1. Halo 3 (X360)

Halo 3 (X360)

‘Do you ever wonder what´s up there?’ ‘Like what?’ ‘Maybe someone up there is wondering what it’s like here?’ Hoewel het landen op de maan en het in de ruimte knallen van letterlijk honderden satellieten iets is wat de mensheid allang heeft weten te bereiken, blijkt het uitvogelen of wij niet de enige organismen zijn van het heelal, voor de mensheid, de grootste opgave. Doch er al tientallen aliens en ander onaards gespuis verfilmd zijn, zijn allen gebaseerd op fictieve verzinsels en is geen enkele wetenschappelijk aangewezen om als medebewoner van het heelal te fungeren. En stel dat elders onontdekt buitenaards leven voorkomt, zou dit dan het begin van een onvoorkombare galactische oorlog kunnen betekenen of een uitgetekende kans op nieuwe buren? Halo 3 toont het eerste beeld en laat zien dat het misschien nog niet zo vreselijk is dat wij nog geen buitenaards gezelschap hebben gevonden…

Het prachtige verhaal van Halo gaat logischerwijs verder met Halo 3, waar het met een tergende cliffhanger bij Halo 2 ophield. De Masterchief, een geducht lid van de SPARTANS, is hevig in de, nog steeds heersende, oorlog

tegen de Covenant verwikkeld. Het doel van deze gevreesde vijand van de mensheid is het uitroeien van al het humanitaire leven en daarbij haar plaats in te nemen als machtigste bewoner van het heelal. De Masterchief en het massieve menselijke leger dat hij achter zich heeft staan hebben de taak gekregen de vijand op verschillende wijzen te infiltreren, de verder heerschappij van de Covenant te voorkomen en ervoor te zorgen dat het aardse leven niet verloren gaat.

Hoewel vele Halo-fans zich opgelicht voelden bij het dramatische einde van Halo 2, waarbij als het ware ‘het grote gevecht’ nog zou moeten plaatsvinden, is Halo 3 een bevredigende afsluiting van een bloedstollende trilogie. Vanaf het moment dat de Masterchief opstaat uit zijn roes en zijn reis vervolgd in de campagne van Halo 3, is duidelijk te merken dat de sfeer van het verhaal duidt op een einde. De afsluiting van de oorlog is in zicht en alle complotten en complottheorieën zijn bijna het heelal uit verholpen. Er heerst voor de speler echter nog de taak deze verheerlijking te realiseren.

Om de oorlog daadwerkelijk tot een succesvol einde te brengen is een massief arsenaal aan wapens nodig. Hierbij wordt niet te kort gedaan aan de speler. Hoewel Halo 2 al uitpuilde van de vele brute afslachtingsmiddelen, wordt Halo 3 nog eens bekroond met de al bestaande set aan wapens met daarbij nog een groot aantal nieuwe geweren, pistolen en granaten. Zo wordt de speler in staat gesteld de vijanden op meerdere manieren het leven zuur te maken. Van het simpelweg afknallen met twee machinegeweren tot het levend frituren van voorbij

huppelende Grunts met een allesverwoestende vlammenwerper. Daar komt nog bij dat het aantal voertuigen in Halo 3 verviervoudigd is. Niet alleen wordt nu op de grond de oorlog voortgezet maar ook wordt het luchtruim door beide kanten nog meer verontreinigd met explosies en hevige vuurgevechten. Dit alles zorgt voor een enorm uitgebreide en gevarieerde gameplay. De speler krijgt de mogelijkheid de strijd te beslissen door middel van verschillende manieren die elk zijn charmes hebben en over het algemeen allen heerlijk wegspelen. De Halo-reeks stond altijd al bekend om haar verfijnde gameplay en Halo 3 kan daar vol trots aan toegevoegd worden. Hoewel de Masterchief nog steeds, te voet, geen snelheidsmonster is, speelt de game ontzettend goed. Van het maken van een enorme sprong om het vuurgevecht te ontwijken en vervolgens de vijand met een lawine van kogels en granaten te belagen tot het tot puree rijden van een verdwaalde vijand met een met machinegeweer bewapende jeep. Alles is tot in de verste puntjes uitgewerkt en verfijnd.

Om de gruwen, maar ook de sensatie van oorlog in beeld te brengen zijn spectaculaire visualisaties nodig. Dit is een gebied waar Halo 3 echter tekort schiet. Niet alleen is de detaillering van omgevingen en bewegende objecten verre van perfect te noemen, ook de Masterchief had hier en daar wat glansmiddel kunnen gebruiken. En naarmate je het hele verhaal met hetzelfde personage moet rondbrengen kan dit op een gegeven moment gaan irriteren. Ook de animaties, met name aan de gelaatsuitdrukkingen van verschillende personages had nog een hoop aandacht geschonken kunnen worden. Als je voor de zoveelste keer in een tussenfilmpje wordt gezogen, is het niet erg overtuigend als de persoon die tegen je praat zijn mond zo nu en dan ook echt daadwerkelijk beweegt. Dit alles wordt echter voor een groot deel vergoedt door de schitterende lichteffecten waar Halo 3 over beschikt. Voor de eerste keer in games heeft de zon ook daadwerkelijk een verblindende werking en zorgen de schitterende lichtstralen ervoor dat elk hoekje van het oppervlak zichtbaar is. En hoewel dit de schade beperkt wat betreft de over het algemeen matige grafische kwaliteiten, voelt de game zo nu en dan aan als een XBOX titel. Waar de visualisatie de wensen over laat, zorgt het geluid voor een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van shooters. De ervaring van oorlog wordt dankzij het overdonderende geluid dat je afvurende geweer uitdeelt gedurende een gevecht zo ontzettend goed doorgegeven, dat de speler echt het gevecht in wordt getrokken. Van een ontploffend voertuig tot het schreeuwen van je medesoldaten, alles zorgt voor een unieke en meeslepende ervaring. Bovendien is de voice-acting van de meeste personages van hoog niveau. Zowel de grauwe en zware stem van de Masterchief als de om hulp roepende soldaten is in geen enkel deel zo goed uitgewerkt geweest.

Nadat de fantastische, maar tevens erg korte singleplayer campaign is voltooid en de rust is wedergekeerd, kan de speler zijn eigen gevecht beginnen via internet of de splitscreenmodus. Als de verhaallijn nogmaals uitgespeeld dient te worden op een hoger niveau is het mogelijk om de hulp in te schakelen van een vriend of vreemdeling via de offline splitscreen of via Xbox-Live. Dit zorgt niet alleen voor een nog intensere singleplayer-ervaring, het brengt tegelijkertijd ook meer het oorlogsgevoel naar voren. Als jouw kameraad in een vuurgevecht zit opgesloten en via de headset om hulp roept, kun jij de vijand teisteren met het machinegeweer van een auto waar je zojuist bent opgeklommen.

Naast de Co-op modus beschikt Halo 3 ook over een fenominale versus modus. Het gezegde, ‘waar de singleplayer ophoudt gaat de multiplayer verder’, krijgt in Halo 3 een nieuwe betekenis. Er zijn verschillende modi mogelijk die allen resulteren in een enorm spektakel van geweld en strijd. Zo zijn er wedstrijden mogelijk waar men gebruik kan maken van voertuigen en waar dit niet mogelijk is. Elk heeft zijn eigen unieke ervaring die tot nog toe niet is behaald in een multiplayer. Is deze ervaring voor de speler nog niet voldoende, dan wordt je vervolgens in staat gesteld de bestaande online maps te veranderen naar eigen smaak met de Forge-modus. Spawnpoints, voertuigen, wapens en gadgets kunnen allemaal naar eigen gelieven verplaats en aangepast worden door de speler. Zo is geen enkel gespeeld potje hetzelfde en zorgt alleen de multiplayer al voor een enorme replaywaarde van de game.

Conclusie en beoordeling

Vaak is de hype rond een game groter dan de werkelijke kwaliteit van het spel zelf. Bij Halo 3 was de hype zo ontzettend groot dat het onmogelijk was dat met de kwaliteit te overtreffen. Hoewel het verhaal vrij kort is voor een afsluiting van een trilogie en de grafische kwaliteiten van de game ver beneden peil liggen, vergeleken met de games van vandaag de dag, is Halo 3 een fantastische game. Niet alleen zit het Halo 3 pakket bomvol met content, ook is het zo dat zowel de single- als de multiplayer voor een onovertroffen speelervaring zorgen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Singleplayer ervaring
 • Overdonderende multiplayer
 • Hoeveelheid speelcontent
 • Geluid
 • Minpunten
 • Vrij korte verhaallijn
 • Zeer matige graphics

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Need for Speed: Undercover lijkt me geen topper, dus waarom dan zo'n stuur. Het mag eerst wel eens ondersteund worden door meerdere goede games…

 • Wat die gast boven me zegt

 • Hopen dat er meer games compatible voor zullen zijn.

 • Het feit dat Logitech een stuurtje voor de Wii ontwikkelt heeft is goed nieuws.

  Dat ie draadloos is, is nog mooier.

  Nu hopen dat het ontwikkelaars aanspoort om mooie racegames voor de Wii te maken. :)

  Dan ga ik zeker zo'n stuurtje in huis halen.

 • Beetje vreemde aankondiging. Nintendo consoles staan niet bekend om de racegames die voor de apparaten uitkomen. Of hebben ze inside information daar?

 • Ik sta niet te springen voor de 16e (ofzo) NFS. Dus moet er eerst maar eens een aardige racegame uitkomen. En dat lijkt er voorlopig nog niet op. Weten zij meer dan wij?

 • need for speed is wel leuker als gran turismo want dat is een poepspel

 • lol

 • @kevforce  goede beargumentatie  on topic:  Het zoveelste wii stuurtje ?
 • \" need for speed is wel leuker als gran turismo want dat is een poepspel\"  En hoe oud ben je?

  Een domme uitspraak zonder enige argumenten.

  Bovendien, VIND je NFS leuker, tis een mening namelijk.  Je kan die 2 ook niet vergelijken, een realistische racer die bedoelt is voor autofanaten die genieten van realisme in een game, en een arcade waarbij het alleen maar gaat om ff hard door de finish te scheuren zonder enige realisme erin.
 • Ik vind NFS top!, ik vind Grand Tourismo en PGR4 niet leuk….

 • wat je vind moet je naar de politie brengen

 • Da's alleen leuk als er een goeie racegame uitkomt. Mischien sporen ze maatschapijen aan om te creëren

 • Hou van logitech

 • Als ie dan ook op d rest zou werken. En heel veel mensen met een Wii hebben Mario Kart en dus ook een Wii Wheel, dan is zo'n stuur ook overbodig.

 • Waarom een racestuur als je een Wii Wheel goedkoper is? Misschien realistischer, maarja daar doe ik het als Wii-fan niet voor. Dan had ik wel 'n PS3 gekocht.

  Sowieso brengt het Wii Wheel denk ik meer lol mee, vooral door de makkelijker op te zetten multiplayer.  Sowieso ben ik niet zo'n fan van racestuurtjes. Alleen bij de PC. Daar heb ik dan ook een goed tafeltje.

 • Waarom alleen met NFS undercover

 • Wat is er mis met het Wii Wheel? Beetje overbodig als je het mij vraagt…

 • Goede ontwikkeling als je het mij vraagt; de Wii heeft meer games nodig zonder 'innovatieve besturing' !

 • Daar ben ik het volledig mee eens. Sturen met de Wii-mote blijft gewoon behelpen. Het stuurtje van Logitech zal echt wel aansporen eindelijk eens een echte Racegame voor de wii te ontwikkelen. Ik bedoel maar, de Wii heeft nog helemaal geen realistische racedriver zoals Gran Turismo of Forza, word tijd dat die er ook is komt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren