1. Super Mario Galaxy (Wii)

Super Mario Galaxy (Wii)

Weet je het nog? Het was oktober 2007, bekend werd dat Super Mario Galaxy, bijna een maand voor de release was uitgelekt. Een retailer had het demonstratie-schijfje voor in zijn winkel, waarmee je tien minuten van Mario Galaxy kon genieten, in een voor verkoop bestemde Wii gestoken. Wat bleek? Het limiet van tien minuten ging niet meer op voor deze publieke Wii, leuk voor deze verkoper zou je zeggen... maar het kon voor deze vuilak niet op. Want vervolgens besloot hij de game online te zetten, zodat anderen hem konden downloaden. Op de InsideGamer-gemeenschap kreeg hij zelfs doodsverwensingen, de één gebruikte ergere termen dan de ander, men vond het triest. Dat deze Wii-game veel respect genoot, was al duidelijk, maar dit bevestigde het glasharde gegeven wederom. Maar waarom werd Super Mario Galaxy dan zo gewaardeerd?

Ten eerste was een interessante wending van de situatie waarin Mario zich bevindt de oproerkraaier, deze liet namelijk ruimte open om in te denken wat Mario allemaal kon doen in zijn nieuwe omgeving. Namelijk het heelal, want opnieuw moet Super Mario achter Bowser aan om zijn prinsesje te redden. In de ruimte komt hij in aanraking met Princess Rosalina en haar sterrenkindertjes de Luma's. De Luma's leefden ooit vredig, maar ook zij zijn getroffen door Bowser's toedoen. Al hun Power Stars, de krachtbron van Rosalina's ruimteschip, zijn hen ontnomen. Rosalina is bereid Mario te helpen in zijn zoektocht naar zijn geliefde als hij de gestolen Grand Stars weet te heroveren. Pas dan kan het voertuig van de ruimteprinses koers zetten naar het centrum van het universum, waar de koning van de Koopa's plannen bekokstooft om het heelal naar zijn hand te zetten. Buiten de Grand Stars om moet Mario ook gewone Power Stars terug zien te krijgen, waarin de Luma's hem constant bij zullen staan. In de melkweggetjes die hij bezoekt, komt hij echter ook oude bekende tegen die hem hun hand zullen toereiken. Wat dacht je van Luigi en de Toads en niet te vergeten een stel nostalgische pinguins? Je komt ze allemaal tegen, evenals bekende en nieuwe vijanden, in de ver uitgestrekte stelsels die je kan bereiken via Rosalina's uitvalsbasis.

Deze opzet laat voor het verloop van het spel heel wat sporen na, van vernieuwing wel te verstaan. Het belangrijkste element in Super Mario Galaxy is namelijk voortgekomen uit deze setting, Mario Galaxy buit zowaar de zwaartekracht en vorm van objecten uit en combineert deze. Heb je in een videogame wel eens op de kop gelopen plakkend aan de onderkant van een planeet? Wel eens? Maar vast slechts een enkele keer en vast alleen in 2D, in Mario Galaxy is het echter het onderdeel dat de game zou maken of breken.

Gemaakt of gebroken, alleen voor zo'n gewaagde zet verdien je al een complimentje, het zal de gamewereld enkel ten goede komen. Laat het nu net zijn dat er ook een pluim uitgaat naar Nintendo voor de uitwerking van het concept, waardoor Mario Galaxy letterlijk en figuurlijk grensverleggend mag worden genoemd. In het begin zal het even wennen zijn, toch zul je het al gauw in de vingers hebben. Het vergt immers gewenning dat je op de kop loopt en het loutere feit dat allerlei planeetjes zwaartekracht (met afwisselende sterktes) op je uitoefenen, is helemaal nieuw. De galaxies vormen op hun beurt steeds weer een extase van verbazing door hun verscheidenheid en innovatieve trekjes.

Verschillende trekjes vind je terug in power-ups. Omdat galaxies thema's hebben, wordt dat vaak gereflecteerd in de voorwerpen die je kan gebruiken. De klassieke Fire Mario maakt zijn terugkeer en debuut in de 3D Mario-platformer, voelt vertrouwd aan en werkt geweldig. Door te schudden met de Remote schiet Mario vuurballen om zijn tegenstanders uit te schakelen en puzzeltjes op te lossen. Een tal van andere goedjes om Mario te laten transformeren, zijn ook goed verweven, zoals de ijskoude Ice Mario die je laat schaatsen over het water. Andere excentrieke trekken gaan uit naar eindbazen en nu en dan kruist er eentje je pad. Stuk voor stuk boeiende gevechten die je je nog lang zult heugen. Neehee, dit is zeker geen koud kunstje dat Nintendo tot nu toe geflikt heeft.

Dat wordt nogmaals duidelijk als je kijkt naar de camera. Je zou eigenlijk denken dat als er zo vaak gewisseld wordt tussen onder en boven en vice versa dat het overzicht dra verloren is. Toch is het gelukt het camerastandpunt vrijwel altijd optimaal te houden, zodat het spel altijd overzichtelijk oogt en je de controle zelden zult verliezen. Deze mate van controle, overzicht en souplesse wordt versterkt door de besturing, die evenzo uiterst sterk is neergezet. De bekende driesprong, zijwaarste sprong, verre sprong en achterwaartse salto zitten er nog steeds in en worden vergezeld door een nieuwe beweging. Mario is nu in staat een draaiende beweging uit te voeren die voor je vijanden een nieuw gevaarte zullen vormen en je naar alternatieve wegen zullen leiden. Een veel gebruikt medium in de game zijn namelijk sterrenpoorten, ze schieten je van plek naar plek en worden geactiveerd door deze spin-aanval.

Naast dit onderdeel is er enkel één ander onderdeel dat ook kracht put uit de bewegingssensoren, op je weg naar de Grand Stars zul je een cursortje gebruiken om sterrenstof te verzamelen. Dit gebruik je om op buitenaards gespuis af te vuren of om om te toveren tot een extra leventje. Je richt met het cursortje op de stofjes en vervolgens zuigen ze zich naar je toe. Het is jammer dat het spel drie Wii Remote-gerelateerde functies heeft, want dit is wel vrij beperkt. Het spel wordt er echter niet slechter op, daar de besturing erg soepel in elkaar steekt en niet overdreven gecompliceerd is. Eenvoud en flexibiliteit zijn de sleutelwoorden om de gang van zaken in Galaxy te beschrijven.

Die gang van zaken zal in totaal tientallen uren voortduren. Mario Galaxy kun je uren achtereen spelen of even oppakken om een ster tussendoor te halen. Een stevige middag doorspelen is genoeg om de aftiteling over het scherm te laten rollen, maar klaar ben je nog lang niet. Je zult hooguit op een kwart zitten, vanaf hier wordt alles een stukje moeilijker en gaat het dus wat langer duren voordat je de rest van de verborgen Power Stars hebt. Verzamellust is essentieel voor iedere Mario-platformer. Ben je een veteraan, dan pak je het na alle 121 sterren zo weer op.

Een andere cruciale factor voor Super Mario Galaxy is zijn presentatie, een element dat eveneens mag worden aangeschreven als subliem. Ten eerste vanwege de muziek, eigenlijk zoals we gewend zijn van een Nintendo-game en opnieuw een toonaangevend onderdeel van het spel. De afwisseling van pure, ongeschonden tot flink opgevoerde retro thema's zijn niet het enige wat er dit keer weer iets speciaals van maakt, deze keer speelt het Mario Galaxy-orkest de nummers in waardoor het naar een hoger niveau wordt getild, alsof je naar een heus concert luistert! Daarnaast heeft Nintendo uiteindelijk uitgevonden hoe je orkestrale muziek ook dynamisch kunt inzetten, dit betekent dat de muziek meegaat met de spelsituatie. Hier wordt zo nu en dan gebruik van gemaakt en dat bevalt erg goed, dynamisch én orkestraal, wauw!

Voor de rest is het geluid niet veel bijzonders, zo is voice-acting nauwelijks te bekennen. Wat overigens helemaal niet erg is, want dat past niet bij de rest van het spel en kan het beter eenvoudig blijven, zoals de gameplay. Maar een uitgebreide aankleding hebben we natuurlijk niets op tegen! De game is rijkelijk aangekleed met prachtige lichteffecten, allerlei hemellichamen en verschillende versieringen. Technisch vernuft straalt er vanaf en dit is bij uitstek de best uitziende Wii-game. En dan leg ik graag de nadruk op het feit dat het niet om de graphics gaat, die top-notch zijn maar het toch echt duidelijk het sublieme decor is dat het hem doet.

Samen met de muziek dirkt het ieder thema op tot een festijn, geweldig dat je zo mag genieten alsof je nog niet genoeg verrukt bent door het fantastische avontuur dat je beleeft. Daarentegen wijst een diepere, doordachtere blik uit dat het warempel onderdeel is van dit weergaloze tripje door de melkwegen. Je ziet eigenlijk het geheel samenvallen en je realiseert dat alles een geheel van betovering is. Je speelt doorgaans geniale levels met luchtige puzzeltjes, die de eenvoud waarborgen en de snelle sleur uit Galaxy doen vervolgen. De volkomenheid voert je mee in een trance, je enthousiasme kan niet op. Dit is magie.

Conclusie en beoordeling

In de recensie komt geen woord voor die letterlijk naar eerdere Mario-games verwijst, dat komt omdat deze nieuwe grootheid een parel op zich is. Onvergelijkbaar door de variatie, subtiele besturing en camera, het fantastische nieuwe concept en de geweldige manier waarop alles is neergezet. Mario Galaxy voegt werkelijk een nieuwe dimensie toe, het concept is qua thema nauw gebonden aan de ruimte, maar zal zeker hergebruikt worden. De overdonderende presentatie van de game zorgt ervoor dat dit een game is om niet snel te vergeten. En lang denk je na over een toepasselijk cijfer en in dit geval ga ik dan toch voor de volle tien. Dìt is magie.
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Verhaal geeft innovatie ruimte
 • Concept 'nieuwe dimensie' gewaagd en dubbeldik geslaagd
 • Besturing, camera, eenvoud en flexibel
 • Ongelofelijk gevarieerd
 • Thema's komen tot hun recht
 • Een wereldse, onovertroffen, lange beleving
 • Minpunten
 • Geen woorden voor

Dit artikel delen

Over de auteur

VIP

Reacties

 • Waarom niet in GB ofzo, zou wat verfrissing brengen!

 • Vet. Een burgemeester die het tof vind zo'n groot evenement te hebben. Jung for President!:')  Wel tof, ik ga kijken of ik er volgend jaar misschien heen ga :).

 • Zal wel goed zijn zo

 • Waarom niet gewoon in Roosendaal, de stad waar ik woon? In iedergeval als hij in Leipzig blijft ga ik er volgend jaar misschien wel heen.

 • De GC hoort gewoon in Leipzich

 • Jammer, Keulen ligt een stuk dichterbij :-P

 • Oké, goed om te weten

 • hahahah das mooi dat hij interesse heeft voor games, ook al denk ik dat ie hier puur kijkt naar geld etc. ;)

  Hij heeft wel weer zon typische duitse naam…..Burkhard Jung….lol

  _O_ Duitsland _O_

 • GC hoort gewoon in leipzig, maar een keer in Keulen zal ook wel eens leuk zijn gezien de afstand.

 • Beter in leipzig dan nog verder weg!!

 • _O_ Duitsland _O_

  Sterf.

 • Juist, of we verhuizen dat ding naar Utrecht ofzo :] Lekker centraal… Voor ons 8].

  Ik moet toch echt een keertje checke of ik niet een keer naar die beurs kan..

 • Slecht nieuws

 • Goed om te horen dat de burgemeester zelf het ook leuk vind dat de Games Convention in Leipzig plaatsvindt. Nu maar hopen dat het volgend jaar wel lukt om er heen te gaan.

 • Als er maar goede games zijn:)

 • iBusT3D: bederf;). Hij is een geïntegreerde Nederlander van Duitse afkomst en dat is vet.

 • nee man haal die beurs naar NL

 • Deutschland, Deutschland über alles

  über alles in der Welt,

  wenn es stets zu Schutz und Trutze

  brüderlich zusammenhält.

  Von der Maas bis an die Memel,

  von der Etsch bis an den Belt,

  |: Deutschland, Deutschland über alles,

  über alles in der Welt! :|  Deutsche Frauen, deutsche Treue,

  deutscher Wein und deutscher Sang

  sollen in der Welt behalten

  ihren alten schönen Klang,

  uns zu edler Tat begeistern

  unser ganzes Leben lang. -

  |: Deutsche Frauen, deutsche Treue,

  deutscher Wein und deutscher Sang! :|  Einigkeit und Recht und Freiheit

  für das deutsche Vaterland!

  Danach lasst uns alle streben

  brüderlich mit Herz und Hand!

  Einigkeit und Recht und Freiheit

  sind des Glückes Unterpfand;

  |: blüh' im Glanze dieses Glückes,

  blühe, deutsches Vaterland. :|  ;) _0_ Duitsland! _0_

 • Misschien ff volgend keer een bezoekje neme :)  Gaat Gameplay (of hoe t ook mag heten) btw deze jaar wel door? Khep gehoord dat t werd gecancelled…

 • Jammer, ik was evt. van plan om volgend jaar naar Keulen te gaan, Leipzig is véél te ver.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren