1. Team Fortress 2 (PC)

Team Fortress 2 (PC)

We zitten in een tijdperk waar de meest realistische oorlogsgames overheersen. Alles wordt grafisch uitgedost en ziet er werkelijk pracht uit. Hoe meer bloed, hoe beter de game, zou je haast kunnen stellen. Call of Duty 4: Modern Warfare is werkelijk een pareltje van een game. Halo 3 was naast CoD4 ook topper van een game. En wat dacht je van Crysis? Maar stuk voor stuk konden deze games mij niet de voldoening geven waarnaar ik op zoek was. Hiermee doel ik op het gevoel van pure teamplay. En waar zal dit gevoel beter tot zijn recht komen dan in Team Fortress 2?

Team Fortress 2 is de sequel op Team Fortress Classic (TFC). Team Fortress 2 is net als TFC een mod op de Half-Life serie. In Team Fortress 2 nemen twee teams het tegen elkaar op. Enerzijds BLU: Builders League United en anderzijds RED: Reliable Excavation Demolition. Beide teams zijn onderverdeeld in drie groepen: Offensive, Defensive en Support. In totaal zijn er negen verschillende classes te kiezen: Scout, Pyro, Soldier, Demoman, Heavy, Engineer, Medic, Sniper en de Spy. Al deze classes zijn wonderbaarlijk goed uitgewerkt. Je zult dan ook niet het gevoel hebben dat één class ook werkelijk veel beter is dan de ander. Uiteindelijk zal het team met de beste combinatie van classes dus winnen.

Op moment van schrijven zijn er zeven maps beschikbaar voor Team Fortress 2. Elke map wordt gekenmerkt door een aan de map gekoppelde game-mode. Zo heb je Control Point maps, waarbij je als team alle control points moet overnemen. Ook is er een Capture The Flag modus, wat er op neer komt dat je een koffertje, de zogehete intelligence, moet veroveren.

Op papier lijkt dit allemaal vrij simpel, maar in de praktijk zal het andere team werkelijk het bloed onder je nagels wat een zeer hectische strijd oplevert. Als laatste heb je nog een Team Capture modus. Hierbij moeten beide teams het punt van de tegenstander overnemen. Om eerlijk te zijn zijn zeven maps wat karig, maar iedere map is elke keer weer anders. Dit heeft te maken met de opbouw van jouw team, maar ook met de opbouw van de tegenstanders verdediging. Bovendien, als jij zelf een andere class kiest, zul je ook een andere aanpak moeten vinden om te tegenstander te slim af te zijn. Je hebt nog nooit zo veel uit zo weinig kunnen halen!

Zo kun je een snelle class kiezen, zoals de Scout. Hiermee zul je iedereen te snel af zijn, maar je hebt wel de minste hitpoints. Als je meer van rustig en onopgemerkt mensen af maken houdt, dan kan je een Spy of Sniper worden. Zo kun je als Sniper rustig op een afstand proberen om headshots te maken bij iedereen die in je vizier komt. Je kunt er echter ook voor kiezen om als Spy te cloaken en vervolgens in z’n rug te steken! Of ben je meer een Rambo-like bloeddorstige, schietgrage jongen? Dan word je een Heavy en maak je iedereen af met je minigun. Hoe je het ook went of keert, elke keer is de game een nieuwe ervaring als je een andere class, of map, speelt. Hierbij moet worden gezegd dat elke character zo zijn charmes heeft. Iedere class heeft namelijk zijn persoonlijke taunts. Het is mogelijk om mensen uit te schelden, te waarschuwen voor Spies, of om simpelweg ‘Dankje’ te zeggen. Dit alles gaat gepaard met een briljant gevoel voor humor. Zo zul je uren lol beleven met de Pyro, die praat als Kenny van South Park. En anders sta je toch even stil, en kijk je hoe alle stukjes van de teleporter in elkaar schuiven? Door deze nagenoeg perfecte balans van verschillende gameplay mogelijkheden kun je uren met één class spelen zonder dat je je ook maar enigszins verveelt.

Na het bespreken van de classes komen we automatisch uit bij de daaraan gekoppelde grafische stijl. Sinds het begin van de ontwikkeling zijn er al verschillende stijlen voorbij gekomen; de uiteindelijke stijl kennen we inmiddels allemaal. Deze is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Er is gekozen voor een tekenfilmachtige/cartoony stijl, waarmee Valve een ongekend grote wereld voor haarzelf opent. Bij het ontwerpen van de personages is aan heel veel dingen gedacht. Zo zul je opmerken dat je van grote afstanden classes zult herkennen aan hun postuur en bewegingen. De shaders en het kleurgebruik zijn allemaal aangepast om het karakter van het personage te accentueren. Het leveldesign mag je gerust zeer sterk noemen. Bij games als Unreal Tournament 3 kan je afgeleid raken door de onwijs gedetailleerde omgevingen. Bij Team Fortress 2 daarentegen zul je niet afgeleid worden, terwijl de game nog steeds aantrekkelijk blijft. Zo is elke map onderverdeeld in twee zones: de zone van RED en de zone van BLU. Bij RED wordt vaak ‘warm’ materiaal, veel kleuren en een prettige vormgeving gebruikt. Bij BLU zul je stuiten op grijsblauwe, grauwe omgevingen. Deze zijn vaak erg vierkant en minder aangenaam ingericht dan de RED zijde. Tussen de twee gebieden zit een soort mix, welke grafisch zeer aangenaam te noemen is. De droge humor in het design uit zich ook in de verschillende posters aan de muren.

Ik heb mezelf er meerdere malen op betrapt dat ik me kapot lachte achter de computer van de verschillende death shots. Namelijk, als je doodgaat in Team Fortress 2, zul je een screenshot zien van de tegenstander die jou zojuist om zeep heeft geholpen. Zelfs je pancreas zal met een stijlvol pijltje worden aangeduid, net als je handen, voeten en torso. Gepaard met doodgaan gaan je stats. Deze stats zijn een soort persoonlijke highscores. Denk hierbij aan de meeste kills, meeste damage, enz. Hier zul je van worden genotificeerd zodra je doodgaat. Hetgene wat jammer is aan dit systeem is dat, als je een keer veel punten haalt, je vrijwel nooit meer de boodschap zult krijgen dat je het hebt verbeterd, of in de buurt gekomen bent.

Voorlopig is Valve nog even zoet met het updaten van Team Fortress 2. Denk hierbij aan het balanceren van de game, het toevoegen van nieuwe maps, nieuwe wapens en nieuwe achievements. Tel hierbij op dat er nog een community is van een gigantisch aantal mensen die gemiddeld één custom map per dag uitbrengt, en je hebt replaywaarde van de game al vertienvoudigd. En dan heb je nog niet eens de potentiële mods gespeeld. Bovendien zijn er altijd zo’n 10.000 mensen in-game, waardoor je nooit zonder spelers zult zitten. Als je tussen deze 10.000 mensen ook nog een aantal vrienden hebt zitten, dan zul je niet meer achter je beeldscherm vandaan zijn te slaan. Maar eigenlijk kan dit alles me niks schelen! Zolang ik vrienden heb om mee te gamen, vergeet ik alles!

Conclusie en beoordeling

Wie kan Valve nu nog kwalijk nemen dat ze zich niet gehaast heeft met het ontwikkelen van Team Fortress 2? Dankzij de simpelweg prachtige grafische stijl, het uitermate goede leveldesign en de ongelofelijk droge humor die in de game verwerkt zit, heeft Valve het weer geflikt. Na de vervolgen op Half-Life, Counter-Strike en Day of Defeat is ook Team Fortress 2 een waardig opvolger op de class-based multiplayer game Team Fortress Classic.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Dit is multiplayer op z’n best!
 • Grafisch briljant;
 • Droge humor;
 • Goede ondersteuning door Valve en de community
 • Goedkoop!
 • Minpunten
 • Zonder vrienden mist de game toch wat;
 • De updates hebben nog niet alle bugs en glitches bedekt.
 • Afwezigheid van Bots

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk voor de achievement hoeren onder ons:P

 • volgens mij klopt er niks van, bij elkaar kan je 750 gs halen, maar een game mag maar 1250 en halo had al 1000.

 • lijkt me lachen maar ja niemand speel nog halo3 meer

 • @ Deathhand1990  Het zal je verbazen hoeveel mensen nog halo online spelen

 • geweldig :D:D:D:D  eindelijk weer reden om halo weer te spelen :P

 • ja, he iedereen uit mijn vriendlijst speelt cod4 maar die amerikanen spelen gwn nog halo 3 hoor!

 • Euh, volgens mij Fake. Want een addon/DLC kan maar 250p bijvoegen.

 • @lordteddybear

  Voor halo wil M$ volgens mij wel een uitzondering maken!

 • nah, van mij hoeft het niej,  heb 1000/1000 op halo,

  Net zoals op cod4 en avatar(A):P  Andrs moet ik weer mijn best doen…. • Inderdaad vreemd dat je maar 250GS kan toevoegen en dit 3 X zoveel is. Echter , MS heeft wel vaker rare dingen gedaan.

 • Vet! Meeste kan je ook cheaten in social matches enzo xD

 • Het is niet eens correcte Engels in de screenshot.

 • Ik speel nog steeds Halo 3 online hoor. Is wel gaaf als dit waar zou zijn!

 • Insidegamer jullie waren trouwens vergeten te melden dat deze screens gezien waren op de PAX (Penny arcade expo) staat op de site van addictgaming

 • Lijkt me heel stug dat je die achievments kan halen in een social match zoals aangegeven in de screenshot. Beetje erg makkelijk he?

 • VET!!!

 • Halo 3 is echt zo'n game die enorm goed ondersteund wordt. Er worden echt voortdurend wijzigingen aangebracht om het spel interessant te houden. Achievements kunnen mij geen reet schelen maar toch leuk voor de \"achievement hoertjes\".

 • Dat lijkt me wel vet! Maar ik snap alleen niet wat ze met 'Picture is' bedoelen.

 • zeker vet 750 gamerscore erbij woehoe kan niet wachten om deze achievements te halen!

 • heb halo 3 verkocht vond er geen zak aan dus maar wel ruig dat je er nog 750 Gamerpoints bij kan krijgen ALS dit waar is

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren