1. Mario Kart DS (NDS)

Mario Kart DS (NDS)

Er zijn veel racegames die vooral kijken naar het realisme. Colin Mcrae, Gran Turisimo en Need For Speed ook wel. Ik heb schijt aan realisme; als ik graag in een echte auto wil rijden, ga ik wel rijlessen volgen. Helaas ben ik daar nog veel te jong voor. Wat moet ik dan doen om toch aan mijn racegameervaring te komen? Gelukkig is Mario Kart ds er om mij uit de brand te helpen.

De Mario Kart serie is eigenlijk een unieke serie. Waar de meeste

racegames gaan voor realisme, politieachtervolgen en een uitgebreide careermode, heeft Mario Kart al deze onderdelen nooit gehad. Je wordt gewoon in het spel gedropt en je moet maar gewoon doen waar je zin in hebt. Bij Mario Kart DS is dat precies weer zo, het spel heeft eigenlijk geen verhaallijn. Bij de vorige mario kartdelen ging je dan gewoon multiplayeren, want de singleplayer stelde niet zo veel voor. Ik ben blij om te vertellen dat de singleplayer bij Mario Kart DS wel flink aanwezig is in het totaalplaatje. Je hebt zoals gewoonlijk de grand prixmode, waarin je vier baantjes achter elkaar moet racen om een rank te krijgen, en als je ranks goed genoeg zijn speel je nieuwe coureurs en circuits vrij. Een groot verschil ligt al bij de baantjes, want ze hebben maar liefst zestien nieuwe baantjes toegevoegd, waarin alle landschappen worden vertegenwordigd. Je hebt circuits over het ijs, in de woestijn, over het strand, door de stad, enzovoort. Echter, er zijn ook zestien oude baantjes van de vorige delen ingestopt. Bowser Castle, Koopa Beach, alle succesvolle oude baantjes kom je weer tegen. Op die manier is de grand prix gewoon heel leuk om te spelen, vooral omdat de moeilijkheidsgraad is opgeschroeft. Bij de Grand Prix valt ook alles vrij te spelen, best wel veel in totaal.

Missies!

Dat is echter niet het enige; als nieuwe mode in de singleplayer kan je missies gaan halen. Er zijn in totaal 63 missies, die weer zijn onderverdeeld in zeven moeilijkheidsgraden. Je moet met starmans Cheep Cheeps aanrijden, met bommen Pokeys bestrijden en alle eindbazen uit de vorige delen verslaan. Ik heb me heel erg vermaakt met de missies, vooral omdat het een geheel nieuwe draai geeft aan de gameplay van Mario Kart. Je Kan ook time trials gaan rijden voor je persoonlijke tijden. Je moet dan

drie rondjes rijden en dan wordt je tijd genoteerd en opgeslagen. Als je tijden goed genoeg zijn, speel je ghosts van nintendo vrij, en die kan je weer verslaan. Die zijn erg lastig, dus je zal daar wel even zoet mee zijn. Voor de rest zijn er nog de Baloon Battle en de Shine Runners. Bij de balloon battle moet je met items alle ballonnetjes van de tegenstanders kapotmaken, dit is vooral leuk in multiplayer. Leuk detail: je kan de balonnen opblazen door te blazen in de microfoon, maar je loopt wel de kans dat je je hele ds onderkwijlt als je moet lachen. Bij Shine Runners moet je shines proberen te pakken, hier vond ik niet zo veel aan.

Magnifieke multiplayer

Maar het hoogtepunt van mario kart is altijd de multiplayer geweest. Iedereen maakt toch gewoon graag zijn vrienden in met een spannend potje racen? bij Mario Kart DS werkt de multiplayer gewoon naar behoren. Je kan met maximaal acht spelers een potje opstarten. Als iedereen een gamecard heeft kan je kiezen uit alle baantjes en coereurs, maar een gamecard is in principe al genoeg. Je kan dan niet uit alle coureurs en baantjes kiezen, maar dat detail vergeet je zodra je hebt gezien dat de prachtige graphics ook volledig tot hun recht komen bij degenen die geen Mario Kart DS hebben.

Ja, de graphics zijn in hun volle glorie aanwezig bij Mario Kart DS. Je kan gewoon niet ontkennen dat deze game er prachtig uitziet. Het doet me een beetje denken aan de grafische stijl van New Super Mario Bros en Zelda: The Phantom Hourglass, en dat zijn ook niet de minste spellen voor op de DS. De omgevingen zien eruit om af te likken met hun heerlijk kleurrijke uiterlijk en de camera werkt ook naar behoren, geen onzichtbare muren voor Mario Kart DS.

Hier komt nog eens bovenop dat de sfeer van Mario Kart DS echt heel sterk is. Je voelt je gewoon een worden met de omgevingen en je coureur. Het is gewoon een goed gevoel om lekker hard door de omgevingen te rijden. Het uitstekende geluid draagt hier ook tot bij; bijna elk baantje kent zijn eigen deuntje dat zijn echt van die oorwurm-deuntjes, van die liedjes die in je hoofd blijven zitten. Sommige retro baantjes hebben dezelfde deuntjes, maar dan praat je maar over twee of drie baantjes.

Bullet Bill

Aan het racen zelf is ook wat veranderd, als je eerste bent gaan dit maal je tegenstanders niet harder rijden. Ze krijgen wel betere items, maar dat geldt ook voor jou als je in het water bent gevallen en achtste staat. Aan de items zelf is ook enige vernieuwing toegevoegd, en wel in de vorm van twee nieuwe items. De Blooper spuit alle coureurs die voor liggen onder de inkt. En dan is er nog de bullet bill, die je alleen kan krijgen als je er echt slecht voorligt. Je verandert dan in een kogel en je kegelt alles omver. De bullet bill is toch wel de handigste van de twee nieuwkomers, want als je tegen menselijke tegenstanders racet hebben die geen last van de inkt. Voor de rest is er weinig vermieuwd op het gebied van racen. Het rode en groene schild zijn weer aanwezig, de starman en de bananenschil zijn van de partij en nog vele andere klassiekers. Je moet weer als vanouds racen met Donkey Kong, Bowser, Mario en de anderen uit de Marioklassiekers.

Haken en ogen

Ook niet onbelangrijk bij een racegame: de AI. Wat is er nou aan om te racen tegen computers die zo dom zijn als het achtereind van een varken? Bij nintendo is dit prachtige spreekwoord redelijk ter handen genomen, want de AI werkt naar behoren. Bij de moeilijkste klasse, de 150CC, moet je echt strijd leveren om eerste te worden, en om misschien wel de drie sterren te halen. Echter, er zitten wel een aantal haken en ogen aan. Want de computers gaan helemaal zwabberen en slingeren over de weg als ze onder de inkt zitten, terwijl je daar als mens helemaal geen last van hebt. Ook rijden ze veel langzamer en het komt regelmatig voor dat er eentje pardoes in de lava rijdt. Ook wordt na veel oefening de 150CC klasse een beetje aan de makkelijke kant. Gelukkig is er ook nog de 150CC mirror klasse, waarbij alle baantjes in spiegelbeeld liggen. Dit is nog best verwarrend, je bent helemaal ingereden op een baantje en gaat die ene scherpe haarspeldbocht aan de rand van de afgrond ineens de andere kant op. Als je helemaal bent uitgesingleplayerd is er nog een extraatje: de online mode.

Een gegeven paard...

Mario Kart DS doet iets helemaal nieuws ten opzichte van de vorige delen: het gaat online, met behulp van de stabiele wifi connectie. Je kan vanuit je slaapkamer met mensen over de hele wereld racen. Bij mij thuis doet de wifi het niet, ondanks een goede adsl verbinding. Om de online mode toch uit te proberen, ging ik naar een vriend waar de wifi het wel deed. Maar hoe orgineel het ook mag zijn, het haalt lang niet de funfactor van de multiplayer. Je kan gewoon racen op alle baantjes, maar er zijn ook een aantal mankementen, die flink wat roet in het eten gooien. Want waar bij de offline multiplayer de beelden nog zo soepel lopen, gaat het een beetje stroef online, het loopt gewoon niet zo lekker. Ook kan je maar met z'n vieren tegelijk racen, en als iemand er zomaar mee ophoudt wordt dit niet opgeslagen, en het komt wel eens voor dat iedereen er gewoon mee ophoudt. Ook kan je geen items slepen online, iets dat toch wel heel belangrijk is bij bommen en schilden, en verder is het gewoon veel leuker om te spelen tegen mensen die je kent. Maar een gegeven paard moet je niet in de bek kijken, en ik heb me ook wel even vermaakt met de wifi.

Ik speel eigenlijk nooit realistische games omdat ze me niet zo vermaken als niet-realistische games. Een perfect voorbeeld is Mario Kart DS. En neem vooral geen rijlessen, ga met de trein naar je werk en je kan onderweg nog even een potje Mario Karten. Dat is gewoon de perfecte balans.

Conclusie en beoordeling

Mario Kart DS is de beste game op de DS tot nu toe geworden. Alles klopt gewoon, van de echte Mario Kartsfeer tot aan de multiplayer. Als je klaar bent met de singleplayer, ligt de weg van de multiplayer en misschien de wifi helemaal voor je open.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Singleplayer uitgebreid en vermakelijk
 • Behoorlijk wat vrij te spelen
 • Missies zijn leuk
 • Graphics om je vingers bij af te likken
 • Ijzersterke sfeer
 • Leuke deuntjes
 • Multiplayer!
 • Minpunten
 • Na een tijdje wordt de singleplayer te makkelijk
 • Wifi werkt niet zo goed

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • hopelijk gebruiken ze wii motionplus hiervoor.

 • grappig! Deel 1 heb ik toen aan me voorbij laten gaan, dus ik weet niet of die edit-mode daar ook al in zat, maar dat zag er wel leuk uit!

 • Ziet er wel leuk uit voor de Wii. En motionplus zou inderdaad nice zijn hierbij.

 • Nou het verhaal spreekt me niet echt aan, maar wie weet, misschien weet het me wel te verrassen.

 • Volgens mij hebben ze het verhaal erbij verzonnen omdat het anders ietwat leeg zou zijn :] Game lijkt nog wel redelijk uitgebreid, maar ik ga hem denk ik niet kopen :P Vond die Roll-Goal game in Twilight Princess al genoeg xD

 • Jammer dat ik niet heel erg stabiel ben met m'n hand..:P

 • Deel 1 wilde ik altijd al een keer halen! :D

 • Ik moet zeggen, dit ziet er standaard, maar leuk uit ! :D

 • Mwa, niks voor mij.

 • Deel 1 was erg leuk, zeker als je met z'n tweeën speelde.

 • Deel 1 schijnt idd erg tof te zijn, ook om af en toe ff op te pakken. Dus wie weet een aantrekkelijk Wiigame… mogen er meer van aangekondigd worden.

 • doet me denken aan die minigame van rayman raving rabbids

 • Vet, misschien wel een aanschaf waard, ik mis nog wel een leuke titel voor m'n Wii!

 • Deel 1 was zeker leuk!

  Deze heeft zelfde muziekje, zelfde stijl. Wel edit-mode nu ..

 • Het zou leuk zijn als ze zo'n spel als dit ook voor de balance board zouden maken

 • Hebben deel 1 hier liggen en is een alleraardigste spel, alleen wat weinig levels, dus een 2e deel is een welkome aanvulling.  Ook wel leuk om een eigen parcour te maken nu.  Ga hem denk ik wel halen.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren