1. Medieval II: Total War (PC)

Medieval II: Total War (PC)

De zon staat laag. De sneeuw dwarrelt rustig omlaag. Een ijzige wind waait door de bomen. Verscholen achter een heuvel staat mijn leger van 400 zwaarbewapende ruiters opgesteld. Mijn boogschutters nemen de vijand onder vuur. Vijandelijke soldaten sneuvelen langzaam. Ik geef mijn dappere uit de kluiten gewassen boeren de opdracht om aan te vallen. Ik zoom in op de battle en zie dat boeren het onderspit delven. Niet veel later geef ik mijn ruiters de opdracht zich ermee te gaan bemoeien. Ze stormen de heuvel af dwars door het vijandelijke leger. Resultaat: een complete slachtpartij. Dit is Medieval II: Total War!

Voor diegene die de Total War reeks niet kennen adviseer ik om toch een studie RTS-games te gaan volgen. Of je leest ietsjes verder... In de reeks van RTS-games is dit bijna een apart genre te noemen. Strategie zoals je het niet gewend bent bij andere RTS games. Kort gezegd is Total War niet meer dan een grote ketel gevuld met het klassieke bordspel Risk, grafisch goed uitgewerkt. Je speelt de game zeg maar op een groot speelbord. Hierop vind je provincies en enkele steden. Bij steden kun je gebouwen en units maken. Deze units verplaats je een bepaalde afstand tijdens je speelbeurten. In de loop van de tijd krijg je betere gebouwen en dus betere units. Kom je een vijand tegen, dan is het niet dobbelen, maar knokken.

Conclusie en beoordeling

Medieval II is een game appart. Gigantische veldslagen op je scherm. Nog beter dan vorige versies. Als de Total War reeks jouw ding is heb je hem waarschijnlijk al lang in huis. Zo niet dan is dit eerste klas smulwerk. Echt veel verniewing is er niet. Hierdoor lijkt de game erg op zijn voorgangers. Gelukkig is dit absoluut niet storend. We hebben hier te maken met een erg goed vervolg in de serie. Dit keer net zo verslavend maar weer iets meer tot in de puntjes uitgewerkt.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics.
 • Actie.
 • Vele eenheden.
 • Gameplay.
 • Minpunten
 • Niet veel vernieuwing.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • En de PS3 heeft (nog) versus XIII als exclusief. ;)

 • Denk dat je het ook niet meer moet hebben van deze oude 3rd franchises. Je kan niet voor eeuwig op de kracht en goede wil van 3rd party's blijven steunen. Je moet dit soort aankondigingen zoals de komst van FFXIII naar de 360 ingecalculeert hebben in je marketingplan, en met goede 1st party games komen die dit compenseren.

 • Kan die man zijn mond even houden…  Tuurlijk zal FFXIII het goed doen op de ps3, waarschijnlijk ook beter dan op de 360, maar die gast lijkt het niet te storen dat DMC4, RE5, FFXIII en GTA4 naar de 360 zijn gegaan. Hoe kun je je nu niet druk maken om het feit dat de beste franchises allemaal multiplatform gaan… Die gast moet wel heel zeker van zijn zaak zijn over de toekomst, want hij is atm gewoon keihard aan het verliezen tov het ps2 tijdperk.  @CerandoX imo onzin. Alleen nintendo is in staat om geweldige first party titels te maken. De ps2 moest het zo ontzettend hebben van de third party developers. Nu alle third parties eieren voor hun geld kiezen worden first party belangrijk, maar op GoW III na kan mij niks interesseren.  Persoonlijk ben en blijf ik pissed dat ik een ps3 gekocht heb voor de JRPGs en dat het er op dit moment naar uit ziet dat ik beter een 360 had kunnen kopen. Alleen white knight story en versus maken de ps3 interessanter dan de 360, maar de 360 heeft weer Star Ocean 4.
 • @ Legendary  QFT.. Voor de JRPG's hoef je idd geen PS3 te kopen. De beste zijn momenteel verkrijgbaar op de 360 en de in de toekomst zal daar niet heel veel aan veranderen… Of Versus moet een onwijs koning spel worden natuurlijk

 • Wel grappig om te lezen dat het altijd PS Games zijn die ook naar de xbox komen of worden gevraagd om naar de xbox te komen.. en nooit een xbox game die naar de PS gaat.. Dit kan natuurlijk aan twee dingen liggen: of de playstation games zijn zo goed dat de xbox ze zooo graag wil of dat de games niet goed genoeg verkopen op de ps en daarom ook naar de xbox gaan.. ik zelf denk het tweede (met spijt:( …(oh ik heb het dan over franchises die langer lopen dan 1 game)

 • @JaXter608  Jij denkt serieus dat dat de enige twee opties zijn? Nogal kortzichtig.

 • @JaXter608

  3 woorden: Ninja Gaiden Sigma. ^^

 • 360 is still going strong…..

 • Agja, de sales van een bepaalt platform boeien me niks, ik heb gekozen voor me 360 en ben er dan natuurlijk alleen maar blij om dat er nog meer goeie games naar mijn console komen, ik vind dat iedereen moet kunnen genieten van de beste games!

 • Ja want hij gaat ook echt zeggen \"ja we maken ons vreselijk druk dit kan kwa exclusives de ondergang worden van de ps3\" :')  Ze zullen zich nooit negatief uitten over zoiets want dan worden de aandeelhouders zenuwachtig… duh.

 • Inderdaad, dat denk ik dutchdude.

 • @JaXter608:Hej en Ninja gaiden sigma dan? Bioshock?Lost Planet? enz.

 • @Legendary: geef je wel gelijk.

  kben nu echt wel blij dat ik een 360 heb gekocht ipv een PS3. :)

 • 360 is still going strong

 • @ Meowmix : 7 woorden … derde versie van een oud xbox-game :-P

  @ Count dooku : same as above, 14 maanden later, een half jaar later …  O.T. : de reden is duidelijk. Multiplatform gaan was vorige gen niet interessant door het gigantische overwicht van de PS2 waardoor veel goede games automatisch PS2-exclusive bleven.  Deze gen zijn ze bij Sony niet alleen nog altijd bezig een achterstand in te halen, maar ook de attach-rate ligt momenteel nog lager op PS3 dan die bij hun directe contcurrent.

  Financieel moet je (momenteel nog) als dev een oetlul zijn, of behoorlijk geld krijgen toegestopt door Sony (Quantic Dream) om PS3-exclusive te willen blijven werken.
 • @Metalmichiel dat kan wel veranderen, aangezien de 360 niet goed verkoopt in Japan. Als de ps3 weer wat makkelijker en goedkoper is om te ontwikkelen zullen wat niche studio's zoals altus wellicht voor de ps3 gaan programmeren, maar voorlopig is het WKS en versus tegen Star Ocean 4 en (als die niet multiplatform wordt) tales of vesperia (lost oddysey en blue dragon blijken uiteindelijk toch niet heel bijzonder)

 • @Sneuboontje, alsof ik niet weet dat dat niet de enige twee opties zijn, tuurlijk heeft het ook te maken met deals en andere shit  @Count Dooku, ik zei dus 'langer lopende franchises', dus dan heb ik het niet over Lost Planet en Bioshock, waarvan ik denk dat die al wel gepland stonden voor de ps3.. maar idd Ninja Gaiden is wel zon game..(waarvan ik heel blij ben dat die op de ps3 is:)

 • @ Legendary : je vergeet Infinite Undiscovery van dezelfde mensen van Star Ocean en het volgende project van Sakaguchi (Cry-on).

  Atlus heeft trouwens al games op 360 (operation darkness en spectral souls 3 bvb), en naar verluid zou zelfs NIS devkits hebben.  Wat BD betreft geef 'k je alleszins gelijk, maar op de laadtijden na had 'k weinig aan te merken op LO. Laat iedereen maar zeiken dat hij te old school is, me likes personally.  En Versus kan eigenlijk nog even goed mp gaan als Star Ocean 4, dat hangt gewoon af van het succes dat deel XIII op 360 zal hebben denk 'k.  Frustratie genoeg voor liefhebbers van J-RPG's die slechts 1 console kunnen kopen.

 • Met die game gaan ze heus geen stomme dingen doen.

 • Sony baalt geheid wel dat XIII niet exclusief PS3 is. M$ deed gewoon goede zaken door dit naar zich toe te trekken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren