1. Bully: Scholarship Edition (X360)

Bully: Scholarship Edition (X360)

Als we het hebben over controversie in de gamesindustrie, dan denkt men meestal gelijk aan de ontwikkelaar Rockstar. Met games zoals Manhunt en GTA heeft deze studio kwaad bloed opgezet bij redelijk veel mensen. Als het over Manhunt gaat is dit geheel terecht natuurlijk; een game waarbij je iemands ruggegraat er genadeloos uit kan rukken gaat misschien iets té ver. Maar, als je het over GTA hebt, de koning van het freeroaming genre, is het geheel onterecht, aangezien het zo - de katana niet meegerekend - gewelddadig en obscuur nog niet is. Toen Bully vorig jaar op de PS2 uitkwam, was dat volgens de Tweede Kamer de druppel die de emmer deed overlopen. Gelukkig kwam Rockstar er nog goed van af met een wijziging van de naam. Nu, ongeveer driekwart jaar later, maakt Bully: Scholarship Edition opnieuw zijn entré op de Xbox 360 en de Wii. Nu maar hopen dat opgepoetste graphics en extra content genoeg is voor de gamer anno 2008.

In Bully: Scholarship Edition speel je een vijftienjarige genaamd Jimmy Hopkins, een problemenkind dat onderhand al acht keer van school is geschopt. Reden genoeg voor Jimmy zijn ouders om hem maar eens naar Bullworth Academy te sturen, een fictieve kostschool en tevens ook één van de ergste in Amerika. Hier spelen verschillende groepen de baas: denk maar aan de klassieke nerds denken die altijd gepest worden, en de stoere gozers die de anderen het leven zuur maken. De feel van het schoolgebouw is erg belangrijk in een game die zich voor het grootste deel in de school afspeelt. Dit is erg goed gelukt: Bullworth Academy straalt het typische high school-gevoel gewoon uit. Van lockers tot de kantine; Bully heeft het allemaal. Gelegen in New England is dit dan ook een bijna perfect gekozen locatie.

Hoe verder je komt in het spel, hoe meer plaatsen beschikbaar worden gesteld. Het spel speelt zich ook voor een groot deel af in de stad, wat een aardig levendige stad is net zoals de school zelf. De wereld is behoorlijk interactief te noemen; kinderen pesten elkaar, meppen elkaar en halen andere rot streken uit op jou of anderen. Dit is een pluspunt van de game, aangezien je het gevoel hebt dat je in een levende wereld rondloopt, en niet in één of andere generieke map. De graphics spelen hierbij ook een grote rol, en zijn dan ook redelijk goed gelukt ten opzichte van zijn broertje. Verschillende dingen, zoals de resolutie, zijn behoorlijk opgeschroefd. Jammer genoeg is er verder niet veel veranderd, wat je na een behoorlijk lange periode van ontwikkeling wel zou verwachten. De unieke grafische stijl die Bully heeft is echter nog wel behouden en die is erg vet te noemen.

Originaliteit is erg sterk aanwezig in Bully, en is dan ook goed terug te vinden in de gameplay. Het is op zijn eigen manier een freeroaming game en een actie game. Je kunt met Jimmy de hele school verkennen, zoals de slaapplek van de meisjes (notitie: neem fototoestel mee) en de gymzaal. Ook kun je in de stad naar verschillende winkels gaan om kleren te kopen en dergelijke, maar het heeft ook zo zijn beperkingen. Zo is het aanbod in voertuigen nogal gering. Waarschijnlijk zul je je hier niet aan ergeren, want als je een beetje reëel denkt kom je tot de conclusie dat Jimmy pas vijftien is en beperkt is tot het gebruik van de benenwagen, fiets, skateboard en scooter. Ook moet je Bully niet zien als een spin-off van GTA, want als je dat doet zal het je teleurstellen, aangezien de wereld niet bijster groot is. Het vechtysteem zit bijzonder goed in elkaar en is - net zoals de rest - erg simpel te besturen. Met de Y-knop pak je bijvoorbeeld iemand vast, waarna je met de X-knop een paar rake klappen uitdeelt. Het vechten is dan ook erg lekker, en voelt totaal niet als werk aan. Ook kan je, nadat je de ongelukkige in kwestie bijna tot moes geslagen hebt, je tegenstander pesten. Met één simpele druk op de knop voert Jimmy de meest sadistische grappen uit, zoals het smeren van spuug in het gezicht. Naast de vuist zijn er ook nog andere wapens te bemachtigen zoals de katapult en rotjes, waarmee je zelfs nog op meer manieren je medescholieren kan pesten.

Naast pesterijen zijn er ook nog andere bezigheden voor Jimmy. Eentje hiervan is les. De meeste van jullie huiveren als over het vak Engels of wiskunde wordt gesproken, maar in Bully is dit erg leuk uitgewerkt in de vorm van minigames. Zo moet je bij biologie dieren ontleden waarbij je in een bepaalde volgorde dingen moet opensnijden en verwijderen, bij scheikunde is er een quicktime event aanwezig waarbij je als je op het juiste moment een knop indrukt een handeling uitvoert en bij muziekles ga je te keer als een ware Guitar Hero. Klinkt allemaal tof en gezellig, maar wat heeft het dan voor zin? Heel simpel; bij sommige vakken kun je nieuwe vaardigheden verwerven. Zo valt er bij gymnastiek nieuwe aanvallen te leren en bij scheikunde kun je na afloop van de les nieuwe wapens creëren met je scheikundeset (wat tevens volledig automatisch gebeurd, maar dat terzijde). De missies die je kunt aannemen van bewoners van de stad en mede scholieren zijn behoorlijk uiteenlopend en bevatten veel variatie; de ene keer moet je iemand escorteren, terwijl je de andere keer verwikkeld raakt in een bloedstollend gevecht met lilliputers. Kom je te laat voor een les? Dan word je hoogstwaarschijnlijk naar het klaslokaal meegesleurd door de school patrouillerende Prefects. Deze arresteren je tevens ook als je mensen in elkaar slaat, pest of als je bijvoorbeeld met een skateboard door school heen rijdt.

Met Bully ben je wel even zoet. Als je naast alle missies en het geld verdiend daaraan nog trek hebt om problemen van andere mensen op te lossen, ben je circa dertig à veertig uur bezig. Ook kan je, wat tevens een erg leuke toevoeging is, samen met een vriend één tegen één strijden in minigames wat voor soms leuke momenten zorgt. Raar genoeg zijn niet alle minigames die aanwezig in de singleplayer zijn, beschikbaar gesteld in de multiplayer. Jammer hoor, ik had een vriend wel eens willen verslaan in een spannend potje scheikunde.

Conclusie en beoordeling

Als Bully: Scholarship Edition geen remake was van het eerste deel, had deze zelfs nog hoger gescoord. De originele gameplay voelt lekker aan, en ook de besturing en het vechtsysteem is goed te noemen. Rockstar bewijst maar weer eens dat ze topkwaliteit kunnen afleveren. Heb je hem nog niet gespeeld op de PS2 of verveel je je omdat je GTA IV nog niet in handen hebt? Overweeg dan maar eens om deze game aan te schaffen, aangezien hij zoveel nog niet eens kost. Werkelijkwaar een must-have voor trouwe volgelingen van Rockstar.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Grafisch geupdate ten opzichte van zijn PS2 broertje...
 • Minigames zijn fun...
 • Variatie in missies is groot;
 • Verfijnde besturing die behoorlijk simpel werkt;
 • Levendige speelomgeving.
 • Minpunten
 • maar er had meer gedaan kunnen worden;
 • maar zijn niet allemaal bespeelbaar in de multiplayermodus.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laat de volgende generatie uitmelken maar beginnen!

 • nou, ik hoef hem niet……..

 • Ook niet mijn ding tbh..

 • Cool, vraag me toch af of ze er nu echt eens wat nieuws mee gaan doen.

 • Zijn jullie gek? Ik wil deze game echt wel hebben, ik ben hier fan van!

 • Ik vroeger ook. Maar ik ben nu gewoon verstandiger. Het is één grote geldklopperij.

 • Ik vraag me af of ze ooit gaan stoppen met The Sims…

 • ik denk het niet =P

 • @Xian: Het is toch geniaal van die lui? Iedere uitgever wil wel een game die zo verkoopt inclusief al die uitbreidingen. Tuurlijk is het uitmelkerij, maar dat zal hun een grote worst zijn. Het verkoopt als een tiet. Zelfs die Ikea en H&M updates. Met t geld dat ze hiervoor krijgen kunnen ze denk ik goed werk maken van andere games als bijvoorbeeld Mirror's Edge.  Deze games zijn ook altijd handig als ik niet weet wat ik voor mn vriendin moet kopen als ze jarig is

 • Kijk er nu al naar uit. :D

  En 20 feb. is sneller als ik dacht.

 • joy • Deze games zijn ook altijd handig als ik niet weet wat ik voor mn vriendin moet kopen als ze jarig is

  _O_

 • niet mij ding :)

 • Die trailer beloofde niet veel goeds, want ik vond het nog superveel op The Sims 2 lijken. Zelfs Fifa ziet er nog realistischer uit. Maar ik hoop wel dat ze mij weten te verrassen.

 • Een nieuwe Sims, een nieuwe set met honderd uitbreidingen. *Zucht*, achja, niet naar kijken Stephan…

 • ik vind de sims wel leuk, maar ik wet niet of dit wel echt anders dan The Sims 2 gaat voelen.

 • wil eerst eens meer weten over deze nieuwe game… 1 en 2 heb ik wel zwart gespeeld:p

 • Leuk ^^

  deel 2 was echt fun ^^

 • Gelukkig maar dat mn computer m waarschijnlijk niet kan draaien…:P

 • Sims voor de next gen consoles wacht ik op. Niet hier op.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren