1. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

Met Call of Duty 2 heb ik indertijd vele uurtjes samen beleefd. Mede dankzij de behoorlijke singleplayer maar vooral de fantastische multiplayer. Daarna hadden we het derde deel van de serie, voor mij een iets mindere, maar allesbehalve slechte game. Inmiddels zijn we toe aan het vierde deel, Call of Duty 4: Modern Warfare. Aan de titel merken we al dat deze game een totaal andere weg inslaat dan zijn voorgangers. Weg met de Tweede Wereldoorlog, weg met de nazi’s en weg met antiek wapengeweld. Maak plaats voor Call of Duty 4: Modern Warfare…

Zoals bovenstaande alinea vermeld, is de grootste verandering in Call of Duty 4 (dat ik voor het gemak COD 4 ga noemen) dat alles zich in het heden afspeelt. Je start in een trainingskamp waar je een korte ‘tutorial’ moet volbrengen, waarna de best bij jou passende moeilijkheidsgraad wordt bepaald. Na je training word je al snel opgeroepen voor het zwaardere werk. Het gehele spel draait om de Russische ‘bad guy’ Zakhaev. Aan jou de taak hem op te pakken, hij is immers van plan een heuse burgeroorlog te ontketenen! Als afleidingsmanoeuvre gebruikt hij zijn vriend in het Midden-Oosten, Al-Asad. Deze twee verhaallijnen zullen uiteindelijk samenlopen in Rusland.

Bijna alle levels (die al bij al toch wel lineair zijn opgezet) zijn tot de puntjes uitgewerkt. Geniaal is het level waarbij je met een medesoldaat een bepaald personage moet liquideren. Daarbij moet je je een weg weten te banen door horden vijanden waarvan je sommigen met een sniper (waar een soort van geluidsdemper op staat) moet doden.

In al deze levels is de grafische pracht en praal die van je scherm spat verbijsterend. De personages zijn gedetailleerd, de gebouwen zien er realistisch uit en de cutscenes zijn oogverblindend. Als de hele singleplayer uitgespeeld is speel je de arcademodus vrij. Hier speel je het hele verhaal, of bepaalde levels ervan, opnieuw maar dan met punten. Leuk, maar niets meer dan een aardige toevoeging vind ik. Het enige echte nadeel dat je zou kunnen vinden in de singleplayer, is dat hij misschien iets te kort is. Overigens is deze singleplayer een van de betere, zoniet dé beste, die ik al gespeeld heb.

Natuurlijk geen Call of Duty zonder een sterke multiplayer. En daar heeft Infinity Ward blijkbaar zijn tijd in gestoken. De meeste speltypes van vroeger zitten er nog in (Deathmatch, Team Deathmatch), maar ook nieuwe (Sabotage, Headquarters). Het opmerkelijkste verschilpunt met zijn voorgangers is het ranking systeem. Hierbij start je op niveau één, maar door experience points te behalen kan je tot en met niveau 55 geraken. Per niveau dat je stijgt, kan je nieuwe wapens, nieuwe perks en verschillende uitdagingen ontvangen. Ook nieuw is dat je je persoon volledig kan aanpassen aan jouw eigen stijl. Volgens mij een stap in de goede richting, mits je de drang hebt alsmaar te willen stijgen. Maar dat is nog niet alles, als je met je wapen een bepaald doel volbrengt (zoals 25 headshots) krijg je een nieuwe skin, misschien een silencer of nog iets helemaal anders. Zoals je ziet, voldoende bezigheden om je maanden zoet mee te houden.

Conclusie en beoordeling

Zoals ik wel duidelijk heb gemaakt, is Call Of Duty 4 verplichte kost voor elke gamer die van FPS houdt. De singleplayer én multiplayer doen hun werk meer dan behoorlijk, en eigenlijk zit de hele game nagenoeg perfect in elkaar.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Zeer sterke Singleplayer én Multiplayer
 • Verbluffende graphics
 • Veel variatie
 • Minpunten
 • Singleplayer nét iets te kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Meh, doe maar Pre-Paid Kaartjes :')

 • Ziet er wel geinig uit. Maar goed, zoals The_User al zegt, zonder PrePaid-kaarten komen we niet ver…

 • leuk maar GVD eerst die kaarten in de winkel

 • wanneer gaat ig zeggen wanneer die verdomde psn kaarten naar nederland komen???

  psn kaarten!!!!

 • Orginele gameplay! Vroeger was GTI Club zeker een leuke game.  WTF zit iedereen yrouwens over dieprepaid kaartjes voor de PSN te zeuren! Voor de zoveelste keer zeg ik het nog eens. Deze kaartjes komen niet in Europa er wordt naar een ander manier gekeken hoe Europese gamers op een goede manier kunnen betalen zonder een CC.

 • @ thamattiee: Dat is aan Sony. En die zeiden er niets over in de persconferentie.  @ Tenshu: No offense, maar dan mogen ze daar toch eens aan gaan werken.  Ontopic: Lijkt me een aardige game om eens te proberen.


 • Ongelofelijk gaaf! Na aankondiging van de nieuwe arcade versie van GTI Club, begon ik meteen te dag dromen over het origineel. En ja hoor; het oude deel krijgt een 'remake' op PSN… GEWELDIG! (Hopelijk kom hij uiteindelijk ook naar de XBLA!)

 • Wreed! Heb deze laatst nog gespeeld in Slagharen meen ik. Staan van die oude bakken als Outrun, GTI-club, Galaga….  jeugsentiment: met een paar gulden naar de friteskraam om daar kung-fu master, bomb jack, wonderboy etc. te spelen. Hard as nails.  Ondanks alle fancy graphics had ik er meer plezier in dan nu bedenk ik me. Mijn conclusie: gameplay is still king.


 • ziet er leuk uit maar alleen spijtig dat je er een cc voor nodig hebt waneer komt daar eens een oplossing voor dat ze met punten werk zoals xbox voor aankoppen in de store want het probleem ligt met de verschillende btw tariefen voor die psn kaarten in europa

 • Geeft Sony dan helemaal niks om Europa? Hier moeten ze ook ervoor betalen, maar hoe? Verzon nou eens wat en breng dat uit voordat je iedereen lekker gaat maken, met wat ze allemaal wel niet misschien eventueel uiteindelijk zouden kunnen hebben.

 • @broodje_kroket  Sony was de enige consolefabrikant die een persconferentie gaf in leipzig, dus ze geven nog wel iets om Europa hoor =)

 • Heeft heel vroeger nog in Groningen gestaan, ken de game nog vaagjes. Kleine golfjes enzo die racen langs de boulevards. Mijn meeste tijd ging destijds op aan Scud Race, dat was toen een stuk mooier.  Misschien opent succes van GTI club ook wel de kans voor andere vergeten titels als Rave Racer, Ace Driver (victory lap) en natuurlijk Daytona 2. Allemaal zeer leuke 90's arcadekasten.

 • cool

 • Leuk, als het maar niet te duur is.

 • Nog nooit van gehoord!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren