1. Rock Band (PS3)

Rock Band (PS3)

Het feit dat de PlayStation 3 regiovrij is, heeft mij nooit weten te interesseren. Hier kwam een maand geleden echter verandering in toen Rock Band binnen kwam bij m'n lokale gameshop. Na tijden gewacht te hebben, was het moment dan eindelijk aangebroken om deze game tot op de bodem uit te pluizen. Dagenlang stond ik te blèren, gitaar te spelen en te drummen in mijn eigen virtuele rock band, het liefst van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Guitar Hero III stond intussen als het middelste kind in een hoekje...

In Rock Band is de rol van de speler een stuk menselijker dan in die van de meeste hedendaagse games. Je speelt in deze game jezelf: een muzikant. Een gitarist, bassist, drummer of zanger. Je begint je carrière door je character volledig te vormen naar hoe jij hem of haar er uit wilt laten zien. Denk bijvoorbeeld aan aspecten als huidskleur, haar, kleding, tattoos en natuurlijk je instrument. Als je je band bij elkaar hebt, (met vrienden in multiplayer of in je eentje) kun je beginnen aan je carrière door te spelen in plaatselijke buurthuizen, wat uiteindelijk zal leiden tot een tour met concerten over de gehele wereld. Door shows te spelen verdien je geld en kan je nieuwe instrumenten, kledingstukken, make-up en zelfs een nieuwe tourbus kopen. Ook verdien je met het geven van voorstellingen de nodige fans, natuurlijk één van de belangrijkste factoren van een band, maar vooral voor je tour in deze game. In Rock Band verdien je de harten van toeschouwers door goede shows te spelen, en als je genoeg fans hebt krijg je de mogelijkheid om nieuwe songs, maar ook locaties, vrij te spelen. Presteer je echter ondermaats, dan neemt je fanbase af en zul je hard je best moeten doen om hun loyaliteit terug te winnen.

De gameplay van de serie is voor velen allang bekend, i.v.m. het succes van Guitar Hero III, maar voor degenen die er nog weinig van afweten zal ik het vlug opsommen. De noten die je met je instrument moet spelen worden op het scherm in jouw richting geschoven. Deze noten hebben ieder hun eigen kleur; groen, rood, geel, blauw of oranje. Deze moet je spelen op je gitaar door de bijbehorende kleur toets op de nek van de gitaar ingedrukt te houden en de snaar toets van je gitaar aan te slaan. Voor de drums geldt precies hetzelfde, maar dan moet je op de bijbehorende kleur drum slaan als deze aangegeven wordt op het scherm. Een simpel concept, maar in de praktijk bijzonder uitdagend.

Het basispakket van Rock Band wordt geleverd met drie instrumenten; een gitaar, een drumset en een microfoon. De instrumenten bieden ieder een unieke spelervaring, waardoor de replay waarde van de game drastisch toeneemt.

=GITAAR=

De gitaar controller voor Rock Band is een replica van de Fender Stratocaster, ongetwijfeld de bekendste Fender gitaar. En wat is een gloednieuwe gitaar zonder een aantal toevoegingen? Daar heeft Harmonix blijkbaar ook aan gedacht en de nieuwe gitaar met een aantal leuke toeters en bellen uitgerust. De controller heeft bijvoorbeeld, in tegenstelling tot de Guitar Hero controllers, zowel aan de hoge als de lage kant van de nek vijf fretknoppen. Voor degenen die niet weten wat frets zijn, op een echte gitaar zijn het de metalen strips die op de nek van de gitaar zitten. Deze strips zorgen voor de klank van de noten als je de snaren bespeeld. De hooggeplaatste

frets zijn bedoeld om de songs te bespelen, net zoals je dit ook in de Guitar Hero games zou doen, maar de laaggeplaatste fretknoppen zijn bedoeld voor de eindsolo’s die sommige songs hebben. Een andere toevoeging aan de controller is een klein schakelaartje onder de strumbar. Met deze zogenaamde pickup switch kun je, net als bij een echte gitaar, door middel van trillingen het geluid van je gitaar aanpassen. Hierdoor kun je verschillende effecten in je muziek verwerken, wat voor de nodige variatie zorgt.

=DRUMS=

De meest interessante accessoire die het Rock Band pakket bevat is zonder twijfel het drumstel. Het drumstel heeft vier slagvlakken; Rood is de kleine tom van het drumstel, geel is de tom-tom, blauw is de floortom en groen is de crashbekken. De oranje ‘toets’ heeft de vorm aangenomen van een drum pedaal. Er zijn vier lijnen op het notenbord, in tegenstelling tot bij de gitaar die er vijf heeft, en soms komt er tussen deze noten door een horizontale lijn over het bord. Deze lijn is bedoeld voor het drum pedaal. De drums kunnen, in combinatie met het drumpedaal, aardig verwarrend werken, aangezien je zowel je handen als voeten moet gebruiken. Maar oefening baart kunst en ook ik had de gameplay na een tijdje onder de knie.

=MICROFOON=

Het zang element in de game is op dezelfde manier uitgewerkt als in de (in Amerika zeer bekende) Karaoke Revolution serie, eveneens een franchise van Harmonix. Op het hoogste punt van het scherm verschijnt de tekst van de track die je gekozen hebt, met hierbij een toonbalk. Bij deze toonbalk moet je je toonhoogte dermate corrigeren dat je met je stem de balk volgt. Als de balk dus hoog staat moet je hoog zingen, staat de balk laag, dan moet je een lage stem opzetten. Er zijn momenten in songs dat er geen vocals zijn, en hier heeft Harmonix iets op bedacht. In plaats van te blijven wachten moet je met de microfoon ritmisch op je hand slaan, alsof je een tamboerijn of een cowbell bespeelt. Ook dit wordt aangegeven in de balk waar de vocals gewoonlijk langs komen.

Eén van de belangrijkste factoren in een muziek game is natuurlijk de soundtrack zelf. Rock Band bevat muziek van aardig wat kwaliteits artiesten, waaronder The Who, Foo Fighters, Metallica, David Bowie, The Police, en Queens of the Stone Age. Ook de lijst met downloadbare songs groeit gestaag, zodat je binnen hoogstens twee weken nieuwe songs kan downloaden, iets dat de houdbaarheid van Rock Band flink verlengt.

Goed, ik heb de game nu al een aantal pluimen tussen de billen gestoken, maar is er dan niets negatiefs te melden over de game? Jawel. De moeilijkheidsgraad van het gitaar spelen is aanzienlijk lager dan bij de Guitar Hero games die Harmonix heeft geproduceerd. Dit komt misschien omdat de game een nieuwe franchise vormt die een groter publiek aan wil spreken, maar het is toch een domper voor de Guitar Hero fans die het liefst helemaal uit hun dak gaan op Expert mode. Dit is eigenlijk het enige minpunt voor mij; op alle andere vlakken heeft Rock Band al lang mijn hart veroverd. Guitar Hero III zal nog een tijdje stofdeeltjes moeten verzamelen, want het is voor mij overduidelijk welke game mij de meeste kwaliteit en plezier biedt.

Conclusie en beoordeling

Rock Band staat als een huis. Harmonix heeft duidelijk enorm veel energie en tijd in de game gestoken om een party ervaring te creëren die ieder Guitar Hero deel tot nu toe in het stof laat bijten. Doordat de lijst met downloadbare songs van Rock Band alsmaar blijft groeien, kan ieder feestje dat je met je 'bandleden' houdt weer nieuwe songs bevatten, iets wat van een echte band uiteraard verwacht wordt. Guitar Hero is eigenlijk al geschiedenis voor mij; Rock Band is de toekomst!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Geslaagde party ervaring
 • Gigantisch veel content om vrij te spelen
 • Uitstekende soundtrack
 • Teamwork!
 • Drie muziek games in één...
 • Minpunten
 • maar daar betaal je dan ook voor...
 • Gitaar gameplay lang niet zo uitdagend als in Guitar Hero

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Aha.. wat is een AirG? xD

 • nou misschien verdient midway hier dan wat aan

 • Dunno, als 4e met dit concept komen… Tja.

 • Saai..

 • nogmaals zwaai zwaai Wii Music :P

 • nogmaals zwaai zwaai Wii Music :P

  Wedden dat wii music toch het best gaat verkopen van alle muziekgames op de Wii?

 • Dat luchtgitaren is zo dom!

 • Alweer, kan dan niemand daar voor zichzelf denken?  En er is nergens plaats meer voor nog een randaccessiore.

  Het staat nu al vol met Wii-motes, Wii-nunchucks, Wii-fishingrod, Wii-knuppel, Wii-tennisracket, Wii-wheel, BalanceBoard, Wii-golfstick, Guitars, drumkits, microfoons, Wii-speak, Wii-clasiccontrollers, Wii-dubble charge block, Wii-motehoesjes, Wii-sensorbar, gamecubecontrollers, Wii-snooker cue, Wii-boxing gloves, Wii-dancemat, Wii-sambaballen, houders voor zowat allebovengenoemde en de Wii-zapper.

 • 3 Doors Down is wel vet =D

 • Wat heeft AirG nou weer voor nut bij een Wiimote, aangezien de Wiimote zelf toch ook bewegingen registreert? Voor meer precisie ga ik wel voor de Wii MotionPlus.

 • Het staat nu al vol met Wii-motes, Wii-nunchucks, Wii-fishingrod, Wii-knuppel, Wii-tennisracket, Wii-wheel, BalanceBoard, Wii-golfstick, Guitars, drumkits, microfoons, Wii-speak, Wii-clasiccontrollers, Wii-dubble charge block, Wii-motehoesjes, Wii-sensorbar, gamecubecontrollers, Wii-snooker cue, Wii-boxing gloves, Wii-dancemat, houders voor zowat allebovengenoemde en de Wii-zapper.

  Ik hoop voor je dat je dit niet allemaal hebt. XD

  OT: Laten we het maar houden bij Guitar Hero en wanneer iemand dan zonodig apart wil zijn, is Wii Music een goede tweede. Dit wordt niets (hint: Game Party, hint: Game Party).

 • guitar hero-rock band-wii music- samba de nog wat hebben we niet genoeg muisic spellen voor dit jaar

 • Luchtgitaar? Is dat niet meer iets voor Marco Borsato?

 • Let it work…

 • Guitar-hero: world tour;)

 • Waarom zal er een randaccessoire komen voor een luchtgitaar? Je moet het toch met lucht spelen en niet met een stukje plastic? Nou, ik ga dubbeldik voor Guitar Hero: World Tour.

 • Origineel! :(

 • Kijk wel wat het wordt, luchtgitaar, hoeft niet perse Rock Band/ Guitar Hero rip-off te zijn

 • Hoezo na apers van guitar hero serie en rockband..

 • @Jordy14

  ''Kijk wel wat het wordt, luchtgitaar, hoeft niet perse Rock Band/ Guitar Hero rip-off te zijn''.  Inderdaad

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren