1. Football Manager 2008 (PC)

Football Manager 2008 (PC)

Het voetbalseizoen is niet wat jij ervan hebt verwacht. NAC doet mee met dé toppers, AZ moet uitkijken voor degradatie, het bestuur van Ajax is de wanhoop nabij. Zou jij het voetbal-seizoen graag opnieuw willen spelen...? Geen probleem, creeër het voetbalseizoen dat jij voor ogen hebt en bereik de top met jouw favoriete club!

Football Manager ‘08 is een must-have voor de echte voetbalfan. De game geeft je de mogelijkheid manager van jouw club te worden en het tot triomfantelijke hoogtes te laten stijgen.

De simulatie-serie loopt al jaren mee in het game wereldje en heeft zich ontpopt tot een topgame. Deze game mag zich benoemen als de ’Don’ onder de manager-simulaties. Dit is te danken aan het realistische gevoel dat Football Manager geeft aan alle snel kloppende voetbalhartjes. ‘Spelers inhuren, selecties maken, tactieken bespreken, spelers toespreken en contracten opstellen.’ Dit is het compacte takenmenu van een Football-manager. Het bestuur geeft realistische verslagen over jouw prestaties als manager, zowel wedstrijdgerichte prestaties als recente spelersaankopen als op financieel gebied. Het bestuur heeft geen medelijden: Zijn ze erg tevreden of sta je binnen de kortste keren op straat?

Zodra een manager een nieuw seizoen aanmaakt, moeten er competities aangevinkt worden. ’Welke landen zullen deelnemen aan jouw voetbalseizoen en worden er professionele clubs gekozen of wordt het een amateurclub?’ Nu kiezen we onze favoriete club en je carriere kan worden ingeluid. Enkele dagen gespeeld zul je zien dat het draait om vertrouwen. Het bestuur heeft een grote invloed, maar de supporters laten eveneens van zich horen. Het bestuur wil financieel op rozen liggen en de supporters willen resultaat zien. Aan jou de taak vertrouwen te winnen bij beide partijen om zodoende langer bij de club te blijven. Een fantastisch uitgewerkt geheel, wat het spelen nét wat leuker maakt. Spelers hebben een eigen wil en laten van zich horen, zodra zij dat nodig vinden. Hebben ze het niet naar hun zin bij de club, willen ze meer speelgerechtigheid, heeft er in hun ogen een slechte spelersaankoop plaatsgevonden binnen het team; je zult het allemaal horen.

_____________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________

Sport Interactive heeft de spelers-statts tot in de puntjes uitgewerkt.

Elke voetballer is beoordeeld op o.a. vrije trappen, teamwork, koppen, dribbelen, verdedigen, techniek en flair.

De up-2-date statts maken het scouten van jonge of ervaren voetballers net iets leuker. Nogmaals erg realistisch is het kopen van de spelers. Jij als manager onderhandeld met de club over het transferbedrag en de club verkoopt z’n speler pas als er genoeg geld op tafel wordt gelegd. Het verschil tussen winnen en verliezen is erg klein, maar een goed opgesteld elftal is het halve werk. Naast het beschikken over de juiste spelers moet de opstelling kloppend en tactisch zijn. Wie staat er in de basis, spelen we offensief of defensief, wie neemt de corners en wat zal de formatie zijn? Lastige vragen die tijdens het spelen aan bod zullen komen.

Football Manager is een simulatie en niet te vergelijken met Pro Evolution Soccer. Dat is dan ook meteen het grootste minpunt aan de game. De wedstrijd wordt gespeeld, de scores worden bijgehouden, de tijd loopt alleen zien wij de doelpunten niet! Football Manager beeldt de wedstrijden af in een twee dimensionale-visie. Het veld wordt van bovenaf getoont en zesentwintig rondjes bewegen over het speelvlak. Het leven van een Football manager is tot dusverre saai, dat mooie doelpunten nooit gezien zullen worden. Geen ramp, het gaat simpelweg om het speelplezier en de prestaties, maar het zou net wat meerwaarde geven aan de game als de wedstrijd in 3D werd getoond. Een stevige uitdaging voor Sigames om dit in de volgende Football Manager’s te implementeren. Daarentegen is dit het enige verbeterpuntje waar aan gewerkt kan worden. Speler-statts, wedstrijdanalysis, scouten, inkopen doen; allemaal perfect uitgewerkt!

De sound is precies wat jij en ik ervan verwachten; Juichende supporters met hier en daar een fluitsignaal van de scheidsrechter om het net even wat fraaier over te laten komen, maar daar draait deze game niet om. Grafisch ziet alles er strak uit met mooie felle kleuren en duidelijk te lezen teksten. Allemaal bijzaak waar het mij niet om gaat, maar waar ik mij eveneens niet aan heb gestoord.

Wat doe je: Speel je met Barça en behaal je elke internationale prijs die je maar kunt voorstellen of wordt jij de manager van FC Volendam en zie jezelf omhoog te brengen naar de top van de Ere-divisie?

Aan jou de keuze...

Conclusie en beoordeling

Football Manager ’08 laat menig voetbalhart sneller kloppen, het managen van jouw club. Helaas biedt dit deel weinig progressie ten opzichte van de vorige delen, al zijn er weinig verbeterpuntjes te ontdekken. Een realistische game met oneindig veel speelplezier, waarop Sport Interactive trots mag zijn. Het is en blijft de simulatie-topper onder de voetbal-games!
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Realistisch
 • Oneindige speelduur
 • Groot spelersdatabase
 • Minpunten
 • D
 • Exclusief voor voetbalfans
 • Weinig meerwaarde op vorige FM’s

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat zijn tenminste normale achievements

 • Dat zijn tenminste normale achievements

 • zo he 18 chapters ik hoop zo dat dat waar is want noem mij maar gek ik ga gears niet online spelen liever halo of rainbow six vegas 2  maar het blijft jammer genoeg een gerucht

 • Klinkt gaaf, ik kan echt niet meer wachten!

 • Zijn niet veel online achievements of wel? Mja, maakt de replay waarde voor de singleplayer alleen maar hoger :)

 • Gears of war is vet. Ik heb geen xdoosje maar ik heb het wel heel vaak gespeeld bij iemand anders, en dan zijn de achievements voor mij natuurlijk niet zo belangrijk. Ik vind ze wel tof.

 • alleen jammer van die 100.000 kills achievement. de rest is leuk

 • Niet slecht. Dit zijn tenminste wel achievements die iedereen wel kan scoren :)

 • yes, deze achievements motten tog wel lukken ??

 • je hebt maar weinig spellen dat je zuke punten kunt verdienen deze zijn echt goed

 • 18 chapters dat zijn er flink wat :)

 • lekker veel chapters dat weer lekker lang spelen

 • Vorige Gears had 5 chapters en deze 18 :D

 • Hahaha \"Ain't to proud to beg\" - crawl to a teamate to be revived :D haha  Wow 18 chapters en 4 moeilijkheidsgraden, nice :p Das weer veel en lang gameplezier :p

 • The FUCK!!!!!!!  Seriously 2.0 (50) – Kill 100,000 enemies, total, across all modes

  100.000 kills, dat haalt niemand.

 • Dat dacht men ook eerst van de 10.000 kills in MP.  Je zal er versteld van staan hoeveel mafferds hem binnen enkele weken bijelkaar gespeeld hebben.

 • nou . ik denk dat zo,n beetje 90% van de mensen wel de 1000 gamerscoren kunt halen

 • Zit er goed uit. Uitdagend doch niet té moeilijk.  Hoewel ik wss geen 1000 uit 1000 halen ga.

 • t zijn er lekker veel (denk k:P)  jammer dat ie niet op de PS3 komt:(

 • die 100.000 is wel te halen als je flink wat hordes speelt;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren