1. Unreal Tournament 3 (PS3)

Unreal Tournament 3 (PS3)

Afgelopen zomer ben ik naar de Autorai geweest in Amsterdam, hier kon je de hipste, snelste, stoerste en duurste auto´s bekijken. Altijd als ik naar de informatiebordjes keek van de auto´s, viel mijn oog steeds op de snelheid van de auto´s. De topsnelheid was namelijk altijd veel hoger dan de Suzuki Swift van mijn vader, waar ik redelijk vaak in zit als we weer is op visite bij mijn opa en oma gaan. Ik droom nog dagelijks over zo’n snelle auto die ik waarschijnlijk nooit in mijn leventje zal kunnen berijden. Niet dat ik snelheid tekort kom, daar heb ik mijn allerliefste Playstation 3 voor, want steeds als ik Unreal Tournament erin schuif, krijg ik net zo’n adrenalinekick die je ook kan verwachten in het rijden van een Buggati (nvdr. € 1.800.000, topsnelheid 407 km\u).

Maar genoeg over mijn wens om ooit zo’n auto te krijgen, aangezien er maar 300 per jaar worden gemaakt, lijkt het me sterk dat ik kan afdingen tot € 10.000. Maargoed, zoals ik al eerder heb gezegd heb ik adrenaline genoeg en deze vorm is nog betaalbaar ook. Na vier jaar gewacht te hebben kan de snelle-shooter-geile gamer zich eindelijk weer storten op het nieuwste deel uit de reeks. Unreal Tournament, die voornamelijk bekent is geworden dankzij het online gedeelte zou het in tegenstelling tot de andere delen er deze keer een volwaardige singleplayer bovenop gooien. Ontwikkelaars hebben er echter een handje van beloftes niet na te komen en ik had dan ook het volste recht enigszins wantrouwend te zijn.

Toen ik het spel echter opstartte en de Campagne selecteerde, kreeg ik eerst de illusie dat ik toch wel een volwaardige sinleplayergame aan het spelen was. Het begint namelijk met een redelijk gave scène waarbij onschuldige burgers werden aangevallen door buitenaardse wezens. Een groot deel werd gelukkig gered door een extreem brede man. Nadat ‘Reaper’ wat vijanden van zich af heeft geslagen, voegt hij zich bij zijn teamleden en er word een heel lang gesprek gevoerd waar je geen ene donder van begrijpt. Gelukkig komt er snel een eind aan en plotseling loop je samen met een vrouwelijk teamlid (Jester) in een level die een Japanse sfeer uitademt. Gelukkig dit keer geen idiote dialogen, want het vredelievende wandelingetje loopt al snel uit in een gevecht tussen deze ´vrienden´. Kan geen kwaad volgens haar, want je kan respawnen wanneer je wil. En op dit punt kwam toch weer de harde waarheid naar boven, Respawnen in een singleplayergame? Helaas voor offline gamers, narmate je verder komt in de Campagne, krijg je steeds weer een multiplayer level voorgeschoteld die volgens de makers toch echt volwaardig sinleplayer is. Het is zelfs zo triest gesteld, dat er alleen op het begin nog cutscenes komen, maar verder in de campagne word je na een korte uitleg gewoon gedropt in een level en zoek je het verder zelf maar uit. Van een verhaallijn is zeker geen sprake meer. Toch is de Campagne wel handig om alle modi onder de knie te krijgen. Deathmatches of Capture the Flag spreken natuurlijk voor zich, maar Warfare heeft natuurlijk wel enige toelichting nodig. Alleen spelen is dus handig voor even, maar je krijgt er al snel genoeg van. Je zou dus wel gek zijn om de game alleen voor het offline gedeelte te kopen.

Unreal is nu eenmaal voor het onlinevertier gemaakt en is dan ook de enige manier om maximaal van de game te kunnen genieten. Naast de klassieke modes en de klassieke modes met voertuigen (in een veel snellere en hectische vorm uiteraard), krijg je ook een lekkere adrenalinekick van de zonet genoemde Warfare. Hierbij is het de bedoeling dat je door het aan elkaar linken van nodes de energiereacter van de tegenstander ontbloot en zo de mogelijkheid krijgt om hem aan gort te knallen. In het begin zal je zeker overdondert zijn door het enorme verschil van leveldesign als je het vergelijkt met een normale Team Deathmatch. Gelukkig heb je alle slimmigheden na enkele wedstrijden onder de knie en kun je met volle teugen genieten van deze meer dan geslaagde modi voor Unreal III. Zo heb je allemaal exclusieve verdedigingsmiddelen bij jouw nodes (bijv. rail turrets of de massieve leviathan tank. Naast verdedigingsmiddelen heb je in de aanval ook meerder snufjes om makkelijk punten te veroveren. Je hebt onder andere de orb, als je deze energiebal bij een vijandelijke node brengt, zal deze direct in het bezit zijn van jouw team. Het tempo gaat hierdoor nog meer omhoog en zal je nooit echt de zekerheid geven dat je gaat winnen. Een ander groot pluspunt van de game is de introductie van het zogehete hoverboard, deze snelle plank brengt je in een mum van tijd van hot naar her en zal dan ook je voornaamste transportmiddel zijn. Groot nadeel is echter wel dat je niet kunt schieten en dus enorm kwetsbaar bent bij het ontmoeten van een vijand.

Hierbij komen we dan ook bij een ander sterk gedeelte van de game, het arsenaal aan wapens is weer lekker uiteenlopend, van de Bio Rifle tot de Sniper Rifle. De wapens zijn allemaal enorm verschillend en al snel zal je een eigen voorkeur krijgen voor een bepaalde gun. Jammer is alleen dat de wapens eigenlijk gewoon hetzelfde zijn ten opzichte van de vorige delen, maar ik begrijp ook wel dat je als ontwikkelaar niet eeuwig de tijd hebt om geheel nieuwe wapens te bedenken. Alles is supergoed uitgebalanceerd en zelfs de voertuigen die in de grotere levels zitten, verpesten deze perfectie niet. Alle tanks, hovercrafts en gigantische robots, ze hebben allemaal hun eigen zwaktes en zullen nooit teveel voordeel voor de bestuurder opleveren. Nou spreek ik niet helemaal de waarheid, want in sommige levels kun je de beschikking krijgen over de enorme Darkwalker of de wat moeilijker inzetbare Night-shade, deze ‘voertuigen’ zijn heel zeldzaam en je kan meestal maar één keer per potje in het bezit komen van zo’n enorme robot. Beide teams willen zo’n monsterlijk ding in hun bezit krijgen, omdat het gewoon heel veel voordeel biedt, verwacht daarom alvast vele gevechten om deze moordlustige vehicles.

Toch wil ik niet het grootste minpunt van de game aan jullie onthouden. De gameplay is natuurlijk werelds. Had natuurlijk ook niet anders verwacht van Epic, maar het stoort me vreselijk dat ze bijna geen moeite hebben gedaan om de speler uitgebreide communicatiemogelijkheden te bieden. Het enige wat Epic ons gunde was een nogal wisselvallige voice chat (zeg maar slechte) en een friend list. Zelfs clans zijn niet welkom en dat neem ik Epic toch wel kwalijk. Verder is er geen enkele vorm van rankings en ook dat is ongelooflijk jammer. Je wilt gewoon laten zien dat jij een ster bent in de game, want ego´s worden graag gestreeld in gameland. Ook word je niet beloond, al was het maar met een nieuwe broek of helm. Maar helaas, zelfs dat kon er niet vanaf.

Conclusie en beoordeling

Mensen die de overstap willen maken van COD4 na UTIII, wees gewaarschuwd! Unreal onderscheid zich in zoveel vlakken van de andere shooters dat het zich zonder problemen staande weet te houden tussen potentiele toppers als COD of Resistance. Jammer dat de singleplayer weer niet was wat er beloofd werd en in deze tijd kan het eigenlijk niet meer dat een onlineshooter word gereleased zonder Rankings of clanmogelijkheden, maar vergis je niet. Unreal Tournament is een snelle online verslaving waar je niet snel vanaf komt.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • ongelooflijke snelheid, dat verschrikkelijk goed werkt op de ps3
 • de nieuwe, meer dan geslaagde Warfare
 • singleplayer is handig voor de beginneling...
 • Minpunten
 • maar is niet volwaardig te noemen
 • gebrekkig communicatiesysteem

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik zal dan meteen checken of het deze keer wat makkelijker is om te scoren, want amai dat loopt toch niet van een leien dakje bij mij met Fifa 08 se -_-

 • Fifa 08 was super!! Teminste niet van die noobs die zo makkelijk scoren.

 • FIFA 08 was toch een beetje moeilijk om te manoeuvreren.. En UEFA EURO heeft dat heel erg verbeterd!  Ik wacht vol verwachting af :D

 • Fifa 08 was super!! Teminste niet van die noobs die zo makkelijk scoren.

  Heb jij FIFA 08 wel gespeeld?

  Er zaten zoveel van die kleine vervelende scripted dingetjes in, waardoor een kutspeler altijd op zo'n simpele basismanier een doelpunt kon maken. Vooral online trok ik daardoor soms de haren van mijn hoofd :D

 • altijd handing, zo een demo

 • Dan is mn zus jarig…xD

  Lol.

 • Handig, kan ik ook meteen kijken of de haperingen weg zijn en het publiek mooier is geworden en de spelers geen zombies meer lijken.

 • Chill !! 13 september ben ik jarig :D Leuke demo dan voor mijn verjaardag :D

 • Heb jij FIFA 08 wel gespeeld?

  Er zaten zoveel van die kleine vervelende scripted dingetjes in, waardoor een kutspeler altijd op zo'n simpele basismanier een doelpunt kon maken. Vooral online trok ik daardoor soms de haren van mijn hoofd :D  Ja ik heb hem hier in huis liggen maybe gefixt in patches oja, speel het onderhand elke dag heb nergens last van gehad.  Je speelt het zeker constant op makkelijk ja dan krijg je van die basis manieren. • 9/11. Staat genoteerd :P

 • Euro 2008 was zalig!

  Kdenk wel dat ik deze ga halen.

 • Kga dit jaar zeker weer voor PES09, de maker erkende zelf dat 2008 te snel afgeraffeld was (welke ik ook niet super vond maar t kon er nog mee door) en dat 2009 subliem zou worden en t woord van Seabass geloof ik wel! PES gameplay is the best and will stay the best!

 • Download hem ook voor mijn verjaardag, ben de 16e jarig.

 • Wat een datum, wat een datum…

 • Lol iets releasen op 11 september in Amerika. Nouja het is ook meer een spel dat in europa gespeeld wordt, maar goed ik dacht dat die bedrijven daar altijd heel gevoelig voor waren.

 • Daar zat ik al op te wachten :D

 • Yeah! Kan nie wachten, aan de trailer te zien is het echt hard vooruit gegaan. ^^

 • de demo ga ik zeker downloaden

 • Lol iets releasen op 11 september in Amerika. Nouja het is ook meer een spel dat in europa gespeeld wordt, maar goed ik dacht dat die bedrijven daar altijd heel gevoelig voor waren.  Alsof dat nationale rouwdag is in de US..

 • Demo ga ik zeker wel downoaden, ben benieuwd of er enige verandering in zit!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren