1. Assassin's Creed (X360)

Assassin's Creed (X360)

Het liefst zou ik alleen nog nieuwe games willen reviewen, maar ik wilde nog één keer mijn hart luchten over deze game: Assassin’s Creed. “Mijn hart luchten”, je voelt het misschien al aankomen, maar ik vond deze game echt niet zo goed als vele mensen beweren. Ik zal in deze recensie uitleggen waarom ik dat vind. Normaal gesproken heb ik weinig verwachtingen voor spellen die ik speel of zelfs met films die ik bekijk. Uiteraard kon ik niet ontkomen aan de Assassin’s Creed hype op het internet. Ondertussen weten de meeste mensen ook wel wie Jade Raymond is en wellicht was dat een goede zet geweest om haar de game zelf te laten promoten, want eerlijk is eerlijk, de game heeft goede verkoopcijfers gehaald. Mijn flatgenoot had de game al iets eerder dan ik en vond het niet zo erg leuk als hij hoopte dat het zou zijn. Ik snapte hem niet helemaal, want toen ik de game voor het eerst speelde, vond ik dat de game er prachtig uitzag en het speelde best leuk.

Een stadje infiltreren, dat ging heel soepel, net als het beklimmen van gebouwen. Ik begon het spel zelfs leuk te vinden. Hier en daar informatie inwinnen, wat mensen redden, andere mensen beroven van informatie, ga zo maar door. Tot en met de eerste persoon die je moet vermoorden is het een hele mooie ervaring om de gebieden te bekijken, de dingen doen die je moet doen en uiteindelijk de persoon in kwestie te vermoorden. Daarna kwam ik erachter dat alles wat daarna komt, precies hetzelfde is, maar dan steeds ietsje moeilijker.

De verhaallijn wordt op één manier verteld. Als je bij je meester bent, kom je wat van het verhaal te weten en wanneer je iemand vermoord, komt er progressie in het verhaal. Alleen wordt het zo eentonig verteld, dat ik het verhaal alleen in grote lijnen begrijp, maar het interesseert me verder helemaal niet en dat komt door de manier waarop het verhaal verteld wordt. En dat is jammer, want het lijkt erop dat ze veel research gedaan hebben om dit verhaal te kunnen verzinnen, maar het komt gewoon niet goed over.

Het vechten is ook heel eentonig wanneer je de mogelijkheid hebt om te counteren, want dat is het enige wat je hoeft te doen om vijanden te verslaan, naast een grote hoeveelheid geduld. Natuurlijk worden de vijanden steeds sterker en komen ze in grotere aantallen, maar als je ze wilt verslaan, kun je steeds hetzelfde doen. Het maakt niet uit met welk wapen je iemand neersteekt, alles werkt op dezelfde manier. Wel zien de animaties van de bewegingen er mooi uit en uiteraard varieert die ook per wapen.

Naarmate het spel vordert, wordt de alertheid van de wachters groter. Bij het minst geringste moet je al vluchten en een dak opzoeken om te schuilen. De achtervolgingen begonnen me na een tijdje te irriteren, want ik merkte dat het beklimmen van gebouwen helemaal niet meer zo soepel gaat als je zou willen. En dan heb ik het niet over de wachters die stenen naar je gooien, maar soms miste ik de “verbinding” met een bepaald deel van het gebouw, waardoor ik telkens naar beneden donderde. Dat wekte bij mij na een tijdje veel irritatie op. Maar goed, ik kan me voorstellen dat sommige mensen het wel leuk vinden om steeds maar weer achtervolgd te worden, omdat je per ongeluk een vaas gebroken had.

De upgrades die je krijgt (de manier waarop je upgrades krijgt, doet heel erg veel denken zoals in Metroid Prime gedaan wordt) klinken aardig, maar bijna allemaal zijn ze vrijwel nutteloos. Bijvoorbeeld de upgrades van je zwaard; ik merk er weinig van dat de zwaard sterker is geworden, want de vijanden zijn ook sterker geworden. Bijna al je normale aanvallen worden geblokkeerd door je tegenstanders. Dus zit er weinig anders op dan te counteren. Het enige wat soms nog wel leuk is, is om op vijanden af te rennen met je mes en vervolgens een stealth-kill uit te voeren. Daarom vond ik alleen de health-upgrades, de mogelijkheid om te counteren en je mes voor stealth-kills, de moeite waard om te hebben als upgrade. Iemand schreef ooit dat Assassin’s Creed de volwassen versie is van The Legend of Zelda. Hier ben ik het totaal niet mee eens. De graphics zijn natuurlijk beter dan Zelda, maar de rest komt niet in de buurt van de kwaliteit van Zelda. Zelda verveelt nooit, want je doet ook nooit hetzelfde. De upgrades bij Zelda hebben echt nut in het spel , terwijl ik van de meeste upgrades in Assassin’s Creed niet het gevoel heb dat ze beter zijn dan daarvoor.

Verder kan ik in de verschillende steden helemaal niets vinden wat herkenbaar is. Ik navigeer alleen maar via de radar, want daarmee kun je makkelijk vinden waar je naartoe moet. Het enige wat ik kan herkennen is de haven in een van de steden. De rest lijkt allemaal zo op elkaar, dat ik alleen de weg weet te vinden door de hele tijd de grote map erbij te halen of wanneer ik gebruik maak van de waypoints. Dit lijkt me toch niet helemaal de bedoeling, want Assassin’s Creed is een mooi spel om naar te kijken.

Het geluid zit goed in elkaar, want je merkt dat ze moeite gedaan hebben in de voice-acting en het achtergrondmuziek, maar toch, en hier is iedereen het wel mee over eens, klinkt Altaïr, de hoofdpersoon van het spel, alsof hij helemaal niet in het spel hoort. Terwijl iedereen een accentje heeft, praat hij heel eentonig, misschien wel kenmerkend van hoe het spel in elkaar zit. Alle andere personages praten beter dan Altaïr, maar sommige mensen die in het begin wel grappig klinken, beginnen na een poosje wel irritant te worden, zoals de mensen die gered moeten worden.

Ik heb het spel Naruto voor de Xbox 360 gehaald, nadat ik al Assassin's Creed enige tijd in bezit had. Hoe verder ik met Naruto gekomen ben, hoe meer ik dit spel ben gaan vergelijken met Assassin’s Creed. De gameplay, op gevechten na, van Naruto is namelijk precies hetzelfde als in Assassin’s Creed. Je loopt rond in een stad en je moet allemaal klusjes doen. Al deze klusjes kun je vergelijken met de saaie en eentonige klusjes in Assassin’s Creed, zoals pick-pocketing, mensen redden, andere mensen afluisteren, andere mensen in elkaar slaan, vlaggetjes verzamelen voor iemand, etc. Vlaggetjes verzamelen kon mij trouwens niet zoveel boeien, maar misschien dat er andere mensen zijn die daar op kicken. Al deze klusjes (de klusjes zijn niet hetzelfde als in Assassin’s Creed natuurlijk, maar het gaat erom dat je steeds dezelfde klusjes moet doen) vond ik in Naruto veel leuker om te doen dan in Assassin's Creed. Ik heb daarom ook meer plezier beleefd aan Naruto dan aan Assassin's Creed. Ook al ben ik een beetje bevooroordeeld, want de serie Naruto volg ik nu al een tijdje. Grappig om te weten is dat Assassin’s Creed gemaakt is door Ubisoft Montreal en Naruto is gemaakt door ... Ubisoft Montreal.

Conclusie en beoordeling

Ik wil Assassin’s Creed niet helemaal afbranden, want zo slecht is het spel zeker niet. Maar wat de reviewers zeggen, die de game de hemel in prijzen, kan ik echt niet begrijpen. In de Power Unlimited stond dat er veel variatie in de gameplay zit, nou, echt niet, eentoniger kon bijna niet meer. De graphics zijn wel verbluffend mooi, maar alles eromheen is gewoon middelmatig en dan voelt Assassin’s Creed meer aan als een technische demo dan een echte game.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Je gezichtsveld reikt mijlen ver
 • Gevechten kunnen mooi uitzien
 • Gebouwen beklimmen zonder wachters achter je aan
 • Technisch goed in elkaar
 • Minpunten
 • Klusjes zijn saai en eentonig
 • Vechten is eentonig
 • Verhaal komt niet goed over
 • Verkeerde stem voor Altaïr
 • Uitvoering is middelmatig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • tjaa wat moeten we hier nou in godsnaam van zeggen! JAMMER! Hoop dat Konami toch nog wat aanpassingen kan treffen zodat deze PES toch een waardige concurrent voor Fifa 2009 kan worden!  Maybe a Wonder !?!

 • Hoe zag het publiek eruit? Irriteerde me daar behoorlijk aan bij het vorige deel..

 • Dit jaar FIFAjaar :).

 • Afwachten, dit jaar voor mij Pro of gewoon helemaal geen voetbalspel.

 • Gewoon wachten op de Wii versie dus :D!

 • nu ik ook de eerste gameplay beelden heb gezien, zie ik ook niet die grote veranderingen die Seabass ons had belooft…  ik had zoiezo wel voor FIFA 09 gegaan, maar ik had het wel leuker gevonden als PES daar in de buurt zou kunnen komen zodat de discussies over FIFA vs. PES echt ergens over gaan…

 • Ik blijf een trouwe pes fan :P!

 • Wellicht moeten ze minder PES games gaan uitbrengen en het niet als jaarlijks verplicht nummertje zien. Zou me niets verbazen als de game wat tegen gaat vallen en toch hoge cijfers krijgt.

 • Denk dat ik toch ga overstappen na jaren trouw Pro evolution gespeeld te hebben, Fifa heeft pes gewoon overtroffen eigenlijk al vorig jaar maar dit jaar definitieve genade slag vind ik persoonlijk.

 • Och. Dit is zeer teleurstellend om te lezen. Echter wil ik eerst zelf aan de slag met de game (de vorige editie bleef gewoon beter dan FIFA), voor ik een conclusie trek.  Sowieso klinkt de animatieverbetering (die ook écht nodig was) erg goed. Dat moest ook wel gebeuren, want het leken eerst net elf Pinoccio's…

 • Ik heb het jullie gezegd! Ik WIST het wel!!!.. het is gedaan en over met PES! klaar!  Maar aan de andere kant weet ik niet of ik deze impressie serieus moet nemen. Want ik zie ergens staan dat het dribbelen al in pes 2008 langzamer was gemaakt.

  Pfff… hierdoor twijfel ik of je uberhaupt pes2008 heb gespeeld want het ging allemaal abnormaal snel! ADHD in het kwadraat was dat!  Dus zo ie zo moet ik het met me eigen ogen zien hoe het speelt pes2009 • ik snap het gewoon niet wat willen jullie dat er in pes nog meer kan komen ?

  en in fifa zit duidelijk geen verschil in

 • Ik vind het niet eens zo slecht klinken allemaal. In mijn ogen word pes2008 gewoon flink opgepoetst. Om eerlijk te zijn zit ik ook niet te wachten op een 'nieuwe' PES. Daar koop ik fifa wel voor. Ik ben JUIST benieuwder wat EA dit jaar met fifa gaat doen voor de PC. De 2008 versie was echt een drama. Dat was serieus een keiharde kopie van de 2007.

 • Ach.. belangrijkste is dat ik gewoon van Jelle win en dat is nog steeds zo :).. ;) ;)  Pes doet gewoon wat Pes moet doen, en ook al wordt FIFA wellicht heel sec gezien de betere game, ik blijf lekker PES spelen.. het voelt gewoon goed!

 • @Zinio  Volgens mij heb jij ook ADHD.  Pro 2009 ziet er wel degelijk beter uit. Zolang de verbeteringen ermaar voor zorgen dat het de moeite loont.


 • Precies, zo slecht vond ik de gameplay van PES 2008 niet eens, het speelt lekker snel, bij FIFA 2008 erger ik me aan de traagheid, het enige kutte van pes 2008 is de lag online en beter is dat wel gefixt in 2009!

 • PES is goed, maar om nou weer hetzelfde te gaan spelen, ik ga dit jaar echt voor meer variatie.. Dus kies ik voor FIFA ;-)

 • Ik wil geen snelle conclusies trekken dus ik wacht tot ik alle twee de dom's heb gespeelt.

 • Dit jaar misschien uit principe de game niet kopen.

 • Op visueel gebied zijn er naast de animaties weinig verbeteringen te zien

  Great, dus het ziet er nog steeds niet uit.  Niet geheel onverwachts dit, dan ga ik toch maar weer voor FIFA dit jaar.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren