1. Apollo Justice: Ace Attorney (NDS)

Apollo Justice: Ace Attorney (NDS)

Als ik zeg “Objection!” en “Hold it!”, dan denkt bijna iedereen gelijk aan Phoenix Wright. In 2007 werd bekend dat Capcom niet meer verder zou gaan met Phoenix Wright als hoofdpersoon in de advocatenreeks. Phoenix heeft namelijk plaats gemaakt voor een nieuwe beginnende advocaat, genaamd Apollo Justice. Net als in de voorgaande delen is het aan Apollo de taak om zaken op te lossen door middel van het onderzoeken van bewijzen en deze aan te kaarten in de rechtzaal. De tijd waarin de game zich plaats vindt is zeven jaar na het terugtreden van Phoenix als advocaat.

In deze game zullen vier zaken beschikbaar zijn, waarvan zaak vier de langste is. Nu zal je je afvragen: Kunnen de zaken nog orgineel zijn? Ja en nee. Natuurlijk is de opbouw van een zaak niet veel veranderd in vergelijking met voorgaande delen. Zo zal je ook hier weer een cliënt toegewezen krijgen, waarvoor je vervolgens op onderzoek uit moet gaan en uiteindelijk zijn onschuld zal moeten bewijzen in de rechtzaal. Toch zitten de verhaallijnen weer goed in elkaar. Niet iedereen zal elke zaak even interessant vinden, maar dit zal je altijd blijven houden. Wel zal je de zaken op een andere manier beleven dankzij de nieuwe features van de game.

Naast Apollo Justice zijn er natuurlijk nog diverse andere nieuwe personages in de game. Zo word je tegenwoordig vergezeld door Trucy, een meisje van vijftien met een voorliefde voor googeltrucks, die je, net als Maya bij Phoenix Wright, zal helpen met je rechtzaak. Verder is er een nieuwe aanklager, genaamd Klavier Gavin. Naast zijn baan als aanklager is hij ook nog eens zanger en gitarist in een populaire rockband. Voor de mensen die zich afvragen wat er met Phoenix Wright is gebeurd: Wees gerust, ook deze keer zal hij zijn entree maken en een belangrijke rol spelen in de game.

Om te beginnen is de werkwijze van Apollo iets anders als die van Phoenix. Zo maakt Apollo gebruik van het “Perceive” systeem. Door zich volledig te focussen op een verdachte, kan hij de lichaamstaal lezen van een persoon en daardoor zien of hij/zij iets acherhoudt. Dit alles kan hij door de speciale armband die hij draagt. Zodra het mogelijk is om deze te gebruiken, veranderd je beeld in een oog, waarmee je het lichaam van de verdachte moet afscannen op bepaalde zenuwtrekjes.

Ook wordt in deze game gebruikt gemaakt van de mogelijkheid om bepaalde bewijsstukken van alle kanten te bekijken. Dit werd al geïntroduceerd in zaak vijf, die als bonus werd toegevoegd toen het eerste deel van Phoenix Wright uitkwam voor de DS. Daarnaast zijn er met de terugkeer van Detective Ema Skye enkele nieuwe forensische technieken bij gekomen, waardoor je op een nieuwe manier aan bewijs kan komen. Zo kan je bijvoorbeeld voetafdrukken in de grond identificeren. Tot slot wordt de microfoon van de DS meer benut in deze game. Zo kan je hem (weer) gebruiken bij het testen op vingerafdrukken op bewijzen en uiteraard weer voor het roepen van Objection! en Hold it! tijdens een rechtzaak.

Op het gebied van graphics heeft de game een aardige boost gehad. Terwijl de Phoenix Wright games nog waren gericht op de GBA, is Apollo Justice volledig ontworpen voor de DS. Er wordt nu meer gebruik gemaakt van in-game cutscenes, waardoor er toch weer een extra waarde wordt toegevoegd aan de game. Als we kijken naar de animaties van de personages, dan zien we ook een hele vooruitgang. Terwijl een personage voorheen nog maar enkele simpele bewegingen kon maken, zie je nu hele interacties, zoals een air-guitar solo of een googeltruck. Ook de omgevingen zien er nu stukken beter uit. Dit is ook te merken als je flashbacks krijgt naar het verleden.

Persoonlijk ben ik van mening dat de muziek één van de belangrijkste elementen uit de gamereeks was. Wie herinnert zich niet de muziek die je te horen kreeg, zodra Phoenix “Objection” door de rechtzaak schreeuwde. Met de komst van een nieuw hoofdpersoon is er ook weer nieuwe muziek in de game. Al is deze op sommige momenten bijna gelijk aan de muziek van Phoenix Wright, maar dan net even iets anders. Desondanks is de muziek weer erg prettig om naar te luisteren. Over het algemeen is de geluidskwaliteit van de muziek wel omhoog gegaan.

Aan het einde van dit deel zal je meer te weten zijn gekomen over de gebeurtenissen rondom Phoenix Wright, de persoon Apollo Justice en Trucy. Welke rol zal Phoenix in het volgende deel spelen en hoe zal Apollo zich ontwikkelen als advocaat? Hierop zullen we nog even moeten wachten. Wel ben ik ervan overtuigd dat het volgende deel weer net zoveel speelplezier zal bieden als het eerste deel van de Apollo Justice reeks!

Conclusie en beoordeling

Ondanks dat ik van mening ben dat Apollo Justice niet zo sterk over komt als Phoenix Wright, heb ik erg genoten van de game en kijk ik alweer uit naar het volgende deel. De advocatenreeks blijft één van de betere spellenreeks op de DS. Ik raad de mensen dan ook aan die voorgaande spellen ook hebben gespeeld om dit deel ook eens te proberen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verbeterde graphics
 • De muziek
 • De opbouwing naar de laatste case
 • Minpunten
 • Minder (intressante) personages
 • Apollo minder sterk dan Phoenix

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me een vette game en als het een beetje lijkt op devil may cry dan staat deze game al boven aan in mijn lijstje van volgend jaar met in ieder geval Heavy Rain…. Ben benieuwd wat het wordt en hopelijk wordt het net zo vet of nog vetter dan Devil may cry…. We gaan het zien in 2009..!!

 • Lijkt me f'tastisch :)

 • Is de TGS al bezig ? 0_o

 • Ik ben nog altijd sceptisch tegenover deze titel… Wapens aan de voeten? Dat moet ik toch eerst zien voor ik er me een goed beeld van kan krijgen.. Hoe trek je in godsnaam aan de trekker?

 • @linkinpark volgens mij pas in september of oktober  @bayonetta dit spel staat zeker in mijn wenslijst. DMC is idd erg goed, maar als die genoeg nieuwe zaken bevat, zoals bijvoorbeeld die vette quicktimes wordt dit spel nog beter en hopelijk dus ook vernieuwend. Can't wait.

 • whow!!!! lijkt me egt helemaal geweldig DMC 4 op de 360 heb ik ook helemaal kapot gespeeld!!:D:D:D  DE GAME VAN DE BEURS!!!:D:D:D

 • Interessante game, maar Devil May Cry games heb ik nog nooit gekocht, misschien deze wel. Wie weet?

 • Klinkt wel gaaf maar ik denk niet dat ik hem ga halen.

 • Niets voor mij.

 • Klinkt goed.

 • Dit spel wordt zo ongelooflijk vet!

 • Klinkt lekker bruut!

 • Lijk mij wel wat!

 • Dat beloofd weer wat.

 • Ik heb hier DMC4 liggen voor de 360, het is echt vet om al de enemies in elkaar te raggen.

  Toch weet ik niet of ik wel snel weer nog zo'n spel wil spelen, ik word er wel een beetje zat van inmiddels.

 • lijkt me wel vet:)

 • ik houdt van orginele spellen zoals deze (orginaliteit is helaas soms ver te zoeken)

 • mmm heksen tegen engelen mmm klink vet

 • lijkt me weer een leuk spel voor de xbox ook :D

 • Nou, hopelijk word het niet zo cliché als DMC4 want om bij de helft van het spel alles overnieuw te moeten doen maar dan anders van eind naar begin gaat toch te ver..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren