1. Harry Potter en de Orde van de Feniks (PS3)

Harry Potter en de Orde van de Feniks (PS3)

Games die van films zijn afgeleid doen het meestal niet zo goed. Ze spelen niet erg lekker en zijn te voorspelbaar. De Harry Potter-reks deed het dan nog wel aardig, maar niet geweldig. De vijfde uit de serie is Harry Potter en de Orde van de Feniks. Zal het een redelijk spel zijn? Of is het de zoveelste mislukte film-game...

Harry Potter en de Orde van de Feniks is gebaseerd op de film en het boek Harry Potter en de orde van de Feniks (logisch). Het is een single-player game zonder multi-player en co-op, die we in deel vier van de reeks wel hadden. De speelduur is echt veel te kort. Je bent er ongeveer vijf uur mee bezig. Voor de rest is de gameplay wel aarig, je voert spreuken uit met je rechter-analoge stick en je hebt wat puzzels, waarbij je moet klimmen en klauteren en weet ik veel wat allemaal moet doen om bij je doel te komen. De puzzels zijn overigens niet erg uitdagend, zelfs niet op de moeilijkste graad. Deze game bevat wel een kleine replay-waarde omdat je een prijzenkamer hebt waar prijzen en extra's komen te staan als je een level omoog gaat. Ja dat klopt het bevat een level systeem, een heel klein beetje RPG-achtig. Een heel klein beetje. Het enige wat er veranderd is da je spreuken beter worden en dat er iets veranderd in je prijzenkamer (een filmpjenzovoort), voor de rest niet echt bijzonder. Je speelt in deze game voornamelijk Harry. Alleen bij op het laatst mag je een duel doen met Sirius Zwarts, en uiteindelijk ook met Perkamentus.

Harry ziet er overigens wel aardig uit. Zijn vrienden ook nog wel. Maar de andere leerlingen die geen belangrijke rol spelen, zien er belabberd uit en ze lijken verschrikkelijk veel op elkaar. De omgevingen zijn ook niet echt geweldig voor de PS3, alleen de cutscenes zijn wel aardig. De A.I. is in deze game ook niet al te best. Je hoeft maar een heel klein beetje je toverstok op iemand te richten en ze rennen al krijsend weg, behalve de Zwadderaars. Huh? Waarom rennen die niet weg? Omdat, als je ze behekst, je dan een duel krijgt. Dat is wel een goed punt aan deze game. Zoals ik eerder al zei werkt de gameplay van de spreuken goed. Zo moet je om het duel te winnen schildsprueken gebruiken om de spreuk van je vijand af te slaan, en de juiste beheksingen op het juiste moment te gebruiken om de tegenstander te verslaan. De spreuken die je hebt zijn wel vet. Maar uiteindelijk beginnen die duellen ook weer te vervelen. De geluiden van die spreuken zijn ook niet al te best. Het is misschien wel een beetje Harry Potter achtig, maar het is niet om aan te horen.

De stemmen zijn ook niet die van de acteurs, dus dat klinkt ook al weer niet. De Engelse stemmen zijn nog wel aardig, maar de Nederlandse... Daar maak ik geen woorden vuil aan. Een tip dus: Speel het spel in het Engels, anders lig je na een half uur lachend op de grond. De muziek is wel goed uitgekozen. Echt het authentieke Zweinstein sfeertje. Opzich is het geluid van de omgeving wel goed gebracht. Maar het is niet veel, het geluid is zonder meer een minpunt aan deze game.

Over de andere minpunten gesproken, er zitten behoorlijk wat fouten in het spel. Zo heb je bijvoorbeeld dat je zomaar ineens voor de helft in een muur staat.

En de game loopt soms niet helemaal even vlot. Dan is het zomaar 30 frames per seconde in plaats van 60. De free-running werkt ook niet perfect. Ze hebben Zweinstein levensgroot gemaakt met shortcuts. Maar voor die shotcuts moet je eerst een opdracht voltooien. Daarvoor moet je meestal helemaal naar de andere kant van Zweinstein. Daar heb je dus echt geen zin in, tenzij je iets heel saais wil doen. Het free-running heeft natuurlijk ook wel weer zijn voordelen. Je kan echt overal komen. Behalve op gebouwen want hij is geen Altaïr. Soms moet je ook spreuken gebruiken om ergens te komen. Dat is weer wat puzzel achtig, maar nog wel leuk.

Conclusie en beoordeling

Harry Potter en de Orde van de Feniks is een redelijk spel dat alleen leuk blijft als je een Harry Potter fan bent. Er zitten behoorlijk wat fouten in. En het begint snel te vervelen. Het verhaal is nog wel het beste uit het spel. Voor de gemiddelde PS3 game ziet het er slecht uit. Op de cutscenes na. Harry Potter deel vijf is een redelijke game uit zijn reeks, maar ik hoop wel dat deel zes beter wordt. Ik geef het spel een zes en een half.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Het verhaal
 • De spreuken
 • Het gebruik van spreuken
 • De muziek
 • Minpunten
 • Grafisch niet goed (voor PS3)
 • Debiele A.I.
 • Het geluid
 • De stemmen
 • Fouten in het spel
 • Slome gameplay
 • Veel te kort
 • Geen multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren