1. Mario Kart DS (NDS)

Mario Kart DS (NDS)

Net nadat de release datum voor Mario Kart Wii bekend is gemaakt had ik zin om jullie alvast een beetje op te warmen met een recensie van haar voorganger. Zie hier: Mario Kart DS!

Het gekke van de Mario Kart serie is dat de besturing in elke versie heel anders is. Zo ging het in Super Mario Kart meer om de techniek van het driften, in opvolger Mario Kart 64 lag de nadruk meer op de tactiek en de items, bij Super Mario: Super Circuit leken de gameplay elementen meer op die van het eerste deel, in het vierde deel Double Dash!! kon je met zijn tweeën in een kart racen. En nu, in Mario Kart DS worden dingen gecombineerd plus nog een aantal nieuwe toevoegingen. Garantie voor succes, toch?

Laat ik eerst beginnen met de gameplay. Deze is nog altijd zeer sterk en zeer verslavend. Het voelt realistisch genoeg en het is ook niet zo dat het daardoor de fun verliest. Daarnaast is de besturing bij elke kart weer heel anders. Sommige gaan heel snel maar zijn moeilijk te besturen, terwijl andere karts niet vooruit te branden zijn maar wel goede items hebben. Verder kan je natuurlijk ook weer driften en een kort sprongetje uitvoeren is nu ook weer mogelijk.

Ook de banen mogen er zeker wezen. Er zijn er 32 in totaal waaronder zestien nieuwe. Die ook nog ns’ erg goed zijn. Er zit namelijk erg veel variatie in. Zo kun je in een groot stadion van Wario rijden, of gewoon lekker gaan racen op de stranden van een tropisch eiland. Het is allemaal mogelijk! Ook de oude banen zijn leuk om te doen. Misschien zijn ze niet allemaal even spetterend als de nieuwe, maar een een potje Mario Circuit is nog altijd een genot. Dit kan in Grand Prix, waarbij je telkens vier races achter elkaar rijd om cups te winnen. Maar het leukste vind ik zelf om te racen in de time trail mode. Je moet hierbij met veel dingen rekening houden. Zoals het op tijd insnijden van een bocht, het is ook belangrijk om te weten welke binnendoorweggetjes er zijn en tenslotte is het ook van belang te weten wanneer je die rode paddestoel nu wel of niet in moet zetten.

Naast deze twee modi heeft Nintendo ook nog een aantal minigames in Mario Kart DS gestopt. Namelijk Balloon Battle en Shine Runners. In Balloon Battle is het de bedoeling om de tegenstanders ballonnen kapot te maken door middel van items op ze af te vuren. En in Shine Runners moet je proberen de meeste Shine Sprites te verzamelen die over de hele baan zijn verspreid. Nouja, baan. In deze twee modi rijd je niet op banen. Je racet meer in soort van kleine ‘landschapjes’ om het zo maar te noemen. Deze zijn erg orgineel en goed bedacht. Je kan zelfs op een Nintendo DS racen! Een erg toffe toevoeging naar mijn mening. Helemaal als je bedenkt dat er op de alle banen een fantastische sfeer rondhangt zoals alleen Nintendo dat kan maken. Dit komt mede doordat het uiterlijk van de game – zoals ook op de plaatjes te zien is - heel vrolijk en kleurrijk is. Sommige omgevingen van banen zien er af en toe wel wat kaal uit. Maar die heerlijke muziekjes die lang in je hoofd blijven nadreunen en al die grappige geluidjes die de characters produceren maken een hoop goed.

Over de characters gesproken, er zijn er dit keer twaalf van de partij met ieder drie wagens. Keus genoeg dus. Bovendien is het ook nog mogelijk om als Shy Guy te spelen. Dit doe je door select in te houden terwijl er een level aan het laden is. Dus eigenlijk zijn er dertien.

Wat er bij de vorige versies miste was een online mode. Iets wat er dit keer gelukkig wel in zit! Het is eindelijk mogelijk om via de Wi-Fi connectie andere spelers over de hele wereld uit te dagen en proberen te verslaan. Zonder enige frameratie. Het is dan wel weer jammer dat je dit niet met meer dan vier spelers kunt doen. Niet zo’n heel groot probleem maar het is toch een gemis. Iets waar ik me wel aan kan ergeren is dit: als je een beetje een getrainde speler bent en offline tegen de computer speelt. Is de computer op den duur een beetje te makkelijk. Zelf als je het spel op de hoogste moeilijkheidsgraad zet. Wanneer je geen Wi-Fi connectie hebt is dit dus vet balen.

Maar zoals je ziet ben ik over het algemeen toch heel positief over Mario Kart DS. Dit komt mede doordat de game voor iedereen geschikt is. De Mario Kart fanaten kunnen zich uitleven op de timetrail- en Grand Prix mode en de nieuwkomers kunnen nog uren speelplezier beleven aan de minigames. Bovendien is er ook nog de Mission mode die ik nog even wil vermelden. Hierbij is het de bedoeling om steeds een reeks kleine opdrachtjes te vervullen waarna je bij een eindbaas komt. Een leuke toevoeging die de replaywaarde drastisch verlengt.

Conclusie en beoordeling

Om maar even terug te komen op mijn stelling in de eerste alinea kan ik concluderen dat Mario Kart inderdaad een succes is. Het was een slimme zet van Nintendo de gameplay na het vorige deel te verbeteren en er een aantal nieuwe modi in te gooien. Mario Kart DS is zonder twijfel (een van) de beste DS game(s)!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Online racen...
 • Toffe modi
 • Verslavende gameplay
 • Voor iedereen geschikt
 • Hoge replay waarde
 • Minpunten
 • met maar vier spelers
 • Offline te weinig tegenstand

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • vet!speel warhawk nog dagenlijks echt hele goede titel. nu alleen nog prepaid kaarten om die uitbreidingen te kopen.

 • Waarschijnlijk komt er ook een Demo!

 • -SORRY!!-  Het is idd niet gratis. Ik dacht dat dit bij de 1.5 patch zat. My bad!

 • Is de gameuitbreiding gratis??? Rano wat zeg je me nu??  -MODBREAK-

  Sorry, klopt niet.

 • Toch maar eens tijd om dit spel aan te schaffen, denk ik

 • Deze uitbreiding is NIET gratis!  Patch 1.5 komt op dezelfde dag en daarin zitten Trophies. Deze uitbreiding moet je gewoon weer kopen net zoals de andere

 • Ook voor: PS1 en PS3  Die voor de PS1 is nou niet bepaald dezelfde.  Ik vind dit soort uitbreidingen (packs en patches) overigens een absoluut pluspunt. Ze blijven dit spel ondersteunen, en vernieuwen steeds de gameplay hiermee. En het zijn geen 1 MB patches, maar grote patches met echte vernieuwingen. Wat dat betreft vind ik de PS3 beter dan de 360. Doordat iedereen een HDD heeft kunnen er ook grote patches worden uitgegeven. Iets wat niet kan op de 360.


 • Ik hou van dit spel!

 • de trophies zijn toch een gratis update ( weet niet off ze er all zijn)

 • Ik zal het helaas met de patch moeten doen, aangezien ik geen CC heb. Wel toffe update gewoon weer.

 • ik speel het niet en anders had ik het toch niet kunnen kopen voor ps cards er zijn

 • Heb de 2 andere, maar mensen, niemand gebruikt het hovervliegtuig ding en het level wordt ook niet vaak gespeeld. De 2de update meer

 • Best wel vet die jetpacks. Ben wel benieuwd wat voor rare dingen ze daar mee gaan doen.

 • leuk voor de mensen met een cc

 • geen mooi game!

 • Leuk, maar zullen ze nu niet net voor het vliegtuig ontploft er uit springen?

 • echt geweldig dat deze game nog zo goed wordt ondersteund

 • Gruwlijk!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren