1. Grand Theft Auto: Vice City (PS2)

Grand Theft Auto: Vice City (PS2)

Ik weet het nog goed. Het was 2001. Mijn beste vriend belde bij mijn huis aan om te vragen of ik zin had in zijn nieuwe game Grand Theft Auto 3. Het was mijn beste vriend dus waarom ook niet. Sinds die dag ben ik een GTA junkie geworden. Toen ik hoorde dat Grand Theft Auto: Vice City eraan kwam ging ik helemaal door het dolle heen. Maar was het ook een game om enthousiast van te worden?

Mijn enthousiasme was dik verdiend. Wat een leuke game was Vice City zeg. De game had alles. Een goede sfeer, heerlijke muziek op de radio, je kon voor het eerst op motoren en de game had je ook niet 1,2,3 uitgespeeld. Kortom, het was een zeer geslaagde game. Maargoed, laten we verder gaan over de game. Het is 1986. Hoofdpersoon Tommy Vercetti heeft 15 jaar in de gevangenis gezeten en is er nu eindelijk uit. Eenmaal weer in de buitenwereld mag hij meteen weer een drugsdeal gaan doen voor zijn baas Sonny Forelli in Vice City. Deze deal wordt verraden maar je bent één van de drie die het overleven. Met de hulp van Ken Rosenberg, een neurotische advocaat met een verslaving, en Lance Vance, een gladde dealer die zojuist zijn broer heeft verloren, ga je op zoek naar diegene die jullie erin heeft geluisd, om aan de woede van Sonny te ontsnappen en om wraak te nemen. Bereid je dus maar vast voor. Dit wordt een heerlijk avontuur in Vice City !

Zoals je al hebt gezien speelt het spel zich af in Vice City. Vice City is gebaseerd op Miami en je hebt 2 grote en 2 kleine eilanden. Voordat je overal kan komen zal je eerst missies moeten doen. Dat vind ik persoonlijk wel lekker. Wat Vice City zo een leuke game maakt is de sfeer. Op het moment van beginnen pak je meteen de scooter die voor de deur staat en hopaa, je hebt meteen heerlijke muziek. Vice City staat vooral bekend om de heerlijke zonneschijn in tegenstelling tot het sombere regenachtige Grand Theft Auto 3. In deze game kan je heerlijk door de stad rijden of over het water varen, mensen bedreigen en van het leven beroven en natuurlijk missies accepteren.

Rockstar heeft er wederom voor gezorgd dat de missies in de game weer goed zijn. Door de missies te doen zie je heel Vice City. De ene keer moet je een vrouw van A naar B brengen, de andere keer steek je de motors van de Bikers in de fik. Het kan allemaal. Rockstar heeft voor genoeg variatie gezorgd, waardoor de game bijna niet kan vervelen. Wat wel weer jammer is, is dat als je de game uit hebt gespeeld, er dan nauwlijks meer iets te doen is. Je kan nog wel gebouwen kopen en daar nog een paar dingen mee doen, maar dat is dan ook echt het enige. Dat vind ik wel jammer van de game.

Zoals gewoonlijk heeft elke GTA game natuurlijk wapens. Je kan de wapens kopen bij de Ammunition Shop, of op de old school manier, met de cheats. Het is natuurlijk altijd leuk om iemand met een Sniper een Headshot te schieten, maar doe het niet als de politie vlakbij je is. Daardoor krijg je 1 ster. Dan is er nog niet zoveel aan de hand. Heb je gewoon schijt aan de politie en schiet je hem neer, krijg je 2 sterren. Dan begint het al wat serieuser te worden. Met 2 sterren zal de politie namelijk achter je aan komen en je kan de sterren nu niet eraf krijgen door ze even te snel af te zijn. Je zal door een rondje met een ster erin moeten rijden om er een ster af te krijgen. Overigens vind ik de politie in Vice City ook een minpunt. Ik weet dat het rond 2002 is, maar nergens ter wereld zal de politie meteen op je schieten. In Vice City schieten ze met van alles en nog wat als een kip zonder kop. Ik hoop dat ze voortaan meer tijd in het Wanted-Systeem gaan steken.

De gameplay in Vice City is ook vrij makkelijk onder de knie te krijgen. Je hoeft eigenlijk ook niet veel te besturen. Je hebt het alleen nodig als je in de auto zit, op een motor rijd of als voetganger loopt. Als je Vice City vergelijkt met GTA3 voor de gameplay, zal je nauwlijks verschil zien. Alleen als je een echte mierenneuker bent. Daar heb ik overigens helemaal geen problemen mee. Wat Vice City ook nieuw heeft zijn de motoren en scooters. Dat was er nog niet in de afgelopen delen. Ik vind het zelf een super aanpassing. Het is alleen niet vrij handig als je door de politie word gevolgd, want als zij je één keer aanraken, lig je ook al van je motor. Wat daarnaast ook nog kan, is in een Helikopter vliegen. Die gameplay is overigens wel anders.

Wat Vice City nou zo leuk maakt zit hem echt in de sfeer. Het lekkerste vooral is de muziek. Er zal vast wel één radiozender zijn waarvan jij vindt dat er heerlijke muziek in zit uit de 80's. De combinatie soundstracks, zonneschijn, gameplay en nieuwe elementen die GTA3 niet had zorgt voor leven in het sfeervolle Vice City. Het is Rockstar North gelukt om een superieure game te maken! Overigens om terug te komen op de inleiding, was mijn enthousiasme terecht. GTA: Vice City is een pareltje. En voor degene die deze game nog niet hebben, zou ik hun toch nog aanraden om hem voor €15 euro te scoren!

Conclusie en beoordeling

Nadat GTA3 een plaatsje in mijn hart had verovert, heeft Vice City dat plaatsje ingenomen. Inmiddels zijn we alweer bijna vijf jaar verder sinds de release van de game. Toch blijft Vice City wat mij betreft de beste game tot nu toe ooit gemaakt !
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Sfeer
 • Heerlijke Muziek
 • Je bent wel even zoet met de game
 • Minpunten
 • Bugs
 • Niet kunnen Zwemmen
 • Laadschermen
 • Als je het hebt uitgespeeld is er niks meer te doen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Welke zoveelste WoW kloon? Ik bedoel; je wil gewoon dus dat ze niet voor de traditionele MMORPG kiezen, want WoW is dat toch gewoon?  Ik moet zeggen dat ik sinds ik een PS3 heb, ik ook de voorkeur voor een controller heb, zelfs met shooters; alles zit lekker bij elkaar en je hoeft idd niet duizenden toetsencombinaties te doen. (heb je ook marco's voor in MMO's maar oke) Knifen in CoD4 gaat ook sneller met een controller dan met een tobo op de pc en dat geld ook voor het onwijken van vuur door je lichaam naar links of rechts te bewegen. Met WASD is het toch wat minder vlot.  Door WoW heb ik een soort MMO standaard in mijn hoofd en ik vond City of Heroes wel leuk, maar niet goed genoeg om mij net zo te kunnen vermaken als WoW. Hetzelfde geld voor LOTRO, leuke game maar voor mijn gevoel miste het wat en met \"wat\" bedoel ik eigenlijk een goede PvP functie.  Vind deze game er wel leuk uitzien, maar DC Universe lijkt mij ook wel gaaf te gaan worden.
 • Volgens mij word dit echt niks.

 • Lijkt mij niet heel veel aan. Maar dat doet een groot gedeelte van dit genre.

 • hmpf en ik had gehad met mmorpg

 • City of Heroes >>> WoW  Ben benieuwd naar Champions Online ^^

 • lijkt me niet geweldig

 • Matig…

 • Nee lijkt me geen goeie

 • Iedereen wil van het succes van wow proeven en dan krijg je zo'n games, de wii heeft hetzelfde probleem…

 • Kan best leuk worden, lijkt me…:)

 • een beetje rip off van WOW lijkt me dit maar geen slechte gameplay dan

 • Mocht deze game nog een enorm succes worden, hoor ik het wel. Tot die tijd heb ik verder geen interesse meer in de game.

 • Lijk me niks aan.

 • Men pc is te zwak om dit te spelen en een 360 heb ik niet, maar dc universe koop ik wel en eigenlijk ben ik wel blij dat ik niet eens kan kiezen tussen de twee spellen, wat dat zou archiemoeilijk zijn geloof ik.

 • een beetje rip off van WOW lijkt me dit maar geen slechte gameplay dan  Het is toch echt WoW die dingen als o.a. het instances systeem van CoH heeft gejat en niet het tegenovergestelde. City of Heroes was en is nog steeds een enorm goede MMORPG, maar de massa populariteit kwam pas toen WoW uitkwam die veel dingen van CoH had geleend.  Anyway het concept \"superhelden in latex pakjes\" heeft een nogal nerd/slecht imago vandaar dat niemand het ziet zitten. Ik dacht er zelf ook zo over voordat een kameraad me uitnodigde om CoH te spelen. Ik kon gewoon niet om de kwaliteit van die game heen en ben sindsdien dan ook fan geworden. Kijk dus persoonlijk erg uit naar Champions Online ^^


 • @Tao  WoW kwam iets minder dan een jaar na CoH uit, dus denk niet dat ze het hele instance systeem hebben gejat. Aangezien WoW ook al een tijdje in ontwikkeling was en je dan behoorlijk wat moet omgooien aan de game zelf. En ik vind CoH absoluut niet beter dan WoW, WoW zit naar mijn mening nou juist beter in elkaar en alles werkt wat lekkerder vind ik zelf. Zou ook niet weten wat je met instance systeem bedoelt, want als je de instances zelf bedoelt dan zit je er volgens mij nog verder naast.  De massa populariteit kwam idd toen WoW uitkwam, dit kwam voornamelijk door de mond op mond reclame van de blizzard fans die er voor zorgde dat WoW super populair werd. Ik was zelf niet echt een blizzard fan, en was ook aan het twijfelen tussen CoH en WoW. Heb toen voor WoW gekozen, en nu ik ze beide heb gespeeld vind ik dat echt dat ik de juiste keuze had gemaakt.  Maar goed moet toegeven, mensen die niet zoveel op gamesites als mij kwamen, wisten waarschijnlijk niet heel veel van CoH af en kozen dus vanzelfsprekend voor WoW.
 • ZKER HALEEEEEEEE

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren