1. ECW Hardcore Revolution (N64)

ECW Hardcore Revolution (N64)

E-C-dub! E-C-dub! E-C-dub! Je denkt naar alle waarschijnlijkheid: waar gaat dit in hemelsnaam over? Deze kreet werd tussen 1993 en 2001 gebruikt bij de (inmiddels uitgestorven) worstelfederatie ECW: Extreme Championship Wrestling. De gemiddelde Nederlander moet hier niets van hebben, laat staan dat men zich verdiept in de prachtige verhaallijnen, uitgekiende eindmanoeuvres en sterke verbeelding van de diverse karakters. ECW is geenszins hetzelfde als de andere worstelfederatie WWE. ECW was de op twee na grootste worstelfederatie, maar waar WWE het moest hebben van het spektakel had ECW extremiteit als filosofie. ECW stond voor extreem, recht voor zijn raap en gewoonweg gewelddadig. Vuisten gewikkeld in prikkeldraad, om vervolgens vanaf de ringpaal naar beneden te storten en je tegenstander door een tafel te smacken. Dit soort taferelen waren onbekend bij WWE. Een gat in de markt dacht Acclaim.

Deze studio was indertijd al behoorlijk bedreven met het produceren van worstelspellen en bezat de licentie om voor het overbekende WWF games te maken. WWF Attitude was hun paradepaardje omstreeks het jaar 2000 en je zou zeggen dat het logisch was dat een variant op deze fenomenale game een knaller zou gaan worden. Acclaim ging echter in de fout met het recyclen van de WWF Attitude-engine, waardoor het spirituele vervolg ECW Hardcore Revolution helaas niet is wat het moet zijn. De grafische user interface, waaronder de levensmeter, is gelijk aan de WWF Attitude variant, wat een behoorlijk goedkoop gevoel creëert. Verder zijn alle moves die je kunt uitvoeren ongewijzigd gebleven en je kunt er op rekenen dat je dezelfde animaties zult tegen komen. Zonder deze recensie verder op te vullen met onzinnig vergelijkingsmateriaal, komt het erop neer dat deze game WWF Attitude is in een ECW-jasje, maar gelukkig is dit jasje niet in het geheel “bad to the bone”.

Het nadeel van sportgames is het feit dat het een bepaalde sport betreft. Men kan het alleen nog realistischer maken en perfectioneren. Dit is ook het geval bij ECW Hardcore Revolution, de game doet wat het moet doen en dat is worstelen. Natuurlijk krijgt een sportgame wel een extra dimensie wanneer er een storymode in verwerkt zit. Bij ECW Hardcore Revolution is dit gedaan in de vorm van een career(carrière)-modus. Verwacht geen spectaculair verhaal, je kiest een worstelaar naar keuze en werkt wedstrijden af. Wanneer je het voor elkaar krijgt om in toernooien op nummer één te eindigen, zul je een gooi naar de championship-belt mogen doen. Het is niet al te gevarieerd, maar zeker wel vermakelijk. Naast enkele gebruikelijke matchtypes zijn er ook enkele extreme, nooit eerder vertoonde matchtypes. Neem nu bijvoorbeeld de barbwire-match, waar de touwen worden vervangen door vlijmscherp prikkeldraad. Slinger je tegenstander richting de “touwen” en laat het gehavende lichaam hevig bloeden. Helaas komen deze extreme modi niet echt denderend over, er zit weinig variatie in de animaties wanneer je de tegenstander bijvoorbeeld slaat met een stoel. Ook is er een gebrek aan objecten die je als wapens kunt gebruiken.

Kort verwoord is het doel van ECW Hardcore Revolution om je tegenstander te pijnigen, zodat hij of zij voor minimaal drie tellen op de mat blijft liggen. Vergeleken met voorgaande projecten van Acclaim is deze game een stuk sneller geworden en speelt daarnaast behoorlijk soepel voor een worstelgame. Doormiddel van knoppencombinaties kun je één van de honderd unieke moves uitvoeren en deze moves zien er stuk voor stuk verzorgd uit, Geen glitches of haperende animaties. Wanneer de levensmeter van je tegenstander in het rood staat heb je de mogelijkheid je eindmanoeuvre uit te voeren. Deze eindmanoeuvre levert zoveel impact dat het hoog tijd is om je tegenstander tegen de mat te drukken en tot drie te tellen. Dit werkt naar behoren en bovendien wordt de sfeer van ECW goed verbeeld in de game. Je krijgt het gevoel dat je in een achterafgelegen, leegstaand pakhuis aan het worstelen bent. Geen matten buiten de ring, slechts een onvergeeflijke cementvloer. Naast het worstelen is er de mogelijkheid om je eigen worstelshow in elkaar te flansen, compleet met unieke arena’s en zelf samen te stellen wedstrijden. Verder bevat de game ook een Create-A-Wrestler optie. Wie wilt zichzelf nou niet in de ring zien? Het is mogelijk dankzij het uitgebreide assortiment van maskers, maillots, stevige stappers, facepaint, noem het maar op. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je worstelaar een naam te geven, een stem, een eigen moves-arsenaal, een intro, eigen muziek-theme en nog een aantal minderwaardige opties.

Visueel ziet ECW Hardcore Revolution er tip top uit. De textures van de worstelaars zijn kleurrijk en gedetailleerd (tatoeages etc.), evenals de arena’s waar deze krachtpatsers elkaar het leven zuur maken. Vuurwerk en verlichting is ook aanwezig wat overigens leuk is uitgewerkt. Het publiek daarentegen, is bedroevend. Twee-dimensionale, korrelige, opgeplakte plaatjes tegen de wand en hoppa, daar is je publiek. Dit steekt erg af ten opzichte van de worstelaars, het lijkt bijna of het een haastklus is geworden. Gelukkig is dit het enige wat grafisch om te huilen is, want over het algemeen is ECW Hardcore Revolution dik in orde op vormgevingsgebied, maar helaas dan weer niet op audio-gebied. De muziek is namelijk vrij tergend, vooral wanneer je niet door hebt dat er bestaande muziek door heen gemixt is. Het ding is namelijk, dat er geen licentie op de muziek zit die in de game ten gehore wordt gebracht, wat dus betekent dat de officiële muziek niet gebruikt mag worden en dit is erg jammer.

Een groot pluspunt zijn dan weer de voice-overs, die ingesproken zijn door de echte worstelaars. Al komen de vechtersbazen niet veel verder dan wat gegil en geschreeuw. Het taalgebruik in ECW: Hardcore Revolution is in tegenstelling tot de WWF en WCW games een tikkeltje grof. Geen nood echter, want de kleintjes onder ons kunnen met behulp van de “Teen-modus” zorgen voor een vriendelijkere variant. Verder zullen er minimaal veertig ECW-worstelaars jouw Nintendo 64 onveilig maken. The Rock kun je helaas vergeten, maak je borst maar nat voor sterren als Rob van Dam, Sabu, Rhino, Mike Awesome, New Jack en ga zo maar door. Hiernaast kun je een aantal geheime personages vrijspelen waaronder scheidsrechters en vrouwelijke worstelaars. Een uitdagende bijkomstigheid, want ieder personage heeft zijn of haar eigen specialiteit. Een spierbundel is wel sterk, maar ook ongelofelijk langzaam, vrouwelijke worstelaars zijn dan weer bijzonder lenig maar zullen het afmoeten leggen tegen de mannen als het gaat om kracht. Deze specialiteiten zijn goed uitgebalanceerd en op deze manier komt er ook een deel tactiek bij kijken. Al met al is ECW Hardcore Revolution een vrij geslaagde game, maar er zitten net iets te veel slordigheidjes in de game, waardoor ECW een beetje te grabbel wordt gegooid en dat is best jammer.

Conclusie en beoordeling

ECW Hardcore Revolution is zeker geen slechte game, al is het alleen al dankzij het feit dat het WWF Attitude is in een ECW-jasje. Waar helaas een wrange nasmaak aan zit, is de presentatie. Waar zijn de tafels waar je iemand door heen kunt gooien? Waar zijn de innovatieve mogelijkheden om je tegenstander tot bloedens toe uit te schakelen? Je zou bijna zeggen dat dit de zoveelste worstelgame is zonder enige baanbrekende inhoud. De game had zoveel dingen beter kunnen doen, zodat het zich kon onderscheiden van de rest. Helaas is hier geen sprake van, afgezien van extreme matchtypes, onbekende worstelaars en het ECW-logo. Toch is het wel een aan te raden game voor de verstokte worstelfans onder ons.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • De graphics zijn prachtig
 • De “rauwe” sfeer
 • Innovatieve matchtypes
 • Minpunten
 • De hergebruikte engine
 • Weinig uitdaging
 • Voelt niet authentiek aan

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • mooi lijkt me wel een vette mmo maar ik koop hem niet komt veel moois uit eind dit jaar en dan wil ik niet als een zombie achter mijn pc'tje hangen maar voor mijn tv, console game's spelen

 • Dit is niks voor mij. Het najaar brengt zoveel moois.

 • ikga hem halen maar nog niet dit jaar mischien als kerst caduo ofzo maar niet nu teveel op 360 komt uit (fable 2 fifa 09 gow2)

 • Voor ongeveer 800.000 spelers begint het avontuur tweeënhalve week eerder. Op 7 september begint er namelijk een publieke bèta, waardoor fans een vroeg voorproefje krijgen.  Huh? Ik snap dit niet helemaal. Het spel is Goud..maar je krijgt een Beta voorgeschoteld? Dat betekent dat het spel nog niet af is of gewoon nog een oudere Versie.

 • @ the grim reaper:

  Het spel komt uit op 18 september. De \"open\" beta is voor mensen die pre orderen waardoor zij 7 sept al kunnen spelen.  ik ga hem iig halen.

 • Ik ga het niet halen.. ik ben geen WoW fan ofzo.. maar het zal niet genoeg mensen aan trekken

  De game wordt weer zo overrated  Lord of the rings dachten we ook dat vet zou gaan worden..

  Age of conan.. en nog altijd is wow bovenaan


 • Lord of the rings dachten we ook dat vet zou gaan worden..

  is ook vet =/

 • Hopelijk is hij ook effectief af en is het geen bugfest zoals Age of Conan bij release.

 • Ik kan nog steeds geen pc spellen spelen op mijn pc, dus deze komt er toch niet in.

 • nou ik heb effe gehad met mmorpg's

 • Een waardige concurrent van World of Warcraft in mijn ogen.

 • Een waardige concurrent van World of Warcraft in mijn ogen. Zullen we nog wel zien.

 • Ja tis niet niks om zoveel jaar werk van blizzard te kunnen evenaren en hoogst waarschijnlijk zullen ze dat ook niet meteen doen. Het is een waardige concurent voor de lore van WoW, maar dat komt omdat Warhammer het inspiratie model was van WarCraft.

 • Ik heb er zin in ik heb veel goede geluiden gehoord over dit spel en het ook op de voet gevolgd, ik ben op de een of andere manier alleen bang dat het me grafisch teleur gaat stellen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren