1. Assassin's Creed (PS3)

Assassin's Creed (PS3)

Het is 1191 na Christus, ten tijde van de Derde Kruistocht. De straten bruisen van actie, maar binnen een paar seconden zal jij, Altaïr, de gevreesde Assassin, dit allemaal veranderen.

Deze game is een single-player game, heeft zeven hoofdstukken en duurt ongeveer tien tot vijftien uur om het verhaal uit te spelen. Ubisoft heeft in november 2007 deze game op de markt gebracht en er waren hoge verwachtingen van deze game. Het zou het spel van het jaar worden. Zal deze voorspelling uitkomen of loopt het allemaal toch net wat anders...

Je speelt in deze game de Assassin Altaïr en de gevangene Desmond Miles. Desmond is ontvoerd door een organisatie die de wereld wil verbeteren, ze leggen Desmond in de Animus. De Animus is een apparaat waarmee je de hersenspinsels en herinneringen van degene die er onderligt kan lezen. Daarmee kan je ook de herinneringen van je voorvaders ook moet kunnen lezen, dat via vader op zoon wordt dorgegeven, de voorvader van Desmond die ze willen hebben is Altaïr. Altaïr is een Assassin van een clan en houdt zich niet helemaal aan de regels van de clan waar hij in zit. Zo vermoord hij aan het begin een onschuldig persoon, verraad hij zijn maat en voert zijn opdracht niet goed uit. Dit alles leidt er toe dat de templars naar Masyaf toe komen en tientallen burgers en Assassin's vermoorden. De leider van de clan geeft jou de schuld en je wordt vermoord, tenminste dat lijkt zo. Het volgende moment wordt Desmond wakker uit de Animus en moet van een professor gaan slapen. De volgende dag moet hij weer in de Animus gaan liggen. Dan zie je Altaïr helemaal ongeschonden staan zonder ook maar een messteek die zijn meester hem die dag daarvoor had gegeven. Hij is verbaast en vraagt aan zijn meester hoe dat komt. Dan wordt uitgelegd dat zijn meester hem dat alleen wou laten zien, je weet nog niet hoe dat kan. Je krijgt natuurlijk wel een straf opgelegd voor je verraad. Je wordt gedegradeerd tot de laagste rang onder de Assassin's en moet negen personen vermoorden om je rang terug te verdienen en al je wapens worden afgenomen.

Je hebt dan de laagste rang en je hebt dan geen wapens. Maar als je verder komt in de game ga je steeds naar een hogere rang en krijg je steeds betere wapens. Het wapenarsenaal bestaat uit een zwaard, een kortzwaard, messen (om mee te gooien) en je hidden-blade bij je linkerpols. Je kan natuurlijk ook je vuisten gebruiken. Deze game werkt met een third-person systeem, maar dat is ook wel logisch voor een actie game. Het vechtsysteem bij deze game werkt fantastisch, een enorm pluspunt aan het spel. Je hebt bijvoorbeeld wrede combo moves en counter attacks. Die speciale moves leer je ook doormiddel van omhoog gaan van je rang. Je hebt niet alleen zwaard moves, maar je kan ook iemand vastpakken en weggooien. Dat is heel handig als je bij een afgrond staat en je hebt geen zin om je zwaard te pakken. Dan pak je hem gewoon vast en sleur je hem over de afgrond. Voor de rest heb je ook stealth kills, die je kan doen met je hidden-blade.

Grafisch zit deze game wel goed. Het ziet er scherp uit en de steden en omgevingen zijn goed in beeld gebracht. Dankzij de third-person kan je alles om je heen perfect zien. Niet alle mensen zijn verschillend, zo kom je bijvoorbeeld twee keer hetzelfde uitziende vrouwtje tegen op één plein. Dat is natuurlijk wel nep, maar niet echt storend. Je kan natuurlijk wel het verschil zien tussen een soldaat en een burger, dat je niet zo maar een burger neersteekt. De steden zijn allemaal heel verschillend, zo heb je in Damascus de Islam, in tegen overstelling van Acre dat Christelijk is. Jeruzalem heeft van allebei een beetje. Zo krijg je hele grote verschillen in de cultuur. Er zitten natuurlijk hier en daar een paar bugs, maar die zijn niet zo groot en storend dat je de game niet meer leuk vindt.

Het geluid in deze game werkt ook goed. De burgers hebben bijvoorbeeld echt een stem die bij het uiterlijk past. Dus geen oud vrouwtje met een lage zware jonge stem, maar echt een hoog piep stemmetje dat overal bang voor is. De burgers reageren ook heel echt op wat er gebeurd (soms net wat te overdreven). Één nadeel aan de burgers is dat ze net zo klimmen als dat jij dat doet. Soms zie je gewoon mensen in paniek op een muurtje klimmen en daar dan net zo gaan zitten als Altaïr dat altijd doet. Dat ziet er best wel dom uit, maar dat zal niet zo vaak voorkomen.

Het free roaming werkt wel uitstekend. Je kan op elk muurtje klimmen, op elke toren staan... Echt petje af!! Je kan in het koninkrijk kan je ook op een paard rond rijden, maar dat is niet zo heel interessant. Alleen dat het sneller gaat dat dan als je loopt. Naast het gewone verhaal heb je ook overal vlaggen en templars verstopt die je moet vinden, dat vergroot de herspeelbaarheid van de game en het is een leuke toevoeging. Één nadeel aan het herspelen van het spel is dat je elke keer weer naar het gezeik van je meester luisteren, die wat staat te praten over de missie. De laadschermen zijn wel aardig, want ze zijn interactief. Je zit dan gewoon in een laadscherm en kan je een beetje rondrennen totdat het is geladen, maar dat begint ook wel weer te vervelen.

Conclusie en beoordeling

Assassin's creed is een echte topgame dat aan zijn verwachtingen voldoet. Het werkt goed, speelt lekker, goed en origineel verhaal en je hebt genoeg mogelijkheden om het keer op keer te spelen. Deze game is samen met Uncharted: Drake's Fortune de beste actie game van de PS3. Ubisoft goed gedaan!!!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Graphics
 • free roaming werkt goed
 • vechtsysteem is perfect
 • steden zijn goed in beeld gebracht
 • Minpunten
 • een paar kleine bugs
 • burgers gedragen zich soms raar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • NBA 2K was werkelijk revolutionair, scheldpartijen over het vrije worp systeem in de multiplayer wedstrijdjes inbegrepen :P  Geen opvolgers meer gespeeld, misschien dat ik deze wel weer oppik.

 • oke vet, deze ga ik ook maar weer halen, is stukken beter dan nba live

 • maybe or maybe not :D

 • Ik ben echt benieuwd naar de rookies van de 08 draft. Rose en Beasley zijn zeer getalenteerd.

 • must have voor mij.. ben nu nog volop in 2k7. 2k8 overgeslagen. dus nu weer 2k9

 • Hey, het is tog 2k9 niet NK9

 • ik weet het niet hoor nog nooit een bastketbalspel gespeelt.

 • Ik hoop dat ik dan genoeg geld heb voor hem te kopen want online is ie altijd fun x')

 • Dit spel word vet hoop ik , ook al ben ik niet voor NBA

 • mischien wel halen als nog geld over heb

 • ik denk niet dat ik hem ga kopen,

  maar hij lijkt me best vet

  kost alleen weer zoveel geld xD

 • Ik heb het wel eens geprobeerd, maar nog nooit was er een NBA game die mij bleef boeien. Sindsdien geen nieuwe versie meer geprobeerd en ik denk dat ik deze ook niet ga kopen.

 • Deze serie staat voor mij echt zo hoog boven die van EA, 2k6 en 2k7 nog gespeeld, wellicht koop ik hem dit jaar weer.

 • Ik heb 2k6, 2k7 en 2k8 op de xbox 360.

  Dus ik ben mezelf verplicht deze ook te halen!

 • Ik ga toch eerst naar Live kijken dit jaar, want vorig jaar vond ik die leuker.

 • Als fan is dit een heerlijk spel, maar ik ben geen echte fan. Zou me er wel in kúnnen verdiepen, maar dit najaar heeft al een spel of acht die ik toch echt spelen wil de komende maanden.

 • Lijkt me leuke game, alleen  of bijna niet afgespeeld naar je tegenstander? Dit moet natuurlijk medespeler zijn.

 • Ik zie het ja, zal het even veranderen :-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren