1. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

Mijn memberrecensie over Call of Duty 4: Modern Warfare

Ik liep afgelopen paar maanden maar te roepen over de SAS, Amerikaanse mariniers en sluipschutters. Dat kwam natuurlijk allemaal door Call of Duty 4: Modern Warfare, een game die diep indruk op me maakte.

In Modern Warfare haalt developper Infinity Ward iets bijzonders uit met de hoofdrolspeler van Call of Duty 4. Iets heel gedurfds, iets wat ik nog nooit eerder heb meegemaakt in een videogame. Echt, het het ligt op het puntje van m’n tong om het te vertellen. Maar dan zou ik een ontzettende spoiler zijn, voor als je die game nog wil spelen.

Single Player

Tijdens de eerste missie moest ik denken aan de Efteling-attractie Fata Morgana. Je zit in een karretje en om je heen speelt zich een enorm spektakel af. Het verschil met CoD 4 is natuurlijk dat je met een ongekend heftig wapenarsenaal waait en dat je actief deelneemt aan hetgeen er om je heen gebeurt, maar de actie is net als de voormalige CoD’s voorop gezet.

Nog altijd is CoD 4 namelijk een van A tot Z in scène gezette shooter maar deze keer lijkt het wel of Steven Spielberg in de regisseursstoel heeft gezeten. Want sodeju, wat is de actie heftig.

Begint de eerste missie van de game – het infiltreren van een vrachtschip in het holst van de nacht waarbij je iedere terrorist trakteert op een kogelregen – redelijk standaard, al snel slaat de sfeer om. Jij en je team moeten rennen voor je leven omdat het schip op het punt van ontploffen staat. Deze adrenaline pompende ontsnappingsscène doet denken aan Metroid Prime en is een kick om mee te maken. Het zet de toon voor al het moois dat komen gaat.

In CoD 4 switch je tussen verschillende oorlogsgebieden; merendeels speel je als SAS-lid in Rusland en de Oekraïne of als US marine in het Midden-Oosten, maar er zijn ook een paar verassende uitstapjes en andere rollen die je op je neemt.

De US Marine missies zijn groot, groter, grootst qua hectiek en heftigheid. Dit is de vleesgeworden versie van Black Hawk Down, gemengd met de explosiviteit van alle Die Hard films bij elkaar.

De straatgevechten zijn chaotisch en af en toe lijkt het wel of de vijanden werkelijk vanuit iedere hoek jou en je medesoldaten onder vuur nemen. Van alle kanten vliegen de kogels en raketten je om de oren. Je moet voortduren straathoeken, auto’s, balkons, daken en steegjes in de gaten houden. Nergens ben je veilig.

De missies in het Midden-Oosten worden meestal geïntroduceerd vanuit een helikopter waardoor je de game meer dan ooit een filmisch gevoel oproept. Vanuit deze positie zie je hoe de lucht vergeven is van andere Amerikaanse gevechtshelikopters… waarvan sommige worden neergehaald door raketten.

De aller, aller, aller mooiste missie uit CoD 4 is echter de sluipschuttermissie. Je speelt deze missie samen met een commandant in de omgeving van Tsjernobihl, warbij het uiteindelijk doel is een hooggeplaaste bad guy uit te schakelen tijdens een wapenhandel. Voordat je echter dit allesbepalende schot lost en de trekker overhaalt, moet je zonder kleerscheuren door een ruig gebied heenkomen, met behulp van een sniper-outfit (Ghillie Suit).

Ik kan je zeggen dat de stealth actie nog nooit zo intens is geweest.

Multiplayer

CoD 4 kent ook een gruwelijke multiplayer.

Alle bekende spelvarianten zijn van de partij waarbij je de bepaalde modes ook in Hardcore kunt spelen. In dat laatste geval moet je je wapen zelf op pakken, zijn er geen klassen en kun je bijvoorbeeld ook je eigen teamleden raken als je niet uitkijkt. Er zijn speltypen die je alleen met grote groepen kunt spelen (8-18), maar er zijn ook modi die juist alleen weer voor een hadjevol spelders bedoeld zijn. Je scoort punten door kills te maken, vlaggen te stelen, het hoofdkwartier te beschermen (afhankelijk van het speltype) en ga zo maar door. Dit zogenaamde perksysteem laat, hoe hoger je in level stijg je account steeds dodelijker worden. Zo kun je bijvoorbeeld meer uithoudingsvermogen, kogels die de muren heen knallen, vizieren en laserpointers voor je guns of speciale granaten unlocken. Voor echte diehards is het zelf mogelijk om, nadat je compleet geüpgrade bent, weer helemaal van nul te beginnen. Dan krijg je een presige icoontje boven je karakter zodat mensen online kunnen zien met wat voor een diehard ze te maken hebben. Daarnaast verdien je wanneer je een aantal kills op rij maakt, speciale bonussen zoals een radar of een helikopter die vijanden neermaait.

Al met al heeft CoD 4 me aangenaam verrast. Ik had van te voren al zin om deze moderne ‘take’ op de bekende Call of Duty formule te spelen maar ik had weinig vernieuwingen verwacht. Qua beeld en geluid ontplofte mijn kop af en toe, maar het is vooral de manier waarop de game je meesleept en overweldigt waardoor ik nog napuffend maar met een dikke grijns naar de eindcredits zat te kijken.

Conclusie en beoordeling

Call of Duty 4: Modern Warfare is echt een hele vette game, een absolute must have zelfs. De singleplayer is wat kort maar het goed in elkaar gezette verhaal compenseert dat weer. De multiplayer zal nog jaren gespeeld worden aangezien er genoeg ranks, challenges en wapens te unlocken zijn.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Eindeloze multiplayer
 • Ranking in de multiplayer
 • Intense singleplayer
 • Minpunten
 • singleplayer ietwat kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik denk dat het heel historisch correct gaat worden.

 • ziet er niet verkeerd uit.

 • Niet echt de aankondiging waar ik op zat te wachten.. maar goed voor de liefhebbers zal het wel tof zijn.

 • Ubisoft moet nieuwe prince of persia beelden vertonen!

 • ziet er niet slecht

 • Wow, dat ziet er goed uit zeg!

 • ziet er goed uit. Ik zit eigenlijk meer te wachten op een nieuwe settlers maar dat zal wel even duren :p

 • dat is wel leuk ^^

  Ik heb laatst nog 1701 en 1602 gespeeld (Ik raak altijd in de war met dat laatste getal >.>;)

 • hang een lkkr sausje over heen.

 • Ziet er echt zeer goed uit!! :D

 • I love it! Ben sinds 1602 al liefhebber van de serie :)

 • nice, de anno serie was altijd vet, dus dit is een titel om in de gate te houden

 • Must have must have must have.

 • Vond de vorige Anno games nu niet echt bijzonder.

 • Ziet er vet uit! een game om in de gaten te houden.

 • Anno! Yes, vind ik echt een geweldige serie, lekker rustig aan je rijk bouwen. Heerlijke games.

 • Heel mooi alleen ik miste de snelheid bij het vorige deel..

 • waarom niet 1403?? zou beter bij de serie passen

 • Ik kende de serie eerder niet, maar dit spreekt me zeker wel aan!

 • Jammer dat ik niet game op mijn pc, maar anders had ik deze zeker wel willen hebben.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren