1. Pokémon Emerald (GBA)

Pokémon Emerald (GBA)

Ik hoor heel vaak mensen zeuren over Pokémon Emerald. Het zou uitgemolken zijn, en er zou niet genoeg vernieuwing in zitten. Dat vind ik raar; er zit niet genoeg vernieuwing in, maar als het wel helemaal op de schop gegooid zou worden, gaat dat ten koste van de Pokémonsfeer. En over dat uitmelken: dat is misschien wel waar, maar wat maakt het uit? Als de spellen maar goed zijn. Ik snap dan ook niet wat de mensen te klagen hebben over Pokémon Emerald.

Pokémon Emerald begint een beetje hetzelfde als zijn voorgangers. Je bent verhuisd naar Littleroot town, een klein dorpje in de Hoenn regio. Daar moet je zeggen of je een jongen of een meisje bent en hoe je heet. Als je dit gedaan hebt, ga je naar buiten en begint je grote avontuur. En dan valt al meteen op dat de graphics sterk verbeterd zijn ten opzichte van zijn voorgangers. Het ziet er allemaal lekker vlot uit, je kijkt van bovenaf op je character en het is ook nog eens overzichtelijk. Je voelt al meteen de fantasy-sfeer die geassocieerd wordt met de eerdere Pokémongames.

Maar goede graphics maken nog geen goede game; kijk maar naar de Fifa-sportserie. Het gaat natuurlijk vooral om de gameplay, bij Pokémon zijn dat de gevechten. Als je namelijk wordt gezien door een trainer of je komt een wilde pokemon tegen, wordt je in een gevechtsscherm geplaatst en zet je je bovenste Pokémon in. Je doet omstebeurt een aanval, en degene die de andere Pokémon verslaat is de winnaar. Dit is dus hetzelfde gebleven, maar toch kreeg ik een heel goed gevoel bij de gevechten, want die lopen lekker soepel en snel. Als je een aanval hebt gedaan, zie je meteen de levensbalk van de tegenstander leeglopen, en dit geldt ook voor hem. Je hoeft ook nooit te wachten tot je tegenstander een aanval heeft gekozen. Dit draagt allemaal bij tot een lekker vlotte gameplay.

Het verhaal is eigelijk synoniem aan dat van zijn voorganger: Je moet alle acht gyms verslaan, en dan de Pokémonleague. Je moet tussendoor ook nog team Aqua tegenhouden, die wil namelijk de wereld laten onderlopen. de vijand daarvan is team Magma, die wel de landmassa van de aarde uitbreiden. Eerst ben je op hand van team Magma, maar later moet je ze allebei stoppen. Dit is helemaal niet zo eenvoudig, want de gyms hebben erg sterke Pokémon en je zult ook vast wel een keertje afgaan. Ook kwam het bij mij vaak voor dat ik vast kwam te zitten, omdat ik niet wist hoe ik verder moest komen. Daar komt ook nog bij dat de AI van de tegenstander een stuk opgeschroefd is. De tegenstander wil ook echt winnen, het komt niet meer voor hij domme dingen doet of zomaar zelfmoord pleegt. En dan is er nog de Pokémonleague; daar zitten vier hele sterke trainers, en als je die verslagen hebt ook nog een leider. Dit resulteert in een behoorlijk moeilijke, maar ook een erg leuke singleplayer.

Bij de oude Pokémonspellen was het zo dat na de league niet zoveel meer te doen was, alleen nog de battle tower of iets dergelijks. Hier is dat niet meer. Je hebt namelijk het Battle Frontier. Dat is een plaats die bestaat uit zeven verschillende onderdelen, waaronder de Battle Pyramid en de Battle Factory. Bij de eerstgenoemde moet je zeven etages van de Battle Pyramid beklimmen. Onderweg zijn er trainers en wilde Pokémon. Als je dit een keer gedaan hebt, wordt het de volgende keer veel moeilijker. Bij de battle factory leen je drie Pokémon van lvl 50 of 100 en moet je een zeven trainers verslaan. Als je dit een keer gelukt is, worden de trainers moeilijker en kan je zelf ook sterkere Pokémon lenen. Dit hele Battle Frontier is echt geweldig uitgewerkt, en reken maar dat je daar ook nog de nodige uurtjes plezier aan zult beleven. Ook kan je nog een drietal legendarische Pokémon vangen.

Ik heb het al eerder over de sfeer gehad, maar hij verdient het om nog een keer genoemd te worden. De sfeer is namelijk erg sterk. Je voelt gewoon dat er met liefde aan deze game gewerkt is. Ook de goede muziek draagt hiertoe bij; elk gebied heeft een eigen muziekje, en ook als je op de fiets stapt hoor je een ander muziekje. Dit zijn van die muziekjes die in je hoofd blijven zitten en die je er ook niet meer uitkrijgt. tijdens de gevechten klinkt er een spannend muziekje, net als bij de eerdere Pokémon games.

Deze game heeft ook nog een multiplayer, die inhoudt dat je tegen een andere gameboy advancebezitter met pokemon Emerald, Ruby of Sapphire kan spelen. Het is gewoon leuk om je vrienden in te maken, maar dat was het dan ook. Maar ik heb nu de namen Ruby en Sapphire aangehaald, en ik ga

nu vertellen wat daarmee is. Pokémon Ruby en Pokémon Sapphire zijn in feite de synoniemen van dit spel. Het is namelijk zo, dat bij elke generatie pokemon twee, drie of vier spellen horen. Deze zijn bijna hetzelfde aan elkaar, en dat is ook zo bij deze drie games. Maar dit zie ik absoluut niet als minpunt, eerder als pluspunt, want je hebt eigenlijk meer keus. deze spellen zijn ook niet bedoeld om alledrie te kopen. Je moet er gewoon een van kopen, waarvan Pokémon Emerald de beste is. Pokémon Emerald heeft namelijk het battle Frontier, en Ruby en Sapphire niet. Dit laat ik overigens niet meewegen bij het eindcijfer, ik kijk alleen naar de game opzich.

Dit alles maakt Pokémon Emerald tot een erg leuk en schattig geheel. het enige nadeel(tje) is dan ook dat het voor de oudere gamers niet zo geweldig meer is(20+). Maar als je jonger dan 20 bent, Pokémon Ruby en Sapphire nog niet gespeeld hebt, in het bezit bent van een GBA of een DS en ook maar een heel klein beetje houdt van RPG's, weet je wat je te doen staat!

Conclusie en beoordeling

Omdat dit deel zo goed is, kan ik dit niet als uitmelkerij beschouwen. Verplichte aanschaf voor de DS of GBA-bezitter.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Ziet er goed en overzichtelijk uit
 • Leuke sounds
 • De Pokémonsfeer!
 • Behoorlijk uitgebreid verhaal
 • Lage instapdrempel
 • Battle frontier
 • Minpunten
 • Misschien niet voor de oudere gamer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk, maar lijkt me snel saai te worden.

 • Rez HD en Braid gaan voor. Damn, en dit najaar is ook al zo ziek :(.

 • Klinkt erg leuk, maar toh eerst even kijken hoe die wordt gerecenseerd.

 • Zoveel geld altijd die arcade-games. En dan te bedenken dat meer als de helft van alle games dat echt niet waard is!

 • Nope, niet het geld waard lijkt me zo.

 • Altijd de trial even downloaden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren