1. Harry Potter en de Vuurbeker (PS2)

Harry Potter en de Vuurbeker (PS2)

Je zit op een bank, ver weg van professor Perkamentus die de namen van de kandidaten voorleest. Je vindt het niet zo interessant en daarom ga je maar wat kletsen met je vrienden. Nadat de drie kandidaten zijn opgenoemd, wil je zo snel mogelijk weg uit de grote zaal. Totdat er iets zeer merkwaardigs gebeurd. De Vuurbeker schiet nog een naam uit zijn vurige omhulsel, hoe kan dat nou? Hij hoort toch maar drie namen te geven die mee mogen doen? Je raakt helemaal in paniek wanneer het jouw naam is: Harry Potter. Alleen leerlingen boven de leeftijd van zeventien mochten toch meedoen? Je wordt aan vreselijke opdrachten gebonden die overigens ook nog eens levensgevaarlijk zijn.

Daar draait het allemaal om in de game Harry Potter en de Vuurbeker. In deze game kan je, zoals in Harry Potter en de Gevangene van Azkaban ook al kon, niet alleen Harry Potter besturen, maar je kan ook in het lichaam van Ron en Hermelien kruipen. En dat is niet het enige, je kan deze game met twee vrienden tegelijk spelen! Deze coöperatieve spelmode zorgt voor de nodige gezelligheid en een hogere replay-waarde. Harry Potter en de Vuurbeker kent dan ook nog eens een heel ander concept dan zijn voorgaande delen. Je hebt helaas geen free-roaming meer, maar een menu waar je de keuze hebt om in verschillende levels te spelen. De levels zijn wel leuk bedacht, maar wijken totaal af van het verhaal. In deze levels moet je schilden zien te verzamelen om meer levels te unlocken en verder in de game te komen. Maar er is nog veel meer vernieuwd, je kunt (helaas) geen tovenaars kaarten meer verzamelen, maar wel een ander soort kaarten die je kunt gebruiken om je stats te upgraden. Zoals Stamina, Accio en Jinx te verhogen of voor speciale Jinx-spreuken, betere samenwerking en betere Magicus Extremos. Als je verder komt in deze game krijg je steeds nieuwe en betere kaarten. Die stat-kaarten zorgen ervoor dat jij in je eigen stijl deze game kan spelen. Ron en Hermelien hebben ook totaal verschillende kaarten dan Harry, op dit gebied is het geen repetitieve game, in tegenstelling tot zijn voorgangers. Door voldoende variatie en de medewerking van een goede A.I. zorgt ervoor dat je de game blijft spelen. Het is alleen weer erg kort en, zoals ik al zei, wijkt het af van het originele verhaal. Helaas, want we weten allemaal dat het verhaal van Harry Potter zeer boeiend is.

Door het nieuwe concept in deze vierde game uit de Harry Potter franchise, moet je even wennen. Maar dat is al snel verleden tijd nadat je de graphics hebt gezien. De grafische stijl in deze game is uitermate goed, vooral voor een PS2 game. Alles is mooi gedetailleerd en door de grafische stijl kom je goed in een Harry Potter wereld. Er zijn wel wat grafische fouten, maar dan hebben we het over puntige ellebogen van een één of ander magisch beest, maar dat valt niet op (behalve als je er echt op gaat letten). Grafisch gezien zie ik weinig fouten, waarvan er geen één storend overkomt. Harry Potter en de Vuurbeker valt bij mij zeer goed in de smaak op het gebied van graphics. Ik vind persoonlijk dat de graphics van deze game bijna net zo goed zijn, als die van Harry Potter en de Orde van de Feniks voor de PS3. Het level-design ziet er ook goed uit en wordt goed in een magisch beeld gebracht. De levels zijn nu ook met wat minder puzzels voorzien, wat in de vorige delen vaak negatief en frustrerend overkwam. Sommige levels zijn alleen een beetje grauw en vaal van kleur, maar voor de rest heb ik weinig te klagen. Audiovisueel gezien is de game een beetje repetitief. Elk level heeft dan wel zijn eigen stijl, maar om verder te komen lijkt het erg veel op elkaar. Ketels op muren gooien of blokken op de goede locatie leggen. Helaas, helaas, maar elke game heeft wel een minpunt.

De muziek kan ik jammer genoeg niet afkraken in deze game. Het is gewoon geweldige muziek dat je heel goed in de sfeer van Harry Potter brengt. De geluiden in deze game zijn iets minder goed. De Engelse voice-acting in de game is goed, ook al zijn het niet de echte stemmen. Je moet het daarom absoluut niet in het Nederlands proberen, dan kan ik de voice-acting voorgoed bij de minpunten plaatsen. Je kan het beter in het Engels doen, dat is een stuk beter. De overige geluiden heb ik wel wat over te klagen, dat het soms een beetje fake klinkt, daarmee bedoel ik voetstappen en de kreten van je vijanden. Ze hebben helaas niet meer achtergrond geluiden toegevoegd dan wat voetstappen, het gekibbel van Ron en Hermelien en heel af en toe een geluid van een magisch beest. De achtergrond geluiden zijn één van de grotere minpunten aan deze game. Alleen de muziek en de Engelse voice-acting brengt het geluid op niveau, maar de andere onderwerpen van het geluid zijn niet goed. Dat vind ik best wel jammer, want bij een game moeten gewoon goede geluiden zitten.

Over het algemeen ben ik tot nu toe wel aardig tevreden over de vierde game van Harry Potter. Maar we moeten de gameplay nog behandelen. Tja, de gameplay, wat kan ik daar over zeggen. Ik vind de gameplay in deze game aardig goed en hij speelt lekker vlot weg. Misschien op sommige momenten iets te vlot, want je hebt deze game aardig snel uitgespeeld en hij is ook niet echt moeilijk. De game moet natuurlijk ook speelbaar zijn voor al die kleine Harry Potter fans, maar ze hadden het voor mijn gevoel toch nog echt wat moeilijker mogen maken. Na een schamele zes of zeven uur ben je wel klaar met deze game. Maar de drang om elke kaart te halen en elk schild te pakken, houdt de replay-waarde hoog. Met de A.I. zit het ook wel goed, een goede kunstmatige intelligentie zorgt vooral voor meer spelvermaak en dat hij makkelijker wordt, dat komt maar in één of twee levels voor. Maar het wordt pas echt leuk als je met twee vrienden deze game gaat spelen. Omdat iedereen zijn eigen stijl in deze game heeft en je vaak de samenwerking nodig hebt van je vrienden, om verder te komen in de game. Het spreuken systeem werkt alleen niet goed. Je hebt een groot aantal spreuken, maar je weet niet wanneer je welke spreuk cast. Alleen de spreuk Accio kan je makkelijk uitvoeren doormiddel van de ∆-toets. Maar je hebt geen flauw idee wanneer je Avifors cast. Dan moet je het beest eerst bewusteloos op zijn kop op de grond hebben liggen, dan omhoog duwen enzovoort. Kortom, het spreuken systeem werkt niet goed, ondanks dat je een grote portie spreuken hebt. Een andere toevoeging aan deze game, is Magicus Extremos. Magicus Extremos is een meter die je kunt vullen door vijanden te verslaan. Als deze meter vol is, druk je op de o-toets, dan worden je spreuken voor een korte tijd krachtiger. Het enige nadeel aan de gameplay is het spreuken systeem, voor de rest werkt hij gewoon goed.

Conclusie en beoordeling

Harry Potter en de Vuurbeker is naar mijn mening de beste uit de franchise van de Harry Potter games, hij speelt lekker weg en de graphics zijn een streling voor je ogen. De muziek klinkt mooi en alles past goed in elkaar. Helaas heeft deze game ook zijn fouten, met name op het gebied van geluid. Maar alsnog verdient deze game een meer dan verdiende zeven plus.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Speelt vlot
 • Graphics van hoog niveau
 • Gameplay werkt goed
 • De muziek
 • Engelse voice-acting
 • A.I. werkt goed
 • Co-op werkt uitstekend
 • Minpunten
 • Spreuken systeem werkt niet
 • Achtergrond geluiden zijn saai
 • Geen free-roaming meer
 • Het wijkt af van het originele verhaal
 • Nederlandse voice-acting

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • das jammer

 • Offline bots +1 Geen splitscreen -1  En leuk die verwijzing naar nederland :P

 • Jammer, maar dat is nu eenmaal zo, we moeten er mee leven.

 • Geen splitscreen: -1

  Behoud van mooi groot beeld: +1

 • Blood gracht lol, doe er dan een wat meer nederlands tintje aan. Maar ja iig wel leuk dat ze het er in doen, ze hoeven het niet te doen :)

 • Waarom!? Er komen echt te weinig splitscreen games jongeeeh

 • blah nederlands, is dat positief?

 • Een luchthaven map en het dan Schipol noemen zou ook wel leuk zijn :P .

  Of een haven map en het dan Rotterdam noemen :P .

 • Das wel jammer, dus ook geen co-op…

 • GEEN!! SPEELCREEN! fuck fuck!

 • Hm beetje erg jammer jongens

  Voor de tijd dat we hebben moeten wachten had ik dit wel verwacht!

  Wel leuk dat er weer NL´se namen in zitten

 • Erg lame, splitscreen owned.

 • jammer

 • zo dom o_O

 • Split-screen is de bom :(

  Offline Multiplayer is wel vet, mits je het in split-screen kunt spelen…

 • wanneer komt er nou eens een game alla timesplitters 3 die je zelfs de mogelijkheid gaf online met splitscreen te spelen. Ik wil games voor 2 man of meer! ook shooters!

 • tja jammer maar ik denk niet dat de game er minder op word

 • supervet, eindelijk een shooter met bots. Als ze dat ook bij resistance hadden zou ik em nu nog 24/7 spelen :)

 • Zal wel niet interessant.

 • Ergens vind ik dit wel beetje teleurstellend…Ik verheugde me juist op split screen maar dan zoals in Timesplitters. Heel uitgebreid, lkkr veel opties, bots en natuurlijk 4 players…  Echt een gemiste kans. :(

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren