1. Ninja Gaiden (Xbox)

Ninja Gaiden (Xbox)

De serie Ninja Gaiden is een serie die me aan het hart ligt. Het eerste deel wat vanuit de arcade geport was naar de NES en speciaal daarvoor een console-makeover heeft gekregen wordt alom gezien als een superieure versie, en daar ben ik het volledig mee eens. Het is die eerste game geweest die ervoor heeft gezorgd dat mijn interesse in de Japanse cultuur werd gewekt. Oke, toen waren het vooral de stoere ninja’s die mijn interesse trokken maar goed, ik was elf, wat wil je? Daarna zijn er nog twee delen in de serie verschenen, maar die haalden het niet bij het eerste deel.

In 2004 kwam Team Ninja, de ontwikkelaars van de Dead or Alive serie op de proppen met een Ninja Gaiden game, waarbij de oude verhaallijn uit de NES-tijd compleet weggegooid werd. Dat is maar goed ook, want diegenen die het derde deel kennen weten dat die verhaallijn op een gegeven moment nergens meer op sloeg. Toch was het schrikken voor mij. Zouden ze compleet overnieuw beginnen of was het een remake? Geen van beiden eigenlijk, de game is gewoon weer deel één binnen een oudere maar vernieuwde franchise (ben ik nog duidelijk?).

Jij bent Ryu Hayabusa, ninja en lid van de Hayabusa Clan. De leden van deze clan zijn directe afstammelingen van de Dragon Lineage, sinds jaar en dag beschermheren van The Evil Dark Dragon Blade en The Dragon Sword. Wanneer de game begint wordt het dorp van Ryu (Hayabusa village) aangevallen door Doku, Lord of the Greater Fiends (zeg maar baas van de über-monsters, monsters met intelligentie) en onderdaan van de Emperor, leider van The Vigoor Empire, een mysterieuze grootmacht. Hoe goed je skills als ninja ook zijn, tegen Doku ben je niet opgewassen, en hij maakt met enkele moves Hayabusa Sushi van je met The Evil Dark Dragon Blade. Je overleeft de aanslag, terwijl van Hayabusa village niets over is gebleven dan een smeulende ruïne. Als ninja zweer je dat Doku en The Vigoor Empire zal lijden….

Wanneer je je zoektocht naar wraak begint heb je nog niet zoveel moves tot je beschikking, ook al zijn het er meer dan genoeg om korte metten te maken met de talloze vijanden die je op je pad vindt. Het voelt echt fantastisch aan om via een muur een ninja te onthoofden, daarna direct door te schieten naar de volgende vijand die je subtiel perforeert om ten slotte de aanval van een nog overgebleven vijand bruut te counteren en deze vervolgens van zijn levenssap te ontdoen. Met een klein beetje moeite kan iedereen de stoere moves van Ryu leren. Wat niet wegneemt dat deze game alles behalve gemakkelijk is. De vijanden zijn talrijk en net als Ryu weten ook jouw vijanden wel het een en ander van oosterse vechtsporten. Gelukkig kun je je skills upgraden door middel van orbs die verslagen vijanden achterlaten. Nadat je een bepaald aantal orbs hebt bemachtigd, kun je naar een winkelier annex wapensmid gaan om deze orbs in te wisselen voor een wapenupgrade die je wapens krachtiger maakt, en waarmee je tegelijkertijd ook nieuwe moves met datzelfde wapen leert. Ook kun je orbs inleveren voor healthpotions of speciale voorwerpen waarmee je je verdediging sterker maakt of juist je aanvallen een boost meegeeft. Natuurlijk kun je bij deze winkelier ook wapens kopen en voorziet hij je regelmatig van informatie.

Over de wapens gesproken, ik ken weinig actiegames waarbij de wapens onderling zo essentieel verschillen dan de wapens in Ninja Gaiden. Je kunt gebruik maken van The Dragon Sword, evenals een Nunchaku, een stok, een hamer, en zo zijn er nog enkele wapens. Zo talrijk als de wapens zijn, zo talrijk zijn ook de moves die gepaard gaan met deze wapens. Op zich kun je elk wapen gebruiken in elke situatie, toch zal je zelf al snel een favoriet wapen hebben die jij je volledig eigen zal maken. Tenminste, dat was bij mij het geval en ik kan het iedereen aanraden, want met het simpelweg indrukken van zoveel mogelijk knopjes in een zo kort mogelijke tijd zul je niet bijzonder ver komen. Naast deze primaire wapens heb je ook nog secundaire wapens die je kunt werpen, zoals Shuriken, rookbommen of een pijl en boog. Zeer handig om vijanden van een afstand te voorzien van een piercing. Naast deze wapens kun je ook nog technieken leren die Ninpo heten, waarmee je een magische aanval uitvoert. Deze Ninpo kun je net als wapens upgraden en zijn bijzonder krachtig, essentieel voor elke eindbaas eliminatie!

De eindbazen zijn de welbekende icing on the cake, die af en toe zo frustrerend moeilijk zijn dat je wel kan janken wanneer je weer eerloos te aarde stort. Blijf doorzetten, dan lukt het. Het spel is misschien moeilijk, het is niet onmogelijk. En geloof me wanneer ik zeg dat deze game simpelweg elke zweetdruppel waard is! Elke keer wanneer je als speler iets bereikt in het spel wordt je getrakteerd op hele mooie filmpjes die nog totaal mee kunnen komen met de games van tegenwoordig. Evenals de filmpjes is ook de muziek van een fantastische kwaliteit, die precies de juiste sfeer neerzet in elke situatie.

Om nu toch nog iets te zeiken te hebben, ik had liever gehad dat deel drie uit de originele Ninja Gaiden tijdlijn een remake zou krijgen en dus nu wel een goed verhaal zou krijgen. Min of meer hoop ik op een remake van het originele eerste, tweede en derde deel door Team Ninja, die deze fantastische game hebben afgeleverd. Maar goed, je kan niet alles hebben en dit deel is zo de moeite waard dat mijn gezeur om een remake eigenlijk geheel onterecht is. Sommige dingen moeten mooie herinneringen blijven (behalve deel drie dus), en wanneer Team Ninja ons blijft bedienen met nieuwe delen binnen deze franchise hebben wij als gamers simpelweg niks te klagen!

Conclusie en beoordeling

Hakken op z’n Japans, dat is wat Ninja Gaiden is. Simpel om op te pakken, maar (soms frustrerend) moeilijk om goed in te worden. Toch zou elke Xbox en Xbox 360 liefhebber deze game in huis moeten hebben. Halo is misschien de standaard, maar Ninja Gaiden zou verplicht moeten zijn!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Hakken totdat je erbij neervalt
 • De sfeer, muziek, graphics…wow!
 • De larger-than-life eindbazen
 • Eervolle wederopstanding van een oeroude franchise!
 • Minpunten
 • Waar is de oude verhaallijn?
 • Voor sommigen misschien iets te moeilijk?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Op de pc blijft ie leuker..

 • En dat weet je omdat?

 • En dat weet je omdat?  Omdat de muis lekkerder speelt

 • Vraag me af wat de framerate zal zijn en wat de offers zijn tov de pc versie.

 • Ben wel benieuwd naar de gameplay.

 • De game is op de PC echt vet, alleen een Xbox 360 versie zie ik niet zo zitten. Ik wacht wel op Endwar en Halo Wars.

 • @Wars120  Hij zegt toch leuker, niet beter of fijner

 • ik ga hem niet kopen ik hou niet van zulke games.

 • @Wars120  Hij zegt toch leuker, niet beter of fijner  Een betere of fijnere besturing = leuker.  Anyway, we zullen zien wat er van deze game op de 360 terecht komt.
 • @Stephan  Met een goede besturing werkt het op een console ook goed hoor, kijk maar naar Endwar. Hoewel dit spel dan toch wel laag scoort.

 • Dit is geen game voor mij en ik zal hem ook niet gaan kopen na 12 september.

 • 99% niet mijn ding

 • woow, ineens uit het niets. wist hier niks van eigenlijk

 • niet voor mij speel liever op de pc

 • Op gamespot krijgt de 360 versie een 5. Niet echt hoopgevend.

 • wow vet… maar komt er ook n demo om te kijke of de besturing wel lkkr werkt?

 • dit kan gewoon niet, Supreme commander op de pc is gewoon erg vet vanwege de egt hardcore gameplay… Maar op de 360 kan C&C3 nog maar net mee weg kome (en aangezien dat da nog een best wel casual RTS genoemd mag worde). 1000 units aansture lukt denk ik nie fatsoenlijk met n controller!

 • jammr dat deze hele vette game niet naar de PS3 komt.

 • ik hou het toch maar bij de pc

 • leuk voor de fans.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren