1. Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure (Wii)

Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure (Wii)

Eindelijk! Een serieuze third-party poging om een leuke game voor de Wii te maken. Na maanden van "Hehe, kijk eens wat ik kan met een wii-mote" en goedkope mainstream games is hier dan eindelijk een wii exclusive die laat zien hoe het wel moet. Zack & Wiki: Quest for Barbaros'Treasure is ook nog eens een lichtpuntje in de huidige Point-and-click duisternis, een genre dat dreigt uit te sterven. Het spel is echter niet perfect...

Zack & Wiki gaat over het beginnende piratenleventje van de jonge Zack. Ooit vondt hij het vliegende aapje Wiki, die hem sindsdien trouw is gevolgd. Wiki heeft de kracht om iemand te vervloeken of deze vloek op te heffen, door in een bel te veranderen en gerinkelt te worden. Na het vinden van de vervloekte (en pratende) schedel van de oude piratenlegende, kapitein Barbaros, gaat dit olijke duo op zoek naar de rest van het vervloekte en vergulde lichaam van Barbaros.

Sterk verhaal. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Zack & Wiki is geen literair hoogstandje. Het verhaal is simpel, de karakters zijn vrij twee dimensionaal en missen diepgang. Best jammer, want Point and click games profiteren enorm van een goed verhaal. Zacks diepgang gaat niet verder dan grappig kijken en chocola eten. Wiki komt ook niet verder dan af en toe in het Japans "Zack" te roepen, geinig kijken en een beetje zielig doen. Het is vanaf de start van het spel wel duidelijk dat Capcom wel wou dat er een degelijk verhaal in zat, maar om het voor de kleine koters thuis duidelijk te houden, het verhaal wat heeft gesimplificeerd.

Capcom is hier echter niet consistent in geweest. Wat een puzzels bevat dit spel! Het begint oersimpel, maar al snel stijgt de moeilijkheidsgraad naar een hoog niveau. Hoewel de meeste puzzels in dit soort spellen gebaseerd zijn op "Trial and Error"(Monkey Island 2, piranha poodles anyone?) is dit bij Zack & Wiki heel anders. Elke puzzel is logisch, en in principe zou je moeten weten wat de oplossing is. Klinkt oersimpel, maar de levels zijn zo gemaakt dat je de oplossing soms lijkt te vergeten, of maar niet op het antwoord kan komen. Ook erg mooi is dat het spel amper de speler forceert tot backtracken. Elke minuut die je speelt, speel je ook echt, en ben je niet op je paard terug opweg naar Tempel A omdat persoon X zei dat je daar wat moet halen, anders kan je Tempel B niet in (*KUCH ZELDA KUCH*).Dit briljante stukje design zorgt ervoor dat je altijd aan het denken bent over de oplossing, zonder de moed te verliezen of je ontzettend te frusteren. Johan Cruijff zou trots zijn op deze game, want alles "is logissshh".

Dit is het beste te illustreren met een voorbeeldje; In een bepaald level wordt je achtervolgt door een monster, en je lijdt het monster over een bruggetje heen. Het brugetje blijkt te zwak voor het monster, stort in, en het monster valt de kokende lava in. Echter, later in datzelfde level, bestuur je zelf zo'n monster. Aan het eind van een puzzel reeks staat zo'n zelfde bruggetje. Reken er maar op dat als je hier de eerste keer komt in een hard gekookte piraat veranderd.

De sleutel achter de meeste puzzels zijn het gebruik van de wii-mote, of de gave van je aapje Wiki om dieren in dingen te veranderen en andersom. De wii-mote wordt goed in de game gebruikt, Bijvoorbeeld om dingen te draaien of bomen om te zagen. Het hele feit dat het een point and click adventure is zegt genoeg. Ook de mogelijkheid om dieren in dingen te veranderen is leuk en slim gedaan. Een duizendpoot wordt bijvoorbeeld een zaag, die je dan weer kan gebruiken om die ene boom om te zagen.

Als point and click, adventure en game over het algemeen, is er belachelijk weinig op deze game aan te merken. De presentatie is dik in orde, en bevalt onder een van de beste op de wii. Er is afwisseling genoeg, en de moeilijkheidsgraad is perfect. Zelfs al ben je niet een grote fan van point and clicks (ondergetekende) zul je nog heel veel plezier hebben met de vermakelijke puzzels en de charmante presentaties. Alleen het verhaal is wat slapjes. Ik heb echter het grote nadeel van deze game nog niet besproken...

Dat ben JIJ namelijk, jij vuile testosteronbal of franchise-rukker! Als deze game niet redelijk verkoopt is er alle reden om de hoop voor vernieuwende games op te geven. We hebben hier te maken met geweldig spel wat ontzettend leuk speelt, leuker dan in mijn mening Twillight princess of Metroid Prime (Doch hulde aan de prime besturing). Maar omdat de meeste van jullie alleen maar van Nintendo's banket willen eten, ben ik bang dat dit spel een commerciële flop wordt. Toegegeven, Nintendo maakt wel een paar geweldige kunstwerken, maar ze maken ook genoeg stront om alle vliegen van de wereld een paar maanden te voeden. Wees eens een echte gamer en speel eens wat nieuws! Als je echt wil dat er goede third party games voor je console verschijnen, moet je ze ook kopen. Misschien is Zack & Wiki wat aantrekkelijker als ik er ook nog eens bij zeg dat Zack evenals een ander besnord en befaamd personage een rode hoed draagt. Ja jongens, een rode hoed! Halen die hap!

En dan nog het geval van de spierbal die te weinig ballen heeft om een spel te kopen die allicht zijn imago van stoere bierdrinkende headshotter zou kunnen schenden. Stom schaap. Je mag van mij best een shooter spelen, maar als je een spel afkeurt omdat er kleuren inzitten, ben je wat mij betreft geen gamer meer. Aan de andere kant is Zack & Wiki dan ook wel te hoog gegrepen voor je, boohoo.

Er zijn maar weinig redenen om Zack & Wiki niet te kopen. Gebrek aan geld, de mogelijkheid om maar eens per 3 maanden een game te kopen, en je echt replay waarde nodig hebt, en een totale afschuw voor alles waarbij je een beetje moet nadenken. Ik denk dat capcom een goed platform heeft gekozen voor zijn juweeltje, want Zelda kent ook het nodige gepuzzel. En iedere Wii bezitter vond Zelda geweldig. De puzzles hier zijn beter, dus dit spel zou met een warm onthaal geaccepteerd moeten worden bij de meeste wii bezitters.

(Als je niet behoort tot de twee bovenstaande groepen, verontschuldig ik me voor mijn benamingen)

Conclusie en beoordeling

Zack & Wiki:Quest for Barbaros' Treasure is een uitzonderlijk staaltje werk. De levels en puzzels zijn beter, slimmer en logischer dan bij andere games. Hoewel hij vrij lang is, speelt het spel, in tegenstelling tot de meeste in zijn genre, snel en verveeld daarom niet. Het visuele aspect van deze game is ook dik in orde. Je moet wel even durven je 360-spierballen opzij te zetten om deze game aan te schaffen, omdat het er zo lief en kleurrijk uitziet. Ook zijn de karakters en het verhaal niet zo goed uit gewerkt. Maar als je het hele pakketje bij elkaar gooit heb je een geweldig spel dat zijn prijs meer dan waard is. Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure weet eigenhandig het point-and-click genre weer uit het as te doen herrijzen!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • prachtige artwork
 • uitzonderlijk level design
 • point and click herrezen
 • leuk!( echt!)
 • Minpunten
 • matig verhaal
 • hoeveelheid mannelijkheid die nodig is deze game te kopen
 • Gebrek aan Link, Mario of Samus. Je moet durven iets nieuws te kopen, watje

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik zit op school, bekijk de recensie thuis wel ff…:)  EDIT: Nou, best jammer, maar ging deze soweiso niet halen, aangezien het niet mijn soort game is en ik geen 360 heb. :)

 • nou, jammer zeg, ik had er wel wat meer van verwacht.

 • ik had er minder van verwacht, ik vind Viva Pinata toch een vreselijk stom spel

 • Piñata's moeten gewoon opengeslagen worden :O

 • Jammer, er had veel meer in gezeten.

 • Dus gewoon uit melkerij?

 • Er kwam dit jaar toch ook een compleet nieuwe Viva Piñata uit? Of heb ik dat mis? :O Dit lijkt mij eerder een uitbreiding…

 • ik heb het eerste deel echt uren gespeeld en dat ga ik met deze nieuwe game ook doen, ondanks dat de recensie wel wat positiever had mogen zijn mijns inziens

 • Heb t eerste deel gespeeld, maar was er nogal snel op uit gekeken. Deze game gaat daat geen verandering in brengen helaas :)

 • vond het eerste deel hartstikke leuk en heb er vele uren in gestoken dus met deze vermaak ik me ook wel

 • Het ding scoort gemiddeld 84% op gamerankings momenteel dus IG zit onder het gemiddelde.

  Uiteindelijk blijft een recensie een persoonlijke mening. 'k denk alleszins wel dat het een game is dat niet iedereen kan aanspreken. (en zeker geen 14-jarige PS3-jongetjes met een voorliefde voor geweldadige games he Keffra)  @ Artixent : VP Party animals kwam november 07 uit maar is eerder vergelijkbaar met een stomme versie van mario party.

 • Ik hoop dat we nu ook af zijn van de beperkingen in de tuin.. Dat je tuin vol zit terwijl die nogal leeg lijkt!!

 • Een recensie is idd een personelijke mening Gemini.

  Een 7,5 kan ik me eigenlijk niet helemaal in vinden.

  De game is imo een verbetering tov deel 1.

  Alles werkt net iets sneller/makkelijker en ziet er net iets beter uit.

  ( dit geeft Jelle ook al een beetje aan )

  De uitdagingen die je kunt aannemen in de game zijn ook een leuke toevoeging.  Een 8,0 was terechter geweest imo.

 • Ik denk dat het punt te veel naar beneden is gesteld, omdat het te weinig vernieuwt. Ik snap dat wel hoor, maar of dat terecht is weet ik niet. Wil je bij een game als dit wel veel vernieuwing? Of liever doorontwikkeling, zoals hier is uitgevoerd.  Als je het tweede standpunt inneemt dan zou het punt hoger zijn dan bij de eerste. Ik denk dat Jelle vanuit het eerste oogpunt heeft gewaardeerd.

 • minder dus dan het origineel qua vernieuwing  off-topic: wanneer komt btw nou de Merc 2 recensie?

 • Oké, nu snap ik waarom deel 3 er voorlopig niet komt :).

 • Hmm..

  Ik was mischien van plan dit spel voor de volle prijs te kopen,

  maar nu zit ik wel te twijfelen hoor :S

 • hmpf het is niet mij ding in ieder geval

 • @WiiZzhole

  Voor mij hoeft er nooit meer een deel 3 aan te komen:P

  Het is nog steeds zo matig als deel 1.

 • Vond het eerste deel ook een beetje saai trouwens..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren