1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

De tijd van de Middeleeuwen. Ik vind het er altijd zo gezellig uit zien. Die sfeervolle huisjes met daken van hooi, die aardige mensen op de straat, het prachtige landschap. Maar daartegenover kwamen er in dit prachtige wereldje ook bloeddorstige ridders, heksen die op de brandstapel gegooid werden en de vreselijke ziektes zoals de tering voor. Die nadelen hebben wij tegenwoordig niet meer, toch blijft de Middeleeuwen een prachtig sfeertje hebben. Ook in het Middeleeuwse gebied Tamriel is het gezellig, maar ook zeer gevaarlijk, want het gevecht is bezig met de hel. ‘It’s ON!’

´RPG spellen snap ik niet, veel te ingewikkeld dus gaar´ was een reactie van mij een jaartje terug. Maar toch zit er een nieuwsgierig celletje in je kop dat RPG spellen eigenlijk wel wil ontdekken. En die kwam 2 maanden geleden als een klier, een lymfe in mij opzetten. Toen ik aan mijn eerste RPG spel begonnen was, wist ik wat er zou gebeuren, ik snapte het niet. Maar die cel bleef maar opzetten dus ben ik toch doorgegaan met een nieuwe savegame. RPG spellen moet je gewoon leren spelen en dus blijven doorzetten. En ik kan je alvast zeggen, ik ben blij dat ik de moed erin gehouden heb.

Toen ik dus begonnen was, moest ik als eerste een mannetje maken, of een lekker vrouwtje. En dit is heel uitgebreid, dat maken van een een persoon. Van de lengte van de kin tot de grootte van neus, alles kan wel veranderd worden. Helaas heb ik geen geduld hierin, dus koos ik gewoon een ras genaamd de ‘imperial’. In mijn eerste speelsessie koos ik een soort salamander dat niet echt slim was want ik verloor alle gevechten. Deze dingen zijn dus heel belangrijk wat ik eerst helemaal niet dacht.

Toen mijn eerste ervaring met een RPG game was volbracht, zag ik een kerker, en ik was opgesloten, dus dat was nou een gevangenis. Opeens komt er een keizer aangelopen en zegt dat ik in zijn dromen voorkwam. De goorlel, want ik had helemaal geen vrouwtje gemaakt! Gelukkig was ik weer snel van die viespeuk af want hij werd neergestoken in de kerkers. Maar goed, hij zei dat ik diegene was die Tamriel van een ramp kon verhelpen. Want in heel Tamriel zijn poorten geopend waarin je rechtstreeks naar Oblivion wordt verplaatst, en aan mij de taak om al die poorten te sluiten. Gelukkig doe je dat niet in je eentje want je krijgt hulp van personages die mij heel erg aantrekken.

En het leuke is, dat je zelf kan kiezen wanneer je hier aan gaat beginnen. Want na de eerste poort gesloten te hebben, begon ik aan een heel ander iets. Ik ging namelijk verder met mijn carriere in een guild. In heel het gebied zijn guild waar jij je kan toevoegen. Na mijn sanctie geholpen te hebben door allemaal moordquests te doen, en dat zeker 5 uur duurde, wou ik weer beginnen aan de hoofdquest. Maar opeens ontdekte ik een arena om heerlijk tegen iedereen te vechten. Ik kon dit gewoon niet weerstaan, en toen ben ik dus hieraan begonnen. Weer 2 uurtjes weg. Daarna zag ik de Mage guild in een gezellig stadje, en daar zou ik kosten wat het kost ook in gaan. Na dit gelezen te hebben weet je dat er heel veel dingen te doen zijn waar jij zelf bij mag kiezen wat eerst aan de beurt komt.

Wat bij mij als eerste aan de beurt kwam was levels stijgen zodat ik nog meer en sneller mijn slachtoffers af kon slachten. Je stijgt in level naarmate je verder speelt. Maar als je veel achter iedereen sluipt, gaan je sneak skills omhoog. Spring je veel heen en weer, dan gaan je acrobat skills omhoog. Zo heb je nog veel meer skills die je zelf in de hand hebt hoe snel ze omhoog gaan. Naast levels stijgen om sterker te worden, kan je ook sterker worden door middel van betere wapens kopen en ze te versterken Dat versterken gebeurt door een sprankje magie over je wapen heen te gooien zodat jouw aanval nog krachtiger wordt. Alleen gaat het in het spel wat lastiger dan als ik nu beschrijf.

In mijn inleiding zei ik het al, Tamriel is gezellig! Oneindig veel huisjes en grotten die je allemaal kan verkennen. Ik kon het gewoon niet geloven wat ik allemaal zag. Kampen die opgesteld zijn in de bossen, strijders die je ineens aanvallen als je bij een grot komt. En toen kwam die cel ‘nieuwsgierigheid’ weer bij mij op om in die grot te gaan. En wat je daar opeens aantreft, van geheime sancties tot vampiers, alles is er. Natuurlijk kun je met al die mensen praten en daarom zit er heel veel dialoog in Elder Scrolls IV. Jijzelf kan kiezen wat je zegt en dat vind ik nou zo leuk. Toen ik bij een quest iemand moest vermoorden, kreeg ik medelijden met mijn slachtoffer en zei ik dat ik hem niet zo moorden als hij als zijn geheime schuilplaats vertelde. Na hem niet gevonden te hebben heb ik hem toch maar vermoord, geweldig he?

Niet alleen de sfeer is prachtig, maar ook de graphics. Want alles is tot de kleinste details nagemaakt. De bergen, personages, de wapens, de gebouwen en zo kan je nog wel even doorgaan. Alles zag er anders uit, zelfs bomen! Maar wat krijg je als een spel groot is, prachtige graphics heeft en elk gebied waar je je ogen uitkijkt? Lange laadtijden. Zelfs als je een huis instapt krijg je er mee te maken. Maar toch blijf ik geduldig wachten tot de laadtijd weg is zodat ik kan kijken wat in dat huis te ontdekken valt.

Na 50 uur gespeeld te hebben, ben ik toch maar even een ander spel gaan spelen. Maar ik weet 100% zeker dat ik hem binnenkort weer uit mijn kast haal, en dat ik de mage guild verder ga spelen en ik wil nog beter in stelen worden. Ik wil nog zoveel mensen vermoorden, en ik wil nog meer trollen verslaan. Er is dus nog zoveel te doen in Tamriel want er zit zeker meer dan 200 uur spelplezier in. Mij lukt dat niet om een spel in een ruk uit te spelen, want mijn andere spellen mogen geen stof happen.

Conclusie en beoordeling

Ik had nog nooit een RPG game gespeeld maar dit spel heeft mij echt heel blij gemaakt. Want niet veel spellen hebben het niveau van Elder Scrolls IV:Oblivion. De graphics, de vrijheid en natuurlijk de sound. Ik heb mijn ogen uitgekeken in Tamriel en iedere keer dacht ik: ‘perfect!’. Helaas dat het je dagelijkse leven over hoop gooit want ik wou geen huiswerk meer maken. Maar Elder Scrolls IV MOET je gewoon in je collectie hebben. Ook als je nog nooit een RPG game hebt gespeeld. Vrijheid, Elder Scrolls IV wordt je tweede leven boys!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Vrijheid
 • Keuzes
 • Lang speelplezier
 • Veel dialoog
 • Prachtige graphics
 • Super sfeer
 • Minpunten
 • laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Er verschijnt te veel moois. Ik zal dit moeten laten liggen… :(

 • Worden inderdaad té duren tijden… en ik ben bang dat Fallout daardoor niet op de releasedag door mij wordt gekocht.

 • Ik ga hem wel direct halen, voor mij is Fallout 3 dè game om naar uit te kijken dit jaar.

 • Zozo…Ze komen wel allemaal tegelijk uit hea…en als ik nu even snel een kijkje neem naar mijn saldo denk ik niet dat ik ze ALLEMAAL kan halen…Fallout komt later wel

 • Ben zo beniewd naar dit spel !

 • Hmm.. intresting:p maaja ben geen milijonair dus moet me aan me budget denken mischien voor later

 • ik doe nu nog een week vakantiewerk (dit is mijnvierde week) dus ik za ze allemaa kunnen kope de toppers van dit najaar

  gears of war 2, fallout3, fable 2 en farc cry 2 met het geld dat ik nog ga achterhouden van mijn loon

  waar mijn ma dus niets van afweet

 • ik doe nu nog een week vakantiewerk (dit is mijnvierde week) dus ik za ze allemaa kunnen kope de toppers van dit najaar

  gears of war 2, fallout3, fable 2 en farc cry 2 met het geld dat ik nog ga achterhouden van mijn loon

  waar mijn ma dus niets van afweet

 • Net voor GoW 2 aan, maar ik heb tegen die tijd toch nog maar iets van 70 euro, dus ik wacht wel.

 • net jarig geweest ^^ ik heb genoeg geld om 5 spellen te kopen

 • Zelfde dag als LittleBigPlanet, ofniet? Dan moet ik dus 120euro lappen in één dag. ;D

 • @Wout0R

  nee LittleBigPlanet komt op 29 oktober. maar ik koop dan denk ik tog LBP :D

 • Ik haal hem op de eerste dag, ben helemaal weg van het sfeertje.

 • Er komen echt te veel goed games.

 • Jaja, het zijn duure tijden voor gamers.

 • lbp ftw !!!

 • Het is niet echt het geld waar ik me druk om maak, maar meer om de tijd. Zoveel toffe games, zo weinig tijd. Met Fable 2 en Fallout 3 alleen ben je al zoet voor een lange periode. Ga 'm toch maar halen denk ik :-P

 • Auch dat word een klap voor men vrije tijd door zowel fable 2 en fallout 3 O.o

 • Ik ga hem dan zekerweten gelijk halen. Ik wacht al zo lang op deze game!

 • Ah man, LBP op de 29e en Fallout op de 31e! Arghhh!! :(

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren