1. Age of Empires III (PC)

Age of Empires III (PC)

De Age of Empires serie is een serie die ik altijd geweldig heb gevonden. Ik heb deel een en twee met veel plezier gespeeld. In mijn ogen waren dat perfecte games. Maar ik vond deel drie ook geweldig. Maar hoe kan ik een game nou geweldig vinden, als de vorige delen perfect waren? Dan kan je toch alleen maar teleurgesteld worden? Daar gaat deze recensie over; Over hoe ik toch weer ben verrast door het derde deel van een al perfecte serie.

Schuitje varen

In dit derde deel ga je naar Amerika. Dit deel speelt zich namelijk af

tijdens de kolonisatie van Amerika. De volkeren die een rol daarin hebben gespeeld, komen allemaal voor in dit deel: de Britten, de Fransen, de Turken, de Portugezen, de Duitsers, de Russen, de Spanjaarden en (hallejula) de Nederlanders. Ons eigen volkje is eindelijk een speelbaar ras geworden. Maar ook de campagne heeft alles te maken met Amerika. Deze speelt zich dit keer niet af tijdens een of andere historische gebeurtenis, maar je speelt met een verzonnen persoon, Morgan Black, die naar Amerika gaat om met de Turkse vijand af te rekenen. Onverwachte plotwendingen komen meer dan eens voor, en ik heb me dan ook heel erg vermaakt met de campagne.

Geslaagde vernieuwingen

Maar is dit het enige dat verschillend is aan de voorgaande delen? Zo ongeveer wel, ja. Voor de rest is zijn er twee dingen echt anders dan de voorgaande delen, en een daarvan is de invoering van het home city concept. Elke keer als je een gebouw of mannetjes bouwt, krijg je er punten bij. Als je zo een level groeit, kan je weer nieuwe kaarten kiezen uit de uitgebreide kaartenstapel, zoals een Town Center, acht musketiers, je boeren krijgen meer hp en nog veel meer. Deze kaarten kan je gebruiken tijdens je gevechten. Dit concept voelt allerminst overbodig aan, maar neemt ook nooit de overhand. Een nuttige toevoeging dus. de andere toevoeging zijn de inheemse volkeren. Er zijn namelijk over de hele kaart inheemse volkeren verspreid, en als je daar een handelscentrum bouwt, kan je vanaf daar uitbereidingen maken en poppetjes trainen, die te maken hebben met de indianenstam. Daar zijn er wel een stuk of tien van, waaronder de Maya's, de Inca's, de Irokezen, de Tupi's enzoverder.

Voor de rest is er dus weinig verschil met de voorgaande delen. Het gaat er nog steeds om dat je je vijand moet vernietigen, het age up-systeem is er nog steeds en gebouwen als barracks zijn er nog steeds. Maar dit heeft me helemaal niet geergerd. Ik ben zelfs blij dat het zo is gehouden. Dit houdt de traditionele gameplay goed in stand. Maar de game is wel grafisch heel erg verbeterd. Alles ziet er prachtig uit, de gebouwen storten echt in en de gevechten op zee zijn spectaculair te noemen. Dit draagt ook bij aan de sfeer die bij het derde deel nog altijd in volle glorie aanwezig is. Ik werd echt opgeslokt door het heerlijke gevoel, toen ik deze game speelde.

gameplay

Maar het gaat natuurlijk om de gameplay. Is die nog even goed? Ik kan jullie met een gerust hart vertellen dat de gameplay weer dik in orde is. De mannetjes hebben aanval, verdediging en hitpoints en proberen elaar al schiet- en slaanderwijs te doden. Dit resulteert in chaotische veldslagen waarin je even moet kijken wie er nou eigenlijk aan het winnen is, maar dit voelt juist goed. De gevechten voelen goed aan en zien er realistisch uit. De boeren lopen ook niet meer met grondstoffen

in hun handen, maar alles wat ze verzamelen wordt meteen opgeteld bij je grondstoffentotaal. Hier staat wel tegenover dat je geen steen meer hebt, maar dat maakt niet zoveel uit. De wachttorens kosten nu gewoon hout, En dit spel gaat ook niet meer over kastelen, dus het is eigenlijk wel logisch. De gameplay voelt dus ouderwets lekker aan. Over de multiplayer heb ik eigenlijk niet zoveel te zeggen. Je kan weer online knokken, maar on de een of andere vage reden doet dat het bij mij heel slecht, maar dat ligt aan mijn computer. Voor de rest ben ik ook heel tevreden over de sounds; het mulketgeknal klinkt goed en je hoort de golven echt kabbelen.

Kleine puntjes

Ik ben tot nu toe eigenlijk alleen maar positief over dit spel. Valt er ook nog wat op aan te merken? Een paar dingen maar: De population limit is namelijk 200. Dit lijkt aardig wat, maar vaak nemen units twee of drie plekken in beslag, en bij artillerie is dit vaak vijf. Het allerzwaarste wapen, de Great Bombard, kost zelfs zeven plekjes. Zo kom je dus al snel aan je population limit. Ook zijn de maps aan de kleine kant; als je met drie computers tegen vier vijanden speelt, ben je snel door de grondstoffen heen, omdat de computers veel sneller poppejes kunnen maken, en pikken ze alle grondstoffen in.

Maar geloof me, dit valt echt compleet in het niet als je bedenkt wat je ervoor terug krijgt. De sfeer, de graphics, de heerlijk ouderwetse gameplay, het home city comcept en de sounds. Als je uitgespeeld bent met dit spel, liggen er ook nog twee uitbreidingen op je te wachten, The Warchiefs en the Asian Dynasties. dus vind je de Age of Empires serie leuk of ben je gewoon benieuwd, koop dit deel. Je zal niet teleurgesteld worden.

Conclusie en beoordeling

Met dit derde deel heeft Microsoft de goede maan van zijn Age of Empires hooggehouden. Door de beleving van het totaal word je opgeslokt in de game en merk je niks meer van je omgeving.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Graphics zijn prachtig
  • Sfeer is subliem
  • Twee goede vernieuwingen
  • Sounds goed
  • Campagne erg vermakelijk
  • Minpunten
  • Population limit
  • Maps aan de kleine kant

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren