1. Rock Band (PS3)

Rock Band (PS3)

Ontwikkelaar Harmonix wordt door vele gamers gezien als een God. Dit kan ik zelf alleen maar bejubelen, want, een ‘God’ is een superieur Wezen wat van zijn onderdanen houdt. Een God zorgt er voor dat Zijn onderdanen tevreden zijn/blijven en zal hier dan ook bijna alles aan doen. Zoals ik al zei: ‘bijna alles’. Want een God kan natuurlijk niet iedereen op elk tijdstip tevreden stellen. Daarom vraagt een God ook geduld van Zijn onderdanen, maar zodra een God de onderdanen ‘beloond’ heeft, doet Hij het goed ook. En dat is precies wat Harmonix doet.

Harmonix, die we natuurlijk allemaal kennen van Guitar Hero één en twee heeft zich afgelopen jaar gestort op een nieuw project: Rock Band. Dit project - wat samen met Electronic Arts en MTV Games ontwikkelt werd - heeft vele gamers al overtuigd zonder dat deze het nog maar hebben gespeeld. De reden hiervoor lijkt me duidelijk: het is van dezelfde ontwikkelaars van de succesvolle Guitar Hero franchise. En als één franchise zich razendsnel goed ontwikkelt heeft, is het Guitar Hero wel.

Rock Band is dan ook razend populair onder de mensen die Guitar Hero helemaal grijs gespeeld hebben, wat niet gek is ook. Op het eerste gezicht lijkt Rock Band dan ook op een Guitar Hero kloon, dit komt doordat de gameplay exact hetzelfde in elkaar steekt. Voor de mensen die het concept achter deze games niet weten zal ik het in het in een notendop proberen uit te leggen. Het is namelijk de bedoeling om op de juiste tijd op de juiste knop die in het scherm verschijnt te drukken. Het verschil tussen deze knoppen is aangetoond door verschillende kleuren. Zo is de meest linkse knop groen en is de meest rechtse knop oranje. In totaal zijn er vijf knoppen welke bij de makkelijkste moeilijkheidsgraad nog niet allemaal van toepassing zijn.

Het verschil tussen de Guitar Hero gitaren is al gauw ontdekt wanneer je ‘m uitpakt - hij lijkt net echt. Waar bij de gitaren van Guitar Hero de knoppen nog uitstaken, zitten de ‘frets’ bij de ‘Fender Stratcoaster’ gitaar netjes verwerkt in de hals van de gitaar. En dan heb ik het niet over vijf knoppen, maar zelfs tien knoppen. De andere vijf knoppen zitten namelijk helemaal vanonder in de hals. Deze zijn bedoeld voor de kleine noten welke je niet eerst aan hoeft te slaan. Nog een ander verschil tussen de Guitar Hero gitaar en de Rock Band gitaar is dat je nu ook het effect van de whammy kunt aanpassen. Je kunt het effect bijvoorbeeld meer laten echoën of een warmere klank geven.

Echter, Rock Band laat je niet alleen met een gitaar spelen, maar ook met een drumstel en een microfoon. De gameplay van het drumstel zit in principe exact hetzelfde in elkaar als die van de gitaar. Ook hier heb je vijf kleuren en moet je op de juiste tijd op slaan. Echter bevat het drumstel geen knoppen, maar echte - mooi vormgegeven en vooral kwalitatief goede - drums, en een pedaal. De microfoon ziet er - net als de gitaar en het drumstel - erg goed uit. Sterker nog, je zou ‘m niet kunnen onderscheiden van een echte microfoon. De geluidskwaliteit is ook prima in orde, en het is dan ook jammer dat Harmonix er geen draadloze microfoon van kon maken. Het principe achter de gameplay van het zang-gedeelte van Rock Band is exact hetzelfde als dat van Singstar; gewoon op de juiste toon zingen.

De reden waarom Guitar Hero in de jaren zich zo goed heeft ontwikkeld is doordat de gameplay erg verslavend werkt. Dit komt door de fijne gitaarsolo’s die tot in de puntjes uitgewerkt zijn. Wanneer je denkt dat je ook lekker de gitaarheld in Rock Band kunt uithangen zul je van een koude kermis thuis komen. De tracks zijn volledig gemaakt om met een groep samen te spelen. Zo komt ieder groepslid aan zijn trekken. Natuurlijk zitten er wel gitaarsolo’s in, maar de moeilijkheidsgraad van Guitar Hero zullen ze nooit halen - ook niet op expert. Een mooi detail is dat je nu kunt zien hoeveel procent je goed gedaan hebt bij een solo. Een nadeel is dan weer dat je tijdens het spelen geen idee hebt hoe hoog je streak-note is. Het gitaar spelen alleen voelt dan ook aan als een enorme rip-off van Guitar Hero.

De gameplay van het drumstel steekt - net als die van de microfoon en gitaar - erg goed in elkaar, en is lekker uitdagend. Het is dan ook net als of je voor de eerste keer de gitaar-controller vasthoud. Concentreren op zowel de drums als het pedaal is in het begin alsof je opnieuw moet leren fietsen, echter, wanneer je genoeg doorzettingsvermogen hebt zul je zeker beloond worden door een gameplay die alleen maar uitdagender wordt.

Rock Band is dan ook niet gemaakt om alleen te spelen, maar is gemaakt om met vrienden te spelen, dán pas haal je er de meeste lol uit. Met nummers als ‘Are You Gonna Be My Girl’ van Jet en ‘Here It Goes Again’ van OK Go heeft iedereen de grootste lol. Echter, het blijft niet alleen bij deze geweldige nummers, maar met nog 56 andere nummers. Ik kan dan ook zeggen dat de tracklist van Rock Band geweldig is doordat ‘ie zo gevarieerd is.

Waar bij Guitar Hero de personages nogal houterig over wilden komen is het bij Rock Band helemaal anders (je kunt zelfs je eigen characters maken). Harmonix heeft er voor gezorgd dat het net lijkt alsof je naar een echt live concert zit te kijken. De sfeer - het publiek gaat meezingen naarmate je het goed doet - en de animaties zijn simpelweg prachtig te noemen. Ook buiten het spelen om doet Rock Band het goed. De menu’s zijn goed verzorgd en laden erg snel. Zelfs het menu waarop je kunt kiezen welk nummer je gaat spelen heeft me verrast.

Net als Guitar Hero III heeft Rock Band ook een multiplayer modus, zowel offline als online. Laten we beginnen met de offline-modus. Je kunt er voor kiezen om met drie bandleden (drum, extra gitaar en microfoon of gewoon met één kameraad) een band te gaan beginnen of om gewoon samen nummers te spelen. Dit zorgt ervoor dat de houdbaarheid datum weer een stukje omhoog gegaan is en natuurlijk voor nog meer lol. In de online-modus kun je er voor kiezen om samen een nummer te spelen. Het minpunt van de online-multiplayermodus is dat je de - eventuele - zanger niet kunt horen zingen. Harmonix heeft hiervoor gekozen omdat je anders lag krijgt, wat ook weer begrijpelijk is.

Conclusie en beoordeling

Harmonix heeft met Rock Band een nieuw product op de markt gezet wat zeker goed zal verkopen. En dat is begrijpelijk want Rock Band is hartstikke leuk om te doen, zeker met maten waar de game ook voor bedoeld is. Als je de game alleen zou spelen merk je al gauw dat het eigenlijk exact hetzelfde is als Guitar Hero - waar op zich niks mis mee is aangezien het ook van dezelfde ontwikkelaars is. De gameplay staat dan ook als een huis, waardoor ik er ook van overtuigd ben dat alle Guitar Hero fans zich ook met Rock Band kunnen vermaken, maar wel met minder tevreden moeten zijn. Minder als in minder uitdagende gameplay voor de gitaar, want, het drumstel biedt dan weer meer en is zeker leuk om te doen. Jammer dat de totaalprijs zo hoog is.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gameplay staat als een huis;
 • Geweldige sfeer;
 • Zorgt voor enorm veel plezier;
 • Tracklist is top!
 • Minpunten
 • Erg duur;
 • Gitaar spelen minder uitdagend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ZIe bijna geen verschil..

 • Dus een must.

  De huidige D-Pad zuigt.

 • Denk dat de kleur limited edition zal zijn en niet naar

  Amerika komt, maar ik neem aan dat ze de nieuwe D-pads gelijk in de witte ook zullen gaan verwerken.

 • xbox controller zuigt sowieso ….

 • ik vin em maar lelijk…

 • Wat een vieze kleur! En zo kut is die d-pad toch niet? Ik heb er nooit problemen mee in ieder geval.  De controller is dus tijdelijk, lelijk en heeft een bijna niet noemenswaardige toevoeging.. wat mij betreft t geld niet waard..

 • Wat een rotkleurtje. En belachelijk dat de oude controller niet vervangen wordt.

 • Lelijke kleur!

 • Ik heb geen problemen met de huidige d-pad. Maar deze stick vind ik niet 1 van de mooiste.

 • its weed green hehehehee

 • vreeeemd…

 • Nu druk je zeker geen 2 tegelijk in.

 • Lelijke kleur.. Waarom nou niet in wit?

 • Lelijke kleur.. Maar als hij beter speelt is het een voordeel ^^

 • lol dat is egt heel erg lelijk xD

 • D-pad is gewoon het zelfde. Ik zie kwa uiterlijk daar niks aan veranderd is.

 • D-pad nog nooit problemen mee gehad en die groene kleur is echt lelijk

 • Broodnodig inderdaad voor games die effectief van de d pad gebruik maken.

 • Wow :D … Groen :D vet :]… Al had het wel iets geel/groener kunnen zijn

 • omg groen is zo lelijk :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren