1. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

Als klein kind raak je wel eens verslaafd aan een videogame. Naarmate je ouder wordt verandert dat vaak en speel je vaak minder eenzelfde game. Voor mij begon het allemaal respectievelijk met Red Alert 2, Rainbow Six: Ravenshield en Counterstrike Source. Uren was ik met die games bezig en andere games konden mij niet zoveel boeien. Ik ben me ervan bewust dat dit soort games zeldzaam zijn. Games waar je elke dag weer naar uitkijkt om te spelen, waar je áls je aan het spelen bent nauwelijks mee kunt stoppen. Voor mij was het lang geleden dat ik zo'n game in handen had, maar met Call of Duty 4 lijken oude tijden te herleven, weliswaar in een gloednieuw jasje!

'In het verleden ligt het heden, in het nu wat worden zal', zo schreef Neerlands dichter Willem Bilderdijk eens. Voor de gemiddelde lezer hier waarschijnlijk onbekend en voor mij ook geen dagelijkse kost. Het enige wat ik met deze uitspraak duidelijk wil maken is dat er bepaalde zaken in het leven zullen zijn die verslavend blijven. Want wat er in het verleden ligt, zal in de toekomst niet zomaar verdwijnen. Het product verandert weldegelijk, maar het gevoel erbij is nagenoeg hetzelfde. En dát is precies hetgeen er aan de hand is met Call of Duty 4. Vette en snelle gameplay, godsgruwelijke graphics en toffe gamemodes zorgen ervoor dat je binnen een mum van tijd niet meer achter je computer vandaan te slaan bent, net als dat je dat al niet was met eerdere games, die als product een stuk eenvoudiger in elkaar staken. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om dat heerlijke gevoel dat je ervaart tijdens het gamen. Het gevoel van niet willen stoppen, het gevoel van strijdlust, een licht gevoel van macht zelfs. Call of Duty 4 is dan ook een meesterlijke combinatie van factoren die bij elkaar zorgen voor één van de beste games sinds tijden.

Dan hoor ik je natuurlijk al afvragen wat dan die combinatie van factoren is die dit vierde deel in de bekende Call of Duty serie zo tof maakt. Om te beginnen is het de Singleplayer die al ontzettend vet is, welliswaar wat aan de korte kant maar dat terzijde. Je vecht weer op verschillende locaties en zo zul je jezelf van bebosde gebieden naar woestijnachtige taferelen verplaatsen. Niet alleen de setting verandert geregeld, ook je operatie. Geef je op het ene moment luchtsupport vanuit een helikopter, op het andere moment schakel je een veelvoud aan tegenstanders uit met een sniper om weer verderop in een zwaar vuurgevecht terecht te komen met een AK-47 of M4A1. Toch wil ik verder niet echt ingaan op de Singleplayer omdat Call of Duty 4 nou typisch een game is die je koopt voor de multiplayer. Het is dan ook deze laatstgenoemde die bij mij voor dat eerder genoemde verslaafde en oude vertrouwde gevoel zorgt.

Ik kan nu een hele loftrompet afsteken over de multiplayer maar dat zou wel erg cliché zijn. Toch kan ik eigenlijk niet anders met deze game want in mijn ogen is deze multiplayer gewoon perfect. Tegelijkertijd ben ik me bewust van de lading van deze woorden want perfect bestaat eigenlijk niet. Dat betekent dat er niks te verbeteren valt en er niks beter kan. En eigenlijk zou dat altijd kunnen. Bij COD 4 echter kan ik geen nadelige punten omtrent de multiplayer noemen. Dankzij de verschillende spelmodes zit er genoeg variatie in de game. Zo kun je hersenloos knallen in een chaotisch potje Deathmatch maar viert tactiek hoogtij in gametypes als Sabotage en vooral Search & Destroy.

Daarnaast zorgt het rankingsysteem er voor dat je minimaal 100 uren zoet kan zijn met het behalen van allerlei doelen en objectives. Zo probeer je je eerst op te werken vanaf level 1 naar level 55 en als dat gelukt is zijn er nog zeker een stuk of 50/75 achievments te behalen, variërend van het maken van 150 kills en headshots per wapen tot het behalen van de eerste plaats bij een potje Team Deathmatch. Persoonlijk ben ik al een kleine 110 uur bezig met de game en zijn er nog steeds zo'n 15 achievments voor mij te behalen, wat de ongekend lange levensduur van deze game maar eens benadrukt.

Het is niet alleen de de variatie en de lange levensduur die daarbij komt kijken die deze game zo tof maakt. Het is een totaal plaatje. De graphics zijn werkelijk waar om je vingers bij af te likken. Van rook- en lichteffecten tot glimmende wapens, van regen tot nachtkijkers, van explosies tot vliegende kogels en van ontploffende auto's tot doorboorde muren en wanden. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt en ziet er fantastisch uit. Het geluid zorgt daarbij nog eens voor dat extra beetje sfeer. Explosies zien er niet alleen spectaculair uit, ze klinken ook nog eens vet en realistisch. Datzelfde geldt voor je wapens. En zoals je begrijpt, is dit alles bij elkaar een kloppend en passend totaalplaatje.

Conclusie en beoordeling

Call of Duty 4 zorgt bij mij sinds heel lang geleden weer eens voor een verslaafd gevoel. Tijdens het spelen wil ik niet stoppen en als ik niet aan het spelen ben krijg ik snel zin om de game weer op te pakken. Dat zegt voor mij genoeg over hoe tof deze game is, en als je deze game dus nog niet hebt zou ik hem maar eens heel snel gaan halen!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Leuke Singleplayer
 • Monsterlijke Multiplayer
 • Sensationele graphics
 • Ondersteunend geluid
 • Oude vertrouwde (verslaafde) gevoel
 • Minpunten
 • Geen Prestige Mode op PC

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Kan niet wachten.

 • Ik hoop dat de fps een stuk hoger is, want dat vond ik echt lelijk op de PS3 versie…

 • En nog niks over de recommended system specs…

 • Mooi dat eindelijk mensen zonder PS3 of 360 kunnen gaan genieten van deze prachtgame!

 • Hehe, gelukkig komt ook naar de PC. Ik speel de game nog steeds blijft chill

 • Eerst maar eens zien hoe goed Rockstar de engine port, maar ik denk dat ik hem sowieso niet ga halen, één keer uitspelen was eigenlijk wel genoeg voor mij.

 • Het automatische richtsysteem van de consoles is ook nog steeds aanwezig, het maakt dus eigenlijk niet uit hoe je het spel bestuurt.

  oeh, ben benieuwd hoe dat gaat worden, vond met de muis richten in GTA SA met de beter.

 • gelukkig dan kan ik hem alsnof spelen:)

 • jeah:D alleen nog maar hopen dat je niet zo'n super monster bak als bv crysis nodig bent om voluit te te spelen:P

 • boeiend de ps3 versie zag er goed genoeg uit voor mij

 • ik blijf het jammer vinden dat ie zoveel later komt dan de console versies. Nu is de vernieuwing enzo er vanaf :(

 • Zelf vind ik ook dat GTA lekkerder speelt op de pc, maar ja op de 360 was ie eerder uit, dus speelde ik em daar maar op.

 • GTA is en blijft TOP. Op wat dan ook. Ik hoop dat mijn pc hem wel op high aan kan. Dat hij erop draait weet ik wel zeker.

 • Dit soort games vind ik juist niet lekker spelen op de pc.

 • GTA vind ik fijner op de xbox, ook omdat ik nooit zo'n goede computer heb dat hij er acceptabel uitziet. en om hem nu ook nog op de PC te gaan spelen, heb hem al twee keer uitgespeeld :P

 • Heb hem al op de xbox, dus laat mijn computertje alvast rusten voor Spore.

 • Heel misschien haal ik hem.

 • Denk dat ik hem toch wel haal. Ik vertouw er wel op dat Rockstar het spel goed optimaliseerd.

 • Woepiedoe! Ik heb hem al voor PS3 dus ik hoef hem toch niet meer :D

 • Hmm, ik vind het wel goed van ze dat ze hem nog voor de PC releasen. Beter laat dan nooit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren