1. Halo: Combat Evolved (Xbox)

Halo: Combat Evolved (Xbox)

Halo. Het is een naam die bij elke gamer een belletje doet rinkelen. Sterker nog, het is een naam die bij vele gamers warme gevoelens boven doet komen. Gevoelens van bewondering, spanning en plezier. In 2002 was dit anders. Halo was een launch titel voor de Xbox en niemand had zelfs al een klein beetje het idee hoe goed Halo wel niet zou worden. Dat brengt ons bij het volgende gevoel wat Halo oproept: verbazing.

Verbazing, dat is het gevoel dat het beste beschrijft wat ik voelde toen ik Halo voor de eerste keer -geheel onwetend- opstartte. Dit gevoel is na dit eerste kennismakingsmoment ook niet meer weggegaan. Sterker nog, ik kan Halo nu, 6 jaar na dato, weer opstarten en nog steeds genieten zoals ik dat eerste moment deed.

Dat eerste moment... Voor de eerste keer kijken door de ogen van Master Chief. Kijken naar een adembenemd mooie wereld, waar het ene fantastische avontuur het andere in hoog tempo opvolgt. Een achtbaanrit van fantastische, wellicht zelfs legendarische spelmomenten die jaren na dato nog steeds op menig lijstje staan van meest indrukwekkende gamemomenten aller tijden. Een gevoel van nietigheid overkomt je als je kijkt naar de grootse spelwereld die je mag betreden in Halo. Het gevoel dat jij maar één soldaat bent in een gigantisch leger dat met z'n allen het luikende gevaar probeert te vernietigen.

Hoe nietig dat gevoel dan ook mag zijn, nietig ben je zeker niet! Jij bent de Master Chief, de redder in nood. Een supersoldaat waar het gehele leger naar op kijkt. Halo speelt zich af in de toekomst, waar de aarde in conflict is met een alien ras genaamd The Covenant. In het begin van het spel word je wakker in een slaapkabine en door middel van een slim 'verstopte' tutorial wegwijs gemaakt in de foutloze besturing. Allemaal om dat ene doel te verwezenlijken: The Covenant stoppen. Zij zijn er namelijk op uit een misterieus artefact, of wellicht zelfs wapen te vinden en te gebruiken tegen de mensheid die in hun ogen onheilig is. De plaats waar dit allemaal plaats gaat vinden? Halo, een ringvormige planeet ergens in het heelal.

Halo is een oogverblindend mooie planeet, met uiteenlopende omgevingen om de herhaling zoveel mogelijk uit te bannen. Duidelijk is ook dat deze omgevingen niet zomaar even, puur als eyecandy in elkaar gezet zijn. Elke boom, elke steen, elke paal staat op die ene plek voor een reden. Dit fantastische detail in het level design zorgt ervoor dat elk gevecht anders is. Ging je het vorige gevecht nog 'guns blazing' op de vijand af, dit keer is het wellicht slimmer om je van een afstandje, of wellicht zelfs al sluipend met je melee attack van je vijanden te ontdoen. Deze keuzes tillen de game boven het gros van de shooters uit.

Doordat de omgevingen zo groot zijn ben je soms best een tijdje onderweg om van de ene naar de andere kant van de wereld te geraken. Gelukkig komen hier de voertuigen om de hoek kijken. Je kan zowel op de voertuigen van het UNCS (het leger van de aarde) en de Covenant springen om zo afstanden sneller af te leggen. Waar het in het begin zeker even wennen is om een Warthog -een buggy met een turret achterop- door de werelden heen te loodsen, zul je snel genoeg over hordes nietsvermoedende vijanden razen.

De vijanden die je bevecht zijn allemaal fantastisch vormgegeven en zorgen voor de nodige spanning en humor. De Grunts bijvoorbeeld. Kleine, laag geklasseerde aliens die makkelijk in paniek raken. De opmerkingen die ze tijdens gevechten maken zijn hilarisch en zorgen ervoor dat deze aandoenlijke wezens bij iedere gamer een grijns op het gezicht toveren. Deze Grunts worden vaak vergezeld door Elites. Dit zijn de leiders van de groepen Grunts die je tegen komt. Schiet je de Elite dood, dan worden de Grunts bang en zetten het op een lopen. Legendarisch. Zo zijn er nog meer vijanden die stuk voor stuk uniek zijn en ook unieke kwaliteiten hebben.

Deze verschillende kwaliteiten zorgen ervoor, dat verschillende benaderingswijzen nodig zijn. Gelukkig zijn er genoeg wapens om je op de meest effectieve manier van al dit gespuis te kunnen ontdoen. Waar de Assault Rifle goed werkt op een Grunt, is de Shotgun beter geschikt voor een Jackal, aangezien deze een schild draagt. Ook de Elites kunnen aardig wat hebben en zullen met grof geschut neergehaald moeten worden. Leuke bijkomstigheid is dat je maar twee wapens tegelijkertijd mee kan nemen. Hierdoor komt er ook tactiek bij de game kijken. Ga je voor de sniper of toch voor de shotgun? Het moeten maken van deze keuzes zorgt ervoor dat de game op veel verschillende manieren gespeeld kan en moet worden.

Omdat je deze game op zoveel verschillende manieren kan spelen is het zeker aan te raden de game een aantal keer door te spelen. Gelukkig hoef je dit niet persé in je eentje te doen, het is ook mogelijk om samen met een vriend co-op te spelen en zo alle gebeurtenissen met z'n tweeën door te spelen. Ook dit zorgt weer voor nieuwe tactieken en zeker op de hogere moeilijkheidsgraden zul je alle zeilen bij moeten zetten om het er heelhuids vanaf te brengen, vooral door de fantastische intelligentie van de vijanden die je tegenkomt. Ze zullen zich verschuilen, je flanken, wegrennen, versterking halen en ga zo maar door.

En je wil doorzetten om de gehele game te hebben ervaren. Halo is een legendarische game geworden die veel andere shooters doet blozen van schaamte. Nog nooit was een (launch)game zo fantastisch uitgewerkt en had een game zo'n impact op het verloop van het leven van een console. Halo is een meesterwerk zoals je nog nooit één hebt gezien. Een foutloze game die niet snel geëvenaard gaat worden. Nog een emotie: ontzag.

Conclusie en beoordeling

Halo is een game die je gespeeld moet hebben. Foutloos op alle vlakken, met momenten die je nooit meer zal vergeten. Heb je de game nog niet gespeeld? Denk dan niet dat je een verouderde game gaat spelen. Halo kan ook nu nog meer met de beste games als je door de wat verouderde graphics heenkijkt. Een ongeëvenaard gevoel van respect.
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Gameplay
 • Verhaal
 • Leveldesign
 • Wapens
 • Voertuigen
 • Intelligentie vijanden
 • Minpunten
 • Alweer zes jaar oud... Ik word oud!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk voor de X360 fans.

 • Nou joepie, dat wordt echt een must-have! -_-'

 • In de originele Duke Nukem 3d was er al zoiets, maar dat was meer een demo die je dan opnam om vervolgens in de achtergrond van je menu te draaien…

  Verders…Lijkt me leuk om de duke op de 360 te spelen, ik heb me met doom vermaakt, dus dat gaat met de duke ook zeker goed komen :) Come Get Some!!!!

 • Ik ben totaal niet meer enthousiast over Duke Nukem. De serie is gewoon weggerot voor mij.

 • atrixent:

  krek wa je zeg haaha

 • @ stephan3007  idd

 • Ik heb de eerste nog niet gespeeld alhoewel ik oud genoeg ben om hem gespeeld te moeten hebben… achja laat begonnen met het shootergenre heh… Dusja logisch dat ik hem ga kopen

 • /agree with Stephan3007.

 • Leuk voor de Duke Nukem fans om terug te denken aan de tijd dat Duke een van de grootste badasses van de video games was. Ik hoef m alleen niet :)

 • ik hoop dat de functie een standaard wordt in de game-industrie, ik mis het soms wel bij cod4 of rainbow six.  On Topic : Ik vind Duke langzamerhand uitgestorven.

 • Deze ga ik zeker halen :D

  Vond het een geweldig spel.  Alleen snap ik dat filmpjes toevoeging niet, ik bedoel: Wat voor dingen kunnen er nou gebeuren waar je in filmpje van zou moeten maken?

 • Duke nukem , Jippie ! Not .

 • LOLOLOL

 • Nou, gelukkig kan je filmpjes maken. Aanschaffen die hap >_>?

 • Zit ik niet echt op te wachten. Dit voegt ook totaal niks toe voor het spel, waardoor ik dit maar nutteloos vind. Jammer, maar zo moet je niet aankomen, doe het dan in stijl.

 • Klinkt leuk.

 • Dat gaat dan lekker lachen worden met alle brute kills die je filmpt =P

 • Tja vind dat geen toegevoegde waarde.

 • ik snap deze site soms echt niet :)

  mensen zijn vervuld met vreugde als een spel meer dan 100.000 wapens heeft door middel van een random weapon generator, maar als je je mooiste acties kan bewaren en rondsturen met een filmpje is het opeens een nutteloze/zinloze toevoeging.

  Dukenukem was de eerste goede singleplayer first person action game die echt snel was, als deze net zo revolutionair kan zijn is dit toch echt een must. ik snap de houding van mensen hier werkelijk waar niet :p ^_^ ( no offense / flamez, whatsoever)

 • Duke Nukem 3D is een van de eerste games die ik op de PC speelde (na Jazz Jackrabbit). Nostalgie ten top voor mij  Shake it, baby!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren