1. Pro Evolution Soccer 2008 (X360)

Pro Evolution Soccer 2008 (X360)

De eerste keer dat in aanraking kwam met een voetbalgame was ik ongeveer een jaar of 5. Nu 9 jaar later ben ik er nog steeds verzot van. Het compleet “sturen” van een tegenstander of het binnenschieten van een vrijetrap van meer dan 35 meter, wat een kick gaf dat. Vroeger vond ik dit het leukste wat er was. 7 jaar lang speelde ik Fifa met veel plezier. Als jij naar me toe was gekomen en had gezegd dat er een beter spel bestond dan FIFA, had ik je misschien wel compleet voor gek verklaard. Maarja, toen kende ik PES nog niet. Onder andere door de flitsende gameplay en de Master league besloot ik niet voor Fifa maar voor PES te gaan. Geen verkeerde keuze bleek achteraf.

Ook dit jaar is er weer een deel gekomen in de serie van de Japanse voetbalgame en ook dit jaar is het weer genieten geblazen. De gameplay is nog altijd even flitsend als altijd. Sommige spelers bewegen dan wel als “houten Klaassen” en schuifelen als schaatsers over het veld, het is snel en uitdagend. Daar gaat het toch om? Het geven van een pass is moeilijker dan ooit en de bal is steeds meer een los object aan het worden.

Ook de graphics zijn dit jaar flink opgepoetst. Het publiek bijvoorbeeld, vroeger altijd “vergeten” klapt nu mee en roept ‘boeeeeee’ als de scheidsrechter een beslissing tegen de club waar ze voor zijn word gemaakt en ze fluiten zo af en toe hun eigen ploeg uit. Niet alleen dat, maar ook de gezichten van de meeste zijn flink verbeterd, zo is Leonardo in de next gen versie geen blanke meer en kan ik van de bekende teams de spelers één voor één uitelkaar houden( wat al een hele verbetering is). Ook het veld ziet er van boven prachtig realistisch uit, een koe zou denk ik spontaan op het beeld afrennen en het scherm proberen op te eten, maar als hij dat gras in de replay zou zien zou hij denk ik in een keer achteruitdeinzen. Het is dan namelijk zo plat als Nederland. Ook in dit deel zijn er weinig echte stadions, acht originele en evenveel stadions die de mensen van Konami zelf bedacht hebben.

De Master league (het concept is nagenoeg hetzelfde gebleven) heeft dit jaar ook weer een broodnodige update gekregen. Het master league menu is volledig vernieuwd en heeft nu een veel aantrekkelijkere uitstraling dan voorheen. Over menu’s gesproken, ook het begin menu is compleet anders. Het is mooi, maar toch vrij onoverzichtelijk. Je kunt namelijk maar één ding tegelijk zien wat heel irritant is.

Vorig jaar vond ik in PES fantastisch dat de scheidsrechter en de grensrechter meeliepen met het spel en dat de grensrechter ook echt vlagde voor buitenspel. Ook dit jaar is dat weer super goed uitgewerkt. De scheidsrechter loopt zo bijvoorbeeld nooit in de weg, hij wijst naar welk team de ingooi moet nemen. Het enige waar ik me verder aan stoor is de scheidsrechter, die soms al fluit als je alleen maar vanwege je eigen onhandigheid tegen iemand aanloopt. Dat werkt nogal irriterend.

De online modus valt erg tegen, vooral door de soms extreme lag. Het is gewoon te belachelijk voor woorden dat dit kan. PES hoort gewoon dé Footie te zijn die je online speelt. Ik snap het niet dat een ontwikkelaar meer dan een jaar bezig zijn met een game en dan nog niet heeft gemerkt dat er hele erge lag op de server is. Overigens gaat ongeveer 80% van de wedstrijden wel goed, maar ik vind 20% van de wedstrijden met lag een veel te hoog percentage. Mede hierdoor is Fifa voor mij een leukere game online dan PES. Maar tegen vrienden of mijn broertje zal ik toch veel liever PES spelen dan Fifa, veel meer kan in PES. Zo kan je bijvoorbeeld vanaf de middellijn scoren en meer dan 4 keer scoren in één wedstrijd, wat in FIFA nagenoeg onmogelijk is.

Dan wil ik ook nog even iets zeggen over de soundtrack die volgens mij echt niet meer kan, het is een soort van salsa achtige soundtrack, die volgens mij meer thuis hoort in een game als viva pinata. Dus niet in het beste voetbalspel van 2008. Ik vind het ook jammer dat ik zelf al mijn spelertransfers moet doen. Als Konami nou een patch had uitgebracht na de winterstop, want de spelers zitten dus ook niet in het goede team als je online tegen iemand speelt.

Conclusie en beoordeling

PES is en blijft voor mij de beste voetbalgame van 2008 de gameplay gecombineerd met de sfeer is voor mij de rede mij extreem te verheugen op de nieuwe footie uit Japan.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Ouderwets flitsende gameplay
  • Master league
  • Grafisch verbeterd
  • Minpunten
  • Geen speler update
  • Online lag
  • Soms irritante scheidsrechter.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren