1. Saints Row (X360)

Saints Row (X360)

De straten van Still Water zijn onrustig, zeer onrustig. Een plaatselijke gang genaamd de 3rd Streets Saints zijn ‘back in business’. Dit komt door een nieuwe man die de paarse gangsters heeft versterkt. Het groentje in kwestie speel jijzelf, letterlijk. Je kan de hoofdrolspeler zodanig veranderen, dat jouw spiegelbeeld door de televisie rondwandelt. Of je vrienden je nu groeten met een latino knuffel en kus, een nigga handgroet, een snelle Aziatische beweging of een kaaskoppenhanddruk, de ontwikkelaar heeft ervoor gezorgd dat je de hoofdrolspeler zoveel mogelijk naar jouw wens kan bewerken.

Je hebt niet alleen maar invloed op de genetische informatie, ook de accessoires kun je aanpassen. Zelfs de auto’s kun je geheel naar je eigen smaak leip maken. Het is net een gewelddadig variant van een poppenspel: kleding, juwelen en ander gerei kun je aanschaffen ín de game. Alleen dit onderdeel bezorgde ons al een hoop plezier. Vooral op Xbox Live is het mooi om te zien hoe de spelers zichzelf (of een fictief persoon) hebben uitgedost. Als je iemand ziet lopen in dat hele dure pooierpak waar jij niet genoeg duiten voor hebt, pas je wel op voor de beste man.

Nadat je de neus- en mondgrootte en de spierbouw in orde hebt gebracht, kun je rondwandelen door het onrustige Still Water. Vier rivaliserende bendes maken het elkaar moeilijk: de West Side Rollers, de Vice Kings, de Carnales en de 3rd Street Saints. Duistere zaakjes heersen over de stad, maar de 3rd Street Saints zijn het zat en willen de straten weer voor zichzelf. Jij probeert de laatstgenoemde bende weer de benodigde respect te verschaffen door af te rekenen met de vijanden. De missies zijn variërend genoeg om leuk te blijven, al bestaat het wel veelal uit het rondspuwen van kogels. Soms zijn de opdrachten wel dusdanig lang, waardoor je vaak het loodje legt.

Briljante reacties

De vergelijking met Grand Theft Auto is natuurlijk snel gemaakt. Je speelt immers in een gigantische, Amerikaanse stad waarin je kan doen en laten wat je wil. Natuurlijk kan je je vergrijpen aan talrijke missies, maar net zo leuk is het rondrijden door de prachtig vormgegeven stad. Heb je zin om onschuldig volk ondersteboven te schoppen? No problemo! Saints Row is net één grote speeltuin, zonder boze moeders die je waarschuwen als je zand in de ogen van de buurjongen mikt. In tegenstelling tot eerdere pogingen om een Grand Theft Auto kloon te bouwen, is het ontwikkelaar Volition wél gelukt om een leuke vrijheid te creëren.

Dit heeft vooral te maken met de omgeving die briljant reageert op jouw acties. Schop een zakenman onderuit in een drukke, dure straat en de stoep zal bijna uitgestorven zijn. Op één arme latina na, die de ik-persoon aanmoedigde om nog een paar tanden door zijn lip te slaan. Waar je in eerdere games vooral de missies in sneltreintempo wilde uitspelen om het eindscherm te bewonderen, zul je in Saints Row regelmatig stilstaan en naar de omgeving kijken. Automobilisten die net niet op tijd stoppen voor een voetganger, rijden niet door alsof er niets gebeurd is, maar zullen soms kijken hoe het met de persoon in kwestie is. Anderzijds zullen sommige voetgangers de bestuurder in kwestie uitschelden. Still Water leeft meer dan de naam van de stad doet vermoeden en dat is erg mooi om te zien.

Achterbakhumor

De mogelijkheden in de game lijken eindeloos. Koop je eerlijk een wapen bij de verkoper of kies je ervoor om de verkoper kennis te laten maken met jouw ‘oude’ schietijzer? Geen van deze opties genieten van je voorkeur? Dan breek je toch in als de winkel gesloten is? Als er getuigen van de winkeldiefstal zijn, dan zullen die mensen jou en je gang vreemd aankijken. Steel je allemaal auto’s, hoor je op de radio dat een bepaalde straat beter te vermijden is als je de vierwieler onder je billen wilt behouden. Pakt de popo je, dan zullen jouw gangmensen je proberen te helpen, maar daalt wel het respect voor je. Kortom: de keuzes die je maakt hebben invloed op de omgeving.

Op de stoeptegels van Stillwater is die respect van levensbelang. Zonder een goedgevulde respectbalk kun je geen missies doen. Respect verdien je niet alleen door de duurste patta’s aan je voeten te planten, de mooiste bling om je nek te hangen of met je pipa de hele bevolking dood te schieten. In Saints Row moeten zijmissies gedaan worden om respect te verdienen. Pimp een ho door ze te stelen van de dichtstbijzijnde pooier of race voor geld en respect. Bescherm drugsdealers of maak mensen koud voor geld. Misschien wel de meest frappante is het rijden in een dure bak terwijl achterin een dame een man pleziert. Jij moet de pers ontwijken, anders kan de carrière van de hoerenloper wel eens in gevaar komen. Uiteraard is er van het virtuele rampetamp niets te zien, maar van de gesprekken van de twee kwamen wij soms in een lachbui terecht. Gevat, humoristisch en leuk om naar te luisteren. Qua humor doet de ontwikkelaar het op zijn Amerikaans, iets wat Grand Theft Auto ook altijd in orde had.

Groep boefjes

Waar Rockstar de online mogelijkheden van de Playstation 2 en de Xbox altijd links liet liggen, grijpt Volition Xbox Live bij de kladden en laat het niet meer los. Zo kun je onder andere zelf gangs vormen met je vrienden. Je kan je eigen kleding dragen, eigen kleuren kiezen (zodat je toch een beetje een eigen groep boefjes hebt) en concurreren met andere online gangs in een aantal modi. Varianten van moorden voor de score (Gangster Brawl) en Capture the Flag (Big A$$ Chains) zijn succesvol overgezet en overgoten met een gangstersausje. Elke modus heeft iets unieks en zijn leuk om te doen. En als je aan de verliezende hand bent? Dan pak je toch voor de lol een auto en schep je wat tegenstanders?

Volition heeft de speler meer te bieden via Xbox Live. Zo kun je ook nieuwe objecten voor je personage downloaden. Wat nieuwe shirts voor in je kledingkast? Geen probleem! In ieder geval wil de ontwikkelaar de speler laten zien dat er veel aan te passen is in de game. Jij speelt niet alleen de game, jij speelt ín de game. Je bent zowat een echte gangster. Welcome to the 3rd street Saints.

Conclusie en beoordeling

Respect, halfnaakte dames, een groots arsenaal aan wapens en een hoop zogehete gangsters. Een nieuwe clichématige urbangame, maar Saint's Row is niet mothafuckin' bad.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Veel aanpassingsmogelijkheden
 • Xbox Live is vrij tof
 • Still Water is een echte stad
 • Minpunten
 • Missies zijn soms nét te lang, waardoor je regelmatig de pijp uit gaat.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • misschien tog keer kopen als hij in de budgetbakken ligt

 • nee dankje

 • Eerst wilde ik deze game bij de release kopen, maar sinds het werehog gedeelte bekendgemaakt is denk ik dat ik toch wacht op de budgetbakken. Konden ze niet gewoon een pure Sonic maken met alleen hedgehog gedeeltes. Gewoon lekker oldschool.

 • Denk wel dat dit 1 van de betere Sonic titels op een console van de laatste paar jaar gaat worden. Toch wel jammer van de werehog gedeelte, maar goed daar moet ik maar overheen zien.

 • Lijkt me een saaie game.

 • Mss is sonic toch niet dood?

 • Niet mijn game…

 • Vroegah, echt leuk……..  Ik denk dat ik die herinnering maar zo laat ;-)

 • Sonic niks voor mij die games

 • Beter zijn die weerwolflevels niet zo lame als ze in de beelden lijken.

 • *Start sonic adventure op* (DC), nog steeds de onverslagen 3D sonic.

 • nog nooit echt naar sonicgames gekeken, misschien tog nog even afwachten

 • Laten we hopen op een reanimatie van Sonic!

 • niks voor mij

 • Goeie ouwe tijd…

 • Zie het probleem met de Werehog onderdeel niet zo ze proberen het gewoon op een andere manier. Het belooft allemaal al veel beter te worden dan de vorige delen in ieder geval.

 • niet mijn game

 • yeah go sonic, eindelijk weer eens een sonic titel om naar uit te kijken….  @ mensen die zeggen \"niks voor mij\" : zeg dan niks, wie kan het schelen anyway

 • Niks voor mij

 • Please be good…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren