1. Mario Strikers: Charged Football (Wii)

Mario Strikers: Charged Football (Wii)

Heb jij ook zo’n genoeg van dat saaie, serieuze voetbal? Heb je ook wel eens zin om schijt te hebben aan alle regels en gewoon eens iedereen op het veld neer te maaien? Dan heb je geluk! Mario is namelijk weer terug op de voetbalvelden...

Mario Strikers: Smash Football deed een keer iets heel anders met het footie-genre. Smash Football bracht een voetbal ervaring die we nog nooit hadden meegemaakt. Het werd een stuk lomper door al die items en harde tackels. Nooit meer werd je afgefloten voor een slappe overtreding die je maakte, integendeel. Het was juist de bedoeling zo veel mogelijk tegenstanders af te slachten om zo een doepunt te scoren. Je speelde ook niet meer met ‘gewone’ voetballers. Nee, ditmaal was het de bedoeling met Mario characters spelen. Het concept bracht daardoor heel veel fun met zich meer. Waardoor Smash Football dat jaar zonder twijfel een van de leukste partygames werd.

Een paar jaar later kwam vervolg Charged Football uit. Zoals ik net al uitlegde voelde het zeer geslaagde vorige deel van Mario Strikers op de Gamecube al redelijk compleet aan. Dus was het voor Nintendo een hele lastige opgave om voldoende vernieuwingen aan te brengen om Charged dusdanig goed te maken dat het een aanschaf waard is. Allereerst heeft Nintendo dit geprobeerd door er een online modus in te gooien. Een hele slimme zet, die de verkoopcijfers flink zal opkrikken. Dit omdat Charged de eerste Wii-game is waarbij je online aan de slag kunt. Het online gedeelte is ook helemaal zo slecht nog niet. Een match joinen gaat feilloos en er is amper lag. Leuk is ook dat je op het online-hoofdmenu rechts in een schermpje de speler die op de desbetreffende dag het best gespeeld heeft te zien krijgt. Een opgave die helemaal niet onmogelijk is wanneer je de hele dag aan het spelen bent.

Natuurlijk is alleen een online modus niet genoeg om het publiek tevreden te krijgen. Daarom is er geprobeerd wat meer tactiek in het spel te brengen. Ik zal het even uitleggen: waar je in Smash Football alleen kon kiezen uit een aanvoerder (Wario bijvoorbeeld) en een groep van dezelfde sidekicks (bijvoorbeeld een stel Koopa’s). Is kiezen nu veel en veel uitgebreider. Er is weliswaar nog steeds maar een aanvoerder te kiezen – wat natuurlijk vrij logisch is – maar in het uitzoeken van sidekicks schuilt de tactiek. In plaats van een groep is het nu mogelijk drie verschillende sidekicks te kiezen. De ene sidekick is heel snel maar heeft weinig kracht, en een andere is weer heel traag maar heeft wel een goed schot. Aan jou dus de taak om het team goed in balans te krijgen. Bovendien vergt het kiezen ook nog een beetje meer denkwerk als je weet dat elke aanvoerder een eigen speciale move heeft. Vaak moves die nuttig zijn om tegenstanders uit te schakelen of om juist ruimte te creëren die nodig is om veel schoten op doel te lossen. Dit systeem is erg leuk gedaan vind ik, en opzich toch wel een toevoeging die aardig wat waarde met zich meebrengt. Omdat de tactiek in Smash Football toch wat beperkt was.

Iets wat niet geheel nieuw is maar voor een gedeelte op de schop is gegaan zijn de megastrikes. Deze voer je uit door goed op je timing te letten. Je krijgt een balkje te zien met twee streepjes en een streepje dat daar overheen beweegt. Alvorens je dat balkje te zien krijgt moet je kunnen inschatten wanneer je op de knop moet indrukken. Dat moet je doen als het bewegende streepje over de twee eerstgenoemde streepjes beweegt. Als je dit goed doet schiet je speler omhoog om zo’n megastrike uit te voeren. Dit gebeurd in een spectaculair filmpje waarbij je de speler uitgebreid naar de bal ziet uithalen. Als je het andere team bent, die de megastrike dus tegen zich krijgt, zie je het beeld op het moment dat de ballen op je afgevuurd worden door de ogen van de keeper. Met behulp van de Wii-remote probeer je vervolgens de ballen uit het doel te houden. De megastrikes zijn voor mij een leuke toevoeging die de spanning een een wedstrijd flink verhoogt.

Dit zijn dus de grootste toevoegingen die mij zijn opgevallen. Nu even over de singleplayer, volgens mij toch het grootste minpunt van de game. Voor mij boeide de singleplayer misschien een uurtje of vijf. Natuurlijk veel te kort. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen, want het lijkt dat er genoeg te doen is. Als belangrijkste singleplayermode is er ‘The Road to the Striker Cup’. Hierbij kun je drie toernooitjes spelen. The Fire Cup, Silver Cup en – zoals de naam van de mode ook al doet vermoeden – de Striker cup. Deze mode had waarschijnlijk heel leuk kunnen zijn als er iets van een verhaal in zat met wat grappige tussenfilmpjes er tussendoor. Maar dat is er jammer genoeg niet. Daarnaast is er ook nog een soort van missie-achtige mode waarbij je kleine opdrachtjes moet vervullen. Maar of dat nou zo leuk is... Overigens wil ik wel nog even kwijt dat ik de game er grafisch gewoon goed uit vind zien. Niets wonderbaarlijks, maar alles ziet er netjes en goed afgewerkt uit. De nieuwe stadions zijn mooi en leuk bedacht. Hetzelfde geld voor de sound. Die ook gewoon heel degelijk is. De spelers roepen grappige dingen en doen leuke dansjes wanneer ze een doelpunt maken. Een minpuntje vind ik wel het gemis van die oude vertrouwde Mario deuntjes.

Eigenlijk is het wel grappig om te zien. Nintendo mixt een populaire sport met Mario, items, en een lompere aanpak. En er komt sowieso een leuke game uit. Misschien is het wel een beetje goedkoop dat Nintendo dit trucje maar blijft herhalen. Maargoed, deze aanpak is duidelijk van toepassing op Charged en mijn conclusie is dan ook dat deze game alhoewel het wat symptomen van uitmelkerij begint te tonen nog best een leuke game is. Als je het met meer spelers speelt tenminste.

Conclusie en beoordeling

Mario Strikers: Charged Football is een waardig vervolg van het zeer populaire Smash Football, op de Cube. Sommige mensen vinden dat er te weinig is toegevoegd en andere vinden het weer meer dan genoeg. Ikzelf hang er een beetje tussenin. Van de ene kant is het helemaal top dat er een online mode inzit en dat er wat meer tactiek in het spel is gebracht. Maar van de andere kant had Nintendo veel meer met de singleplayer kunnen doen. Want die is maar erg matig. Dus mijn conclusie is: koop deze game alleen als je veel vrienden hebt en/of veel online speelt. Dan kun je aan dit spel namelijk heel veel plezier beleven.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Online!
  • Meer tactiek in het spel gebracht
  • Megastrikes
  • Qua graphics en geluid gewoon degelijk
  • Minpunten
  • In je eentje weinig aan
  • Er had uit de 'The Road to the Striker cup' meer kunnen worden uitgehaald
  • Misschien iets te weinig toevoegingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren