1. The Darkness (PS3)

The Darkness (PS3)

Ik vraag mij dikwijls af hoe het leven zou zijn zonder licht. Er zijn volkeren waarbij het zes maanden achter elkaar nacht kan zijn. Ik begrijp niet dat mensen op zo´n plek willen leven. Sterker nog, ik zou er niet eens kunnen bestaan. Als ik niet minimaal één keer per dag kan genieten van de zon waarbij om de haverklap een grote wolk voorbij vliegt, is de kan groot dat ik mezelf van het leven ontneem. Natuurlijk zijn er ook nog mensen die bang zijn in het donker. Zo moet bijvoorbeeld van mijn zusje altijd het licht aan op de overloop, want anders kan zij niet slapen. Vervelend is alleen dat ik daardoor geen oog meer dichtdoe, omdat dat klote licht fel in mijn ogen schijnt. Je zou dus kunnen zeggen dat een groot deel van de mensen de nacht nodig hebben. Dan heb je nog een laatste groep, of beter gezegd familie die bezeten is door alles wat met donker in verband staat.

Je neemt in de game de rol op je van Jackie Estacado. Zijn vader en moeder zijn overleden en leeft samen met zijn vriendin in het slechte gedeelte van New York. Junkies, afpersing en slachtpartijen, het gebeurt allemaal in de omgeving waar Jackie probeert een normaal leven te leiden. Op zijn 21-ste verjaardag ontdekt hij dat hij in het bezit is van een angstaanjagende kracht. Blijkbaar heeft Jackie the Darkness, die op mysterieuze wijze van vader op zoon wordt doorgegeven, zijn hele leven gedragen en kwam het beest tot uiting toen hij 21 werd. Vaderlief kon hem er niks van vertellen, want hij stierf vrijwel direct toen hij Jackie ‘verwekte’. Dankzij the Darkness heeft onze vriend plotseling een groot voordeel met de strijd tegen zijn oom Paulie, die vastberaden is Jackie naar de verdoemenis te helpen. In de game kan je gebruik maken van de metro en zo naar verschillende plaatsen in New York gaan. Handlangers van Paulie bevinden zich overal en aan jou om ze allemaal af te slachten.

Het aanzicht in the Darkness is in First-person en met één druk op de knop word je vergezeld door twee darkness koppen. Deze kan Jackie kan gebruiken tegen zijn ruzie met Paulie en al zijn handlangers. Naast de kracht van the Darkness zelf kun je ook nog de zogehete Darklings oproepen, dit zijn kleine, gewelddadige gedrochten die je kunt oproepen als het in de omgeving helemaal donker is. Als er ook maar één lichtje brand zullen de Darklings vrijwel direct in rook opgaan, want zij kunnen net als the Darkness niet goed tegen licht. Er zijn in totaal vier verschillende soorten Darklings: de Berserker, de Lightkiller, de Kamikaze en de Gunner. In de game is het aan te raden zo veel mogelijk gebruik te maken van deze wezentjes, want ook al heb je al die sterke krachten. Jackie hoeft maar een paar kogels te vangen voordat hij het loodje legt, dus optimaal gebruik van je ´gave´ is zeker aan te raden. The Darkness leeft dus van donkere plekken en zo gauw hij te lang in het licht komt te staan, houdt hij het algauw voor gezien en je kunt dan ook geen gebruik meer van hem maken. Je doet jezelf er dus goed aan om straatlantaarns en de normale huis, tuin en keukenverlichting in de game met behulp je van Darkness powers of gewoon met je gun uit te maken, want in licht ben je dus veel minder krachtig.

Gedurende de game kom je in het bezit van steeds meer verschillende Darkness-krachten. In het begin heb je alleen nog maar je beschikking over een gering aantal powers, maar al snel word je arsenaal aan Darkness-krachten flink uitgebreid. Veel wil ik hier nog niet over kwijt, maar in het begin van de game krijg je bijvoorbeeld de zogehete Creeping Dark, een van de twee monsterkoppen legt zichzelf op de grond en kan dan bestuurd worden zodat je de vijand kunt besluipen van achter en zo op gruwelijke wijze zijn hoofd eraf bijten. Naast de gevechten, maak je ook gebruik van de Creeping Dark, door bijvoorbeeld de boel te verkennen, schakelaars over te halen en sloten van deuren te breken. Helaas worden dit nooit echt de breinbrekers uit bijvoorbeeld God of War, wat ik toch wel jammer vind.

Tijdens de laadtijden in de game verteld Jackie over zijn verleden en met name over zijn oom. Ik denk persoonlijk dat de makers hier nog wel het meeste tijd in hebben gestoken, namelijk; het zo natuurlijk mogelijk over laten komen van de personages. Ieder personage in the Darkness heeft zijn eigen gelaatsuitdrukking, Jackie praat bijvoorbeeld erg binnensmond, zijn vriendin daarentegen is altijd heel luid en duidelijk. Naast de zeer geloofwaardige lipsynchronisatie gebruikt Jackie zijn handen op een ongelooflijk natuurlijke manier om iets duidelijk te maken. Een dove zou bewijs van spreken nog kunnen begrijpen wat hij bedoelt (oké, ik overdrijf). Voor diegene die het niet weten, the Darkness was oorspronkelijk een strip en daardoor kwam Starbreeze (de makers) op het idee om er een game van te maken. Hierdoor is het verhaal ongelooflijk sterk en verlies je nooit je intresse, de dialogen zijn echt ongelooflijk goed en behouden hun geloofwaardigheid (ook al is het een fantasieverhaal) altijd.

Naast je gevechten in de straten van New York is er ook nog een andere locatie die centraal staat in de game, genaamd Otherworld. Ik wil niet spoilen en zal dan ook niet vertellen hoe je hier komt en waarom deze wereld zo belangrijk is, maar het zorgt ervoor dat alle omgevingen erg gevarieerd zijn en het is noemenswaardig te noemen dat beide werelden haast niet met elkaar te vergelijken zijn. Waar je in New York nog normale mensen tegenkomt, zijn er in the Otherworld demonen die na doodgeschoten te zijn altijd weer opstaan, behalve als je hun hart eruit rukt met the Darkness. Harten verzamelen heeft voordelen, zo ga je na een X aanal harten en level omhoog, zodat je steeds sterker wordt. Als Jackie in the Otherworld is ontdekt hij steeds meer over the Darkness en ontmoet hij zeer ‘interessante’ personen. Veel meer kan ik er niet over kwijt zonder het verhaal te verklappen, ga het zelf dus maar uitzoeken. Nu zal je waarschijnlijk denken dat ik deze game gewoon een dikke tien zou geven, dat zou ik ook zeker doen als één van de belangrijkste aspecten van de game goed uitgewerkt was; de vijanden, die toch redelijk belangrijk zijn in een shooter, zijn helaas niet al te snugger wat toch erg jammer is. Soms lopen ze gewoon hersenloos voorbij en bij de meest extreme gevallen blijven ze tegen muren of andere massieve dingen oplopen. Het geschreeuw en geflip als ze the Darkness zien is wel leuk, maar het is jammer dat ze door die schok soms een beetje de weg kwijt zijn.

Dan is er natuurlijk nog de online mode, maar daar ga ik geen woorden aan vuil maken. Inloggen is het moeilijkste van de multiplayer en de singleplayer samen en als het dan eindelijk gelukt is, is er niemand online. Niet echt goed dus. Mijn raad, probeer het niet eens.

Conclusie en beoordeling

The Darkness oogt misschien als een normale shooter, maar als je een klein stukje in de game vordert, verandert de game in een heuse adventure. De vrijheid die je als gamer hebt, is ongelooflijk uitgebreid voor een first person shooter, zeker dankzij het aspect van de metro. Jammer dat de AI zijn werk niet goed doet en de puzzels nooit uitdagend zijn, maar iedereen die niet bang is in het donker moet deze game absoluut in huis halen en genieten van de brute kracht van the Darkness.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • brute manier van vijanden omleggen
 • twee totaal verschillende werelden
 • veel vrijheid als speler
 • Minpunten
 • soms zeer slechte AI
 • geen uitdagende puzzels
 • online is nog slechter dan Paulie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik wacht nog steeds op de world in conflict uitslag xD

 • Daar neemt hij het op tegen de winnaars die uit de Power Unlimited- en Gamekings-inzendingen naar voren zijn gekomen.

  Daar wist ik niet eens iets van, dacht dat dat alleen van IG was. Njah, dan had ik waarschijnlijk de kleine lettertjes niet gelezen. Suc6 verbeek!;)

 • go verbeek

 • Dat heeft lang geduurd.

 • Gefeliciteerd!  Erg jammer dat ik niet gewonnen heb met mijn filmpje!

  Veel succes iig verbeek, ja gaat het zwaar krijgen tegen de andere twee!

 • dat duurt zeker wel lang ja

 • GO wpbverbeek!!! Maak ons IG members trots en win :p gefeliciteerd trouwens :)

 • Gefeliciteerd, winnaar!

 • echt 3 waanzinnige inzendingen, mijn complimenten aan de winnaars!!!

 • Dat filmpje van de PU gaat winnen, lijkt me.

 • wat een kut filmpje……

 • Vond het niet eens een goed filmpje, wel de cameratechniek was prachtig, acteerwerk bagger.

 • Vond het ook geen bijzonder filmpie :P, kan me ook niet voor stellen dat er niks beters tussen zat…

 • Haha, hilarisch!

  Ik ken hem alleen niet :P

 • Proficiat maar je kunt hem hellaas niet uitspellen als je de update download of de mission pack wilt spelen.

 • Die van Gamekings die ze zelf hadden gemaakt, die is pas vet xD.

 • Leuk filmpje, nog veel succes.

 • Filmpje was perfect gemonteerd, maar de achtervolging was wel langdradig.

 • Heb hem net gekeken, was ook de enigste, maar toch wel een terechte winnaar. Gefeliciteerd hoor! En succes nog met de rest.

 • wtf?!?! dat filmpje heeft gewonnen??!! shiiiit, die was echt niet tof:P er waren veeel betere, maargoed hij heeft de meeste stemmen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren