1. Super Mario 64 DS (NDS)

Super Mario 64 DS (NDS)

Daar sta je dan, midden in de woestijn. Een wervelstorm raast op je af en je wordt met grote snelheid de lucht in geschoten. Je land op een pilaar en kijkt om je heen. Een enorme zandvlakte ligt voor je uitgestrekt. Je opdracht is simpel, maar moeilijk uit te voeren. Je springt van de pilaar, en speurt wanhopig de lucht af. Nergens is Hij te bekennen, maar dan… Langzaam verschijnt er een zwarte vlek aan de horizon. Met grote vleugelslagen komt één van de lokale bewoners aangevlogen. In zijn klauwen houd hij de begeerde gouden ster, die vele dingen symboliseert: de bevrijding, de liefde en de taart van Peach.

Zoals altijd speelt onze rondbuikige loodgieter met de rode pet weer een

rol, maar hij is niet de enige. Samen met zijn metgezellen, Wario en Luigi is hij uitgenodigd op het kasteel van Peach, om één van haar heerlijke taarten te proberen. Jammer genoeg is dit de uitgelezen kans voor Bowser om Mario weer de loef af te steken. Meteen na aankomst op het kasteel krijgen Mario en zijn vrienden de mededeling dat Bowser Peach heeft ontvoerd. Natuurlijk gaan onze helden meteen naar binnen om op heldhaftige wijze Bowser te verslaan, maar helaas… Bowser had dit al verwacht en dus neemt hij Mario, Wario en Luigi gevangen. Er is maar één iemand die hen kan redden, en die persoon ligt toevallig op dat moment te slapen.

Yoshi word algauw gewekt door de Koopa Paratroopa, wiens taak het is om alles te filmen. Na een korte uitleg gaat Yoshi het kasteel binnen, en gaat hij opzoek naar zijn zoekgeraakte vrienden. Alle sterren zitten verstopt in de schilderijen en jouw taak om in elk schilderij te springen en de opdrachten te voltooien.

De besturing in Super Mario 64 is vrij simpel. Met de vierpunttoets kan je het personage in alle richtingen laten lopen of rennen, en met de A, B, X en Y toetsen kun je de meest ondenkbare stunts maken, zoals de achterwaartse salto, of het buikglijden. Dit werkt allemaal prima, maar is weinig vernieuwend. De vraag is of het vernieuwend moet zijn en blijft onbeantwoord. Het werkt heel namelijk wel heel fijn, maar het mist gewoon iets kleins. Het was misschien leuk om die stunts met de stylus te kunnen uitoefenen, maar ze hebben op safe gespeeld en gewoon gedaan zoals Mario altijd is en speelt.

De gameplay zelf is heel erg goed, ze kan alle vier de personages spelen

door de andere petten op te zetten of gewoon een andere held selecteren. Je pet is je leven, als die afgepakt wordt ga je weer terug naar de vorm waarin je het level begonnen bent. Omdat je soms op bepaalde plaatsen bent gekomen door de specialistische bewegingen van Mario, maar dan terug verandert in Luigi en dan ben je gewoon een stuk kwijt. De enige optie is dan vaak om weer helemaal opnieuw te beginnen. Dat zorgt wel dat je de hele tijd extra moet opletten als je een pet op hebt. Gelukkig kan je door goed te blijven kijken en springen altijd je pet wel behouden en heb je voor je de pet kwijt bent een luttele seconde om hem weer terug te pakken.

Grafisch gezien is de game zeer goed. Het spel ziet er kleurrijk uit, heeft mooie details en zit vol met herkenbare personages. Koopa’s, Goomba’s en Bob –Bombs kom je overal weer tegen. Dit creëert een fijne sfeer, die toegankelijk en fijn aanvoelt. De muziek is gewoon geweldig, hier kan gen slecht woord over gezegd worden.

Elk schilderij is goed uitgewerkt. Alles voelt anders aan, hoewel de opdrachten na een tijdje wel beginnen te vervelen, omdat je missie altijd is om de ster te pakken. Meestal houdt dit in dat je van plaats naar plaats moet gaan, een Boss moet verslaan of 7 zilveren sterren te pakken. Veel meer opdrachten zijn er niet, alleen zijn ze altijd in een andere setting.

Dan ga je een beetje kijken wat je kunt doen naast het gewone spel. Minigames zijn natuurlijk ook van de partij en dat is iets waar de keuze dan op valt. Je speelt de minigames vrij door konijnen te vangen. Zij geven je dan een minigame die je vervolgens hebt vrijgespeeld. De konijnen lopen rond in en rond het kasteel. Met Yoshi is dit vangen erg simpel. Je hapt ze dan gewoon op. Met Mario moet je al naar de konijnen toespringen en pakken, dit is al lastiger. Echt moeilijk wordt het met Wario, want die rent heel erg langzaam, dus moet je een soort strategie bedenken. Luigi lukt het dan weer vrij snel, omdat hij net iets sneller kan lopen dan de andere drie personages.

De minigames zijn heel erg verschillend en makkelijk te verdelen in vier groepen. Die van Wario zijn de wat agressievere en leukere spelletjes. Deze vallen meer in de smaak bij oudere gamers, omdat de gameplay iets meer gericht is op vaardigheid en snelheid. Yoshi is leuker voor de beginners. Het is heel erg gericht op het kijken. Welk rupsje is hetzelfde? Maar ook het madeliefje waar je kunt kijken of ze van je houdt is van de partij. Deze zijn eigenlijk niet zoveel aan, maar voor je kleine broertje of zusje kunnen ze zeer vermakelijk zijn.

Mario heeft vooral dingen met springen. Waar de Wario spelletjes vooral gericht op inzicht zijn de Mario games vooral gericht op reactievermogen en behendigheid. Natuurlijk is Luigi ook van de partij. Hij heeft meer gokspelletjes met kaarten en munten. Het gaat bij de laatste dus ook

vooral op winst halen doormiddel van gokken. In plaats van highscores wordt het aantal muntjes opgeslagen.

Een andere optie is om met andere mensen te gaan spelen, wat bij vele Mario games al het geval was. Helaas is de multiplayer vrij beperkt.Dit is jammer omdat je dan alleen de story –mode hebt om de tijd door te komen. De multiplayer is gewoon niet de moeite waard, terwijl Mario vaak ook staat voor spelen met meerdere mensen. Je kunt maar op een paar locaties spelen en het enige wat je moet bereiken is zo snel mogelijk de meeste sterren verzamelen. Het draait er meestal op uit dat je de andere personen hun sterren afgepakt omdat jij hen uitschakelt.Dit voegt niets toe, omdat je dus bijvoorbeeld niet elkaars records bij de mini games kan verbeteren, alleen maar als je de DS doorgeeft. Helaas is doorgeven gewoon saai. Je kunt ook alleen maar met Yoshi spelen, maar door petjes te verzamelen kan je in een andere persoon veranderen, Maar daar heb je niet zoveel aan, omdat de spelletjes maar zo kort duren. Je hebt voor multiplayer maar een card nodig, maar omdat de multiplayer maar zo weinig oplevert is het niet de moeite waard. Ze hadden hem net zo goed weg kunnen laten.

Conclusie en beoordeling

Super Mario 64DS is een hele leuke game, die je een gevoel geeft dat je weer terug in de tijd gaat. De multiplayer modus had er niet in gehoeven, maar de minigames maken dit weer goed. Gelukkig is de echte Mario sfeer weer aanwezig en de muziek is echt heel erg mooi. Zeker een aanrader en mensen die ver weg blijven va de multiplayer kunnen makkelijk een half punt optellen bij het eindcijfer. Kopen!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Geluid
 • Sfeer
 • Mario!
 • Leuke minigames
 • Minpunten
 • Multiplayer
 • Wel erg hetzelfde als Super Mario 64
 • Soms herhalend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goed dat ze idd niet stil hebben gezeten! Die Challenge Rooms samen met de survivor mode zijn een goed idee om de replay-waarde op te krikken! Aanmerkingen op de graphics?

 • Bioshock ga ik zeker halen voor de PS3. ^^

 • Nah, genoeg andere games.

 • Er zijn games die me meer interesseren, zoals Far Cry 2…

 • bioshock wil ik nog wel graag hebben voor de ps3 maar dat zal dan niet meteen bij de launch zijn

 • Wel vet die extra's maar ja komt toch een beetje laat op het feestje die eigenlijk al vol is.

 • Ik raad iedere PS3 bezitter aan om z'n verlanglijstje van dit najaar eens te herzien, want Bioshock is zeker een titel om in de gaten te houden, vooral als je hem nog niet gespeeld hebt.

 • Ben ik nou de enige die Bioshock niet zo heel goed spel vond?!

 • Als ik aan dit mooie spel terugdenk (en de speciale geluidjes en muziek weer hoor) krijg ik echt zin om deze weer te gaan spelen :-)  Al nieuws over de grafische verschillen ?

 • Er zijn games die me meer interesseren, zoals Far Cry 2…

  Sorry hoor, maar bij mij valt Far Cry 2 wel onder het rijtje generic shooters. Bioshock is een frisse wind door het FPS genre.

 • glitter ik vind hem ook saai

 • Die challenge rooms zijn interresant!

 • @ Glitter: Ik dacht het zelfde…

 • Ik zal er zekers even naar gaan kijken op Firstlook. Het beloofd iig heel wat.

 • Fantastisch deze kans! Ik heb nooit de kans gehad deze game op de 360 of PC te kunnen spelen. Dat ik hem nu voor de PS3 met zelfs wat bonus content kan krijgen, maakt mij zeer vrolijk :)

 • Het verhaal en alles lijkt me tof, maar ik heb niks met fps

 • Ik vind deze game echt 10x niks, toen hij op pc/360 was niet en nu nog steeds niet =/  maja smaken verschillen

 • Al het goeie komt van…UIT OP DE PS3!!!

  LOL

 • hmpf heb AL uitgespeeld op de xbox360

 • Erg tof dat de dames en heren van 2K Marin nog wat extra's in deze PS3 versie stoppen. Alleen ik heb tot nu toe geen PS3 dus ik ga Bioshock binnenkort nog maar een keer op de PC spelen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren