1. Gears of War (X360)

Gears of War (X360)

Epic Games, ook wel bekend om de geprezen Unreal Tournament-reeks, kwam vijftien maanden geleden met één van de meest gehypte games ooit; Gears of War, een titel waarvan diehard fans al een emotionele uitbarsting krijgen als ze het nummertje '2' achter de titel zien staan. Op het eerste gezicht zag dit paradepaartje van de Xbox 360 eruit als een third person versie van Unreal Tournament met opgepoetste graphics, maar schijn bedriegt half, want maar een deel hiervan is waar. Dikke wapens, stoere hoofdpersonages, een online multiplayer en oogstrelende graphics waarvan menig gamecritici zijn wenkbrauw omhoog trok. Alles waarvan shootergeile pubers opgewonden raken. Toch?

Gears of War gaat over een keiharde bikkel die moet zien te overleven na een invasie van aliëns op een zogehete planeet genaamd 'Sera'; de Locust, ondergrondse wrede beesten waarvan zelfs kijkers van "Wie is de Mol?" geschrokken naar boven zullen rennen. De 'bikkel' gaat tegenwoordig ook wel door het leven als Marcus Fenix, een marinier van het Duke Nukem-kaliber en een jongeman die nogal wat op zijn kerfstok heeft en hiervoor achter slot en grendel geplaatst is. Na deze invasie hebben ex-rivaliserende landen die alseerst in conflict met elkaar waren een verbond met gesloten; de Coalition of Ordered Governments oftewel COG. Marcus Fenix, die ondertussen bevrijd is door een vriend, moet met enkele teamleaden het kwaad bestrijden. Het ongelooflijk flinterdunne verhaal van de meeste aliënshooters is hier dan ook weer sterk aanwezig, en Gears of War is jammer genoeg dan ook geen uitzondering op de regel. De typische one-liners zijn dan ook weer aanwezig, en zijn op sommige momenten zelfs irritant, en het voorspelbare verhaal maakt het ook niet beter. De speelduur van de singleplayer is ook niet erg baanbrekend, en is zelfs kort te noemen.

De gameplay in Gears of War loopt werkelijkwaar heerlijk. Een vernieuwend, alhoewel wel eerder ietwat simpeler toegepast, 'duck & cover-systeem' zorgt ervoor dat het geheel verfrissend aanvoelt. Met een druk op de A-knop rent Marcus naar de dichtst bijzijnde muur en zoekt hier onderdak en bescherming tegen de hordes Locust die op je afgehuppeld komen. Als je de A-knop iets langer inhoud, zoemt de camera in op Marcus en bukt hij terwijl hij een sprintje trekt naar de desbetreffende lokatie waar jij hem heen stuurt. Ook een leuke introductie is de 'chainsaw', waarvan ik hopelijk niet meer hoef uit te leggen wat dat is, die aan een bepaald machinegeweer vast zit waarmee je je vijanden in mootjes kan hakken. Alhoewel de besturing hiervan soms ietwat irritant is, geeft het wel een bevredigend gevoel. Is ook weer wat anders dan de hele tijd schieten. Variatie dames, variatie!

Grafisch en geluidtechnisch zit het bij Gears of War wel snor. Grafisch laat de Unreal Engine weer zien waarvan hij gemaakt is en de stemmen van de personages zijn ook erg geloofwaardig, doch erg typerend voor Amerikaanse badasses. Grafisch gezien is Gears of War anno 2008 nog steeds één van de mooiste games verkrijgbaar op de 360, en hij voelt dan ook nog steeds erg strak aan. Het leveldesign en de grijze filter die over de game heen zit, hoewel, laten heel wat te wensen over. De levels zien er saai en op een paar uitzonderingen na zelfs ongeïnspireerd uit, wat zorgde voor een nogal leeg gevoel. Ook zijn de levels hier en daar nogal repitief, want, after all, het komt er in elk level op hetzelfde neer; aliëns knallen en laten zien dat PEGI gelijk heeft. De wapens hoewel, zorgen wel voor een warm gevoel bij mij. Er zijn er niet veel van, maar de wapens die er zijn hebben werkelijkwaar 'a state of happiness' verzorgd. Er zitten een paar erg toffe tussen zoals natuurlijk de chainsaw, maar ook een zogehete Hammer of Dawn; een geweer die wanneer als je op iemand richt en de R-knop indrukt, een laser vanuit de ruimte het desbetreffende doelwit vermorzeld.

Een veel gehoorde uitspraak is dat 'games altijd leuker zijn met zijn tweeën'. In Gears of War is dit dan ook het geval en het was dan ook puur genot om samen met mijn broer buitenaardse wezens af te knallen. In deze co-op neemt de tweede speler de plaats in van Dom, een kameraad van Marcus die ook wel van een sandwich Locust houdt. Deze kan gespeeld worden samen met een vriend of familielid vanuit de huiskamer, of met bijvoorbeeld een Brit over het net die verdacht veel het woord 'naughty' gebruikt. Naast de coöperative modus zit er ook nog een versus modus in die tegen elkaar offline te bespelen is met z'n tweeën of online met zijn vieren. De online modus is echt een pluspunt, ondanks dat sommige mensen denken dat zit snel saai wordt. Het maakt het alleen nog maar intensiever, en zorgt dan ook voor bloedstollende situaties maar ook vooral voor grappige, doch uitdagende conversaties met het volk aan de andere kant van de oceaan.

Conclusie en beoordeling

Gears of War was precies hetgeen dat de Xbox 360 nodig had; een audiovisueel gezien spektakel met verfrissende gameplay elementen erin verwerkt. Het verhaal is misschien van korte duur, maar de co-op en de multiplayer zijn hier tegen een mooie vergoeding, waar ik in iedergeval veel mooie uurtjes heb doorgebracht. Het 'cover & duck-systeem' is een erg mooie toevoeging, en ook de chainsaw is heerlijk om te gebruiken. Het vette arsenaal dat je als speler kan bemachtigen zorgt echt voor een toevoeging, en zijn dan ook origineel. Een musthave voor elke Xbox 360-speler met een beetje zelfrespect.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Audiovisueel prachtig gedaan;
 • Co-op is een leuke toevoeging;
 • Multiplayer is vet;
 • Vette wapens.
 • Minpunten
 • Grijs laagje en ongeïnspireerde levels gooien roet in het eten;
 • Flinterdun verhaal;
 • Speelduur van singleplayer is kort.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ben je dadelijk al schatrijk als je aan de game begint, sta je daar met je kippen pak en je verfpotje klaar voor de actie :D

 • Maar eens een kijkje nemen dan, koop Fable 2 zelf niet op dag 1 maar zal hem vast wel eens lenen.

 • Kunnen ze die onzin niet gewoon achterwege laten? Waarom kun je überhaupt geld verdienen buiten de game, dat moet wel weer zo'n debiel idee van Molyneux zijn…

 • Dan zal ik daar in de toekomst maar eens een kijkje gaan nemen.

 • zeker ff kijke… heb alle unieke items als vrijgespeeld bij de pubgames… nou maar hopen dat er geen fout in zit zodat je geld weer af moete pakke als je die fout in je voordeel gebruikt :p

 • hmpf ik verdien me geld wel in fable 2 zelf

 • @ WiiZzhole  Volgens mij is dat niet de eerste keer dat je dat zegt he :P  OT: Al die toeters en bellen om deze game: je moet er van houden.


 • @ deathhand1990  Ja precies, dat is het leuke van een rpg

 • Wreed! Spel lijkt me ook Wreed!

 • Leuke ideeen.

 • Nou je kan overal wel geld vandaan halen, lijkt het wel. Ik zie het nut er niet van in. Je speelt het spel zelf toch om daar geld in te verdienen.

 • Wat is er nou leuk aan om fable 2 straks te beginnen met allemaal vooraf verdiend geld. Rpg's draaien voor een heel groot gedeelte om geld en als je dus in het begin veel geld hebt is de lol er veel sneller vanaf als je het mij vraagt.

 • Wel lelijk voor de mensen die nu al die Pubgames gekocht hebben!

 • Nee hoor.

  Door de pub games heb ik nu wel een stoere back flip voor me hond. (H) :P

 • Ik vind het dom dat je buiten de game geld kunt verdienen..

  Dat doe ik veel liever in de game zelf ^^

 • Ben niet zo'n persoon die allemaal saaie dingen doet voor wat extra items… Geef mij plezier vanaf het eerste moment en verspil me tijd niet met zo'n kutspelletjes

 • Ga ik wel ff doen als het leuk is

 • whaha ga het gwn doen en als ik geld verdien is het mooi meegenomen

 • Dit sla ik verlopig wel over. Eerst gewoon de game spelen en zelf \"goud\" verdienen en dan zie ik wel weer verder.

 • Kijk ik later wel eens op :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren