grootste leger heeft. Een eiland veroveren doe je met behulp van oorlogsschepen, deze bouw je in een scheepswerf. In de schepen kan je leger stoppen. Met die schepen moet je dan naar een vijandelijk eiland waar je jouw legers kan uitladen. Ook de oorlogsschepen kan je upgraden, hiermee kan je meer legers in je schepen inladen. Als je een gevecht wint krijg je het gebouw.

Het spel heeft drie gamemodi: campagne, continu spelen en een multiplayermodus. Bij campagne speel je met de hoofdpersoon Victor Le Roi die in opdracht van koningin Marie de nieuwe wereld moet verkennen. Dit gaat natuurlijk niet zomaar, want er komen van allerlei tegenstanders opdagen die het je niet makkelijk maken deze nieuwe wereld te verkennen. Dit doe je niet alleen, je hebt hulp van een adviseur die je tips geeft en opdrachten. Over het algemeen gaat het in het begin vooral om het opbouwen van een goede economie en het tevreden maken van je bevolking. En gaat het in de latere missies wat meer om het veroveren van eilanden. Tussen de missies door zijn er filmpjes. Het zijn eigenlijk niet echt filmpjes maar meer een stripverhaal. Je ziet telkens in het bovenste schermpje een plaatje met daaronder een tekst wat de personen zeggen. Ik heb mij wel eens eerder geërgerd aan deze manier van ‘filmpjes’ maar ik vind dat het hier goed werkt. De plaatjes zijn mooi en zo’n filmpje duurt meestal niet te lang. Je kunt zelfs, als je het niet wil zien, het filmpje snel doorspoelen. Wat eigenlijk niet nodig is want deze filmpjes voegen zeker iets toe aan de campagne. De campagne is te spelen op de moeilijkheidsgraad gemakkelijk, normaal of moeilijk.

Bij de mode ‘continu spelen’ speel je een zelf ingesteld spel. Alle spelers beginnen met één ontdekkingsschip in het midden van de map. Wat instellingen betreft zijn de mogelijkheden oneindig. Zo kan je bijvoorbeeld het aantal eilanden, de grootte van de eilanden, de frequentie rampen maar ook de moeilijkheidsgraad instellen. Je hebt keuze uit tien personages waarmee je kan spelen of die je als tegenspeler kunt instellen. Deze personages hebben allemaal verschillende kwaliteiten, minpuntjes en moeilijkheidsgraad. Bij deze gamemode heb je geen doelen en kan je zo lang spelen als je maar wilt.

Bij de multiplayermodus kan je met vier personen online spelen. Dit werkt ongeveer hetzelfde als continu spelen. Het enige verschil is dat je nu wel met een doel speelt. Je hebt de keuze uit 5 verschillende gamemodes die het doel bepalen. Zo heb je bijvoorbeeld ‘Scoren met missies!’, ’Goud boven alles!’ en ‘Verover eilanden’. Ik heb de multiplayermodus zelf niet kunnen spelen maar de ‘Scoren met missies!’ lijkt mij een heel leuke mode. Hier moet je namelijk zo veel mogelijk missies halen om de ingestelde score te behalen.

De besturing gaat bijna volledig met de stylus. Op het onderste schermpje staat rechts een klein menu en zijn er linksboven twee hulpknoppen. Dit zijn eigenlijk alle knoppen die je nodig hebt. Als je de map wilt bekijken kun je dat doen door je met de stylus door de map heen te schuiven. Ook is er een in en- uitzoomknop en een overzicht van de map waarmee je sneller een locatie op de map kunt bekijken. Verder kan je nog de pijltjestoetsen en de abxy-toetsen instellen als hotkeys. Op het bovenste schermpje is de informatie als grondstoffen die je bezit, het aantal inwoners en je economische balans te zien. Ook zie je daar jouw adviseur.

Mijn grote kritiekpunt op dit spel is het vechten. Als je gebouwen

verovert van de vijand kost dit, vooral bij de militaire gebouwen, heel veel geld. Het is echt heel vervelend dat als je net een positieve balans hebt dat het veroveren van een gebouw echt wat té veel kost. Het is logisch dat het wel aan je balans te voelen is dat je aan het vechten bent maar naar mijn mening ga je wat te snel failliet als je een eiland veroverd. Maar zijn er veel pluspuntjes. De besturing werkt perfect, daar is echt niets op aan te merken. Je hoeft het spel maar vijf minuten gespeeld te hebben en je beheerst besturing al alsof je niets anders gewend bent. De gameplay is misschien wel eenvoudiger dan de eerdere PC-versies van Anno. Maar dat komt omdat de DS wat dat betreft wat beperkter is dan de PC. Juist daarom is de DS-versie maken moeilijk. Maar naar mijn mening is het de ontwikkelaars prima gelukt om een eenvoudigere versie te maken voor de DS. Het spel is vrij eenvoudig wat betreft functies maar blijft zeker een uitdaging. Ook de campagne is over het algemeen afwisselend en de filmpjes hebben zeker toegevoegde waarde. Als je na de campagne nog niet klaar bent met dit spel heb je nog genoeg mogelijkheden met ‘continu spelen’ en de multiplayer. Verder loopt het spel goed. Dat je van de categorie moet houden is een ander punt maar als jij van een bouwkundig strategiespel houdt is dit naar mijn mening hét spel voor de DS op het moment.

Conclusie en beoordeling

Als jij van een bouwkundig strategiespel houdt is dit echt een must buy. Maar ook als jij nog niet zo bekend bent met deze categorie kan je er op een makkelijker niveau goed inspringen. Voor het oorlogsgedeelte moet je dit spel niet kopen want daar gaat deze game niet zo diep op in.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Besturing werkt prima
 • Ook al zijn er maar een aantal eenvoudige functies, de gameplay is uitdagend.
 • Veel goed uitgewerkte spelmodi
 • Leuke filmpjes
 • Spel loopt over het algemeen goed
 • Minpunten
 • Het vechten is naar mijn mening niet helemaal in evenwicht met wat het doet met je economie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • grappige presentatie wel :-)

 • Lelijk !

 • Typische Wii game.

 • Trailer is wel geinig; spel zegt me niks :)

 • Typische wii game??! WTF

  En Lelijk waarom? Je ziet bijna niks van de game idioten…  Als ze de Grindhouse stijl door trekken in de game kan ik al niet wachten :)

 • Dit wordt super vet! :)

 • Die eerste paar delen op de Wii waren niet zo best, het kan beter met deze hopelijk.

 • Grappige trailer :) De opmerking dat het een typische Wii-game is slaat weer helemaal nergens op, maar zie ook wie hem maakt xD

 • TIETEEEE!! Ok ok, House of the dead is gewoon pro!

 • lol, ik weet niet of iemand 'Planet Terror\" van Robert Rodriquez heeft gezien, maar die trailer van HOTDOverkill heeft daar wel wat van weg!

 • They come for brains, you give them bullets

  lol  Heb verder niks met dit genre games.

 • Awesome.  Sega does what Nintendon't?

 • game ga ik toch niet kopen, niet mijn game….  iig leuke trailer met die wiimote waar ze aan likt :P

 • Helaas geen nieuwe jetsetradio.  Maar geeft dat hetzelfde gevoel met die wii mote knallen als met een lightgun op de dreamcast mole28? Ik kan het me moeilijk voorstellen toch. Echt jammer dat er geen HD lightgun games meer uitkomen (tja time crisis 4), maar als de nood het hoogst is vliegt de dreamcast weer aan op een SD tv, en is het knallen geblazen met Confidential mission, HoTD2 of Virtua Cop 2 vanop het sega smashpack :P.

 • Af en toe moet je toch even een break van Zelda/Metroid prime 3 en die andere 5 spellen die vet zijn voor de wii, potje knallen op zombies een goed alternatief daarvoor?  \"HELL YEAH BABY\"

 • Veel horror games de laatste tijd voor de Wii. Nou wordt het toch weer eens tijd voor een goede game.

 • Ik heb een beetje een overkill aan zombiegames; dat terwijl de nieuwe Resident Evil nog moet verschijnen. O o.

 • Een Wii-mote is natuurlijk perfect voor het inhakken op zombies, maar ik weet niet of de casual markt daar zo blij mee zal zijn :P

 • Zo hoor je een trailer te maken. Meer van hetzelfde, maar alles voor de verkoopcijfers he :P.

 • Ja die trailer is echt goed!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren