1. Peter Jackson's King Kong (PC)

Peter Jackson's King Kong (PC)

Je wordt aangevallen door twee v –rex’. Je springt naar een balk en gaat daar aan slingeren, springt naar voren en komt neer op een van de dinosaurussen. In een poging om het beest te verslaan probeer je zijn kaken te breken. Zonder succes. Je wordt op de grond gesmeten, komt met moeite overeind en krijgt de slang van dat reptiel in je maag. Als je weer overeind komt maak je een gigantische sprong, slaat jezelf op de borst. Maar het is al te laat. Ze vallen je vriendinnetje aan. En als laatste poging geef je een enorme beuk aan een van de beesten, maar de andere doet zich nu al genoegen aan het vlees van Ann.

Deze recensie gaat over King Kong, het spel naar de gelijknamige film van Peter Jackson. Je bent een scriptschrijver die door een regisseur op een schip wordt gehouden, Jack. Je kan niet meer weg en zal daarom de expeditie maar bijwonen. Eenmaal aangekomen op het eiland strand je, en beland je in het eerste stuk van de game, dit is echt een soort training ground. Je leert alle aspecten van de game kennen en de meeste vijanden komen wel een keertje langs. Ook wordt het verhaal wat uitgediept en blijkt dat je een goede relatie hebt met Ann. Ook krijg je een soort puzzels opgelegd, maar dan op een andere manier. Je moet hefbomen vinden om het volgende level te bereiken, door een deur te openen.

Zoals eerder gezegd komen de meeste vijanden al wel een keer langs, maar echt veel verschillende vijanden heb je niet. Dit komt neer op vergrote krabben, grote vleermuizen, heel erg grote miljoen poten en een soort kakkerlakken. Hoewel het er weinig zijn, maakt dit niet echt uit. Elke vijand voelt uniek aan. Ook zijn er ook nog eens een stek dinosaurussen die je tegenkomt. Alle vijanden krijg je op een andere manier dood, bij de vleermuizen kan je het best eerst een speer door de borst gooien, terwijl de duizendpoot beter een paar keer in zijn kop geraakt kan worden. Dit draagt heel erg bij aan de sfeer, als je wordt aangevallen ben je namelijk de hele tijd bezig met het scannen van de omgeving. Wat gebeurt er, welke vijanden zijn er en hoe lok ik ze in de val? Ook iets is waar je naar blijft kijken is waar je even veilig kan zijn. Dit is in verband met het health systeem, dit is net als in meer games de laatste tijd een soort rode filter die op je scherm komt te staan. Dit geeft je de kans om even dekking te zoeken en na even wachten en geschreeuw van je crew mates gewoon weer verder kunt. Dit is heel erg goed, want als je in de val wordt gelokt ben je gewoon dood, maar bij bijna elke ander situatie moet je gewoon even ergens ingaan. Een grot geeft meestal wel even veiligheid. In de grot kan je even wat andere dingen checken. Door op E te drukken vertelt Jack hoeveel kogels hij nog heeft, dit is weer een van de dingen die bijdragen aan de sfeer. Je kan dit wel aanzetten, maar dat is gewoon minder. Maar dan moet je alsnog de vijanden uitschakelen, en dat kan op verschillende manieren. Je kan ze gewoon door de kop schieten, maar dit kost een kogel en aangezien je op een eiland zit kan je beter al je kogels opsparen voor de echte vijanden. Je kan een speer pakken en ze daarmee dood prikken of gooien.

Het leukste is eigenlijk als je de omgeving wat meer gaat gebruiken, al is het maar door de vleermuis dood te schieten. De vleermuis wordt opgegeten door een stel kakkerlakken en die neem je van een afstandje op de korrel.

Of je pakt een speer, spietst daar een slak bij. Die slak gooi je met speer en al richting een grasveld, waar de dinosaurus op af gaat. Dat stuk gras steek je in de fik, en de dinosaurus is dood zonder dat je daar ook maar een kogel aan hebt verspild.

De gameplay is dus dik in orde, als je first person speelt tenminste. Je kan doen wat je wilt. Je enige doel is van A naar B te lopen, daartussen door moet je doen wat je wilt. Je kan dus ook gewoon doorrennen.

Dan wordt je in het diepe gegooid, Ann wordt namelijk gevangen genomen en jij moet snel ontsnappen. En dan maar Kong gaan volgen. Dit houdt in rennen en af en toe schieten. Dit wordt afgewisseld met een soort questen. Carl Denham wordt gevangen genomen door een stel vleermuizen en jij moet hem helpen ontsnappen. Je wordt aangevallen en moet proberen de vijanden af te laten fikken. Er komen meerde roofdieren op de af en die moet je proberen elkaar op te laten eten. Al deze dingen komen terug door de hele game. Af en toe krijg je nog contact met Ann, maar die wordt steeds weer gevangen door Kong.

De gameplay veranderd totaal als je uiteindelijk met Kong kan gaan spelen. Dan ben je dus de grote aap die Ann heeft gekidnapt en moet je haar beschermen. Je wordt aangevallen door allerlei soorten dinosaurussen, maar in tegenstelling tot met Jack is het vooral meppen. De hele tijd op je linkermuis knop duwen is voldoende. Als er af en toe een V-Rex komt aangelopen moet je even nadenken, maar je hebt even veel IQ nodig als die aap heeft en dat zegt genoeg lijkt me.

Maar, ik lijk misschien negatief, het is best leuk. De camera is in tegenstelling tot wat vele zeggen best goed. Oké, hij is niet ideaal, maar geeft een hele filmische indruk. Net als de besturing, het lijkt net of je het niet zelf doet, want er gebeurt van alles bij de minste of geringste beweging.

Helaas duurt dit alles maar ongeveer 20 uur. Dit is jammer, omdat er meer had ingezeten. Ook is het einde vrij abrupt. Het voelt alsof er nog snel een einde aan gemaakt moest worden. Je moet New York kapot slaan en dat is meer ultamate Hulk dan King Kong.

De graphics zijn in orde, de beesten gedetailleerd, Kong best mooi. De geweren zien er redelijk uit en de schoten zijn realistisch. Het vuur ziet er ook mooi uit voor 2005. Daarmee is alles gezegd, want naar de vegetatie en wat tegenspelers in de game zijn er geen dingen die erin voorkomen. Iets wat ook heel goed is aan dit spel is de muziek. Hij zorgt namelijk dat je in de game komt en blijft. Je wordt er echt ingetrokken, en samen met de donkere belichting is het soms best eng. Het bereikt geen F.E.A.R engheid, maar als er af en toe zo’n enorme vleermuis op je af komt vliegen krijg je wel de rillingen.

Ook is het leuk dat het niet nodig is om al je vijanden af te knallen, maar wel handig. Als je namelijk al je vijanden dood krijg je extra punten, die weer voor extra achievements zorgen, die wat leuke dingentjes inhouden. Interviews, een soort museum waarin je kan rondlopen en een “old movie –filter” wat alles in bruin en grijs tinten laat weergeven. Altijd leuk om een beetje mee te kloten.

Conclusie en beoordeling

King Kong is een hele leuke, vermakelijke game. De graphics zijn gewoon goed en het speelt lekker in een goede sfeer. Het first person stuk is heel erg goed door het "nadenken," terwijl de stukken met Kong gewoon lekker rammen zijn. Voeg hier de achievements bij en een goede basis is al gelegd. De prijs is lekker laag en je kan hem op bijna alle pc's spelen. Maar toch duurt het spel niet lang en is het einde niet wat het had kunnen zijn, maar toch volgens mij de beste filmgame ooit!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Sfeer
 • Muziek
 • Wapens
 • Spelen met Kong
 • Spelen met Jack
 • Gebruik maken van het eiland
 • Achievements
 • Minpunten
 • Het einde
 • Hoeveelheid vijanden
 • Moeilijkheidsgraad

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren