1. Rayman 3: Hoodlum Havoc (NGC)

Rayman 3: Hoodlum Havoc (NGC)

Rayman 3: een game die niet altijd zo goed gewaardeerd wordt. Maar waarom? Dat is de reden waarom ik deze recensie schrijf. Want eigenlijk is het wel een goed spel.

Even voor een idee: je zit in een rustig stadje, vol met rode Lums. Daar heeft Rayman natuurlijk geen problemen mee. Hij komt namelijk bij van zijn tweede avontuur. Maar aan die rust komt al snel een einde. Een zwart bolletje pluis genaamd André verandert de rode Lums in meer zwarte bolletjes pluis. Om vervolgens met zijn leger een rare hond kaal te plukken om dan daar weer een maf soldaatje van te maken; een Hoodlum.

Na dat je dit in de vorm van een filmpje hebt gezien, ga je zelf op pad om André te zoeken. Na een poosje zal Globox (Rayman’s beste vriend) André inslikken. En daar begint het verhaal: Globox moet langs allemaal verschillende dokters die misschien de Black Lum verwijderen uit Globox’ buik.

En zo ga je dus door een heleboel levels heen op zoek naar een van de dokters die je kunnen helpen. Dit zijn nogal standaard Rayman-levels. Dat houdt in: spring daarop, geef een mep aan een Hoodlum, spring verder. Todat je bij een eindbaas komt. Nadat je die verslagen hebt kun je weer verder meppen en springen. Gelukkig heeft Ubisoft wat variatie in deze platformlevels gebracht: Waspoeder.

Waspoeder zijn slecht geanimeerde blikjes waar je door heen kunt lopen om voor een korte tijd van een power-up te genieten. Zo kun je een sterke bokshandschoen krijgen om door houten deuren te meppen, of je vuist als raket gebruiken. Ook is er een leuke helikopterhelm. Dit resulteert tot leuke puzzels, omdat waspoeder maar voor een korte tijd helpt. Je moet dan dus snel van punt A naar B lopen om verder te komen. Ook kun je sommige vijanden alleen verslaan met het goede waspoeder.

De levels worden goed in beeld gebracht door het third-person camerastandpunt. Er zijn wat cameraprobleempjes, maar niet zo erg dat je er veel last van hebt. De graphics zijn voor een oude game netjes in het Rayman-stijltje en het geluid is erg goed. De soundtrack (Madder - Groove Armada) is een goede keus. Maar waarschijnlijk boeit jullie dat niet zo erg. Het belangrijkste is namelijk: Is de game leuk om te spelen?

Het antwoord is: ja. Er zijn veel verschillende levels waarbij je elke keer anders moet spelen. Zo moet je in een level gewoon zo veel mogelijk Hoodlums neermeppen terwijl dat in een ander level helemaal niet kan. Daarin moet je namelijk door de basis van de ‘Kraken’. Omdat je ze niet kunt verslaan, zul je met de raket-waspoeder op een gong moeten schieten om ze af te lijden. Dit zul je moeten doen op een enorme berg, een goede uitdaging. Races in een Rayman-schoen zijn weer van de partij. Ook zul je snel over plankjes moeten rennen en in tussentijd Hoodlums verslaan. En als je dan eindelijk op het einde bent en erachter komt dat je een power-up nodig hebt… Dat leidt weer tot de nodige frustraties. Ook zijn er weer typische Rayman-tussenfilmpjes die je weer aan het lachen zullen brengen en voldoening geven aan je frustraties.

De game is dus leuk, maar ook erg groot. Ik denk dat je hier sowieso wel 30 uur mee bezig bent. Ook zijn er veel geheime ruimtes en kun je meer punten verdienen als je een power-up hebt. Als je een level voor de tweede keer speelt zul je hier zeker op gaan letten. Want voor die punten kun je minigames vrijspelen (die soms best lang zijn!), maar ook filmpjes die te vergelijken zijn met de ‘Bunnies very useful Scientic Facts’. Zoek maar eens op google naar ‘Wanna Kick Rayman’.

Conclusie en beoordeling

Rayman 3 is alweer het derde deel in de reeks. Het is een beetje als Super Mario 64 en Super Mario Galaxy. Is deel 3 ook beter dan deel 2? Jazeker, Rayman 3 is een topper, zeker als hij 10 of 20 euro kost. Een aanrader voor iedereen die van platform-games houdt.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grote en lange levels
 • Leuk om te spelen
 • Humor
 • Leuke handleiding
 • Minpunten
 • Camera
 • Multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

rw1

Reacties

 • Vet hoor met dat Stop 'N' Swop gebeuren. Heb wel zin in een leuke platformer voor de xbox 360!

 • nice, hoewel ik niet erg veel vertrouwen heb in Nuts & Bolts, denk hooguit een 8+ en dan nog vooral door de naam die eraan hangt . De klassieke versie is nog steeds een van de beste games ooit, die ga ik zeker downloaden :)

 • oke

 • Ah, dat wordt mijn eerst XLA game! Komt BanjoTooie dan ook?

 • Heb er zin an!

 • Jeuuuuj! De klassieke ook! :D

 • OK cool, ik denk wel dat ik er 1 of misschien wel 2 ga halen…:-)

 • hebt echt zin in ( wel dus ) :D

 • Ze moeten gek zijn, willen je Banjo-Tooie niet uitbrengen op XBLA. Dat was ook een ijzersterke titel waarmee ik heel wat uren aan heb verspeeld vroeger.

 • Kijk eens aan, goed nieuws voor de 360-bezitters. Had dit ook wel gewild op m'n PS3.

 • Wat nou 7 november ( gears 2 ) 14 november is DE DAG !!

  :) ik heb er zin in!

 • Cool dat banjo-kazooien op XBLA komt, misschien komt die ook wel op VC. Maar ik ben bang hoe erg ze banjo gaan verpesten, rare heeft de afgelopen jaren echt niks goeds afgeleverd.  Het begon met grabbed by the goolies wat een kindergame was, maar nog steeds het was niet rare ze niveau. Toen kwam conker maar dat was een port, en de multiplayer was veel beter in de n64 versie. Spellen die daarop volgde waren Kameo en perfect dark zero, kameo was een matig game en perfect dark zero ook. Een 7.5 zou ik perfect dark zero geven, hoewel dat een redelijke cijfer is is het een complete mislukking vergeleken met de deel daarvoor. Perfect dark op de n64 is nog steeds 1 van de beste shooters ooit, hoewel de graphichoeren niet mee eens zijn. De enige echte redelijke game die ze maakte was viva pinata, hoewel andere mensen dat zeggen ik vind het nog steeds bagger.  Maar hoe je het ook keert, Rare is absoluut niet de 375 miljoen waard die Microsoft voor ze neerlegde. En ik ben blij dat ze verkocht zijn, want iedereen zei dat Shigsy fout bezig was toen hij ze verkocht. Maar hij zag dat de helft van Rare al weg was, en dat er niks meer van over was en na al deze jaren kan je zien hoe briljant zijn beslissing was. Al die troep is gelukkig niet op cube of wii uitgekomen, want ik had het vast blindelings gekocht en elke keer weer hard teleurgesteld geweest.  En nu komt de nieuwe banjo, de vorige delen zijn klassiekers en als je het niet hebt gespeeld dan heb je echt wat gemist. En ik hoop echt dat het een goede game word, en dat ze misschien nog hun laatste eer kunnen redden. Maar ik ben bang van niet.
 • Ik ga denk ik nog wel die eerste banjo kopen.  @ Macrappy  Geloof mij maar 7 November blijft de dag wel hoor!

  GEARS OF WAR!!! • shit!!  verklaar me gek, maar ik wil toch eerst de oude Banjoo nog eens herspelen.  nouja, dan koop ik nuts and bolts in december wel gewoon


 • Deze ga ik waarschijnlijk wel een kopen in 2009 als ie wat in prijs gedaald is. Helaas denk ik dat ik niet gebruik ga maken van de Stop 'N' Swop-functie. Omdat ik waarschijnlijk de XBLA niet ga kopen.

 • Twee dagen voor mn verjaardag, komt mooi uit =P

 • Rare is gewoon een vette geldbitch Banjo-Kazooie hoorde een VC titel te zijn niet XBLA! Ik verlies vertrouwen in heel wat van die Bedrijven.

 • Jammer dat ik geen X360 heb, ik heb veel vertrouwen in deze game. Eigenlijk deels door het naamplaatje, maar dan nog. Leuk dat ze de Stop 'n Swop funtie in eindelijk in werking hebben gezet :]

 • Leuk leuk, misschien dan toch eventjes de Microsoft points die je hiervoor nodig hebt kopen ! :)

 • Erg vet, ik heb het origineel nog nooit gedaan, dus misschien maar eens downloaden tegen die tijd! :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren