1. Warhawk (PS3)

Warhawk (PS3)

De PlayStation 3 laat langzaam maar zeker zien waar ze tot in staat is. Het moge langer bekend zijn dat het altijd iets langer duurt voordat er, na de launch van een nieuwe console, écht goede games uitkomen. Vooral het imago van de PlayStation 3 had ongelooflijk te lijden onder de slechte ontvangst van haar launchtitels. Wat heeft dit te maken met de game Warhawk? Ik wil niet meteen zeggen dat Warhawk eindelijk laat zien waar de PlayStation 3 toe in staat is. Ook zul je me zeker niet horen zeggen dat Warhawk geen goede PlayStation 3 game is. Warhawk is een complexe game om te reviewen, en het duurde ook even om de complete game uit te pluizen.

Warhawk is een multiplayer-only, en online gerichte game, exclusief voor de PlayStation 3. In Warhawk neem je de rol aan van één van de twee legers en neem je het tegen elkaar op in een van de vele verschillende multiplayer-gamemodes. Warhawk focust zich enorm op team-based gevechten en missies. Je zult dus, als je inlogt in een willekeurige server, vaak terecht komen in een team-based missie. De game kent de standaard team-based modes, als Capture the Flag, Team Deathmatch en Zones. De laatste is een gamemode waarin je gebieden van je tegenstander inneemt, om zo zelf meer spawnpoints en voertuigen te krijgen. Je steelt als het ware elkaars resources. Vooral in deze gamemode komt de strategische kant van Warhawk kijken, samenwerken is de spreekwoordelijke sleutel tot succes in Warhawk. Ik kom straks terug op de strategische kant van Warhawk, eerst zal ik iets vertellen over het aanbod aan oorlogsgeweld wat er tot je beschikking staat in de game.

De naam Warhawk komt af van de gelijknamige PlayStation One game. In deze flightsimulator bestuurde je (onder andere) een aantal Warhawks. Dit zijn snelle, soepele straaljagers die tot de tanden bewapend zijn. Beide legers in de nieuwe Warhawk bezitten een eigen soort Warhawk, maar verschillen tussen beide bestaan er niet. Het vliegen met de Warhawk werk perfect; je bestuurt het vliegtuig met de linker en rechter anologe sticks. Ook gebruik je de rechter anologe stick om loopings, salto’s en duikvluchten te maken. Deze zijn nodig wanneer je tegenstander één of meerdere raketten op je afgeschoten heeft. De besturing van de Warhawks werk simpelweg fantastisch; het vliegen gaat enorm soepel, en de Warhawk reageert perfect.

Verder hebben beide Warhawks een aantal wapens die ze kunnen gebruiken. Je begint standaard in een Warhawk met vier doelzoekende raketten, welke je met L1 afvuurt. Wanneer je je crosshair op een tegenstander laat staan en op L1 drukt, zullen de raketten zich op het doel vastpinnen. Hoe langer je een tegenstander lockt, hoe meer raketten je op hem af zal vuren. Verdere wapens en items moet je in de lucht vinden. De lichtgevende symbolen in de lucht zijn de verschillende wapens en items, die je kunt selecteren met de D-pad. Onder de wapens vind je onder andere bommen, stealth camouflage, bliksem en een cluster granaat.

Het voeren van oorlog in de Warhawks, waarmee de gevechten zich in de lucht afspelen, is een kant van de game. Het is ook mogelijk om op de grond te vechten. Ook hier heb je een aantal voertuigen en wapens tot je beschikking. Het spreekt voor zich dat je je op de grond kan verplaatsen in auto’s. Warhawk kent een jeep en een tank. De jeep heeft ook een turret achterop, waardoor een medespeler met je mee kan rijden om op vijanden te schieten. Wanneer je op de grond vecht, kun je ook gebruik maken van verschillende soorten luchtafweergeschut. Zo is er een raketwerper en een minigeweer, die er beide voor zijn om Warhawks uit de lucht te halen. Het locken op een tegenstander en hem vervolgens brandend uit de lucht zie vallen geeft een vorm van voldoening als nooit tevoren!

Eerder in deze review liet ik al weten dat Warhawk niet speelt als een ‘standaard’ online multiplayer game; het is niet de bedoeling om in je eentje door het slagveld te racen en de vijandelijke basis aan te vallen. Sterker nog, dit zal je ook bijna nooit lukken. Warhawk is een game die volledig steunt op de samenwerking tussen de spelers. De online mode is met 32 spelers per server te spelen, waardoor er echt hele grote veldslagen kunnen afspelen. De speltypes zijn ook gefocust op samenwerking; in teams de vijanden blijven bestoken met wapens, terwijl een andere fractie via een omweg de vlag uit de vijandelijke basis wegkaapt. Dit is een van de meest voorkomende scenario’s in de multiplayer mode van Warhawk, en dat betekend dat samenwerking je maar net moet bevallen. Als je het tof vindt om afspraken te maken en in kleine groepjes verschillende gebieden op de map aan te vallen en over te nemen (dit plannen en samenwerken wordt versterkt door de Bluetooth-headset die bij de boxed versie van de game geleverd wordt), dan is Warhawk dé game voor jou.

Conclusie en beoordeling

Voor strategen en liefhebbers van online multiplayer shooters is Warhawk dé game voor jou. Heb je een PlayStation 3 en wil je een goede game op deze console spelen, laat je dan door niemand tegenhouden. Voor iedereen die twijfelt of ze een PlayStation 3 moeten aanschaffen speciaal voor Warhawk raad ik aan dit niet te doen. Toch is Warhawk uiteindelijk een stabiele en keiharde online multiplayer shooter.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Leuke voertuigen, wapens en maps.
 • Cartoony graphics spreken me aan!
 • Minpunten
 • Multiplayer only.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Gelijk heeft ie kijk maar naar Soul Calibur 4. De xbox mensen willen darth vader en de ps3 mensen yoda (denk ik). Het was geen goede zet van namco ze hadden beter exclusive pakjes kunnen geven dat yoda op de 360 een Ewok kostuum heeft en darth vader een storm troopers kostuum dan hebben bijde platformen de zelfe personage alleen één klein dingetje anders.

 • Ja kvind dat ook irritant dat Darth Vader niet op de PS3 is en omgekeerd.

 • Juist like i said before: BULLSHIT! Waarom zouden ze dat doen? Geen enkele SF heeft dat gehad.

 • Nee precies, ik vind het goed zo, ik weet nog niet of ik deze game ga kopen, ik heb nog nooit een SF gespeeld, toch maar een keer doen denk ik, ik hoop stiekem op een demo, of weet iemand al iets van een demo?

 • Ochja wat maakt het ook uit. Nu kunnen we allemaal van hetzelfde genieten.

 • Beetje een laffe actie idd. Ik zie het meer als geldklopperij zodat ze die charrachters tegen betalen kunnen aanbieden.. Waarom niet alles in beide versies?  @gilles 360  Het is omgekeerd ps3 heeft juis darth vader :)


 • Goed nieuws want ik wordt een beetje frustie, dat yoda op de xbox is voor sc4

 • Iedereen gelijk, een goede zaak dus!

 • hoe land duurt deze Cartoon game nog wel!

 • Niemand wil Yoda op de PS3, hij stinkt

 • zoals stephan3007 zegt: iedereen gelijk, een goede zaak dus!

 • das het betere nieuws

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren