1. Faces of War (PC)

Faces of War (PC)

Wéér een nieuw WOII spel hoor ik je bijna denken. Je hebt de neiging het spel te laten liggen. Doet Faces of War het echter zo goed dat je toch een uitzondering wilt maken?

Faces of War is een RTS en speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. De ontwikkelaar Best Way is ook verantwoordelijk geweest voor FoW en is wellicht bekend van eerdere games, waaronder het goed ontvangen Soldiers: Heroes of WWII. Het is dan ook wel te zien dat deze ontwikkelaar van spellen houdt welke zich afspelen in deze tijdsperiode.

Om maar gelijk te beginnen, de singleplayer bestaat uit 3 "verhalen", de zogenoemde campagnes. In FoW krijg je de gelegenheid met de geallieerden te spelen, maar ook met de Duitsers en/of Russen. Op dit vlak onderscheid FoW zich dan ook niet echt van haar concurrenten, want dit hebben we allemaal al vaak genoeg gezien.

Waarin FoW zich wel onderscheidt is het feit dat het spel pas halverwege het jaar 1944 begint. De cruciale momenten waar het er echt om ging in de Tweede Wereldoorlog worden nu dus nagespeeld en niet de weg daar naar toe. Dit zorgt zeker voor wat veranderingen ten opzichte van eerdere games, want bepaalde bekende "gamemomenten" worden nu overgeslagen. Zo kom je bijvoorbeeld niet de slag om Stalingrad tegen en hoef je ook niet te strijden op Omaha Beach. Een aardig punt, want de gemiddelde gamer heeft het hier toch wel een beetje mee gehad.

Met de gameplay zit het wel goed, maar deze is weinig vernieuwend. Je krijgt een beetje een "Commando's" stijl gemixt met een RTS-vleugje. Je bestuurt een kleine groep soldaten en dat verloopt allemaal erg goed en soepel. Met dit groepje is het de bedoeling dat je een groot aantal vijanden uitschakelt. Ook dat zit allemaal wel goed, maar ook dit is helaas weinig vernieuwend. En dat is juist zo jammer, Faces of War vernieuwt niet, en daarmee verrast de game de speler ook niet tot nauwelijks.

Waar het wel goed mee zit is het evenwicht in FoW. Missies speel je niet te makkelijk uit, maar ze zijn ook zeker niet te moeilijk. Dat is belangrijk om het spel interessant te houden. De opdrachten die je krijgt in de game zijn dan helaas weer teleurstellend. Blaas een brug op, steel geheime documenten of red een hoge generaal. Dit heb je allemaal al een keer gespeeld, en eigenlijk hoeft het van ons niet meer. Het laat toch een beetje een "leeg" gevoel achter. Het spel kent genoeg vijanden, voertuigen en gebouwen waarvan je gebruik kunt maken en daarnaast een veelvoud aan opdrachten, maar bij vrijwel alles heb je het gevoel dat je het al een keer meegemaakt hebt. En dat is jammer! Wat opvalt is dat de game vooral op actie is gericht. Weinig denkwerk, vrijwel geen puzzels, nooit even nadenken over hoe je iets aan gaat pakken, nee, gewoon jezelf vol in de actie storten. Voor sommige gamers is dit een pluspunt, voor anderen juist een minpunt. Wat daarnaast ook opvalt is dat er vaak maar één manier is om iets op te lossen en te voltooien. En datgene wat je doet, moet vaak ook nog eens in een vooraf bepaalde volgorde. Alles voelt lineair en scripted. Dat is jammer want dat geeft je niet bepaald een gevoel van vrijheid. En dat mogen we anno 2006 (moment van release) toch wel anders verwachten.

De gameplay is dus aardig, maar laat af en toe ook wat te wensen over. Soms reageren je troepen niet zoals je zelf wilt en moet je een tijd lang wachten voor er gebeurt wat jij daadwerkelijk wilt laten gebeuren. Geef je troepen het commando te bewegen en ze blijven af en toe gewoon stokstijf staan. Laat ze een sprint trekken en ze blijven af en toe rustig achter een muurtje dekking zoeken. Daarnaast zie je het ook nog geregeld gebeuren dat soldaten tegen elkaar oplopen of zichzelf vastlopen in objecten uit de spelomgeving. Dit roept toch de nodige ergernis op, helemaal omdat dit soort fouten in een game van deze tijd echt niet meer nodig zijn.

Over het algemeen bestuur je meerdere troepen tegelijk. FoW geeft je ook de mogelijkheid één personage te besturen. Dit pakt helaas niet echt goed uit. Door de moeilijke besturing (je moet control ingedrukt houden en vervolgens je personage met de pijltjestoetsen bewegen) zul je er vrij weinig gebruik van maken. Dit zijn allemaal van die kleine minpuntjes die het spel toch in een wat negatiever daglicht zetten.

De graphics zijn daarentegen gewoon erg goed, en daar valt eigenlijk weinig op aan te merken. Alles ziet er ontzettend goed en gedetailleerd uit. De camera echter valt wel weer een beetje tegen. Doordat alles zo mooi en groot uitkomt op je scherm, zitten er af en toe wat obstakels in de weg. Je bent hierdoor redelijk vaak bezig met het in- en uitzoomen van de camera. En dat is jammer, want soms ben je er zo vaak mee bezig dat je even vergeet dat je in het heetst van de strijd zit.

Aan het geluid valt weinig toe te voegen. Geweren en explosies klinken goed en realistisch en dit vraagt dan ook niet echt om de nodige kritiek. Gewoon, zoals je van een goede game mag verwachten dus.

Als je dit zo allemaal leest denk je echt, wat een kutspel, laat maar lekker in de winkel liggen. Je moet echter wel inzien dat FoW geen slecht spel is. Natuurlijk heeft het haar gebreken zoals je al las, maar dat maakt het niet gelijk tot een slecht spel. In principe hoor je een spel ook niet af te rekenen omdat je bepaalde dingen al eerder in games gezien hebt. Daarom is FoW ook zeker niet slecht maar zal het helaas wel weinig gamers aanspreken.

Het multiplayegedeelte van FoW haalt het cijfer toch nog omhoog. De multiplayer is redelijk goed uitgewerkt en het is altijd leuk om met je legers te strijden tegen legers van een "menselijke tegenstander". Er zijn meerdere gametypes wat voor een uitgebreide multiplayermodes zorgt. Je kunt met twee tot vier spelers bepaalde missies coöperatief uitspelen maar je kunt ook tegen elkaar strijden. Dit kan bijvoorbeeld in de alom bekende speltypes `Deathmatch´ en `King off the Hill´ maar ook in wat meer ludieke speltypes als bijvoorbeeld `Chicken Hunt´. Ook een soort van `Capture the Flag´ mode is vertegenwoordigd in de vorm van het speltype `Battle Zones´.

Conclusie en beoordeling

Op een paar missers na is FoW dus niet eens zo slecht. Toch valt het spel gewoon tegen omdat je er het gevoel aan over houdt dat je alles al een keer gezien hebt. En wil je daar 50 euro voor betalen? Ik raad je in ieder geval aan dat niet te doen en voor een andere game te gaan.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • mooie graphics
  • goede sound
  • toffe multiplayer
  • Minpunten
  • teveel van hetzelfde
  • redelijk eentonig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren