1. MotorStorm (PS3)

MotorStorm (PS3)

Het is hartje zomer in Arizona. Het is bloed heet en de omgevingen van Monument Valley kan je prachtig bekijken vanuit je vrachtwagen. Je bent op zoek naar een drinkkraam om wat Fanta te kopen. In verte hoor je mensen schreeuwen, daar moet wel wat te drinken zijn. Naarmate je dichterbij komt hoor je een auto. Nee groter, veel groter, het is een vrachtwagen! Wacht even... je zit zelf ook in zo'n vrachtwagen. O ja, dat is waar ook. Je was helemaal helemaal vergeten dat je achter de Playstation 3 Motorstorm zat te spelen.

Wij zullen eerst even snel het concept van Motorstorm uitleggen: Het slagveld is Monument Valley, Arizona, de deelnemers zijn motorcross bikes, ATV’s, buggy's, rallywagens, mudpluggers en ‘Big rigs’. De missie: de eerste over de finish-lijn wint. Regels: geen! Het lijkt een wat simpele en globale uitleg van de game, maar meer komt er echt niet kijken bij Motorstorm. Het is rechttoe rechtaan racen door de bagger en de modder van het jaarlijkse Motorstorm evenement. Geen regels, geen medelijden… En dat is vet!

Bovenstaande uitspraak is ook daadwerkelijk van toepassing bij Motorstorm. In de game neem je deel aan het Motorstorm evenement. Dit wordt jaarlijks gehouden in Monument Valley, Arizona. Om het heuvelachtige, met bagger bezaaide parcours te berijden heb je een stevige bak nodig. En die heb je. Wij kozen als eerste voor de crossmotor, omdat we dachten dat we met zo’n snelle motor de competitie ver achter me zou laten. Verder kun je in de meeste races vrij kiezen tussen motors, rallywagens, vrachtwagens, ATV’s en buggy’s. De keuze die je maakt heeft invloed op de gameplay, zo rijdt de crossmotor beter over heuvelachtig landschap, maar slecht door de dikke modder. Big Rig’s (vrachtwagens) en rallyauto’s kunnen echter maar beter wegblijven uit de heuvels en lekker door de bagger racen. ATV’s en buggy’s zijn meer all-rounders, ze racen op alle soorten landschappen goed. Ze zijn dan echter niet zo snel als bijvoorbeeld een rallyauto door de modder. Wij zouden dus, met ons motortje, afsnijwegen nemen waar rallyauto’s en vrachtwagens niet bij zouden komen. Dit hele plan werd na de start van de race in een klap om zeep geholpen. Ons motortje was nog niet eens opgetrokken of er reed een Big Rig over me heen. De motor ontplofte, onze racer werd gelanceerd en we konden weer op nieuw beginnen. De rest van de groep was al meters verder. Het race-to-the-finish concept van Motorstorm mag jullie duidelijk zijn. Het ene voertuig rijdt weer sneller door de modder, terwijl het andere het beter doet op heuvelachtig landschap. Het is aan jouw om te kiezen hoe je de map racet.

Daarmee komen we gelijk aan bij de maps van Motorstorm, namelijk het feit dat niet één map hetzelfde is. Elke race wordt de map opnieuw in elkaar gezet, maar worden de heuvels, de hellingen en de obstakels op een andere manier neergezet. Zo race je nooit twee keer de zelfde race. Dit toffe idee wordt echter slecht neergezet. Je merkt nauwelijks dat de track anders is. Een paar bochten verschil en een heuveltje meer of minder is niet meteen een nieuwe map. Net als de gameplay zijn de controls van Motorstorm ook lekker straight forward. R2 om gas te geven, L2 om te remmen, de linker anologe knuppel bestuurt je voertuig en de rechter gebruik je om de camera om je voertuig heen te laten draaien. Als je té ver achter raakt op je tegenstanders, houdt je de X-knop ingedrukt en activeer je de boost. Deze moet aan het begin van de race even opladen, maar wanneer dit gebeurd is gaat de race nog sneller dan dat hij al ging. Pas echter wel op: als je te lang doorboost zal je motor oververhit raken en je voertuig opblazen. Je moet er dus goed rekening mee houden dat je niet té lang je boost gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je, onder de vaak pittige races, nog eens goed op je meter moet letten. Je voertuig is ook met de Sixaxis motion-controller te besturen. Hiermee hoef je de anologe knuppels niet meer te gebruiken, maar zwaai je je controller gewoon de kant van de bocht op. Het werkt lang niet zo lekker als met de knuppels zelf en het is er, naar ons idee, alleen maar in verwerkt om te laten zien wat er allemaal kan met Sony’s nieuwe controller. Wij raden je aan het te houden bij de standaard controls.

Zoals net al gezegd, is Motorstorm niet de makkelijkste racegame. De computer gestuurde tegenstanders doen er echt alles aan om te winnen. Je moet echt wel even wennen aan de hoge moeilijkheidsgraad. Ook het feit dat het racen op hoge snelheid, en met voertuigen die erg stootgevoelig zijn, nogal lastig is. Het duurde bij ons dan ook echt even voordat we ons All Terain Vehicle, na een vlucht door de lucht, weer veilig kon laten landen. Je bent contstant aan het bijsturen met de linker anologe knuppel, omdat je voertuig echt alle kanten opvliegt. Het is nieuw, je bent het niet gewend van andere racegames en dus is het even wennen. Gelukkig werkt het sturen in Motorstorm heerlijk en soepel. Omdat je voertuig echt alle kanten opvliegt heb je ook echt het gevoel dat je een doorgeslagen racemonster bestuurt.

Wat biedt Motorstorm dan nog verder? Nou, onder andere een geniale soundtrack bestaande uit acts van Nirvana, Kings of Leon, Queens of the Stone Age, Slipknot en Primal Scream! De muziek knalt lekker tussen de ronkende motoren door en is gewoon net zo veel deel van de Motorstorm ervaring als de race waaraan je deelneemt.

Ook de physics en de graphics van Motorstorm zijn het opnoemen waard. Wanneer je met je motortje te pletter klapt tegen een berg of een autowrak, springt de game in een soort slow-motion mode en knalt echt je complete voertuig aan stukken; wielen eraf, brokstukken door de lucht, je motorrijder wordt de modder in geslingerd. Mede door de gruwelijke ragdoll-physics zijn zelfs de crashes een feest voor het oog.

Ondanks het gebrek van een split-screen multiplayer bevat Motorstorm een online mode en daar zijn wij, als PlayStation 3 gamer, erg blij mee. De online mode in Motorstorm werkt precies zoals je het verwacht. Je kiest een server, gerangschikt op continent, en zoekt een race uit de lijst. Vervolgens wacht je tot de race is afgelopen en je kan meedoen. Sony’s Motorstorm servers zijn, in de paar dagen die wij er in rondgehangen hebben, lekker gevuld. Er is altijd wel een race waarin je terecht kan. Lag is (bijna) niet te merken in de races, dat viel ons vanaf onze eerste online race al op. De online races zijn races tot 12 man en met dezelfde regels als de singleplayer. Wie er het eerst over de finish is, wint. Het is niet zo dat de race wordt opgevuld met A.I. racers als er niet genoeg mensen deelnemen. Zo kan het dus zijn dat je een race racet met maar 3 of 4 man. Met zo weinig racers in zo’n grote map is er weinig actie te bekennen en dat is erg jammer. (toevoeging!!!!)Overigens zal niemand, maar dan ook niemand beter zijn op een circuit omdat hij/zij de race beter kent. Een ultieme toevoeging heeft er voor gezorgd dat geen enkele race hetzelfde is, de Playstation maakt voor online gewoon een circuit die uniek is. Zo is het nooit oneerlijk als je een race niet zo goed kent dan iemand anders, het gaat er gewoon om wie de beste reacties heeft.

Conclusie en beoordeling

Motorstorm is echt een goede game die je eigenlijk wel moet hebben als Playstation 3 bezitter. We hebben de game met veel plezier gespeeld en we hebben weinig fouten ontdekt. De graphics en de physics zijn uitstekend, de gameplay werkt heerlijk en de muziek maakt het alleen nog beter. Motorstorm kent ook een hele goede online. Ondanks een paar kleine fouten geven wij deze game een acht en een half.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Graphics zijn uitermate goed.
 • Simpele en goed werkende gameplay.
 • De muziek.
 • Online werkt heel goed.
 • Crashes zien er vet uit.
 • Minpunten
 • Geen splitscreen mode.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk voor spelers met een console!

 • Laat het zo zijn!!!

 • CRYSIS!!!!!!!!!

 • Vet :)

 • OW JEAH!! PS3!!

 • ow jeah!! xbox 360

 • Het zo erg mooi zijn, ik zou hem zeker kopen en het zou leuk zijn als ze alle kracht uit de cell kunnen krijgen op de PS3. Ook al duurt het wat langer, ik zou er wel op willen wachten.

 • Cool! Ik hoop het wel. En ik hoop ook dat als hij naar de consoles komt, minstens zulke goede graphics heeft als op de PC :D

 • ff offtopic waarom staat dit bericht onder PC als het over de XBOX 360 en PS3 versie gaat van crysis?

 • Nice :D Zeker de nieuwe content.

 • Dat zou echt supervet zijn.

 • Maximale uit de CELL halen, nice :D

 • wow, nice voor de console gamers hier :D

 • denk eerlijk gezegd dat far cry 2 een beter koop is

 • Laat maar op de Ps3 komen. Zonder pc-bugs uiteraard ;)

 • PS3-versie in het eerste kwartaal van volgend jaar, omdat de ontwikkelaars het maximale uit de Cell-processor willen halen.

  Dan al de max.uit de Ps3 ?!

  Zal wel PR-praat zijn.  Btw.leuk voor de fans dat ie toch naar de console's komt.


 • Grappig maar dan komen ze aan met een game die alweer dan minstens 2jaar oud zal zijn.

 • VET!!

 • oke leuk nu alleen nog een leuk prijsje er voor

 • Eindelijk !!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren