1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

Ik heb nogal een fetisj voor poep. Op de een of andere manier ben ik er gewoon dol op, maar ik eet het niet zo maar op. Ook ben ik niet zo iemand die zomaar op elke wc een drol kan draaien. Daarom haastte ik me dan ook snel uit school om fijn op mijn eigen toilet te poepen. Toen ik eenmaal driekwartier bezig was, merkte ik dat er iets niet klopte. De drol was nogal hard en had scherpe punten. Na een uur zo hard mogelijk gedrukt te hebben en met wat subliem poepwerk kwam het eruit. Het was The Elder Scrolls IV: Oblivion!

Veel mensen vinden dit dé game van 2006, ikzelf leefde ook mee met de hype. Ik kocht de game daarom ook vol met vertrouwen dat ik hier 200 uur mee bezig zou zijn, zoals alle recensies mij beloofd hadden. Nou kun je hier wel zolang mee bezig zijn, maar dan moet je het spel natuurlijk wel leuk vinden.

Oblivion kent zowaar een verhaal en het is eigenlijk een zeer zwak verhaal. Jij zit ergens in een gevangenis en op een gegeven moment word de deur van je cel opengedaan en staat dé koning van jouw land gewoon voor je neus. Hij is in jouw cel, omdat er een aanslag op hem zou plaats vinden. Met dat hij je passeert schijnt hij je te herkennen van een droom (ik heb toch echt hele andere dromen). Eén van zijn bewakers maakt een geheime gang open in jouw cel! Je wordt dan gescheiden van de koning en dan leer je alle aspecten van de game. Vervolgens voeg je je later weer bij het genootschap. Op een gegeven moment word de koning vermoord, doordat iemand hem vanachter bespringt. Jij moet dan weer het amulet van de koning naar een of andere dude brengen en zo het land redden van allerlei vage portalen die naar een soort van hel leiden. Ik vind het verhaal eigenlijk maar debiel, het boeide me gewoon niet en heb dan ook niet zo goed opgelet. Eigenlijk is het verhaal nog geen eens het grootste probleem. Wat veel erger is, is dat je na de lange intro zo ongelooflijk veel vrijheid krijgt dat je gewoonweg niet weet wat je moet doen. Zal ik pissen tegen een boom? Als een gek door de hel rennen? Of een van de andere nutteloze activiteiten? De wereld is gewoon weg te groot en alles lijkt gewoon te veel op elkaar. Variatie zit er dus bijna niet in en ik zou mezelf echt iets aangedaan hebben als ik 200 uur naar stomme bomen zou moeten kijken.

Dat is echter niet het enige wat eentonig is, want het vechtsysteem is in principe net zo. Je hebt een zwaard, boog, of een knuppel (nee, niet die tussen je benen) en je klikt wat op de muis, blokt vervolgens en je hebt weer een vijand verslagen. Maar het probleem is dat het zo ongebalanceerd is als een circusartiest zonder benen. Je hebt een moeilijkheidsgraad, maar zodra je die veranderd stort heel die game in elkaar. Daarbij is het met sommige personages heel moeilijk om vijanden te verslaan en met andere is het zo gedaan. Ik heb iets van vijf poppetjes gehad die gewoon niks konden en met een andere versloeg ik iedereen in drie slagen, lekker dan. Voor de variatie hebben de makers er wat RPG elementen ingedaan, maar die shit boeit me niet. Je kunt aan het begin van de game een eigen personage helemaal in elkaar zetten met allerlei verschillende rassen, klasse en weet ik veel wat. Het grote probleem is wel dat als je een poppetje maakt, die de helft van de keren gewoon zo ongelooflijk fugly is. Wil je een beetje met een lekker ding door de bossen lopen dan moet je toch echt een mod downloaden.

Je zult echter ook nog andere dingen moeten downloaden. Zo is het ook verstandig om gelijk maar een boel patches te downloaden, want er zitten ongelooflijk veel bugs in dit spel! Zo had ik eens dat ik met mijn paard op een trap wilden lopen, maar ik liep er gewoon door heen en ging dood. Zo zijn er nog meer van dit soort dingen, wat gewoon erg jammer is. Gelukkig zijn er dan wel die patches, alleen was dat het niet waard om die te installeren vanwege het feit dat de game gewoon heel erg saai is. Maar goed ze hebben er dus ook nog andere RPG elementen in gedaan, maar het boeit me gewoon niet. Ik heb er nooit echt van gehouden en ik kon me er dan ook gewoon niet mee vermaken. Zelfs de quests zijn gewoon poep met peren. Ze zijn gewoonweg veel te lang. Zo kan een kind van tien zelfs ervoor zorgen om een game 200 uur te laten duren. Daarnaast zijn de opdrachten ook nog eens zo eentonig als de liedjes van Gerard Joling.

Wat de recensies op het internet mij ook vertelde was dat elke NPC in de game een dagelijks schema heeft van wat hij of zij allemaal doet, zo zou de game levendig zijn. Nou is dit ook wel gelukt! Alleen wil het wel zo zijn dat de inwoners gewoon bijna allemaal het zelfde praten. Dit is echt gewoon heel ergelijk en ook niet leuk om te spelen. Ik vraag me dan ook af, hoe ik dit spel 28 uur heb kunnen spelen. Misschien wel omdat de intro nog wel het leukste van heel het spel is. Wat dan ook nog wel redelijk indrukwekkend is, zijn de graphics en de muziek van de game. Wel dan weer jammer dat je dan alleen maar door een bos aan het wandelen bent, maar dan wel een mooi bos. De muziek doet gewoon wat het moet doet en wordt niet zo snel vervelend, maar dit weegt natuurlijk nooit op tegen al het andere.

Nadat ik het spel had uitgepoept en heb gespeeld, ben ik er dus absoluut niet blij mee en mag het mij betreft zo snel mogelijk weer terug in mijn reet worden geschoten. Ik begrijp natuurlijk wel dat andere mensen wel plezier hebben gehad met het spel toen ze het hadden uitgepoept. Zo zie je maar weer dat niet alle poep verkeerd is, maar in mijn geval is dit dus wel zo en hoop ik dat het spel ooit weer terug komt als diaree, zoals het hoort.

Conclusie en beoordeling

Oblivion is gewoon een schijtgame. Dat ligt niet aan de makers, maar gewoon aan mijn eigen persoonlijke smaak. Al die RPG elementen boeien mij gewoon niet. Het is ook gewoon heel erg ongebalanceerd en alle zelfgemaakte personages zien er niet uit! Daarnaast zitten er ook veel foutjes in het spel, is het verhaal gewoon niet interessant, zijn de stemmen allemaal het zelfde. Ook zijn de quests gewoon eentonig en krijg je veel te veel vrijheid. Daarbuiten ziet de wereld er ook nog eens het zelfde uit. De game heeft dus bijna geen hoogtepunten, behalve de intro, de muziek en het grafische aspect van deze game.
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • De intro
 • Audiovisueel wel in orde
 • Minpunten
 • Vehaal is slap
 • Té veel vrijheid
 • Stemmen lijken allemaal op elkaar
 • Quests zijn eentonig
 • Wereld is eentonig
 • RPG elementen boeien niet
 • Veel bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Eerst 2 jaar laten wachten en er vervolgens 1200 punten voor vragen. Helaas, deze sla ik over.

 • 1200 points ?!

  Begint traditie te worden.

  Sla ik ook over.

 • De game is vet, maar wel duur :(

 • Eindelijk! Het lange wachten wordt beloond.  Duur? Laat me niet lachen…. Ga een keertje tanken aan de pomp dan weet je wat duur is :D

  En het is geen traditie. Bionic en Galaga waren 800.  Dit wordt de beste XBLA game tot nu toe. • Castle Crashers haal ik zeker en vast, ik zit er al een tijdje op te wachten.

 • nee niks voor mij

 • Veels te duur!

 • Tjonge jonge, te duur dit en dat.  Liever 1200 punten voor een goede game dan 800 voor crap.

 • Hij zal zeker wel 1200 punten waard zijn. ;)

 • Ik zal zeker de trial game uitproberen, en dan verder kijken..

 • Lijkt me echt een toffe game.

 • 1200, sjeezus das duur

 • wel nogal overpriced :-(

 • Kopen maar (:.

 • Poeh, 1200 punten. Veel te duur naar mijn smaak.

 • Het is dat ik niet constant Gold heb anders was dit wel een mogelijkheid, maar in mijn eentje is ie vast een stuk minder leuk.

 • Ik download die trial nog wel.

 • 1200 punten is zeker niet teveel voor deze game hoor. Erg vet :D

 • Heb de demo even gespeeld, en moet toegeven dat hij wel erg leuk is !

 • 1200 punten is zeker niet teveel voor deze game hoor. Erg vet :D

  Inderdaad! Is een erg leuke game zeker om met meerdere te spelen :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren